Minden szupi-szuper lesz

Volt, aki kicsit túlpörögte a nyári ablakos körkérdést. Az alábbiakban Kriccs vendégposztját olvashatjátok, egy csomó pénzügyi elemzéssel megspékelt manager-i posztot. Ayre már várja interjúra Münchenben. És mielőtt átadom a szót, itt ragadom még magamhoz a pennát két momentumra: 1) a körkérdésekre már nem tudunk egy körben mindenkit felkérni, akit szeretnénk, hisz – szerencsére – elég nagyra bővült már a kommuna. Így aki nem kap felkérést, az csak azért lehet, mert a rotációs kapa úgy fordult. Lesz még lehetőség bőven. 2) Aki Kriccshez hasonlóan elszánja magát, hogy írjon egyet, foglalkozzon bármilyen Fonat-related dologgal és azt közzé akarja tenni, akkor a Jacuzzi stricijeinél érdeklődő fülekre talál. Csak bátran! És akkor Kriccs:

Emlékszem, kissrácként mennyire szerettünk a bátyámmal legózni. Hétvégék teltek el új világokban, változatos szereposztásban; ha akartuk, akkor a kalózból munkás lett, a munkásból űrhajós egy pillanat alatt. Nem voltak nevek, karakterek voltak, akiket bárki eljátszhatott. Ehhez persze rengeteg készlet és építőkocka kellett. Eleinte mi is csak az útmutatót követve alkottunk, és egyszerűen lenyűgöztek azok a szettek, ahol ugyanazokból az elemekből akár két-három különböző dolgot is építhettünk. Aztán ahogy belejöttünk, elegendő számú és diverzitású elemünk volt, úgy tudtuk a teremtményeinket a magunk képzelete szerint formálni. Aztán úgy tűnt, hogy ez a LEGO dolog túl jó, nem csak minket foglalt le napokra, hanem más srácoknak is okozhatott pár vidám pillanatot, amikor az egyik éppen kevésbé szeretett családtag talpának emlékkönyvébe egy 2×3-as Braille-bejegyzés került. Zsíros szerződések Lucas-szal, a Warne-rrel, Disney-vel és mindennel, ami népszerű. Speciális figurák, amiket máshoz alig lehetett felhasználni (ma már nem bánom, hogy Jar Jar máshol nem fordul elő…), fix világok, nagyobb, egyszerűbb elemek, hogy könnyebb legyen építeni vagy azért, hogy egyáltalán ne is kelljen. A varázs elmúlt, a karakterek eltűntek, minden új készlet kizárólag a saját világában tudott működni, csak a kőművesek klasszikusok voltak képesek előhozni a régi kalandokat. Nem volt rajtuk más, csak a nyilvánvaló: LEGO, egy fantázianév, meg egy cikkszám. Ezek Anakin Naboo Starfighter-ével ellentétben nem álltak a polc közepén játék után, hanem mindig új formát öltve töltötték meg tartalommal a délutánokat. Ugyanazok az építőelemek, mégis megannyi változat.

Pénzügyi helyzet, lehetőségek

Valamiért ezt érzem követendő példának a keretünk kialakításakor is: nem kész sztárokat venni, akivel minden gyerek azonosítja a csapatot, nem csak egy poszton bevethető emberekre építeni. El kell végre fogadnunk, hogy jelenleg nem vagyunk TOP4 csapat pénzügyileg, és nem is leszünk, amíg az FSG-nél van a kormány. A két manchesteri és londoni gárda lehetőségeikben köröket ver ránk és a Spurs-re, így a realitások epizódszerepeket a TOP4-ben és kőkemény szélmalomharcot vetítenek elő az esetlegesen európai kupával terhelt szezonokra.

A manchesteriek távol, az Arsenal szép lassan lépdelt el az utóbbi években, a Chelsea könyvelőjét pedig a világ összes gigacége szeretné megszerezni

Stadionbővítés, Melwood és Kirkby összevonása olyan hosszú távon megtérülő tervek, amik jelenleg megkötik a kezünket. Ugyanakkor figyelembe kell venni rengeteg faktort a jövőt tekintve. A csapat jelenleg veszteséges, így az FSG nem hordja ki talicskával az aranyat a gyíkembereknek (Rpi!!!), a futballpiac viszont olyan szinten bővül, hogy azt még a mezei szurkolók is látják, hogy a 30 az új 10, ami a megnövekedett TV-s pénzeknek köszönhető. Ezek a források sajnos-nem sajnos még tovább bővülnek, 2020-tól globálisan akár a két-háromszorosára is, Kínában majd a tizennégyszeresére. Az FA új meccs-időpontokat tervez szintén 2020-tól, hogy a növekvő ázsiai piacot kielégítsük. Azt a piacot, ahol az emberi populáció 60%-a él. Így már talán érthető, hogy miért van minden második évben keleti turné, és miért volt a Carabao-kupa sorsolása odaát.

