Newcastle kommentfogó+

liverpool_vs_newcastleMa este lesz egy hazai meccsünk a Newcastle ellen, olyan helyzetben, amikor az egyszeri drukker megint kezd reménykedni a Citeh gyengélkedése miatt a Top4-ben. Felejtsük el: nem lesz meg. A maximum az, hogy közel kerülünk megint, reménykedünk megint és összetörik a szívünk megint.

A meccsről magáról nem szeretnék sok mindent mondani. Pedig lehetne, de mivel inkább kérdéseim vannak, mint válaszaim (3-4-3 lesz vagy 4-dájmond-2 vagy 4-1-2-3? Most akkor milyen is a formánk?). Sérültünk eltiltottunk az elmúlt meccsek hatására van egy félcsapatnyi a WS szerint: Jones és Sakho sérült, Skrtel, Gerrard eltiltott, Sturridge, Lallana, Balotelli, Flanno kérdéses. Szóval nem egyértelmű a kezdő és a kezdő felállás, így most nem is tippelnék.

moneyA mai hosszabb kommentfogónkban inkább a Top4 – gazdasági Top6 kérdéskört világítanám meg 1-2 tábla segítségével. Azt hiszem, azt nem kell már ragozni, hogy ha több pénzed van, akkor nagyobb esélyed van bekerülni a top4-be, illetve ha nagyon-nagyon sok pénzed van, akkor nagyobb esélyed van ne adj isten, bajnoknak lenni.

Legutóbb ott hagytam abba, hogy jaj de jó, szép nagyot nőtt az árbevételünk. Most nézzük meg ezt összehasonlítva a többiekkel. Az első tábla az elmúlt 11 szezonban mutatja a jelenlegi gazdasági top6 csapatainak árbevételét. Gyönyörű, mindenkinek nő az árbevétele, hiszen a Premier League baromira jól eladható, így az égben járnak a TV közvetítési díjak, no meg ezek a csapatok azok, amelyek a szponzorokból is pénzeket tudnak húzni és a távol keleti/USA sörmeccs-túrákból meg jegyekből, meg amit akartok (a MU a top-top árbevétel-masina majdnem 3 milliárd fontra tett szert ezen időszakban). A fontosabb, hogy a táblán az árbevételek megvannak az adott évi Liverpool bevétel százalékában, ami nagyban segít eldönteni a mennyivel nőtt az olló és a lemaradásunk kérdéskört.

top6arbevetel

A Liverpoolnál magasabb árbevételek kivastagítva.

  • Az elmúlt 11 lezárt pénzügyi érben 11 szer volt nagyobb árbevétele a MU-nak. Átlagosan 60 százalékkal több pénzből gazdálkodnak az elmúlt bő egy évtizedben. No és ha megnézzük a korai Rafa-időszakot az akkori cirka 35% helyett már 70% körül vernek ránk.
  • A Chelsea az elmúlt 11-ből 11szer produkált magasabb árbevételt, mint mi (nem csoda, hiszen ez már a poszt Abra-papa korszak). Az ollóban van fluktuáció, de átlagosan 25 százalékot szoktak ránk verni árbevételben.
  • Az Arsenal pénzügyileg ugye a legközelebbi riválisunk. Az elmúlt 11-ből 10-szer gazdálkodhatott több pénzből, mint mi. Elég stabilan vernek ránk vagy egy 20 százalékot évente.
  • A felpumpált Citeh ugye érdekes, hiszen ők a semmiből jöttek majd a thai csóka és elsősorban a sejkék révén felpumpálódtak és lehagytak minket nagyon. Igen, a felpumpálódtak a jó szó, hiszen elsősorban az FFP megfelelés miatt lett ekkora az árbevételük. Manapság éppen 30 százalékot vernek ránk, de ha akarnák, tudna ez több is lenni.
  • Itt van még szegény Tottenham is. Folyamatosan elmaradnak még tőlünk is. Ha rólunk azt mondom, hogy egyre inkább elméleti az esélyünk bekerülni a Top4-be, akkor róluk ez még inkább igaz. Lassan csak megszokásból szerepelnek ebben a felsorolásban.

A lényeg az, hogy hiába nőtt az árbevételünk tavaly, nem kerültünk közelebb a többiekhez. A matek meg baromi egyszerű: minél több év BL és BL-bevétel nélkül, míg a nálunk eleve gazdagabbaknak van BL bevételük, annál – nem egyenes arányosságban, hanem hatványozottan – nehezebb lesz bekerülni újra a Top4-be. Marad az EL meg a FA kupa, ami ebből a szempontból 22-es csapdája.

top6arfizukeretarbevetel

Vastaggal kiemelve a nem gazdaságos évek.

Ezen a táblán két dolgot lehet látni. Egyik sem meglepő.

  •  Vannak a normálisan üzleti alapon működő csapatok: MU, Arsenal, Tottenham és mi. No és vannak az újgazdag, felpumpált csapatok: Chelsea és a Citeh. A szűrő az, hogy mely csapat maradt benne a gazdaságos működésben: azaz nem költött bérekre többet, mint az árbevétel 60 százaléka. A Citeh nagyon durva két egymás utáni évben csak bérekre többet költött, mint amennyi bevétele volt. Pre-FFP korszak.
  •  A másik az, hogy itt lehet látni az UEFA FFP hatását, hiszen ma már mindenkinek, aki meg akar felelni kénytelen legalább papíron normális cégműködést hozni. Ma már mindenki benne marad a 60 százalékban.

A Liverpool kapcsán két dolog. Hozzá nem értők folyamatosan jönnek azzal a baromsággal, hogy az FSG csökkentette a béreket. Hiszen ment Kuyt, Maxi, Pepe stb. magas bérű öregek. A valóság azonban az, hogy nem csökkent, hanem nőtt a bérekre fordított összeg az FSG alatt (attól a 200e fontos csökkenéstől tekintsünk el). A másik, hogy pont ez az időszak az, amikor kiestünk a BL-ből és ennek a bevételnek a hiánya veszélyes magasságokba tolta a bérköltésünket, amit csak nehezen mára és külső tényező (PL TV pénz) miatt sikerült normalizálni.

top6fizulivszazalek

Vastaggal kiemelve a Liverpoolnál magasabb bérköltős évek.

Utoljára jöjjön a tábla, ami a csapatok bérek költekezését mutatja évente a Liverpool adott évi bérköltésének fényében. Sok újdonság már nincs. Azért megjegyezném sosem voltunk előrébb, mint a negyedik hely ebből a szempontból, így nem kis csoda, hogy két alkalommal is sikerült befutni a 2. helyen. A másik azt látni kell, hogy nem kicsit, hanem inkább nagyon leszorultunk az 5. helyre a gazdasági versenyben, aminek végül is a célja, hogy minél többet lehessen a keretre költeni. Hiszen amennyit költesz a keretedre, annyira vagy erős. Nagy, tartós csodák a mai pénz dominálta fociban már nem igen vannak.

Ezért nagyon fájó az idei szezon. Hiszen tényleg nagy lépést teszünk a felé, hogy bebetonozzuk magunkat az 5. helyre, ahonnan én jelenleg nem látom a racionális gazdaságos előrelépés lehetőségét. (Remélem, ez rávilágít a FA kupás véleményemre.)