Stoke Market

December 23., kellemes karácsonyi vásár a semmi közepétől még két sarokkal kijjebb fekvő Stoke-on-Trent városában, közvetlenül az atomhangár mellett. Van bratwurst meg forralt bor potom 5 fontért, Allen pedig épp azon töri a fejét a hordó mögött álldogálva, hogy mivel lephetné meg egykori csapattársait, idén nem szeretne úgy beégni, mint tavaly az Originek adott papuccsal.

Mert az tényleg mély nyomokat hagyott, ha Studge kapja, 3 hónapra belesérül.

De látszólag nem csak Allen húzta egy volt csapattársát, Johnson is szeret áldozni a régi idők oltárán, Shawcross meg nagyon be akarhatott vágódni Studge-nál, vagy csak szerette volna élőben nézni a táncot, szerintem egy pillanatra Stu is elröhögte magát amikor gólpasszt kapott tőle. De az ajándékozási gesztus természetesen fordítva is működött, Mané és Minyon közösen lepték meg Walterst, de Clyne és Lovren is segített nekik, így az egész Stoke úgy érezhette, hogy nem annyira hulladék csapat mint amennyire valójában az.

Ezen a ponton érdemes lehet egy kicsit elidőzni egy kis ideig egy grafikonelemzésen, mert számos tanulságos dolog kijön belőle, meg a fékezett habzású, csökkentett szénhidráttartalmú Stoke is elég látványosan bizonyítja önmagát.

Egyrészt bámulatos az, hogy tegnap már megint milyen hatékonyan használtuk ki a helyzeteinket, hogy 4 góllal mentünk akkor, amikor az xG-nk még csak 1,0 volt. (Ezen a ponton egyébként kijönnek a modell nyilvánvaló hibái is, bár nem tudom, hogy a 11tegen11 pontosan melyik modellt használja, de 2 gólt szereztünk gyakorlatilag 0%-osnak feltüntetett helyzetekből.)

Ami viszont ennél sokkal érdekesebb, az a harmadik képen látható kapcsolati háló, tulajdonképpen az egész kezdőcsapat működése a cserékig, és amúgy a negyedik is érdekes, hogy a Stoke mire épített volna (Pieters), meg, hogy ez mennyire meg lett fojtva egyrészt Clyne-nal, másrészt azzal, hogy Crouch-ot gyakorlatilag a kezdőkörbe szorítottuk vissza emberhátránynak. Mondjuk lassan 36 lesz már a benga, minden a pályán töltött perc ajándék neki, csak most nekünk is az volt, járt is a taps.

De akkor a kapcsolati háló. Egyrészt nagyon jól látszik, hogy Milner nem bug, hanem feature a rendszerben, valami amerikai streamet néztem, ott is kicsit hosszabban elemezgették, hogy Milner egészen egyszerűen zseniálisan tanult bele a szerepkörébe, és lett klasszis szélső védő. Fiatalként – állítólag ilyen is volt – mondjuk még szélsőt is sokszor játszott, úgyhogy nem lehetett teljesen ismeretlen neki a terep, de ahogy elnézem a kapusposzt se lenne számára ismeretlen, csak onnan is irányítót játszana. Mindenesetre hatalmas húzás volt Klopptól az, hogy kidobta őt a szélre, így továbbra is egyszerre játszhat Hendo és ő, a cápa se fullad meg, és az egyikük elfojtásával nem lehet elvágni az összeköttetést a támadók és a védők közt. Hendo meg mellesleg játszhatja így azt amire született, mindenki nyer, meg még mi is.

Amiért viszont ezt a szürkés-pirosas szövetet egyáltalán felhoztam valójában, az Firmino helyzete a csapaton belül, mert ez azért megér egy-két misét. Firmino ugyanis önmagához képest bűn rosszul játszik már hosszú hetek óta folyamatosan, és bár most mindkét kapufa őt húzta karácsonyra, elég látványosan vannak itt problémák. (Egyébként nem kicsit döbbentem meg, amikor Carra neki adta a MotM díjat, de aztán elkezdte kifejteni, és akkor már jobban megbékéltem vele.)

De tényleg fontos itt aláhúzni, hogy Firmino önmagához képest szar most, nem úgy nagy általában, és ezt a bezuhanást is Coutinho hiánya idézi elő elsősorban. Nem is feltétlenül az, hogy hiányzik a kedvenc kreatív játszópajtása – de persze az is -, hanem, hogy Bobbyt küldtük ki poszton kívül játszani az ő helyére, hogy ne Originek kelljen kreatívat játszania Cou helyett. Ez persze töri az alaprendszerünket, és eléggé nyekergőssé teszi a fordulókat, de alapvetően mozgásban tartja, és nagyjából ez a lényeg most decemberben. Januárban meg még inkább ez lesz a lényeg, te úristen milyen retek egy hónap lesz majd az.

Ezen a ponton egyébként elkanyarodhatnánk egy Mané-pótlék és egyben általános cseredarab beszerzésén a támadósorba, mert támadó középpályásból hosszú évek múltán immár komolyabb hiányunk van, de a tétel listára való felírásán kívül most nem nagyon mélyednék ebbe bele.

Főleg, hogy láthattuk ugye Morenot tündökölni a szerepben. (:DDDD)
Maradjunk annyiban, hogy itt erős kétségeim vannak, bár a félolló amúgy gyönyörű volt, Allen is az állát próbálja a helyén tartani.

Amink még volt a meccsen, az egy bivalyerős Studge, akinek volt egy erős 20 perce a már kifilézett Stoke ellen, meg egy nagyon szimpatikus nyilatkozata meccs után, hogy ha nem játszik, akkor is pozitív marad, és örül minden lehetőségnek amit kaphat. Mondjuk örülj is, kiddo, hátha a vakító fogsorod elvonja egy kicsit a figyelmét a kórházi büfésnek a bevételkiesésről. Mindenesetre kellemes érzés volt gyomor és középtájékon az a tánc, meg úgy az egész meccs is.

Ez a Stoke már nem az a Stoke, ami az év 38 meccséből 36-szor nekem fáj, de ilyenkor örömmel úszkálok benne. Meg a győzelem mámorában, jó kis ajándék volt ez a fa alá.