Papának hála a kenguruk is látszanak, azonban nyilvánvalóan ők a legkisebb piac

Ezzel az ütemmel egyik TOP5-ös bajnokság sem tudja felvenni a versenyt, azonban köszönik szépen, ha tőlük akarnak majd játékost venni az angolok, akkor bevezetnek valami blekmedzsik szorzót, aminek köszönhetően Nagy Ádámtól a Bologna majd csak £100m+1 ellenében lesz hajlandó megválni. A nagyobb probléma az, hogy JWH és az FSG pénzügyi kerete sem bővül ilyen mértékben, pláne, ha veszteséget termelünk nekik. (Glen: Azért klubértékben mégis a jövőbeli cash flow-k megugrása miatt, ezért is hajlandóak azonnal mélyebben belenyúlni a tárcába, mert bevételi oldalon is hosszú távon gondolkodó klub vagyunk, az az oldal pedig szintén szépen néz ki.) Ezért úgy gondolom, hogy kvázi elit tenyészetnek kell lennünk, olyannak, mint az Ajax, Monaco, Porto, Benfica, Spurs, Barcelona*, BVB, Soton. Saját nevelésű játékosok vagy olyan fiatal tehetségek elhappolása, akik rendkívül megtérülő befektetések lehetnek nagy igazoláshoz képest kis kockázattal. Igen, a felsorolt klubok – a Barcát kivéve – olyanok, akik nem tudják, nem fogják tudni megtartani a tehetségeiket (ez a bravúr nekünk is csak Gerrarddal sikerült, bár ez nem rajtunk múlt). Ezeket nem (vagy már nem) cukrosbácsik vezetik, piaci alapon próbálnak meg helytállni a sorozataikban. Itt még megemlíthetném a Chelsea kölcsönjátékosait, akik miatt ma már fenntartható a rendszerük. Az Ajax-Porto-Benfica hármas egyeduralkodók a bajnokságaikban, ez a modell nem jelent nekik különösebb gondot, a Barcelona hiába éllovas egy két-három csapatos versenyfutásban, amikor feladta a tehetségek beépítését, akkor a magas fizetések és átigazolási díjak miatt elég nagy slamasztikában találta magát. A Spurs és a BVB hosszú építkezéssel, a Monaco gyors tőkeinjekcióval, majd szemléletváltással, tehetségek vásárlásával került az európai porondra, esetleg ennek a tudatos, de lassú fejlődésnek hála lettek bajnokok. A mi kis nevelőklubunk pedig olyan akadémiai és megfigyelő rendszerrel jutott vissza a harmadosztályból a PL-be két év alatt, hogy magától értetődő a fix helyük a középcsapatok élén. Mindezt úgy érik el, hogy szinte évente elviszik a legjobbjaikat, amiért pechünkre idén már rendesen bedurciztak. A borjakat azonban minél hamarabb szeretném látni, lehetőleg azelőtt, hogy a 40 lesz az új 10, mert azzal végképp nem tudjuk tartani a tempót. Ehhez most (2020 előtt) kell befektetni fiatal játékosokba, valamint az akadémiába.

Ez hasonló ütemben fog növekedni még évekig

Sérülések, rotáció

A jelenlegi keret alkalmas magas szinten focizni, amíg mindenki ép; ezt láthattuk a szezon első harmadában. Aztán jöttek a kisebb-nagyobb sérülések, szavannán kalandozások és sérülésnek álcázott jogászkodás, majd a januári összeomlás, ahol még a TOP4 is veszélybe került. Igazi mennyből a pokolba volt a téli időszak, ahol bajnokesélyesekből jutottunk kiesőjelöltek szintjére. Az első meccsen emlékszem, hogy milyen boldogsággal töltött el a pad látványa és mennyire rémített el a Stoke elleni kezdő áprilisban. Akkor is jó volt a padra nézni, hiszen a két brazilunk ott ült, de az egyetlen háromvédős kezdőnk hagyott kívánnivalót maga után.

Amióta nem vagyunk a BL-ben, nem sok kedvem van követni a sorozatot, azonban a címvédésre mindenki felkapta a fejét. Zidane másfél éves regnálása alatt két BL-t, egy bajnoki címet nyert. Itt is többször téma volt az ő tevékenysége, taktikai repertoárja; általában élen maccával nevetségesnek tartottuk, túlsztároltnak éreztük erről az oldalról. Sok beadás, széljáték, ami statisztikailag a legkevésbé hatékony támadási módszer. Mégis: 74,71%-os győzelmi ráta. Minden kétségünk ellenére el kell ismerni, hogy a teljesítménye rendkívüli. Ezt nem lehet pusztán véletlenekkel magyarázni, így adódik a kérdés.

Mit adott nekünk Zidane?

