Eurotrip

A hullámvasutas liverpooli szezon tavaly év végi bugyraiban a tavaszi Európa Liga futás mindig egyfajta távoli fényként volt jelen a fejünkben, ami majd eljön a jövőben, és amire majd összeáll a csapat. A tavasz és az EL itt vannak, a csapat pedig úgy tűnik, valóban kijött a gödörből és fenntarthatónak is tűnnek az eredmények. Mire számíthat a Liverpool a második számú kupasorozatban és első ottani ellenfelével, a Besiktassal szemben?

besiktas

Jó egy hete írtam a Tottenham beharangozóban, hogy aznap este sok minden eldőlhet a fennmaradt három versenykiírás, a bajnokság, FA Kupa és Európa Liga közti priorizálással kapcsolatban. Nos, annak a meccsnek, illetve a hétvégi Palace fordításnak az ismeretében kijelenthető, hogy az égvilágon semmi sem dőlt el, és továbbra is mindent meg akarnak nyerni Rodgersék, megnövelve annak a kockázatát, hogy végül beesnek majd mindhárom szék közé. Jó eredmények, erős kezdők, félsérült és sérült kulcsjátékosok: nagyjából így lehet összefoglalni a 2015 Q1-es Liverpoolt, ami csütörtök este a török Besiktassal találkozik a legjobb 32 között az EL-ben. (lehetne tizenhatod-döntőnek is nevezni, ha a sok szörnyszülött kifejezése mellett ezt is megalkotta volna már a Nemzeti Sport)

Az Európa Liga megnyerése az idei évtől Bajnokok Ligája indulást ér, a játékosok ennek megfelelően fogadkoznak. Rickie Lambert a kupa elhódításáról nyilatkozik, Coutinho a 16 meccses veretlenségi szériára épít a Besiktas ellen, Rodgers pedig great characterezik, igaz ez utóbbi elég konstans az esetében. Az önbizalom adott, és van is alapja, tizenhat meccsen keresztül nem kikapni nagy dolog, azonban így is jó lesz vigyázni az ellennel. A Besiktas vezeti a török bajnokságot, a legutóbbi öt meccsükből négyet nyertek meg, a számunkra az ominózus Chelsea elleni tavaly év végi meccsről rossz emlékű Demba Ba pedig holtversenyben vezeti az ottani góllövő listát. Rajta kívül az argentin Jose Sosára lesz érdemes külön figyelni, ő az isztambuliak agya a középpályán. Több posztos, de mostanság attacking midfielderként játszatják és az elmúlt nyolc meccsen két gólt és három gólpasszt rakott be a közösbe. A csapat első helyen végzett tavasszal a csoportjában – megelőzve a Tottenhamet pölö -, így ha kaphattunk is volna nehezebb ellenfelet a harmincegyből, erős párosításnak ígérkezik ez.

A sérültekkel nem állunk túl jól sajnos. Fájó hiányzó lehet Lucas, miután Sosa a maga 185 centijével nem az a tipikus argentin irányító, akit magunk elég képzelünk, és a valószínűleg DM-ként kezdő Joe Allennek okozhat szar perceket ez a duett. Can feltolása enyhíteni tudná ezt a kitettséget, a nyerő csapaton ne változtass mondás égisze alatt azonban nem hinném, hogy Rodgers pont most akarna Lovrennel vagy Touréval kísérletezni egész meccses jobb védőként. Sterling és Gerrard sem lesznek még hadra foghatóak az anfieldi odavágón, a törökországi visszán viszont már igen, legalábbis a Physioroom szerint.

Hiányozni fog Lazar Markovic is, most is és jövő héten is, illetve ha továbbjutunk, a nyolcaddöntőben is. Markovicot az UEFA négy meccsre meszelt el, még a Basel elleni ütéséért, ami meglehetősen túlkapás szagú. Valószínűleg közre játszhatott az ítélet súlyosságában, hogy tavaly is volt balhéja az EL-ben, ellenben szimplán baromi frusztráló, hogy az ehhez hasonló zéró toleranciás, példa statuálós és miegymás eltiltások mennyire sújtják a Liverpoolt mostanában. A szerb a vörösök recens feltámadásának egyik fontos szereplője, így még akkor is hiányozni fog a csapatból, ha Lallana rögtön be tud ugrani a jobb szélre, és pótolni tudja őt. Részint az ő távol maradása miatt, illetve a Crystal Palace elleni meggyőző második félidei játékuk fényében megvan arra az esély, hogy augusztus vége óta először lássuk kezdőként a Sturridge – Balotelli párost. Szükség is lehet rájuk, miután Törökországban játszani sosem túl kellemes, így mindenképpen előnnyel kéne érkezni a második Besiktas meccsre, lehetőleg kapott gól nélkül.

Kezdődjék hát a Eurotrip!