Csatárkörkérdés

Britain Soccer Premier LeagueAz idei naptári év utolsó válogatott szünetében vagyunk. A Premier League most fog majd igazán beindulni. Jön majd a szokásos ünnepi pörgés és a kupák miatt a kimerítő Január. Addig is most éppen egy csendes pihenős időszakban vagyunk. Ezt jó szokásunkhoz híven ki is használtuk arra, hogy kikérjük véleményeteket. A mostani kérdés, így hangzott: Ki a legjobb csatárunk és miért? (avagy a Sturridge conundrum). Most éppen négyen remek válasz érkezett erre a nem egyértelműen eldönthető kérdésre. Köszönjük meg szépen nekik.

ClayMatthews52

Ki a legjobb csatárunk? Sturridge. Azt hiszem, ehhez nem sok kétség férhet, minden egyes megmozdulásán látszik, hogy egy zseni, aki igaz, hogy öntörvényű kissé, de talán ebben a tekintetben is fejlődik. 102 meccsen 57 gól, nem sokat kell magyarázni. Azonban mégsem tud jelen helyzetben a kezdőcsapatba kerülni. Hogy miért?

Mert valójában a legjobb csatárunk a támadósor. Bővebben az egész csapat. Annyira jól megy minden, hogy Sturridge nem fér be a kezdőbe, hiszen ebben a taktikában a csatár (támadók) nem csak gólt szerez, hanem labdavesztéskor azonnal visszatámad, majd szépen felveszi a helyét védekezésben is. Sturridge-nál ez nem annyira ösztönös, mint mondjuk Firminónál, akiről már érkezésekor is tudtunk, hogy a védekezésből is milyen jól kiveszi a részét. A hőtérképek alapján Mané sok esetben hátrébb vagy ugyanott játszik, mint Milner a túloldalon, ami szintén lényeges eleme a csapat játékának (illetve bizonyítéka annak, hogy milyen elképesztő mennyiséget futnak, emellett támadásban is szemet gyönyörködtető teljesítményre képesek). Szemmel láthatóan Sturridge is fejlődik ebben, amiért le a kalap előtte. Viszont nála (egyelőre?) második gondolat a visszatámadás. Tiszteletre méltó, ahogy a cserepadra szorulást is kezeli, nem tolja be a Sakhót, nem rinyál, hanem teszi a dolgát. Emiatt semmiképpen sem adnám el, amíg a teljesítménye hosszútávon nem romlik (hiába van ott még Origi is), hiszen adott esetben visszakerülhet a kezdőbe. Ki ne örülne egy ilyen világklasszis lehetőségnek, akiben bármikor benne van a gól?!

Talán azt is mondhatnám, hogy a legjobb csatárunk Klopp. Nélküle nem lenne ez az egész. Elképesztő mekkora változást hozott a csapat életébe. Tulajdonképpen a győztes mentalitást. Képes bárkit belehajszolni a győzelembe, a játékosok tűzbe mennének érte. Egyelőre az utóbbi évek legjobb igazolásáról van szó.

maxresdefaultRyjnaldum

Önmagában a kérdést, hogy jelenleg ki a legjobb csatárunk le is zárnám gyorsan: Firmino. Az a system fittség teszi őt azzá, ami mostani teljesítményünk alapja. Amíg a két klasszikus csatárunk nem mutat komoly jeleket az illeszkedésre (okozza ezt akár alkalmatlanság, formán kívüliség, vagy csak a kevés játéklehetőség), addig ez a kérdés szerintem el is dőlt. A múlt héten népszerű téma volt, hogy ki a jobb, a jelenlegi támadóhármas vagy a SaS (3S), és bár véleményem szerint a mostani egység még nem mutatott annyit, hogy ezt komolyan összemérjük, bizonyos szempontból valóban ígéretesebbnek tűnnek, mint a régi szereplőgárda. Suarez és Sturridge nekem sokkal inkább tűntek fegyvertársaknak, vagy szövetségesnek, mintsem valódi párnak, bár az idő során talán ez is csiszolódott, ahogy a filmekben is ki szokott alakulni ez a rivalizáló, egymással igazán ki sem jövő, de egy célért küzdő főhősök között.

A mostani hármasunk (vagy csapatunk, mert most már akár Lallanát is ide lehet venni), viszont más, tényleg igazi akciócsapatnak tűnnek, Bosszúállók vagy Feláldozhatók, kinek hogy. És ebben az új részben a régi sztárnak, Sturridgenak könnyen lehet, hogy csak cameoszerep jut. Viszont ahogy az lenni szokott, ez cseszett drága, és amint az új karakterek elviszik maguktól a műsort, már nem is feltétlen éri meg behozni. Hogy Sturridge sorsa mi lesz, majd a jövő eldönti, de nem vetnék el egy olyan forgatókönyvet sem, hogy a következő évadra már nem szerződtetnénk, hanem hoznánk helyette egy tehetséges, viszonylag fiatal színészt, aki már 1-2 eredményes, gólokban mérhető évadot lehúzott máshol, a karaktere pedig jobban beilleszthető a mi történetünkbe.

Ebben az esetben Origit kikölcsönözhetnénk egy saját produkcióba, ahol kiderül mennyire ütős a karaktere, a stúdióbalesetből visszatérő Ings pedig maradhatna backupnak Firmino és az új szereplő mögé.

Rövid írásom a jelenlegi koncepció és a casting dicséretével zárnám, hiszen nyáron eléggé meg voltam győződve arról, hogy Firmino nem stabil opció csatárposzton, és igencsak tudtam volna örülni egy Lacazette féle vételnek. Ma viszont már nem igazán látom ennek komoly szükségét, és hála ennek – bár csak a szezon elején tartunk – egy rendkívül erős évad van kilátásban.

3786092200000578-3755142-image-a-48_1471982651964Ddodi

Ha a honlapon megnézem, kiket is sorol a hivatalos oldal támadónak, akkor 5 játékosunk szerepel forward címszó alatt, ami ugye nem azonos a csatár kifejezéssel. De a könnyebbség kedvéért én most nem veszem ide mindegyiküket, Ingsre eleve nem kell számítani az idén, így Origi, Sturridge és Firmino fog csak szerepelni, Mané nálam nem téma most, róla amúgy is oldalakon keresztül lehetne ódákat zengeni.

Origi bár nem sérült, játéklehetőséget nem sokat kap. Persze rövid szezon, kevés meccs, és hát Firmino ihletett formája és Sturridge mögött aligha terem neki az idei évben sok babér. Kár érte, én Origit tavaly nagyon megszerettem, elképesztően jó csatár lehetne belőle. De az idei taktika nem neki kedvez, és ameddig ennyire jól megy a csapatnak, nem is igazán lesz helye a kezdőben.

Ha azt a felvetést veszem alapul, hogy Sturridge és az ő rejtélye, akkor bizony komoly bajban vagyok. Rejtély ő? Miért ül a padon hétről hétre egy ilyen csatár? Miért más alapvetően az egész csapat akkor, amikor ő nincs a pályán, illetve akkor, amikor fent van. Nos, a személyisége, a képességei (önzősége) a válasz erre. Amikor nincs a pályán, a csapat csapatként szerepel, az idei évben ráadásul egy elképesztően hatékony hadigépezetként, amit lassan egész Anglia retteghet (vagy kellene rettegjen). A Firmino féle fals 9-es játékunk nagyon ül, az a rengeteg mozgás 4-3-3-ban igazán impresszív, és ebbe sajnos Danny nem igazán fér bele. Ő egy más játékos.

Most akkor mi is a valós kérdés? Csatárral játszunk vagy támadóval? Véleményem szerint a Sturridge talány teljesen egyértelmű válasza, hogy idén nem csatárral játszunk. A csapatunk nem egy egylövetű puska, hanem egy hatlövetű colt. Támadóink vannak, nem csatárunk. Nincs igazi befejező csatárnak helye a pályán, mert a többiekkel való együttműködés, az alaptaktika nem erre van írva. Ezért változik meg teljesen a játék, amikor ott van a pályán az önző befejezőnk, aki múlt héten 20 perc alatt 5 alkalommal lőtt kapura (és a kapufája gólt érdemelt volna).

Ha verdiktet kellene mondanom, egyértelműen egyetértek jelenleg Kloppal. Némi képzavarral, a szekér fut, a karaván halad, és valahol a padon pedig ugat a kutya, hogy ő meg játszana. De ameddig ennyire jönnek az eredmények és látványos a játékunk, ameddig ebben ennyire látványosan nem megy Sturridge-nak, mert megöli a cápát, addig bizony a padot fogja koptatni. Jelenleg ő nem fér be a Pool kezdőbe, még ha ez óriási szívfájdalom is. Ott parkol a garázsban egy Ferrari, de annyira jól megy a Porsche, hogy az ember nem hajlandó lecserélni. Ettől függetlenül remélem, hogy sikerül megtalálni az arany középutat, hogy a kecske is jóllakjon és a káposzta is megmaradjon, mert egyrészt senkinek nem hiányzik Studge hisztije, másrészt az sem, hogy bárhol, bármikor vele fejeződjön be az ellenfél kezdő tizeneggye, mert akkor bizony lesz félnivalónk.