Rotációt. Ne feledjük el, hogy kitől vette át a stafétát: legendás menedzserünk, Rafa, a műfaj koronázatlan királya akkorát bukott, hogy egészen az ex-vörös Voldemort szebb időket látott északi kastélyába kellett visszavonulnia komornyiknak. A bizalmat ő is megadta a kiegészítő embereknek, azonban a Madrid sztárjainak az ő karizmája (a man management oldalát ismerjük…) nem volt elég ahhoz, hogy elfogadtassa CR-rel, hogy nem fog minden meccsen játszani, görcsösen ragaszkodva a Messi elleni – mára már rém unalmassá vált – aranycipős párharcához. A győzelem utáni első nyilatkozatok sem a taktikai húzásokról szóltak, hanem a rotációról, a sztárok meggyőzéséről. A BL kieséses szakaszában mindenki láthatta, ahogy a szezon és a meccsek utolsó periódusaiban bedarálják az ellenfeleiket (5+3 gól a 75. perc után). A bajnokságban április végéig 17 pontot szereztek a 80. perc után, összesen 20 gólt lőve. Végig a topon voltak, nem égtek ki a kulcsjátékosaik tavaszra. Ehhez olyan keret kellett, amiből bátran lehet mazsolázni és egy olyan edző, aki elfogadtatja a kezdőkkel, ha padozniuk kell. Nyilván, nálunk nem James, Bale, Morata, Kovacic, Danilo, Asensio, Pepe, Nacho, Isco ül a padon, mert ezt a világon egyedüliként tényleg csak a Real teheti meg.

A La Ligában CR játszotta a legtöbbet: 2544 percet. Nálunk Clyne 3324, a Chelsea-nél Dave 3420, tavaly a Leicesternél Morgan 3420 percet vállalt csak a PL-ben. CR a BL-lel együtt kapott összesen 3744 játékpercet, míg az előző három ember csak a bajnokságban kapta meg ezt a terhelést. A Realban összesen heten 2000 és húszan 1000 perc felett csak a bajnokságban. Ez nálunk 12 és 15, a Chelsea-nél 11 és 13, a tavalyi Leicesternél 11 és 13 szintén. Érdekes módon, amikor legutóbb jól szerepelt egy angol csapat a BL-ben, akkor azok ilyen számokat hoztak: Fernandinho 2732 (tavaly), Ivanovic 3180 (13/14), Vidic 3118 (10/11). Kapussal együtt maximum 4 játékos 2500 perc felett. A La Liga kevésbé megterhelő, mint a PL, így nekünk várhatóan hasonló rotációt kell majd bevetnünk ahhoz, hogy egyáltalán helytálljunk a BL-ben és a bajnokságban egyaránt.

Az út adott: olyan keret kell, amit bátran variálhatunk, pihentethetünk akár több cserével, akár egy ember cseréjével, majd a posztok variálásával. Erre kellenek nekünk a sokoldalú játékosok, az elit borjak, akikben hatalmas potenciál van, de elfogadják a padozást. Ezért úgy gondolom, hogy inkább a mennyiségre kell menni, mint a minőségre, hiszen elereszthetnénk akár négy £50m-s igazolást is a beharangozott keret alapján, azonban ennél több emberre van szükségünk.

Idén a sérüléseink az alábbiak voltak (akik jövőre szinte biztosan nem lesznek velünk, azok nincsenek itt):

Látható, hogy a sérültjeink átlagosan a meccsek ötödét hagyták ki. Ebbe nem tartoznak bele a gyenge erőnlét és forma miatti hiányzások, csak a hivatalosan sérült időszak. Studge idén majdnem annyit volt sérült, mint Cou, Matip, Mané és Lallana, igaz, napokra átszámítva majd’ kétszer annyit, mint Cou, de pontokat csak meccseken osztanak, így szarjuk le, ahogy Tornyi szokott mindent, ami nem Liverpool vagy koccintós. Ami talán a legsarkalatosabb pontja a táblázatnak, az Hendo hiánya. Láttuk, hogy a csapat vezére és egyik legjobbja tud lenni, ha egészséges, de két év alatt kihagyott 47 meccset, ami pontosan annyi, ahány meccsünk idén volt összesen. Annyira nem zavarna a dolog, ha nem a csapatkapitányról és az egyik legfontosabb láncszemről lenne szó. Mindenképpen fel kell készülnünk rá, hogy jövőre sem lesz bevethető, mivel idén nem sikerült megfelelően pótolnunk.

Irányvonal

Klopp szezonja messze nem volt tökéletes. Görcsös ragaszkodás a 4-3-3-hoz, akár kulcsemberek kiesése esetén is, taktikai diverzitás hiánya, ami legfőképp a kiscsapatok busza ellen volt fájó. A TOP6-hoz képest sok gólt kaptunk pontrúgásból, felívelt labdákból, ami a csapat magasságát tekintve nem is annyira meglepő. Klopp el is mondta a Sky-stúdióban, hogy pontrúgásoknál a BVB-nél emberfogást alkalmaztak, ami a sok magas ember miatt volt kivitelezhető, itt viszont a területvédekezés és az alacsonyabb játékosok gondot okoztak. A szezon haladtával, valamint Minyon virágzásával javult a védekezésünk ebben a tekintetben, azonban észre kell venni, hogy az eddig belebegtetett nevek a nyilvánvaló problémákat célozták. Nincs eredeti, bal lábas LB, nincs egy biztos védőpáros, Mané hiányával nincs sebességünk elöl. A BL-nek hála a Sessegnon, Chilwell, Keane, Maguire, Götze vonalból egycsapásra Mendy, VvD, Salah, 2 x Keita, Lemar, Bakayoko, Aubameyang, Lacazette, Mbappe, James lett, akármennyire nem realitás a fele vagy akár csak hármat is megszerezni. Bizonyított emberek, akikért a fél európai elit harcban áll.

A Chelsea, a Spurs, az Arsenal, a MU és a City is próbálkozott a 3 védős taktikával, akár az A kerettel is; a TOP6-ból csak mi ragaszkodtunk a 4 védőhöz, abból is leginkább a 4-3-3-hoz. A PL-ben 35-ször volt 4-3-3, egyszer 3-5-1-1 és az utolsó két meccsen dájmond a kezdő. A mérkőzések alatt voltak finomhangolások, előnyben többször álltunk át 5 védőre az utolsó 10 percre, azonban az a konokság, amit Klopp mutatott taktika terén, télen már kicsit sok volt. Minden meccsnek ugyanúgy mentünk neki, és az ellenfél tabellán elfoglalt helyétől függően ugyanaz is lett a játék képe, valamint a végkimenetel. Nem tudtuk feltörni a buszt, kiszorultunk a szélre, de magas játékosaink nem voltak, hátul sebezhetőek maradtunk a kitámadás miatt, így folyamatosan tudtak veszélyes kontrákat vezetni. A többi csapat vezetője is szenvedett, de ők próbáltak változtatni. Conte egyből beletalált, Guardiola randomgenerátorral pakolta fel a kezdőket, de Poch és Wenger sem félt váltani. Mou meg hiába váltott, azokkal a meccsekkel kínozni lehetne, de legalább eredményesek voltak. Ezért szeretnék sokszínű keretet, hátha akkor Kloppo bátrabban nyúlna új lehetőségekhez ínség esetén vagy akár csak pihentetés céljából.

Igazolások – lehetőségek

Megvizsgáltam, hogy az előző évi bevételek és az azt követő szezon igazolásai milyen arányban voltak egymással. Az eddig taglaltak alapján szeretném azt mondani, hogy sok szempontból rekord ablakot fogunk zárni, azonban egy kicsit le kellett nyugtatnom magam és elővettem a nyakkendőt a realitás felé szabnom az átigazolásokat. Azt meg kell említenem, hogy az eddigi retorikát tekintve a Lipcse játékosait nem tartom realitásnak, nem hinném, hogy Klopp kiadna £50m-t VvD után. Nyilván, ha VvD nem jönne be, akkor N. Keitának lehet realitása. Valamint a Monaco játékosai is felejtősnek tűnnek, akkora a felhajtás körülöttük, pedig egy Fabinho / Lemar elférne nálunk. Mivel prioritás az LB, a CB, egy gyors LW/RW és egy CDM, ezért elsősorban ezekre kell koncentrálni, a többi helyen inkább a keretet érdemes mélyíteni.

A kis táblázatban az látható, hogy az FSG színrelépése óta vett átlag és maximális arányok mit vetítenek elő az idei szezonra nézve. Azt remélem, hogy megborítja 1-2 évig az FSG és az elmúlt évek óvatos költései, valamint az elkövetkező túlárazások miatt túlköltekezünk. Ezzel van összhangban a már mindenhol emlegetett £200m keret. Hát akkor vágjunk is bele végre (szerk.: Kriccs valós házi feladatába).

Igazolások – távozók

Bogdán – Ádi szerződése elméletileg lejár, így lehetőség hiányában nem fog maradni. Pedig egész jól indult a szezonja, csak ez a fránya sérülés… Sok sikert neki a továbbiakban!

Karius/Ward – Nem fogunk három PL-be való kapust a padon tartani, így valamelyiküknek el kell mennie kölcsönbe. Adná magát, hogy Ward menjen vissza a Huddersfieldbe, akikkel nagyon jó szezont zárt, azonban annak sem örülnék, ha Karius tavalyi nagy reményekkel és kéztöréssel indított éve után csak a padot koptatná Minyon mellett. Faramuci a helyzet, majd Jürgenék eldöntik. Ebből a kölcsönből közvetve-közvetlenül származhat ~ £2m.

Sakho – Kedvenc update négerünk valószínűleg távozni kényszerül az előző évi csörte után. Ha a PL-en belül adjuk el, akkor igen szép summát össze tudnánk szedni, mivel Big Samnél megmutatta, hogy mire képes. £30m

Wisdom – A nevében élő paradoxon. Már eladtuk. £2m

Randall – Egyértelműen nem PL-szint, így ideje túladni rajta. £2m

Flannagan – Sajnos nem jött össze, pedig olyan szépen indult. Balotelli a farzsebben, álló cerka a White Hart Lane-en, súlyos sérülés, gyenge visszatérés, majd szinte azonnal még egy sérülés, ami megölte a karrierjét. Idén a Burnley-be sem fért be, pedig nem volt magasan a léc. A mai angol árakat tekintve egy Champo-klubnak eladhatjuk £8m-ért.

