Vendetta numero due

Keddi kazanyi kiruccanásunkat követően késődélután kezdődik kristályosék kukin könyöklése. Rövid időre visszatekintve rengeteg törleszteni valónk van az érkező csapattal szemben. Varázslatos kezdő szakaszon van túl Klopp a csapattal, Bob Paisley-n kívül egy manager sem kezdett 6 veretlen mérkőzéssel Liverpoolban. A válogatott szünet előtti utolsó megmérettetés már csak ezek miatt is fontos, valamint, hogy jó hangulatban térjen a csapat újabb miniedzőtáborba, és csavarodhasson Klopp az elemző videókra.

Az elmúlt három Premier League-beli találkozásunk során nem sikerült legyőzni a kristály palackot. Ez már önmagában is egy szörnyű tény, viszont ha megnézzük, hogy ebből a három meccsből az első az a 3-3-as döntetlen, ami a több volt mint elbukott két pont, több mint elszalasztott győzelem, az volt az összeomlás kezdete, a köd első lehelet, az első letört műanyag darab az oly nagy becsben tartott karácsonyi ajándékból, az első megégett sütemény, az első megölt lajhármaki, Kolo első szomorú napja. Az utolsó összecsapás során szintén nagy sikerrel szartak a sasok a ventilátorba. Gerrard anfieldi búcsúja siralmas és apátiába hajló temetés lett, keretbe foglalva az eltelt évet.

Még ha csak ezeket az emlékeket vesszük elő, akkor is látjuk, jóval több van a rovásukon, mint a rajtunk, a gázolt rókakölykön még egyszer áthajtó Stoke-nak volt augusztusban. Jelenleg a Palace Pardew vezérletével egy lassú átalakuláson megy át. Ennek első jele Cabaye leigazolása volt, aki az adott zártan védekező és gyorsan kontrára váltó csapatba plusz lehetőségeket biztosít a középpályán. A másik ilyen típusú lépése a nyáron Wickham leigazolása, akivel kiszélesítette egydimenziós támadósora lehetőségeit. Pardew sokkal inkább az ellenfél ellen formálható játék, szélesebb taktikai repertoár kialakításán dolgozik. A szezon folyamán a sérülések megnehezítették ezt a munkát, viszont a pulisi nyomvonalon a zárt védekezés és a gyors kontrajáték megmaradt stabil alapnak. Ez alapján az Anfielden meglepne, ha nem egy kristály ikarusz gördülne ki ellenünk és próbálna meg egy pontot kihúzni, vagy találni egy gólt – a góllövéssel igencsak hadilábon állnak az utóbbi meccseken – és kibekkelni a vezetést.

Az újabb ázsiai túra után csapatunk felállása formálódni látszik. Egyre inkább leváltja a
4-2-3-1 a karácsonyfát, és Ibe vagy Milner szélső játéka kerül előtérbe. Az okok közt szerepel az is, amit már Máté is fejtegetett az előző posztban, hogy lassan megy még a tranzition play a csapatnak. Ennek egyik oka, hogy nincs egészséges és ennek megfelelő csatár a karácsonyfához, Origi súlytalan volt ebben a szerepben, Benteke pedig sokkal inkább kihasználható beadások révén, mint két irányító előtt kiugrásra készen. A Can-Lucas duplaszűrős felállásban Can inkább limitált mennyiségű feladatot kap, főleg abban, hogy mennyire csatlakozik a támadásokba, viszont sokkal fontosabb passzoló és osztogató központot jelent a középpályán a támadók és a védelem közt.

A kontrákra épülő támadójátékuk megakadályozására ezen a meccsen is egy lassabban építkező, labdabirtokló felfogást várok, inkább, mint a kloppi focira jellemző magas fordulatszámú, sok helyzetet kidolgozó és sok labdaszerzést hozó pörgést. Ezzel ugyan limitáljuk a lehetőségeinket támadásban, azonban az ellenfél nem túl acélos támadó fogait jócskán megcsorbítjuk. Így ugyan veszítünk a vámon, de nyerünk a réven, vagy hogy a fenébe is kell ezt mondani. Ez a legjellemzőbb kompromisszum, amit a buszozás ellen és a csapat korlátai miatt kénytelen Klopp meglépni.

Ha lehet hinni a #srácnak akkor Mignolet – Clyne, Škrtel, Sakho, Moreno – Emre Can, Lucas – Ibe, Lallana, Coutinho – Benteke kezdővel vágunk neki a meccsnek, ami ellentmond a Coutinho apró sérüléséről szóló híreknek. Ez esetben Phil és Bob csere várható a kezdőben. Őszintén szólva rég vártam ennyire nyugodtan meccset, és most nem gondolok semmi lenéző szemszögből a Palace-ra. Sokkal inkább azt érzem, hogy visszatér a csapatba a hit, lépésről lépésre értik meg a játékunk okait és mozgató rugóit, és ezzel egy gépezet – ha még csikorogva és lassan is -, de mozgásba lendült. Az, hogy ilyen hamar jönnek jó eredmények, és a veretlenség őrzése egyértelműen jelei annak, hogy nem egy kopár sivatagba érkezett Klopp, hanem bizony jó alapokat, jó keretet vett át. Sokkal inkább kellett mentális átlendülés a csapat tagjainak és a csapat körüli hangulat megváltozása, még szerencse, hogy szavaink nem süket fülekre találnak.