A kérdésre válaszolva pedig, továbbra is egyértelmű számomra, Sturridge a legjobb csatárunk, mert képességei alapján igazi világsztár befejező, de jelenleg nincs szükség csatárra, így a fantasztikus formában játszó Firmino jó helyen van a csapatban– ő a legjobb támadónk, de nem a legjobb csatárunk. Pedig Sturridgeon kívül igazán csak Origi csatár jelenleg Liverpoolban, de ahogy az angol, úgy a belga sem fér be a kezdőbe, sőt. Aztán ha majd újítani kell, módosítani a taktikán (diamond?), ott lesz nekünk Sturridge (és Origi is), aki azért be-be talál, ha megfelelő lehetőséget kap, ez az opció csereként amúgy is hatalmas potenciált jelent, szerintem a világ bármely csapata elfogadná. Ezt az alternatívát mindenképp meg kell tartani, jövőre a remélt BL szezonban aranyat fog érni az a balláb! El ne adjuk!

origi-sturridgeLudasMatt

Őszinte coming outtal (höhö, a Word szerint ez cuming out, szép.) kezdek, ahhoz képest, hogy én védem folyton a főnégerünket, amikor ezeket a sorokat leírom fingom sincs, hogy mit kéne egy ilyen kis vendégposztba leírni. (Eközben a Word figyelmeztet, hogy durva vagy obszcén szavakat használok. Na nebassz!) Na de majd menet közben kitalálom. Szóval ki a legjobb csatárunk? Ez pont olyan kérdés, amire nyilván kérdés nélkül rávágom, hogy persze Sturridge, de mióta van egy Földműveléstan nevezetű tárgyam, illetve annak remek oktatója, azóta máshogy látom a világot. Hogy megvilágosodtam volna az túlzás, de hogy az egyenes válaszadást, hogy kell pofonegyszerűen kikerülni, azt nagyon gyorsan megtanultam. Merthogy ez a faszi kb. minden 5 percben feltesz egy kérdést, mondjuk, hogy kell-e nekünk szántani? Erre a válasz nem az, hogy „igen”, nem is az, hogy „nem”, hanem hogy „attól függ”. És akkor jön a lényeg. Hosszan. És bonyolultan. És még akkor sem egyértelmű.

Hogy ki a legjobb csatárunk? Attól függ! De mitől? Anyádtól! (ezen bezzeg semmit sem kifogásol) Nyilván nézőpont kérdése a dolog. Ha vitrinbe tesszük őket szépen, egyedül, önmagukban, a statjaikkal együtt, mint valami autó traktor bemutatón, akkor nem is kérdés ki a legjobb, le se írom, úgyis tudja mindenki. Művész, bármikor bárhonnan tud gólt lőni, a büdös semmiből helyzetet csinálni. 25 percen át, úgy mászkál, a pályán mintha leszarná, mi van, épp csak a zene nem szól a fülében, már a védők is elhiszik, hogy nem is olyan nehéz ezt levédekezni, aztán egy pillantás és máris méteres előnyben veszi át a labdát, és ott már csak nézni lehet. De azt érdemes. Egy zseni. Az. Mindenki tudja, van, akinek nem tetszik, van, aki nem szereti, van, aki szerint ez lustaság. Szerintem stílus. De az tuti, hogy egy zseni. Csakhogy ennek a sportnak a szépsége, néha hátránya (milyen jó is az a tenisz, ahol tök egyedül tudod irányítani a játékodat!), hogy csapatban tolják, nem párban, nem egyedül, hanem sokan, nevezetesen 11-en. És ekkor jön az „attól függ” második fele. Merthogy ettől a pillanattól kezdve, nem az tesz valakit jó, vagy rossz játékossá, hogy egyénileg mit tud, hanem hogy a másik tízzel együtt mit tud. Hogy az adott stílusban mit tud. Persze ez sem új infó, ezt látjuk Augusztus közepe óta. És ebben eddig úgy tűnik Firmino a jobb. Persze bennem ott motoszkál az is (Mit motoszkál? Konkrétan bassza az agyamat, de nem akarok rinyálni (ezt a szót sem ismeri a Word, pedig nem egy 2007es verzió), főleg nem kommentben, mert baromira (ez meg hivatalos szövegben kerülendő szó, ha valaki nem tudná) semmi értelme sem lenne), hogy Sturridge eddig lehetőséget sem sokat kapott, csereként beállva 25 percek alatt nehéz belelendülni. Egy Muringyó féle united (a gép szerint ezt nagybetűvel kéne írni, pedig ugye tudjuk, hogy nem) ellen nehéz belelendülni. Bár sokan megszólták az után a meccs után, azért lássuk be egy meccs, egy ilyen meccs senkinél sem mértékadó, senkinél sem lehet mértékadó. Legutóbb meg cirka fél óra alatt lőhetett volna 3at, ha nem a kapufán csattan kettő, vagy nem véd bravúrral a kapus. Nem fogok statokat hozni, nem is tudnék, meg itt nem is kell. Ha valaki a képességekre kíváncsi nézzen youtube videót oszt cső. Sőt, dönteni sem fogok, hogy melyikük a jobb, mert nem is lehet. Nemcsak a más stílus, meg a fentebb leírtak miatt sem, hanem mert ennyi idő után nem is illik (mert Studge ebben a csapatban, stílusban még nem sok időt kapott). Firminót (a Word szerint itt a Furmint a helyes kifejezés, csak ugye azt senki sem szidta, remélem) hányan szarozták (újabb ismeretlen szó) le fél év után, ugye, aztán tessék. Tehát nem döntök. Reménykedek. Reménykedek, hogy amikor jön a dömping Kari környékén, akkor Studge is sokat fog kezdeni, és megmutatja, hogy ott a helye. Hogy megmutatja, hogy tud fejlődni és változni. 27 évesen már nem lesz belőle a letámadás nagymestere, de amikor (mint Máté is mondotta, a kicsik ellen 60-70%ban mienk a labda akkor ez talán nem akkora baj. Vagy pont ezért van nálunk ennyit?) nincs akkora szükség erre a skillre, akkor még mindig odafér a kezdő 11be. Remélem, hogy elég lehetőséget fog még kapni, legalább annyira, hogy még egy évet maradjon. Hogy játszhasson nálunk a BL-ben is. Egy szezont legalább. Mert megérdemelni, a sok sérülés, a sok szopás, és főleg azután a kegyetlen sok szép gól, tánc, és szép emlék után. Hogy valami vasat a feje fölé emelhessen (vagy max. eljön valamelyik CM-re, teker egy jót, aztán emelhet vasat a liget fái közt) Lehetőleg egy PL trófeát. Jó lenne idén, de ha jövőre az se gáz. Ha egy fostos ligakupa az se baj, csak fém legyen. Lécci.