Moreno – A főnök nagyon látványosan nem komálja, alig kapott szerepet idén, pedig tavaly a támadásaink fontos eleme volt. Egy fiatal José Enrique, nem csodálom, hogy nagy haverok voltak. Valahova spanyolba jó lesz. Ánbelíbeböl: £15m.

Lucas – Nagyon sajnálom, hogy elmegy, az egyik kedvenc játékosom. Nehezen indult, minden szurkoló utálta, de nem adta fel. Rengeteget fejlődött, tanult a 10 év alatt, pedig nyilván nem így képzelte el a karrierjét. Támadó középpályás volt, évek óta védekező pozícióban játszik, Klopp alatt akár védőként is. Egyszer nem rinyált, csinálta, amit kértek tőle. A sérülések sajnos őt sem kerülték el, pedig a legjobb időszakában európai szinten kiváló CDM volt. Még elvileg egy év van hátra a szerződéséből, így pénzt is kaphatunk érte, bár a Grémio nem fog érte bankot robbantani. £5m

Stewart – Kevés a mi szintünkhöz, de egy kiscsapatnak jó szolgálatot tehet a középpálya szűrőjeként. Mivel a PL-en belül vizionálom az eladást, ezért az ára: £12m

Brannagan – Hatalmas tehetségnek tartották, szóba hozták a Barcával is még pár éve, de sajnos nem jött össze neki sem. Már 21 éves, nincs komolyabb szinten felnőtt tapasztalata, idén nem váltotta meg a harmadosztályt, így érdemes lenne megválni tőle. Európai focit játszó Championship csapatba jó megoldás lehet. £5m

Chirivella – Ő is nagy ígéretnek indult, azonban az Eredivise toronymagas kiesőjéből sem tudott kiemelkedni. Mivel fiatal és ifiként kiemelkedő volt, ezért a kontinensre várhatóan el tudjuk adni. £5m

Milner – Ha szerzünk LB-t, akkor nincs helye a kezdőben. 31 évesen még van benne pár szezon, így nem hiszem, hogy maradna padozni, ő nem az az alkat. A Cityben is elüldögélhetett volna jó pénzért, de ő játszani akart, ráadásul nem a szélen. Pechére az edzőt, aki CM-et ígért neki, elküldték, neki meg csak a szélen jutott szerep, jövőre várhatóan már ott sem. A fizetése túl magas a padozáshoz, így ebben az esetben mindkét félnek jobb megoldás lenne a szakítás. Egy középcsapat bizonyára örömmel látná, hiszen a tapasztalata, valamint a @BoringMilner fiók nagy érték. £15m

Markovic – Borzalmas volt az előszezonban, semmi önbizalom, kreativitás. Teljes bukás a Sportingnál, majd egy kis remény a Hullban. Ez a remény arra jó, hogy a PL-ben maradjon egy kiesés ellen küzdő csapatnál. Hűtlenkezelés undo, bag örülhet. £15m

Összesen: £116m

 

Igazolások – Érkezők

Idén nem rakok ki szarzenés videókat bizonyítékképp, ezeket könnyen megtaláljátok ti is.

CB

Klopp alatt megközelítőleg 20 CB páros próbálta megállítani az ellenfeleinket. Amikor összeállt a Lovren-Matip tengely, akkor egész jó számokat hoztak, azonban ezeknek a meccseknek a száma februárig nem volt túl magas. A horvát Zrínyi még ma is képes hajmeresztő dolgokra, Klavant nem szeretném elsőszámú cserének látni, így adja magát a helyzet, hogy Matipnak párt válasszunk. A kapott góljainkat tekintve nem árt, ha magas, jól fejel és képes vezérként fellépni. A fejjáték támadásban is jól jöhet, hiszen idén összesen 10 gólt szereztünk közvetett pontrúgásból, míg a Chelsea csak szögletből 13-at. A játékstílust tekintve a rövidpasszos rendszerhez szokott, azonban kontrázás esetén kiugratni képes játékos lenne az ideális (lásd Vertonghen, Matip, Agger, stb.).

Virgil van Dijk (25) CB, £50m

Állítólag Klopp elsőszámú célpontja, ami az előbb vázoltakat tekintve nem meglepő. Amióta a PL-ben van, a legjobbak között tartják számon, a gyakran látogatott ABC legcsillogóbb terméke, szalaggal ellátva. Elvileg megegyeztünk vele, ide jönne az olajosok hívása ellenére, de elcsesztük, ezért most ideiglenesen le kell mondani róla. Egyes források szerint az árháború elkerülése miatt alakult így, és majd ő maga forszírozza a transzfert. Meglátjuk. Ha nem jönne össze, akkor felkészül Hübner (~25m), aki nagyon kloppi igazolás lenne.

