Villámposzt: csatár scouting

Episode-29Az idei hat érkező plusz Origi mellett még mindig a csatárkérdés tűnik a legaktuálisabbnak, legalábbis a kommentmező és a Bentekés hírek alapján. Felmerül, hogy a TC-ben csupa barmok ülnek, hogy nem tudják ezt megoldani. Egy éjfél után összedobott villámposztban nézünk egy kicsit a téma mögé.

A stílusról bója – nem bója csatárokról már kismilliószor volt szó, de sebaj, mert ma is erről lesz szó. Legutóbb a csapat eredményességét már megnéztük itt. Azt tudjuk, hogy bójákkal BR alatt nem megy, erre a most befejeződött szezon a legfényesebb bizonyíték. Most csak két vótmá tábla ennek alapozására.BR_beadas,kiugratas-gy-v-szempontjabol

2015_15_csatartipus_tamadas

Ma nem a csatárok góllövéséről lesz szó, hanem néhány stílusbeli statisztikai mutatóról. Egy-egy csatárt nagyon jól be lehet lőni az alapján, hogy mennyi sikeres csele, nyert fejpárbaja van és milyen a passz pontossága a „bója – nem bója” rendkívül összetett, kétdimenziós skálán. A bójáink Balo és Lambert, míg a nem bójáink Suárez, Sturridge és Sterling. Legalábbis az ő statisztikáikat fogom megmutatni, hogy meg tudjuk állapítani, hogy is néz ki a két kategória a számok nyelvén.

csatar tipusainkNos elég éles a különbség. A bóják nem cseleznek, míg sok fejpárbajt nyernek általában, bár Balo még azt se.

A lényeg az, hogy látszik, hogy a mi csatártípusunknak olyan kell, aki mind lövésben, mind cselezésben, mind kulcspasszokban jó és még passzolni is tud. Ez nem újdonság.

A mai kis WS statos csatárscoutinghoz ezeket használtam, hogy láthassuk mennyire nem értenek hozzá a TC-ben. Nos, első körben kifejezetten szigorú voltam és azt mondtam, hogy csak olyan jöhet, aki mind három kategóriában egyszerre eléri a meccsenkénti 2-es átlagot. Szigorú, hiszen ennek Sturridge se felel meg az utóbbi két szezonjában, de mégis ezt használom, hiszen Sterling hozta ezt idén, amikor csatárt játszott. A WS-en a sokat sérültek kiszűrésére a minimális fellépés szűréssel megnéztem a top5 bajnokságot, valamint a holland, orosz, török bajnokságok legutóbbi évét.

A szigorúbb szűrés alapján fenn maradt játékosokról nem fogok listát betenni, csak egy felsorolást. Messi, Robben, Alexis Sánchez, Dybala, Eto’o, Depay, Hulk. Azaz 7 db játékos és mind mozdíthatatlan vagy öreg.

Ha a csatárt kicsit tágabb értelemben értelmezzük akkor, aki megfelel, azt már elhoztuk:

Firmino1Nos, ez nem jött be. Akkor adjuk lejjebb az igényeket. Ez azt jelenti, hogy olyan csatárok maradnak benne a hálóban, akik mindhárom kategóriában legalább 1,5-ös értéket hoznak. Mielőtt megnéznénk azt az egyet, aki reális célpont lehet,  nézzük meg a mozdíthatatlanokat vagy öregeket: Robinho, CRoni, Neymar, Bale, Tevez, Reus (már ha lehet őt csatárnak tekinteni), Sergio Garcia, Franco Briezinha, Marcinho. Valamint a gólokat nem szerző Pedretti és a MU-nál beégő Bebé és a Chelsea kölcsönadott ifije hollandiában Bertrand Traoré. A bővített merítésnek összesen 13 játékos felelt meg, de ide tartozik, hogy Aguero pl. nem felelt meg.

Lacasetteestsa1Az, aki reális lehet – már amennyire a mindenki kedvenc lemezlejátszója reális célpont – az árát és a BL-ben szereplő csapatát is tekintetbe vesszük, rájövünk, hogy igazából ő sem reális, azaz nincs a piacon olyan játékos a rövid WS keresés alapján, aki igazán jó lenne az alacsonyabb mércével sem. Ezért is tettem mellé a két már érkezett csatárunkat, akik ugyan nem felelnek meg a kulcspassz mutatóban, viszont a többi kategóriában hozzák azt, amit keresünk.

BentekeÉs akkor itt következik elborzasztásként a média kedvenc célpontja, Benteke számunkra. Azt hiszem, nem nagyon kell magyarázni, hogy baromira nem olyan, akit keresünk kellene.

Összegzésül annyi, hogy láthatóan baromi ritka, iszonyatosan drága és értékes, amit keresünk, főleg, ha bizonyított és azonnal bevethető verziót akar az ember (és ugye ezt nyilatkozta Rodgers). A következtetés ebből az, hogy nem idióták ülnek a TC-ben, akik nem akarják megoldani a csatár kérdésünket, sőt Firmino, Ings, Origi, mind olyan támadók, akik megfelelnek a kívánalmainknak és már a kertben vannak, ahogyan most még Sterling is és ha tényleg nincsen más megoldás, akkor még Cou is ott van mielőtt Benteke-féle bójákat kellene hoznunk. Nyilván ezen lehetne még finomítani, de egy rövid megvilágításnak ennyi is elég a témában.

A kérdéseim: tuti kell még új csatár? Mennyit adhtunk le a stílusbeli elvárásokból, hogy találjunk elhozhatót? Miért Bentekéről hallani a legtöbbet?

Szerk: egy kis ráadás, a linken 20 Benteke-gól, hogy mindenki nézegethesse, milyen gólokat is szokott ő lőni. Jó hír, hogy szinte minden nagynak betalált, és ahogy Smallingot leamortizálja, az szívünknek kedves :)