The Curious Case

article-0-1AEF5595000005DC-522_634x417of Liverpool defending. BR lassan 3 éves regnálása alatt most először van az a furcsa helyzet, hogy a védekezésünk a jó és ez hozza az eredményeket. Korábban is csak egyszer volt, hogy viszonylag jó volt a védekezés, de akkoriban, amikor jöttek az eredmények, az a BR-hez közelebb álló támadás miatt volt. Többek között most ennek fogunk kicsit utánanézni a BR időszak bajnoki félszezonos statos eredmény- és stílusvizsgálat keretében.

Mielőtt a védekezésre rátérnénk, nézzük meg a teljesség kedvéért az eredményesség és a támadás kérdéskörét.

Az adatbázisról tudni érdemes, hogy benne van minden BR alatt játszott meccs, így nem csak a bajnokik, hanem a különböző kupameccsek is. Azonban nincs meg minden adat minden kupameccsre, csak a lövésekre vonatkozó adatok. Az erdeményességet minden meccsre bajnoki pontszámok alapján jegyzem ebben az adatbázisban, így a vereség 0 pont, a döntetlen 1 pont, a győzelem pedig 3 pont, amit vagy a rendes játékidő vagy a hosszabbítás végén mutatott eredmény dönt el.

BRfelszezontamadasjoBR alatt 1,82 PPG az átlagunk, ami egyébként alatta marad a tuti top4 küszöb 2 PPG-nek. Az első megállapítás lehet az, hogy a mostani ködös ősz volt a legrosszabb BR félszezon, hiszen sikerült az első összeszokós ősznél is rosszabbnak lennie. A második megállapítás az lehet, hogy a mostani tavaszi félévvel sikerült visszatérni a helyes útra, hiszen ez a második legjobb félévünk eddig. A harmadik megállapítás lehet az, hogy a ködös őszig folyamatosan javult az eredményességünk BR alatt. A negyedik megállapítás a legfontosabb: BR alatt mindig, kivétel nélkül jobb a tavaszi félszezon, mint az őszi. Nem véletlen és ez már a swansea-s időszakára is igaz volt, hiszen BR többek között arról híres, hogy jó edző, így az edzőpályán tudja fejleszteni a rendelkezésére álló játékosat, az idő múlásával egyre több alkalma nyílik erre, a sok edzőpályán töltött idő pedig kamatozik a játékosoknál, ezért jobbak a tavaszok. Az ötödik megállapítás olyan, amiről volt már szó és aggasztó is, hogy a messze legrosszabb félszezonban az első és a mostani ködös őszön volt messze a legtöbb meccs (31 és 28) azaz a kettős terhelés és a rotáció igény olyan, ami eddig kifogott BR-en, viszont a mostani tavasz eddig ebben fejlődést mutat.

A rövidség érdekében most csak pontokba szedve közlöm a megállapításaimat:

  • minden félévben dominálni szoktuk az eredménymutatók közül a lövéseket (átlagban az a meccsenkénti összes lövés 58,2 százaléka a miénk, és még ennél is jobb a kaput találó lövések aránya: 60,76% javunkra (ez utóbbi kapcsán Beez számolta ki, hogy a 60% TSoTR mutató elég szokott lenni a top4-hez a bajnokságban)). Most tavasszal eddig a leginkább.tsot-by-league-position
  • Mindig sokszor lövünk kapura, hiszen a legrosszabb a ködös őszünk 15,18 lövés/meccs átlaga is a fociban kifejezetten jónak számít. BR alatt azonban ködös ősznek hívjuk és nagyon kevésnek.
  • A két legeredménytelenebb félévünkben a legalacsonyabb a kaput találó lövéseink száma, ami nem véletlen, hiszen BR alatt a támadásra vagyunk berendezkedve, ez a stílusunk, így persze, hogy eredménymutatókban is látszik.
  • A meccsenként szerzett góloknál az látszik, hogy van három baromi jó félév, ami gyakorlatilag egybeesik a SaS fennállásával. No meg az, hogy mostanság hiába vagyunk jók, a gólok nem jönnek a megszokott mennyiségben.
  • A meccsenként sikeres cselek átlagában a mostani tavasz eddig a legjobb. Mondjuk, korábban nem is volt együtt ennyi cselgép (Cou, Sterling, Ibe, Sturridge, no meg Lallana, Markovics, Can, Moreno stb).
  • BR első félévét a steril korszakának szokás gúnyolni. Amiben van persze igazság, ha azt nézem, hogy ekkor volt nálunk a legtöbbet a laszti és viszont nem rúgtunk sok gólt. Ez a mostani tavaszon is megvan, de legalább végre a védekezésünk rendben van. Pontosabban végre igaz az egyik kedvenc összefüggésem, hogy a magas labdabirtoklás hatékony védekezési eszköz tud lenni. Mondjuk a mostani magas labdabirtoklásban szerepet játszik az is, hogy relatíve gyenge csapatok elleni a minta, no meg az is, hogy elég későn szoktunk gólt szerezni, így nem lehet visszaülni és kontrázni, mint legutóbb a Soton ellen.
  • Passzpontosságunk BR első félévében volt a legmagasabb. Igaz, én arra számítottam, hogy nőni fog, ahogy a csapat beleszokik BR-i stílusba, de nem ez történt, hanem BR lett pragmatikusabb. Fontos, hogy 2012-13 tavaszon nagyon alacsony volt (82,33) a passzpontosság és ekkor volt a legtöbb hosszú lasztink is meccsenként (63,79), arra hogy ez az összefüggés miért érdekes, még visszatérek.
  • Egyik mantrám és itt gyönyörűen látszik is, hogy BR alatt akkor jó a csapat, ha kevés beadással játszik. Nem nehéz kiszúrni, hogy a két 2 PPG feletti félszezon idején játszottunk kevés beadással (14,42 a csodatavaszon és most meg 14,29). A ködünk során meg felugrott a korábbi szintén 2 PPG alatti félszezonok 20 körüli értékére.
  • A kiugratásoknál mindig azt szoktam mondani, minél több, annál jobbak szoktunk lenni. Nem nehéz a két eredményekben szar őszi félévet beazonosítani a 3 kiugratás alatti félévekkel. No meg az sem, hogy a kiugróan magas kiugratás szám egybe szokott esni a sok gólos félévekkel, így a mostani tavaszi félévben is szerintem azért kevés a gólunk mert még nem az igazi a fluiditás és, így a kiugratásaink száma.
  • Azt hiszem, nem lesz meglepő, hogy a SaS sőt Sköb és Cou vezette csodatavaszos csapat volt helyzet értékesítésben a legjobb, mind a lövésenként szerzett gólok (6,03 lövés elég volt egy gólhoz; btw ha emlékszünk még, egész évre ugyan, de PL rekordot állítottunk fel helyzetértékesítésben), mind a kaput találó lövéseink száma ekkor volt a legjobb. Itt is igaz, hogy a nagy átlagban 10-10,5 lövésből lesz egy gól, nemcsak a PL-ben, hanem más bajnokságokban is. BR alatt ennél hatékonyabbak vagyunk. Kivétel az első ősz, a ködünk és a mostani tavaszunk.

GTM10gorgo

GTM táblája sem maradhat ki.

Mielőtt rátérnénk a védekezésre, egy kis BR kritikával élnék. Azt szeretném látni, főleg BR-től, hogy a stílus fontosabb és az szab meg mindent. Ehelyett a statisztikákból az látszik, hogy BR a játékosokra szabja a stílus finomabb mozgásait. Értő olvasással különböző stílust jelző statisztikai mutatókon leolvashatóak a legjelentősebb kezdőbeli változások. Itt kanyarodok vissza a már jelzett 2012-13 tavaszra és a jelzett alacsony passzpontosságra és a rekord magas hosszú passz számra. Erre a tavaszra Cou és Sturridge érkezése mellett a legjelentősebb változás az volt, hogy a pincéből előkapta BR Carrát és leküldte Skrtelt a helyére. jamie_carragher_2473755iEz a változtatás egymagában, ha nem is teljesen, de szerintem döntő többségében megmagyarázza – Carra jelenlétével – mind a sok hosszú passzt, mind az alacsony passzpontosságot. Cou megérkezése gyönyörűen leolvasható a megsokasodó kiugratásokon. Megérkezett és egyből 4-5 kiugratás lett a meccsenkénti átlagunk (január legvégén érkezett, így a féléves bontásban csak 3,53-ig tudta feltornázni). A ködös őszünk és Cou rossz játéka is leolvasható a (2,33) az alacsony kiugratásszámon. Ennek oka szerintem Balo és Lambert folyamatos játéka, mivel ők voltak, akik lassúságukkal és immobilitásukkal megölték a cápánkat. Lamberthez és Balóhoz köthető a negatívum a megjelenésükkel megugrott a beadások száma is. A Liverpool BR alatt rossz, ha sokat ad be, de BR mégis úgy volt vele – nem értem, miért – hogy a csapat stílusát szabja hozzájuk, hiszen ők meg akkor jók – elvileg – ha sok a beadás. Ennyi legyen elég hiszen, így is sokkal hosszabb lett, mint terveztem. Ugorjunk is át a védekezésre.

BR alatt nem a védekezésünkről vagyunk híresek. Az átlagban kapott 1,19 gól meccsenként ha nem is nagyon sok, de inkább sok, mint kevés. Összevethetetlenség miatt funfact: Shankly óta BR alatt nyeljük a legtöbb gólt átlagban (Souness alatt 1,18, a rövid életű kettős vezetés Evans és Houllier közös menedzserkedése alatt 1,11, RH- 1,06, a nagy skót idején 0,98, Houllier 0,97, Evans alatt 0,96, a király két időszakában 0,87, Rafa idejében 0,86, Paisleynél 0,76 és Fagan irányításával 0,74) meccsenként. BR átlagban 10,05 engedett lövésenként kapott gólja az megfelel a nagy átlagnak, azaz a védekezési hatékonyságunk átlagos. A 12,01 engedett lövés meccsenként kicsit több mint kellene.

BRfelszezonvedekezesBR, Skrtel mint a védelem alapköve és a sok kapott gól együtt járnak. Két időszak van BR alatt, amikor kevés gólt kapunk: az első, amikor Skrtel a pincébe került 2013 tavaszán (1,04 kapott gól, a bajnokságban még ennél is kevesebb 0,89) és most a 3-4-3-as váltás mikor Skrtelnek nem egy hanem két társa van. Ez az egybe esés minimum elgondolkodtató szerintem. BR és a Skrtel story szerintem így néz ki. Az első félévben nagyon BR-esen védekeztünk, azaz kevés, 24,56 felszabadítás meccseként, ami azóta is a második legkevesebb a féléves bontás szerint, viszont sok gólt kaptunk (1,29 meccsenként), így Agger mellől ebbe a stílusba kevésbé illő Skrtel le lett cserélve a visszavonuló legendánkra Carrára, akivel még tovább is csökkent a felszabadítás számunk 22,95-re (nem kicsit meglepő módon). Carra visszavonulása után Skrtel elő lett szedve a pincéből és az ő stílusára lett átszabva a védekezés (BR megint játékosokra szabja a stílust és nem fordítva), azóta folyamatosan bőven 30 felett, de nem ritkán 35 körülre jön ki az átlag felszabadítás, azonban ez a kapott gólok számán nem segített (1,24, 1,32, 1,36).

A védekezésünk végig a nem jó és a rossz skálán mozog, a két kivételes időszakot leszámítva. Rendszeresen 4 kaput találó lövés felett engedünk ellenfeleinknek. A “bűvös” 10 kapunkat célzó lövés alá sosem sikerült menni, de még megközelíteni sem sikerült a mostani 3-4-3 előtt huzamosabb ideig. A védekezésünk hatékonysága is rendszeresen, ha nem is sokkal, de a nagy átlag alatt marad. Lehetne még ragozni, de a lényeget tudjuk, nem a védekezésről szoktak szólni a BR-meccsek.

sakhoFoglalkozzunk is inkább a pozitívummal, a mostani 3-4-3 időszakkal. Pontosabban most a tavaszi félév 14 meccsével. Az nem lesz meglepő, hogy majdnem minden mutatóban ez a legjobb, de ettől még nézzük végig a számokat. Az eredmény mutatók tekintetében: ebben a mostani tavaszi félévben engedjük a legkevesebbszer lőni az ellenfeleket (10,36), ami ennél is sokkal fontosabb most engedjük messze a legkevesebb kapura lövést (2,86), de még így is meglepő, hogy milyen kevés gólt kapunk (0,64). Lamentáljunk egy kicsit ezen: 0,64 gólt kaptunk most tavasszal eddig az ellenfelektől ez összehasonlítva is kiemelkedően kevés. Gondolok itt arra, hogy a statisztikai felvilágosodás (2009-10-es szezon) óta WS-on elérhető bajnokságokban (602 csapatos minta) egész bajnoki szezonban csak 11 csapatnak sikerült ennél kevesebb gólt kapnia (a Conte féle Juvénak 3szor, a 12-13-as Bayernnek, a PSG-nek tavaly és tavaly előtt, a Pep féle Barcának egyszer, valamint egy-egy alkalommal a Milannak, a Corinthiansnak és a Gremionak) a mienk persze ehhez képest kisminta és nem csak bajnoki, de azért érezni, hogy nem kis szó ez a kevés kapott gól. Ennek fényében nem meglepő, hogy a védekezési hatékonyság (engedett lövés/kapott gól szám) kiemelkedően jó. A mostani tavaszi félévben 16,11 lövési kísérlet kell az ellenfelektől, hogy kapjunk egy gólt. Ennek megmagyarázásában a stílusmutatóink meg nemigen segítenek, hiszen az opta definíció szerint sikeres tackle (szerelés) szám (21,57) eléggé átlagos BR-i mércével nézve. Az interceptionök (labdaszerzéseink) száma messze a legalacsonyabb most. A felszabadításaink száma is elég átlagos (az ízlésemnek magas), de közel van a 139 meccses átlaghoz. A magyarázat így igazából nem statisztikai (bár az kevés kapunkra irányuló lövés azért magyarázó tényező) sokkal inkább van köze a taktikai váltáshoz a 3-4-3-ra, valamint Minyon mostanában mutatott jó formájához, Can jó szerepléséhez, valamint ahhoz, hogy BR most először van arra kényszerítve a relatív gólképtelenség miatt, hogy a védekezésre helyezze a hangsúlyt és azt szervezze meg. A nagy kérdés mennyire tud tartós lenni ez a BR idegen jó védekezés?

ideiszezonvedekezes Elsőre azt vágnám rá, hogy nem tud tartós lenni. Másodikra azt tudom mondani, hogy azért most már a 3-4-3 váltás 19 meccsén 0,84 a meccsenkénti kapott gólátlagunk, így már most is elég tartós. A logika szerint a szezon végéig romlani fog a tavaszi 0,64 gól/meccs, azonban van rá reális esély, hogy egy kapott gól per meccs alatt tudunk maradni ezen a tavaszon.

Ha már a védekezés a téma, akkor előveszem a táblámat, amely kommentek között többször volt már, de ha jól rémlik, akkor posztban még nem volt. Gyorsan hozzátenném, nem gondolom, hogy a védekezés 2 emberen múlik, de még csak azt sem, hogy csak a védőkön. Nyílván 11 emberen múlik. Ettől még a funfact kategóriába simán elfér, sőt annál talán egy kicsivel komolyabb. (a csillag után szereplő szám mutatja, hogy mely duók hányszor kezdtek együtt, vastaggal a most elérhető duók vannak szedve).

SkrtelesatobbiekNo de mit is lehet látni itt kérem szépen? Nos a nem egészen 3 év alatt kipróbált 14 CB duó az nagyon-nagyon sok, így valahol nem is csoda, hogy sok gólt kapunk. A Skrtel-Agger duó után a 3CB a második leggyakoribb párosítás. Carra picéből elővételével kapott kevés gólos félév fényében nem meglepő, hogy a Carra-Agger és a Carra-Skrtel duók kapták az egyik legkevesebb gólt átlagban (0,8 és 0,83). Tizenegy-két meccs ugyan nem nagy minta, de szerintem ennyi idő (egyharmad bajnoki szezonnyi) alatt már lehet kivetkeztetéseket levonni és szerencsére a Skrtel-Touré, Skrtel-Sakho és a Skrtel-Lovren duók nagyon hasonló számban szerepeltek, így összehasoníthatóak. Nos, mindhárom párosítás több gólt kap, mint átlagban a csapat, de még a Skrtel-Touré duó a legjobb a maga 1,23 kapott góljával. Ezzel a duóval elsősorban stílusbeli bajaim vannak, aminek a ködös őszön hangot is adtam, de itt is látszik a borzalmasan sok felszabadítás, alacsony passzpontosság, alacsony labdabirtoklás, ami a köréjük épített csapatot jellemzi. Ehhez jön még az iszonyatosan magas kapunk felé érkező lövés, ami a reaktív védekezési stílus és a bunker foci sajátja. 1413833668236_wps_27_martin_skrtel_of_liverpooEnnél tanulságosabb a két baromira nem működő párosítás, a Skrtel-Sakho és a Skrtel-Lovren. Nem működik egyik sem hiszen a kapott gólok száma (1,64 és 1,69 meccsenként) még BR-i mércével nézve is iszonyatosan magas. Közös a két viszonylag újonnan elég nagy pénzért jött CB-ben, hogy Skrtellel egyik sem működik, mindkettő esetében elég hamar az lett a közvélekedés, hogy nem jó védők. Mára Sakhonak ebből sikerült kilábalnia főleg a 3 CB-s rendszerben mutatott játékával, azonban Lovrenről továbbra is az a vélekedés, hogy szar. Könnyen lehet, hogy Lovren kapcsán már csak én gondolom egyedül, hogy még jó lehet (bár a pince többekkel tett már jót). sakho-lovren-clashTudom kisminta nagyon a 3 meccs, azonban a Lovren-Sakho duó 0,67 kapott gólja kifejezetten biztató, főleg úgy, hogy kifejezetten kevés lövést (7,67) és kevesebb kaput találó lövést engedtek (1,33), így a kevés kapott gól nem statisztikai hiba. Igaz a Ludogorets, Aston Villa, szezon eleji Tottenham nem is a legerősebb támadósorral rendelkező ellenfelek voltak. Ettől függetlenül szerintem lehetséges, hogy ez működőképes duó lehet, ahogyan azt is lehetségesnek tartom, hogy Lovrenről kiderül, hogy nem rossz védő, csak Skrtellel nem tud együtt játszani, akivel hatalmas védekezésbeli stílus különbségei vannak.

A meccsről csak röviden. Az éledező top4 reményeink ellenére is a jövő évi BL indulás szempontjából iszonyatosan fontos meccs lesz. Elvileg egy rúgott gólos egygólos vereség is elég lehet. Ettől függetlenül pokolian nehéz meccs lesz a nem hazai pályán, hanem a sokkal nagyobb, nekünk különösen szép emlékű Atatürkben fellépő Besiktas elleni.

A hazaiakat több fontos sérülés hátráltatja. Továbbra is első számú kapusuk nélkül kell fellépjenek. A legjobb támadójuk Ba kisebb sérülés miatt kénytelen volt kihagyni a hétvégi bajnokit (kétlem, hogy ne drótoznák össze, de ettől még nem lesz 100%-os). Ezen felül a legutóbbi meccsen két kulcsjátékosuk kisárgult a balhátvéd Ramon és a középhátvédjük Gülüm, így tartalékos védelemmel kell kiálljanak, ami kifejezetten jól jöhet.

Nálunk Markovics eltiltott, Flanagan, Prof, Jones, Lucas és Gerrard sérült. A nagy kérdés, hogy Sakhot sikerül-e összerakni és ha igen érdemes-e vele kockáztatni, hiszen lesz még idén baromi sok fontos meccs. Ha lesz Sakho, akkor a kérdés, hogy Lovren vagy Allen szorul ki a csapatból. Igazából mindekettő mellett lehet érveket felhozni és a jelenlegi helyzetben majdnem mindegy is, ki lesz a kimaradó kettejükből. Coura ráférne egy kis pihenő, így én szívesen megnézném a rapbrothers (Ibe-Sterling-Sturridge) támadó triót, de nem hiszem, hogy BR most kísérletezne. Még egy dolog van, amit nem hiszem, hogy meglép, de magam részéről Ibe helyett Lallanát látnám szívesebben a jobboldali szárnyvédő szerepben, azon egyszerű oknál fogva, hogy most többet kell védekeznünk és abban jobb Lallana. (Kész szerencse, hogy hamarabb készen lett a poszt, mint kiderült, hogy Hendo sérülés és Cou pedig pihentetés miatt el sem utazik…)

brendan-rodgers-liverpool_3206298Pokoli nehéz meccs lesz – emlékeztetőül idén hazai pályán játszottak döntetlent az Arsenallal és verték a Tottenhamet -, de nagyon remélem sikerül a továbbjutás.