Davinson Sanchez (21) CB, £12m

Egy holland után egy Ajax-játékos, mondhatnátok (pláne nordsee), hogy már megint nem bírok a véremmel. Az EL végén láttam játszani, és azt kell mondjam, hogy 21 évesen remekül látta el a feladatát. Igazi proaktív, gyors, játszó CB, aki a jövőben meghatározó tagja lehetne a csapatnak: az első borjú.

Összehasonlítás: https://goo.gl/APASyQ

 

RB

Nem szeretném, ha Clyne minden meccset végigtolna, mivel az idei formája (pláne az évvégi) bizonyította, hogy ő is emberből van, pihennie neki is kell. Ezt idén megpróbáltuk AA-val, aminek nem volt nagy sikere. Félre ne értsétek, imádom a srácot, de szerintem a helye inkább a középpályán lesz, mintsem az RB poszton.

Benjamin Henrichs (20) RB/LB, £12m

Fiatal, viszonylag ismeretlen, magas, német. Mi kell még? A Leverkusen játékosa, aki mindkét oldalon bevethető. Az új helyettes teljesen kloppatibilis az eddigi igazolásainkkal, remélem bezsákolják a szláv hadosztály megfigyelői.  Alternatíva lehetne Joel Veltman, akinek nagyon jó éve volt az Ajaxban, azonban ő pont emiatt inkább kezdő pozícióba vágyik valószínűleg, és nem akar 25 évesen a kezdőért küzdeni egy támadóbb felfogású védővel.

Összehasonlítás: https://goo.gl/PjBimx

 

LB

Nincs ilyen játékosunk, így elsődleges feladatunk ide embert találni. Tavaly is ezt hittük, jöttek is a pletykák Hectorról, aztán maradt nekünk a jó öreg Hamesz. Minden tiszteletem az övé, hiszen mindent megtett a csapatért, az elején jól is indult az új szerepkörben, aztán a szezon őt is felemésztette. Az év végére átlag 1,4-szer mentek el mellette, ő maga viszont csak 0,9-szer tette mindezt, fájó volt nézni, hogy nem tudja megverni az ellenfelét, ezért rengeteg ívelést vállalt. Májusra majdnem elérte a 300-at, míg Clyne a 100-at sem lépte túl. Nem kell magyaráznom, szerintem mindenkit frusztrált, amikor az átlag 175 cm magas támadósorra ívelgettünk az orkok között. A sebessége megkopott, amit a munkabírásával próbált feledtetni. Nem szabad, hogy a BL-lel terhelt szezonban ő legyen az első opció.

Emerson (23) LB/LWB, £20m

A Roma játékosa, van tapasztalata 4-3-3 és 3 védős rendszerben LWB-ként is. Rendkívül gyors, támadó felfogású szélső, akit meglepően kevésszer cseleznek le. Meccsenként átlagosan 0,3-szor (ez a stat nincs a squawkás linkben). Képes megverni a védőit, sokkal hatékonyabb beadások terén. Védő létére sok párharcot vállal a támadásokban, azonban azokat nagy hatékonysággal teljesíti, ami nem hátrány, ha mögötte megnyílik a terület támadásra. Ő sem az, akiről minden nap olvashatunk, így az ára remélhetőleg nem szökik az egekbe.

Samir (22) LB/CB, £15m

Mivel azt jósoltam, hogy Milner lelép a játékpercek kedvéért, ezért logikus, hogy keresni kell egy helyettest. Emerson támadó szélső, ezért a Romában sem játszott minden meccsen, Juan Jesus váltotta konzervatívabb felállás esetén. Adódik tehát, hogy olyan LB-t mondjak, aki nemcsak képes helyettesíteni brazilt, hanem bővíti is a taktikai repertoárt. Samir, az előző jelölt honfitársa 188 cm magas, így volt már szerencséje CB poszton is játszani az Udinesében. Bal lábas, ami 3 védős rendszerben akár lehetőséget adna neki a bal oldalon is, így remélhetőleg elég szélessé tudja tenni a palettát a védekezésünkben. Termete ellenére nehezen verik meg szélen, őt is mindössze 0,3-szor meccsenként. Emersonnal ellentétben ő nem vállal annyi támadó párharcot, de azokat még nála is jobb arányban teljesíti. Pontrúgások esetén jól jönne, ha még a szélső posztról is lenne egy magas játékosunk.

Összehasonlítás: https://goo.gl/eLYKff

 

CDM

Égető probléma volt ennek a posztnak a betöltése is Hendo sérülése után. Can még nem vette fel a ritmust, Lucast CB-nek használtuk, majd visszakerült a helyére, ahol egész kiváló teljesítményre volt képes, de erős fejjáték és szétszakadó pálya esetén a széthullott középpályánkon úgy vonultak át az ork seregek, ahogy éppen kedvük volt. Ugye ez lenne Henderson helye, a csapatkapitányé (bocs Mel), aki az elmúlt két szezonban kihagyott egy teljes szezonnyi mérkőzést. Adná magát, hogy zavarjuk el a Fulhambe várjunk vele, hiszen Lucashoz hasonlóan rengeteget küzdött a helyéért, az Anfield népe magáénak érzi. Ugyanakkor Ears képes CM-et is játszani, hiszen az az eredeti pozíciója. Kívánom neki, hogy minél hamarabb épüljön fel, de erre Stunál sem lehet építeni, nála sem lehetünk biztosak, hiszen a sérülés helye a lehető legrosszabb, teljes szezont nem hiszem, hogy valaha is teljesíteni tud majd (igen, előbújt belőlem a mű-Rpi-Nostradamus).

Adrien Rabiot (22) CDM/CM, £30m

Régóta hatalmas tehetségnek tartják, azonban csak idénre lett belőle érett játékos. A középpályán játszó, 25 évnél fiatalabbak közül őt cselezik le legkevesebb alkalommal, mindössze 0,8-szor meccsenként. Játékát talán az elegáns jelző írja le legjobban. A PSG-ben hozzászokott a rövidpasszos játékhoz, rendkívül jól járatja a labdát, emellett 188 cm magas, amivel az Uruk-hai seregekkel szemben kevésbé lennénk sebezhetőek. Jelenleg nem fix kezdő a PSG-ben, így remélhetőleg viszonylag jó áron el lehet hozni. Alternatívája lehetne Rúben Neves, aki idén valamilyen oknál fogva csk-ként alig játszik a Portoban, akkor is inkább CM-ként Danilo miatt. Aki tudja mi a franc volt vele idén, az ne tartsa magában.

Összehasonlítás: https://goo.gl/U9495Y

 

CM

Ezen a poszton is rengeteg gonddal küzdöttünk. Hendo, Lallana, Grujic, Can, Lucas kiesése és formaingadozása miatt gyakorlatilag csak Wijn volt az egyetlen biztos pont. Ha ép a középpálya, akkor nagyon jó hármast tudunk a pályára tenni, pláne Cou megjelenésével az utolsó két meccsen. Ide inkább Wijn szintű embereket hoznék, valamint nem véletlen, hogy Klopp tavaly Grujicot hozta, hovatovább idén is már összeboronáltak minket egy Milinkovic-Savic-csal, aki szerény 191 cm.

Alex Oxlade-Chamberlain (23) CM/RW/LW/AMC/RWB, £25m, HG

Régóta hallani, hogy Klopp kiszemelte, valamint a szerződéséből már csak egy év van hátra, a tárgyalások csúsznak, Gibbs Ox példaképe Phil Collins védőszentje, így nem csodálkoznék, ha begyűjtenénk egy újabb Soton játékost, még ha közvetve is. Még mindig csak 23, 18 évesen igazolta az Arsenal, azaz van 5 év PL tapasztalata. Szélsőként, támadó középpályásként kezdte, de mára megkezdte a betagozódást a középmezőnybe középpályára. Rendkívül sokoldalú játékos, aki tökéletesen illene a CM posztra, valamint egy gyors, irányító jellegű szélsőt is tudna játszani. Fontos, hogy Home Grown, mivel Milner és Randall kiválásával erre is oda kell figyelni (a tavalyi keret éppen 8 HG-t tartalmazott). Mindent összevetve egy nagyon is jó csomagot kapnánk vele, aki Wijn szintjét tudná hozni, az angol piaci árakhoz képest meg kvázi rablásnak tekinthető.

Kai Havertz (18) CM/AMC/RM/LM/ST, £10m

Ő lenne az idei colosunk. Hasonlít a játéka Ejariáéhoz, technikailag képzett és mozgékony a termetéhez képest. Szemtelenül fiatal, természetesen ez volt az első éve a Bundásban, így nem sokat tudni róla.

Tom Cairney (26) AMC/MC/AMR, £10m, HG

Ez meg ki a pék fasza? Gondolná a mezei szurkoló. Meg én is egy hete. A múltheti statsbombos írásban került említésre, a Fulham középpályása: the Sniper. Rendkívül jól passzol, nagy rizikót vállal, azonban azokat szinte hihetetlen mértékben teljesíti. Kiváló rúgótechnikája van, bal lábas, HG, egy év van hátra a szerződéséből, így remélhetőleg olcsón meg lehetne szerezni, mivel valószínűleg kiváló kiegészítő ember lenne a kupákra, sérülések esetén. Videók és statisztikák alapján imádom.

Összehasonlítás: https://goo.gl/xv5kvu

 

LW/RW

Az átigazolási híreknél felrebbent nevek, a Salah leigazolása azt mutatják, hogy itt bizony alapvetően jövőre is 4-3-3 lesz. Két villámgyors szélsővel, egy csatárral elöl. Firmino Jürgen nagy kedvence, így nem hinném, hogy padra tenné, valamint így Cou helye szinte biztosan a középpályán lesz.

