Csak még egyszer

Utolsó forduló, egyetlen meccs, egyetlen győzelem kell már csak, hogy odaérjünk a célba. Ez még ugyan nem a CÉL, csak egy kisbetűs állomás, de mégis. Olyan ritkán fordult ez elő velünk az elmúlt nyolc évben, hogy az évnek ebben a szakaszában izgulhattunk még a bajnokságban, hogy értékelnünk kell az előrelépést. Mert ebben az évben a tapírfasz csak néha mutatta meg magát. Bármi lesz is az utolsó meccsen, ismét top csapat vagyunk, jó ebbe belegondolni. De most már ne legyen bármi, most már legyen meg az az áhított top 4. Ehhez már csak egyetlen meccs kell, nyerjük hát meg, nyerjünk megint. Csak még egyszer.

Már kiesett csapattal találkozni az utolsó fordulóban nem mindig szerencsés. Ugyan könnyen lehet, hogy már eleve feladják a meccset, de az is bármikor előfordulhat, hogy a tétnélküli helyzet plusz energiákat szabadít fel játékosaikban, ráadásul esetleg szeretnének szépen búcsúzni,  még utoljára megmutatni, hogy nem olyan rosszak mint amit az eredményeik mutatnak.

A Middlesbrough szezonja furcsán alakult. Sokáig úgy tűnt, nem lesznek veszélyben, majd elkezdtek szép lassan süllyedni, hogy aztán már ne is jöjjenek fel a víz alól többé. Pedig nem adták könnyen a bőrüket. 37 meccsen 11 clean sheet-et értek el (ezen a téren holtversenyben hetedikek, velünk és a City-vel), ha netán ez holnap is sikerülne, akkor beállítanák a rekordot, melyet 2006 óta a Birmingham tart, mint a kiesettek között legjobb védelemmel rendelkező csapat, mindössze 50 kapott góllal.  Ez alapján nem tűnnek könnyű ellenfélnek.

Tegyünk viszont hozzá, hogy az elmúlt húsz meccsükből mindössze egyet nyertek meg, és összesen csak tíz pontot szereztek. Az elmúlt négy hónapban mindössze egyetlen pontot szereztek idegenben.

Ehhez képest viszont nekünk élet-halál kérdése lesz ez a meccs, mely alapvetően befolyásolja majd közeljövőnket. Ráadásul múlt héten olyan karaktert mutattunk, melynek láttán még BR is elismerően csettinthetett.

Figyelsz, Brendan?

 

Az újjéledő Sturridge kezdőbe való visszatérése meghozta az eredményét, Coutinho pedig lubickolt új szerepkörében. Utóbbiról érdekes információkat lehetett olvasni az elmúlt napokban. Nem, nem a Barcelonával kapcsolatos kitalált hírekre gondolok, hanem Tony Barrett írására, melyben Klopp, Coutinhóval kapcsolatos jövőbeni terveiről van szó. No meg arról is, hogy úgy néz ki, Norbert valóban meggyőzte a kis varázslót, hogy nálunk képzelje el a jövőjét. Nem csupán nagy szavakkal tette ezt („Ha itt maradsz, végül szobrot fognak neked állítani. Ha elmész a Barcához, Reálhoz, Bayernhez, csak egy leszel a sok közül”), azzal is, hogy felvázolta neki a terveket, melyekben Counak központi szerep jut. Egyrészt valóban középre kerül a pályán, egy visszavontabb, irányítói szerepben (de ez is változhat az ellenfél stílusától függően), másrészt gyakorlatilag köré építené a következő évek csapatát. Coutinho pedig úgy tűnik, vevő volt erre a koncepcióra, hiszen ezután írta alá új szerződését, melyben nincs kivásárlási ár. Amikor átvette az év játékosának járó, a Kop legendái által neki itélt díjat, akkor nem véletlenül mondta, hogy a díjazókhoz hasonlóan ő is szeretne sok trófeát nyerni ezzel a klubbal. Mindez annak a napnak az estéjén történt, amikor megjelent a hír, hogy megegyezett a Barcelonával. Ennyit ezeknek a „híreknek” a valóságtartalmáról. Légbőlkapott buborékok.

Nem megy sehova (egyelőre).

Az utolsó forduló előtt a top 4-ért folyó verseny nagyon szoros. Lehetünk még harmadikok is, de akár le is csúszhatunk az 5. helyre. Éppen ezért mindenképpen nyernünk kell, és akkor a top 4 garantált. De azért érdekes megnézni a lehetséges szcenáriókat.

Pos Team P W D L GF GA GD Pts
3 Manchester City 37 22 9 6 75 39 36 75
4 Liverpool 37 21 10 6 75 42 33 73
5 Arsenal 37 22 6 9 74 43 31 72

 

Negyedikek leszünk, ha:

  • nyerünk, de a City is nyer
  • döntetlent játszunk és az Arsenal nem nyer
  • kikapunk egy góllal és az Arsenal nem nyer
  • kikapunk több góllal és az Arsenal is veszít

Harmadik helyen végzünk, ha:

  • nyerünk és a City kikap a Watfordtól
  • legalább négy góllal nyerünk, és a City döntetlent játszik
  • három, vagy több góllal nyerünk, és a City legfeljebb két lőtt góllal döntetlent játszik
  • a City háromnál több lőtt góllal döntetlent játszik, mi pedig eggyel több lőtt góllal nyerünk

Az ötödik helyet eredményező forgatókönyvekkel nem szeretnék foglalkozni.

Amennyiben 3-0-ra nyerünk, és a City 3-3-at játszik a Watforddal, semleges pályán kell játszanunk velük a 3. helyért. Remélem, nem hagytam ki semmilyen lehetőséget. A lényeg most úgysem ez, hanem az, hogy nyerjünk ismét, ebben a szezonban utoljára. Csak még egyszer. (Aztán a jövőben még nagyon sokszor)