Ami a többi csatárunkat illeti, ott ilyen vita most érdektelen. Origi fiatal és alig játszik, kb. fingunk nincs, mit tudna ebben a gépezetben, Ings meg, faszom (ha eddig nem lettetek volna tudatában, ez nem obszcén szó), szegény, eddig csak a feje volt olyan mintha masszív alkoholista volna, de ennyi sérülés után megérteném, ha tényleg rászokna az italra. Az A/4 es terjedelemből épp most csúsztam ki, szóval még egy rövid gondolat a végére. Ami nem is a téma része, de egy picit mégis. Most, hogy megint csatárokról pletykálnak a szarlapok (Word szerint szaklapok, ugyan már…), legyen az iráni, vagy argentin, előkerült a kérdés, hogy kell-e csatár. Akármennyi van most a háznál, szerintem a válasz sima igen. Ha ilyen 20 év körüli tehetségekről van szó, akkor igen. A podcastban is téma volt, hogy mennyire bebaszott (újabb durva szó, amekkora paraszt vagyok) anno Lajos elvesztése, meg hogy Firmino sem biztos, hogy örökké itt marad. Szerintem baromira nem kéne kivárni, míg ez megtörténik, míg Studge elmegy, míg valaki lesérül, hogy majd akkor veszünk valakit. Tudjuk jól, akkor nem lesz könnyű, sokba fog kerülni, szokni a ligát, babámfasza. A cápás hasonlat azért is ül szerintem baromira a csapatra, mert mint az köztudott, a cápa rendszeresen cseréli a fogait. Nem akkor nő ki az új, amikor megy a régi, hanem már előtte. Ott állnak a pofikájában, szép sorban, mint egy lassú futószalag nyomják előre egymást, és mikor az első kihullik azonnal ott a kövi, pengeélesen, harapásra készen. A játékosok ugyan így. Kell egy-két fiatal, akik kupában, csereként tolják a mostani támadóinkat, és amikor nyáron jön a foghullás (meg a hamstring bármikor) akkor ott kéne legyen (e-közé a két ige közé vessző, anyám borogass) a kövi (Word szerint kivi), menetkészen, motiválva, bejáratva, beszokva. Szóval akármennyi csatárunk van, az ilyen most még ismeretlen arcok igenis kellenek, hogy ne akkor kelljen majd kapkodni, _akkor csak annyi dolgunk legyen, hogy zsebre vágjuk (elköltjük kurvákra, kokóra (kohóra, wtf, Milner kérte?), furmintra) a bőrszalonna 80 millióját és hátra dőljünk, mint aki jól végezte a dolgát. Mert tényleg jól végeztük. Pá.

A fene (dicsak buksi, ez is durva szó), ez másfél lett, maradhat?

_________________________________________________________________

Disclaimer: A Taccs blogmotorja vicceskedik, így örülünk, hogy sikerült egyáltalán posztot kirakni.