Mohamed Salah (25) RW/ST, £35m

25 évesen hozott egy remek szezont, villámgyors, így örülök, hogy jön. Azóta a miénk, örömbódottá.

Adama Traoré (21) / Allan Saint-Maximin (20), £10m

Mindkét játékos igazi futóbolond cselgép, akik egy magasabb szintű keretben bizonyára több összjátékot vállalnának. Én az utóbbit preferálnám, rá azonban Mbappe vagy Lemar távozásával számíthat a Monaco, így nem biztos, hogy ilyen olcsón meg lehet szerezni. Ojo mellé második számú sprinternek, befektetésnek tökéletesek lennének.

Összehasonlítás: https://goo.gl/yPw2c7

 

ST

Bobby lett a 9-es, így szinte biztosan nem hozunk új csatárt. Solankét már behúzuk elvileg, így maximum további borjakat várjatok (M. Dembelé, T. Abraham, Dolberg, Ihenacho), ne kész csatárokat (Auba, Lacazette). Így is erős a felhozatal: Firmino, Origi, Studge, Ings egy posztra.

 

Összesen: £227m

Nettó: £111m

Ez valóban minden szempontból rekordnak számító ablak lenne, pedig rendes csatár sem jött. Egyrészt Klopp megtalálta Bobby helyét, ami a szezon nagy részében működött is, valamint én még mindig bízom Origiben, valamint gebedjek meg, de Studge-ban és Ingsben is. A Főnéger már megkezdte a specialistával való készülést az előszezonra, Solanke U20-as VB-t nyert, Cirmi és Origi pihentek egy jót és Danny is a rehab végét csinálja. Ha bővíteni akarjuk rendesen a keretet, akkor szerintem nincs pénz 3-4 nagy igazolásra. Sok minden eldőlhet idén: illik-e Origi Klopp rendszerébe, Studge és Hendo össze tudják-e kaparni magukat. Ma még nem akkora a csatárínség, mint jövőre lehet. Majd akkor arra elcsesszük az összes kreditet.

Mivel a cél a játékosok cserélhetősége volt, ezért ideje számot adnom, hogy az adott posztokon kik lesznek bevethetők. Dőlttel azok vannak, akiknek nem ez az elsődleges posztjuk.

Arra még figyelni kell, hogy a keretben 8 HG játékosnak kell lennie, valamint a keret maximális nevezhető létszáma 25 fő. Nem kell nevezni az új szezon kezdőévének (2017) január elsején 21 évnél fiatalabb játékosait. Ezzel az ablakkal Ward maradása esetén éppen 8 HG lenne (Kariusnál egyszerűen Gomez lehetne HG U21 helyett), 21-ről 23 fősre nőne a nevezett keret, sőt a teljes létszám 28-ról 34-re bővülne. Ha baj lenne a HG-k számával, akkor egyszerűen benevezünk egy u21-es csikót, legyen az Gomez vagy AA a példa kedvéért.

Bővebben a keret nevezéséről

Akadémia

Benítez reformja óta legalább epizódszerepre alkalmas játékosokat tudunk kitermelni minden évben. Ez a ’90-es évek végéhez képest még mindig nudli, de a két időszak közti rést legalább elkezdtük betömni. Klopp érkezésével nagyobb esélyük van a fiataloknak a fejlődésre, valamint a csapatba kerülésre. A stábba bekerült Pepijn Ljinders, aki előtte az U18-as csapat edzője volt. Ő felel a nagy csapat és az akadémia összekötéséért, ő alakítja ki a Talent Group-ot, azoknak a csoportját, akik a héten Norbertékkel edzhetnek. Idén már szó volt arról is, hogy összevonják Melwood-ot és Kirkby-t, hogy az integritás még nagyobb fokú legyen, a gyerekek találkozhassanak a példaképeikkel, akárcsak futólag vagy távolról is.

Idén megjelentek a friss emberek: Alexander-Arnold, Woodburn, Ejaria; Brewster a padon. Klopp mindig elismerően beszélt a munkájukról, a lehetőséget is megadta nekik, amivel ki-ki a felkészültsége szerint élt is. Remélhetőleg a keret tagja lesz még jövőre Ojo is, aki tavaly berobbant a felnőtt csapatba, de idén a sérülése után rossz fát tett a tűzre, így nem kapta meg a lehetőséget sem. Az ő sorsa és Kenté kétséges, azonban utóbbiról elismerően nyilatkozott mindig Klopp, így inkább a maradók között hagytam őket, bár egy kiesőjelöltbe / friss feljutóba való kölcsönnek örülnék. Márciusban, a válogatott szünet alatt a keret egy része Tenerifén volt süttetni magát, ahová eljutottak ifik is: Dhanda, Philips, Virtue, Alves, Lewis, Gomes azok a nevek, akikre érdemes lesz odafigyelni a jövőben.

Hát, akkor kezdődjön az építés…