Egy jó iksz

Féltem ettől az Arsenal meccstől nagyon. Nem kellett volna annyira.

benteke_cech

Azt hittem olyasfajta segg elverés lesz, mint amilyen a húsvéti 4-1 volt. Amiatt gondoltam így, mert akkor egész jó előszéllel szaladtunk bele a késbe, most pedig egy eredményes és clean sheetes, de gyakorlatilag minden egyéb szempontból középszarul játszó Liverpool ment az Emirates-be. Az első két kör eredményesen, de középszarul játszó kezdőjéből ráadásul Lallana és Henderson sérülés miatt nem játszhattak.

Öröm az ürömben viszont, hogy mindez olyan változtatásokra késztette Rodgers-t, amik elhozták az idény eddigi legjobb teljesítményét és egy nagyon értékes pontot az Arsenaltól. Meggyőződésem, hogy ha Hendo játszik, kikapunk. Nem mintha vele lenne bajom, meg pláne nem ő tehetett volna róla, de ha bevethető, akkor ugyanazzal a Milner – Hendo double pivottal állunk fel, ami a mérsékelten tehetséges támadósorú Stoke City ellen is látványosan diszfunkcionális volt, és amire a dm-mel való feloldás és Milnerék feljebb tolása jelentette az egyetlen gyógyírt. Az élet most megelőzte BR újabb taktikai betlijét.

A Liverpool először állt fel az előszezonban legtöbbször látott 4-3-3mal. A közeljövőre nézve most már alapvetésnek tekinthető Gomez – Lovren – Skrtel – Clyne védősor előtt Lucas cirkált, Can, és főleg Milner feljebb próbáltak lecsapni kósza ágyúgolyókra, Firminonak pedig eljött a várva várt kezdése a szintén szériatartozékoknak tekinthető Coutinho és Benteke mellett. Ennek hatására az első két meccsel ellentétben itt kifejezett izgalommal vártam a középkezdést.

Egész jó meccs is kerekedett belőle, amin az volt a legváratlanabb pont, hogy senkinek sem sikerült gólt rúgnia. Ez volt közel húsz éve az első ilyen Arsenal – Liverpool. Az első félidőben mi voltunk közelebb a vezetés megszerzéséhez a két kapufánkkal és egy közeli Benteke helyzettel, amiről még most sem hiszem el, hogy kiszedte Cech. (eltekintve attól az apró ténytől, hogy Ramsay szerzett egy szabályos gólt, amit les címen visszafújtak) A második játékrészben aztán ráncba szedte a védelem és középpálya közti sorait Wenger, plusz Coutinho és Firminho, mint a pressingünk aduászai is láthatóan elfáradtak, így a 60. perc tájékától komoly hazai nyomás indult. Ezt azonban sikerült úgy visszavernie a védelmünknek, hogy Mignolet-nak csak 2-3 nagyobb védenivalója volt, és azok is kisebbek voltak, mint amekkorákat Cech-nek fognia kellett a másik oldalon. Túléltük, lefújták.

Az van most, utólag, hogy az Arsenal jogosan reklamál a meg nem adott gól miatt, mi húzzuk a szánkat, hogy az első félidőben vezetnünk kellett volna, a végén pedig mindkét fél elkönyveli nagyjából reális végeredménynek az ikszet. Mi pedig jobban örülünk neki, mint ők.

Néhány jó és rossz pontot vázolok alább, ahogy nekem lejött a meccsből, aztán rakjátok majd hozzá, hogy szerintetek mik voltak még:

  • Firminoban ott van a klasszis, és végre nem tűnt olyannak, mint egy csütörtök esti céges focin a tötyögő igazolt játékos. Coutinhoval nagy dolgokra lehetnek képesek.
  • Clyne kiváló igazolásnak tűnik, úgy néz ki hozni tudja majd a prime Glen Johnsont, amire nagy szükségünk lesz (igen, kölykök, Glen Johnson volt jó is egykor)
  • Gomezben nagy a potenciál, de túl sok van rajta: többnek néz ki és jobban játszik, mint egy 18 éves, a meccs során szépen felfejlődött támadásban a zavaros kezdése után, viszont még mindig nem vagyok nyugodt amiatt, hogy őt rakja BR balra, ráadásul Lovren mellé. Wenger legnagyobb gyökérsége az volt az este alatt, hogy végig a bal oldali támadást súlykolta, a helyében én minden lehetséges labdát egy tinin és egy dejanlovrenen keresztül akartam volna átvinni. Segítségükre volt persze, hogy Lucas volt előttük, és ha már itt tartunk…
  • … Lucas zseniális. Nem tudom hányszor kell még tömlöcből fényre visszaengedett rabként elvinnie a fele gályát azért, hogy BR végre a helyén kezelje, de ahhoz képest, hogy az elmúlt hetekben naponta jött egy új cikk a számkivetettségéről és a közelgő eligazolásához, tegnap este ismét “getting shit done” módban focizott és megfogta Mignolet-nak a harmadik clean sheetjét is. Mérhetetlenül szomorú leszek, ha eladják a héten.
  • Benteke jó lesz. Egyre jobban ráérez a Coutinhoékkal való játékra, dinamikusabb mint Balo, Lambert és Sturridge együttvéve, és pressingben is hasznos. Tegnap este kvázi mindent megtett, amit egyedüli csatár meg lehet, azon kívül, hogy nem rúgta be azt a Firmino beadást. De októberre be fogja rúgni ezeket.

Mindent egybe véve teljesen rendben volt ez a meccs, a kapott gól néklüli 3 forduló / 7 pont kezdésünket pedig szerintem mindenki vakon aláírta volna egy hónapja. Folytköv a West Ham elleni darálóban szombaton, amitől azt reméljük, hogy a válogatott szünetre még jobb kedvvel tudunk majd elmenni.