Sammy bácsi fogatlan macskái

1805

Ha valaki lemaradt volna a nyár egyik slágeréről, Mister Allardyce-t, a modern angol futball alfáját – definíció szerint így Pulis az omega (gyöngyhajú lány) – a fekete macskáknak sikerült a zsákba betenni. Hajtás után erről a kiváló kapcsolatról, Big Samet gyönyörködtető futballfelfogásáról és végül még egy kis jegyüzéres miafaszomról is olvashattok. Mintegy beharangozván ezt az érdekfeszítőnek ígérkező ZS-kategóriás mérkőzést a sorozatérdektelen 8. és a sima kieső között, ahol a legizgalmasabb momentum a 77. fontban percben lesz.

Big Sam és az ő long ball focija. Az elnevezés egyébként Souness-től származik, pedig mennyivel rétegeltebb valójában ez a Sammy bácsi féle futballfilo. Stabilan hozni a 40% körüli labdabirtoklásokat, a rekord cross számokat, a gólok átlag harmadát set piece-ből rúgni, az Ikaruszt Mourinho-t megszégyenítő precizitással parkolni, és a labdát többet a levegőben tartani, mint mikor Messi a Turkish Airlines-szal utazik. A legdirektebb és legfizikálisabb focit játssza – Pulis után – úgy kb. az ezredforduló óta, ami a legelején még valamelyest bejött a Boltonnal, azóta viszont Anglia bulldogbástyájaként járja a középcsapatokat, hogy betagozódtassa őket a középmezőnybe. Persze velünk ellentétben ezt a tábla aljáról pozitív abszolút értelemben véve.

Football - Stock Season 99/00 Mandatory Credit: Action Images Bolton Manager Sam Allardyce
Középkorú, értelmiségi, mackózakós lakótelepi proli társat keres, jelige: betagozódás fetisizmus

 

De ennél a Sünbandánál valahogy nem találja a gesztenyét. Egyelőre. Merthogy Big Sam-ben megvan az az X faktor, ami hiányzott Rodgiból, LvG-ből, és oly sok, Angliában végül megszégyenülni kényszerült, amúgy zseniális emberből. Ez a faktor pedig az, hogy hogyan kell a szigetországban konzisztensen teljesíteni 9 hónapnyi erőltetett menet, két kupasorozat és karácsonyi agyba-főbe boxolás mixét. A titok nyitja ott kezdődik, hogy ha szarul állsz, nem jönnek a pontok (lásd idei Sunderland), kiesel az elején a pékbe a két teakupából (lásd idei Sunderland). A titok többi részéről már tengernyi vita folyt a Fonaton, nem kívánok itt hozzátenni, csak Kloppnak a kulcs megtalálásához sok sikert kívánni innen is. Viszont erre a konzisztens dologra Sammytől nézzük meg az összes teljes PL-szezonjáról alkotott grafikont:

stat

A vízszintes tengelyen látjátok az épp aktuális Sammy-gárdák őszi (első 19 forduló) pontgyűjteményeit. A függőleges tengelyen a százalékok jelölik, hogy ehhez képest az adott idény tavaszán mennyit sikerült szerezni. A piros pontokra majdnem tökéletesen rásimul a negatív trend, vagyis minél nehezebb az őszi batyu, annál jobban leszarták a tavaszt.

Az, hogy csak az őszi pontszámból kb. 73%-kal meg tudjuk jósolni csontra a tavaszit, valami egészen zseniális. Az értelmező szótárba simán betenném magyarázó példának a konzisztencia szó mellé. Most ősszel a legújabb Sammy-gárda egyébként rekordalacsony 12 pontot zsákolt. Ha ezt beírjuk a feltüntetett egyenes egyenletébe, 171%-ot kapunk, vagyis 20-21 pontot jósol tavaszra ez a végtelenül egyszerű modell. Meglássuk, én már fél kalapomat feltettem a macskák 33+-os szezonjára. Eddig a tavaszi 5 fordulóban egyébként 1,4-es ppg-t hoznak, ami ezt a jósolt összesen 21-et bőven felülteljesíti. Meg zárójelben: (minket is).

Hogy valami nem volt kóser ősszel a fekete macskáknál, arra elég könnyű magyarázat, hogy a BigSam-rendszerben oly fontos bója most Defoe. Igen, a 171 centis törpicur, aki idén 0,3 darab aerial duelt volt képes megnyerni meccsenként. Csak úgy összehasonlításképp: Teke 5,3-on áll. A kis angol egyébként ilyen mutatóval is 9 gólig jutott, Benny meg hát egy Liverpoolban… Épeszű magyarázatot nem találtam rá, miért nem vettek valami létrát, hogy legalább Borinivel megversenyezzen. Legtöbb meccsen 4-2-3-1-ben álltak fel, de a 10-esben játszó Lens közel sem akkora zsugás, mint Downing volt Sammy tavalyi West Ham-jében (és ez nem poén, ugye). A City ellen legutóbb bepróbálták a 4-1-4-1-et, nem mondom, hogy sikeresen (1-0-ra kikaptak), de a Kirchhof nevű DM egész korrektül tette a dolgát Agüéroék ellen, ráadásul 11-6-ra nyerték a lövésmutatót. Minyon pajtás kezdhet rosszul aludni.

Szóval bőven találok faktort arra, hogy összecsokizott üleppel üljek le streamet vadászni. Nem sok érdekeltségünk van már ebben a sorozatban idén sem, ráadásul két nap felkészülési idő lesz az FA-kupa visszavágóra. Ahol persze elvben a fiatalok játszanak, deee igazából most akkor nem az van, hogy ha elment a top4, az FA is több, mint egy 10. hely helyetti 8.? Nyilván az ég világon semminek nem tudok örülni, aminek benne van a nevében, hogy FAsz, és ha már feladtuk a szezont, készüljünk a fényes vagy milyen jövőre, és az ilyen húsdaráló faékek ellen találjuk fel a spanyol viaszt még ezeken a tét nélküli tétmeccseken, ha kérhetném. Hogy aztán jövőre azzal a bizonyos kivont FAlosszal… Otthon szopkodni a süntüskéket egyébként sem lenne kellemes dolog, főleg, hogy ellenforradalom lesz ugye estefelé. Biztos, hogy az A-csapat fog felmenni, és arra is tennék nem kis összeget, hogy Benny kezdeni fog. Aminek igazából semmi értelme, de végülis a múlt év zárásaként is ő gyötörte össze a fekete macskák egygólos elpicsázását, hát gyere Bélám, te béna benga belga batár, és mutasd meg Defoe-nak, miért is cserélik majd le jövőre terád. (indirekt népdalszerű rímelés is ON)

maxresdefault

jaguár

Summázva tehát a Sammy-emlősök biztos, hogy vérszagot fogva érkeznek, mi pedig majd kiállunk egy kőműves hadosztállyal, élén Bennyvel, hogy a saját játékukkal mákoljuk le valahogy a Sunderlandet. Vagy nem. Mindenesetre valahogy börtönbevaló, vallatósan szar meccset érzek a levegőben. Szombat délután még enyhén szeles idő, magas páratartalom és a meccs 77. percében kollektív haza kocsmába vonulás várható, miután a bérletek 64%-a olcsóbb lesz vagy ugyanannyi, ezer hely meccsenként direktben lokálpatriótáknak lesz kiosztva, a sima helyek 45%-a lesz olcsóbb, ráadásként még a young adult korosztályt is megtámogatják. Ezek után szeretettel mindenkinek, aki nem marad YNWA-t énekelni a hosszabbításban: