Welcome Milner?

K-vAL-MeNincs itt kérem semmi látnivaló. Nincs itt kérem semmi meglepő. A BR és TC együttműködésnek ez a harmadik közös nyara. Minden alkalommal ugyanúgy szoktak kezdeni: gyorsan szereznek egy tapasztalt, olcsó, idős játékost. Két éve Touré tavaly Lambert volt a szerencsés idén Milnerre esett a választás, így a sorminta nem szakadt meg. Azt jelen pillanatban csak remélhetjük, hogy a két korábbi kollégánál a mostani igazolás sikeresebb lesz.

Nézzük a tényeket: Milner fiatalabb elődjeinél, idén 29 éves. Viszont tapasztalattal jól áll 389 Premier League meccsen szerepelt eddig, 40 FA kupa 26 Mikiegér kupa és 64 Európai kupameccsen szerepelt. Nem sokat számít, de azért leírom: több mint 50 alkalommal húzhatta fel az angol mezt, és ha jól rémlik, ő az angol u21-es csapat pályára lépési rekordere. Egyszóval tapasztalattal jól áll, ami egy olyan tulajdonság, ami hiánycikk az alapvetően fiatal Liverpool háza táján.

James Milner

Szeret szerelni és jó a védőmunkája, amellett, hogy kismillió poszton bevethető.

Milnert alapból nem tartom kifejezetten BR kompatibilis játékosnak. Ennek ellenére van olyan tulajdonsága, ami tipikus BR igazolássá teszi. Ugyebár BR alatt nagyon fontos tulajdonság, hogy több poszton bevethetőek legyenek játékosok. Ennek Milner maximálisan megfelel, mint az ábrán is látszik. Tavaly 7 különböző poszton szerepelt kezdőként, ezzel nagyon simán felveszi a versenyt a Hendó, Cou, Sterling, Can féle vonulattal, sőt még túl is tesz rajtuk.

james-milner-manchester-city-stats_3308976Pozitívum vele kapcsolatban, hogy idén a City kimutathatóan jobb volt, mint nélküle, hiába volt kiegészítő ember.

2014-4-MilnerHeader

Nem csak iparos?

Számomra Milner egy dolgos, jó iparos játékos, aki jól védekezik. Bevethető a széleken, bevethető a középpályán, bevethető a középpálya közepén is, így biztos vagyok benne, hogy nem is kevés játékidőt tölt majd a pályán, ami nem is feltétlen baj. Pozitívuma, hogy az elmúlt éveit a nálunk is pontosabban passzoló és meccseit jobban domináló (labdatartás) Cityben töltötte, így nem lesz teljesen ismeretlen neki az, amit csinálunk.

A bajaim vele:

Idén nyáron a tavaszi leeresztés hatására és BR körüli bizonytalanság miatt egy lelkesítőbb igazolással kellett volna kezdeni.

James Milner2A passz pontossága szerintem nem elég magas ahhoz, hogy nálunk a csapat játszani kívánt stílusába jól passzoljon, hiába jön a Cityből.

1152

Elsősorban a széleken.

A legfőbb gond/kérdőjel vele kapcsolatban az – és innen eléggé feltételezős rész jön -, hogy amennyiben Sterling megy, akkor vele akarjuk-e a csődört pótolni. Alapvetően azokon a posztokon tud játszani, mint Raheem, de nála sokkal védekezőbb, iparosabb és kevésbé gólveszélyes, így az ő pótlására igazából alkalmatlan.

James-Milner-006Összességében az első reakciómhoz képest, ami a miért, minek, teljesen rossz igazolás háromszögben mozgott, nem annyira rossz igazolás. A tapasztalata, sokoldalúsága fontosak lesznek. Ő tipikusan egy olyan igazolás, akit a nyár végén a teljes kép ismeretében lehet majd jól értékelni. Most úgy gondolom, hogy jól fog jönni, ha majd 3-4-3-at akarunk játszani és kell egy jó kis wingback, mivel ezt szerintem jól fogja tudni hozni. Akkor is jó ha arra hoztuk, hogy legyen a szélen egy tapasztaltabb játékos, aki versenyez az Ibe, Markovics, Cou, Lallana négyessel a játékidőért a szélső és támadó posztokon. Ugye emellett még bevethető a pálya közepén, így Hendó, Allen, Can, Lucas négyesnek is lehet konkurenciája. Tehát igazából jó igazolás lehet, aki jól illik a kirakósba. Azonban most mégsem tudok úgy lelkesedni, ahogy szoktam az új érkezők esetében. Nem tudom lerázni magamról azt, hogy most éppen nem ő kellett volna vagy legalább is nem vele kellett volna kezdeni a nyarat. Meg, úgy egyáltalán, hogy az ő leigazolása beállít minket egy olyan pályára, hogy sosem kerülünk előrébb, mint az 5. hely.

Még egy kis összehasonlítás:

Egy kis ízelítő a Chelsea ellen:

Az ígért szavazás: