Same old shite

A sztori baromi egyszerű, a képlet sokéves, és az eredmény ugyanaz. Kiszoptunk, ahogy kell, ahogy illik, és magunkon kívül senkit nem okolhatunk. Köd, gödör, alagút, whatever, és mégis, megint van egy erős what the fock érzés több dologgal kapcsolatban is, mert már megint nem ilyen egyszerű az élet.

Például Jones miért? Meg minek? Azt oké, értem, hogy ideális cserekapus, mert relatíve kevés pénzért szívesen ül a padon, nincsenek túlzott céljai és a kötelezőkre be tud ugrani, de miért pont most? Ami a teljesítményét illeti, abszolút nem rajta múlt a meccs, a mancoknak 3 igazán tiszta helyzetük volt, meg egy nagyon nehezen meglátható leshelyzetük, ezekből pedig 3-at be is rúgtak, nem nagyon lehetett mit hozzátenni kapusként egyiknél sem. Jones hozta a kötelezőt, se többet, se kevesebbet, és a keddi Ligakupa-meccsen is ő kezd majd. Mondjuk ami az egészből bejött, hogy Mignolet máris sokkal jobb kapus a szememben, mint volt mondjuk pénteken.

Építkezzünk hátulról, most akkor miért a háromvédős rendszer? Ezen a ponton muszáj a jacuzziból idéznem, McAllister kollégát halljátok a probléma tökéletes kifejtése közben töményet szürcsölve a habokban: „ne állítsuk be szerintem úgy a 3 CB-s dolgot, mint egy black&decker ütvefúró, amit leveszel a polcról, használod, leveszed 1.5 év múlva és használod megint. A 2 CB is alig megy, végre a Touré-Skrtel kezd működni, most meg kb. egy év kihagyás után elővesz egy olyan taktikát, amit kb. alig toltunk” … „Azért a Lovren – Moreno duó helyezkedésén erősen látszott, hogy fingjuk nincs, hogy merre az előre.” Nem nagyon tudok mit hozzátenni, de ha már itt vagyunk, Carrától átemelném a gondolatait a gólokról.

Az első: Lallana viszi a labdát, jobbról jön Sterling, lepasszolja, ő pedig De Geába lövi. A passz közben Moreno balról előzi Lallanát, utána középre húz az akció irányába, de a kipattanóra nincs esélye. Gyorsan fordulnak a viszonyok, üresen tátong a bal szél, Allen megteszi a dolgát és befut a lyukra, hogy lassítsa a támadást, közben visszaér Lallana is. Morenonak ekkor Allen helyét kellene sprintben átvenni, de ő a saját helyére igyekszik vissza, így amikor Valencia bebőrözi Allent, előtte a hatalmas lyuk ,tátong a háromvédős rendszer miatt, Lovren kilép, hogy passzra késztesse Valenciát, aki könnyen találja meg Rooneyt. Skrtelre három támadó jut, Gerrard leszakadva, Coutinho meg nem védekezik vissza a 16-osig. Hogyan előzhettük volna meg a bajt? Nyilván Allen köténye nélkül semmi nem történik, de az mindig benne van a játékban, hogy a támadó megveri az emberét 1v1-ben, de a gond a rendszer nem értésével van. Képileg:

Képernyőkép – 2014-12-14 22:29:05
Valencia elindul, a 3 belső védő baromi közel egymáshoz, Lovren a 2 CB-s helyén áll, Gerrard igazából a két szék közt a padlót fogja, Moreno meg épp beér a tök üres zónába harmadiknak.

A gól megelőzhető lenne, ha Lovren értené a rendszert – amiben soha nem játszott -, vagy ha Moreno középre futva szűkítené Valencia passzterét, feltéve, hogy mindehhez Gerrard is időben alkalmazkodna. Látszik, hogy abszolút nincs emberfölény, egyszerűen pozíciós fölényig jutnak a mi helyezkedési hibáinkból.

A másodiknál túloldali a beadás, középen ketten, Skrtel le is osztja őket Morenonak és Lovrennek, de van Persie elindul keresztbe, Lovren nem követi, Skrtel nem tudja már időben átvenni, onnantól meg a lest nem szúrta ki a zászlós. A gond megint a három védővel van, Lovren nem hagyja el a helyét, hogy kövesse RvP-t (ott van Skrtel), Skrtel meg annyira hátrahúzódik (ott van Lovren), hogy már nem ér ki a fejesre. Ha nem is lett volna les, akkor is simán fejelhetett volna kapura RvP, úgyhogy kár is ebbe dörgölőzni, egyszerűen a két alap középső védőnk képtelen volt átadni egy embert a másiknak. Megint és megint és megint a meg nem értés.

Képernyőkép – 2014-12-14 22:41:21
Skrtel kétméteres spétben, Lovren a senkiföldjén, Moreno meg elég távolról fogja csak Matát, simán lett volna helye szabályosan is gólt csinálni.

A harmadik csak sima Lovren egyéni, kockázatot vállalt a labda megjátszásának szándékával az egyszerű szögletre rúgása helyett, és második védőhullám pedig a kontra miatt nem jöhetett időben. Így pedig egyszemélyes gólhoz vezető hiba az egész.

Mindez Carra angoljával:

Meg egy érdekes összehasonlítással arról, hogy támadásban hogy működtünk (maccától):

A másik oldalon pedig ott villog 6 kihagyott CCC, amihez két dolgot tennék hozzá. Az egyik, ami egész meccsen a fejemben járt, az a legnevesebb hollandos blog írójától van, miszerint formation don’t win games, players do. És bár általában erősen túlegyszerűsítőnek tartom a kijelentést, jelen esetben apró kiegészítéssel működik is: a meccset a játékosok nyerik, de már a felállással is el lehet bukni. Mi biztosra mentünk, mindkettőt megtettük a vereségért.

A másik hozzáfűznivalóm David DaWall Gea, akit nem voltam hajlandó elit kapusnak tartani a tavalyi év meg a mostani szezonkezdet alapján, aztán vagy azt csináltunk mi belőle, vagy tényleg az. A végső verdikttel várnék még pár hónapot, hogy merre is mozdul a formája, de egy ennyire retek védelem mögött ilyen falat képezni még a legnagyobb ellenérdekeltségben is elismerendő. A bajnokság kapusainak 60-70%-ából hoztunk már ki elit teljesítményt, de eddig kétségtelenül ez volt a best of season. Ami különösen azért fáj, mert 2-3 meccs lesz az, mire megint 6 CCC-ig jutunk, tényleg botrányos a mancok védekezése is, a háromvédős nekik se fekszik túlságosan:

Képernyőkép – 2014-12-15 09:19:06
Kiragadott példa, Sterling két védő mellett ad be, Hendersont a szentlélek fogja, tisztán fejelt kapu fölé.

Szóval mit is láttunk tegnap? A United egyszerűen csak United volt, mi erre húztunk egy jó taktikát támadásban, megsegítve egy borzalmas védelmivel, az eredmény is negatív lett. És bár hihetetlen módon a lehetőség megvolt az outscore-ra, az emberek már nagyon nem. Az emberek augusztus óta nincsenek meg.

Folytatás szerdán a déltengeri Bournemouthban.