Always look on the bright side of life

kaustubhb.wordpress.comÁltalában nem várom, sőt rettegek a válogatott szünetektől. Mindig az foglalkoztat, most kit fog tőlünk lesérülni. Most azonban, az igazat megvallva, várom. Hiszen nem nagyon látom, hogy lehetnének rosszabbak a dolgaink a legutóbbi válogatott szünet óta eltelt időhöz képest, hiszen azóta 6 meccsen 1gy 2d 3v a mérleg (0,8 PPG és ezt még a BL és a Mikiegér kupa felfelé húzza), ami eléggé szarul néz ki és a játék képe sem teszi szebbé emlékeztetőül: a szeptemberi válogatott szünet előtt 3 meccsen 2gy 1v (2 PPG). Azaz, a szeptemberi válogatott szünet előtt top4 formát hoztunk, azóta meg, hát kiesésit. Az, hogy mi változott a szünet alatt, nem bonyolult kérdés. Az első evidens válasz: kiesett Sturridge, aki jelenleg az egyetlen bizonyított, jó gólátlagú, a csapattal összeszokott támadónk. Továbbá kiesett Allen és Can, vagyis a középpályás rotációnk. Valamint az is fontos tényező, hogy a szünet előtt még heti 1 meccset toltunk, úgy mint tavaly, azóta meg heti 2 meccs van, így kell a rotáció. Az, hogy a sérülések vs terhelés/rotáció problémából melyik a jelentősebb, majd az idő dönti el. Ezzel kicsit elkalandoztam. Várom a szünetet, hiszen jó eséllyel utána már elérhető lesz Sturridge (aki szerencsére nincs benne a válogatott keretben) és Allen. No és most kivételesen nem kell tartani, hogy a jó formánkat megszakítják a válogatott meccsek, sőt talán még jót is tehet, és más, új impulzusok feltölthetik a srácokat, elsősorban Sakhot, de a többieknek sem lesz rossz, hogy kiszakadnak kicsit a jelenlegi liverpooli környezetből.

1410vedekezesElég brutális a különbség az eredményességben a válogatott szünet előtti 3 meccs és az azóta eltelt 6 meccs alapján, így talán megéri egy kicsit alaposabban megnézni. Alapvetően az persze nem fog változni, hogy mind támadásban, mind védekezésben rosszabb lett a csapat, ami logikus, különben nem lenne visszaesés az eredményességben. A védelemben van egyébként kisebb visszaesés, igaz több lövést engedünk, többet engedünk kapura is és több gólt is kapunk, ami nyilván nem jó dolog. Azonban ezt a formahanyatlást a támadósornak sikerült alulmúlnia azért, mert sokkal, de sokkal pontatlanabb lett. Hiszen több lövésből és több kaput találó lövésből, fele annyi gólt szereztünk (pedig minden logika és statisztika szerint több gólt kellett volna szerezni, nem kevesebbet). Ezzel vissza is jutottunk Sturridge kieséséhez és a Balotelli problémához, de erről később.

1410tamasohVan még egy dolog, amiről a kommentmezőben volt szó és a megosztáson is kiválóan látszik. Mégpedig az, hogy szünet óta többet van nálunk a labda, azt meg tudjuk, hogy eredménytelenebbek vagyunk a szünet óta, így adja magát a következtetés, hogy idén jobb a csapat,  amikor az ellenfélnél a laszti. Adja magát, csak téves ez a megállapítás (passzolási statokkal bővítve a poszt írása óta).

1410lasztibirtoklaslapjanEgy olyan megosztással, hogy mikor nálunk volt többet a meccsen a labda (1,4 PPG), míg mikor az ellenfélnél van többet, akkor (1 PPG) jobban kijön, hogy ez téves a megállapítás, legalább is az eredményesség tekintetében. Akad olyan mutatónk is, amiben jobb a csapat, amikor kevesebbet van nála a laszti, a védekezés ilyen, hiszen kevesebb lövést engedtünk eddig és kevesebb gólt kapunk, amikor nincs nálunk a laszti. Cserébe a támadásaink sokkal eredménytelenebbek ilyenkor, pedig nem kellene, hogy így legyen, hiszen lövésben is kicsit, de kaput találó lövésben viszont tényleg jobbak a srácok ilyenkor, de ez a gólszerzésen nem látszik. Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy ismételten a kismintás elemzés veszélyeire felhívjam a figyelmet. Az idei évből eddig kevés meccs ment le és abból mindenféle további bontás néhány meccses mintákat ad, amelyk nagyon tudnak torzítani, így messzemenő következtetéseket nem lehet levonni. Maximum olyan megállapításokat, hogy eddig így tűnik. No és akkor a konkrétum: kevesebb lasztibirtoklásos gólszerzési eredménytelenséget (hú de szép fogalmazás) alapvetően az Everton és a Basel meccs okozza (a minta fele), ahol a nagy átlagok törvénye alapján 1-1 góllal többet kellett volna szerezzünk. Így én maradnék továbbra is annál, hogy a labdabirtoklás stílus és nem eredmény-indikátor.

www.thehardtackle.comAkkor kanyarodjunk is rá azokra a témákra, amelyekről ma akarok írni: igaz, éppen most mindkettővel foglalkozott ‘Bokor, de ettől még szerintem maradt még a témában. Először is nézzük Balotellinket. Vele alapjában gondban vagyok, mert tartottam a mentalitásától a munkaundorától, de nem tartottam az eredményességétől és támadóerejétől. erre meg az eddigi rövidke idő pont fordítva hozza a dolgokat. Pályán kívül nincsenek hülyeségei, a pályán sem pattant még el az agya, küzd, hajt, védekezik stb. azaz a mentalitására mezőny munkájára nem lehet panasz. Ellenben támadásban a cselei nem jönnek be azon ritka alkalmakkor, amikor egyáltalán próbálkozik. Lövöldözni lövöldözik, mint egy gépágyú, de ész nélkül, a messzeségből. Vegyes képet hoz.

ea-1-8

A basstunedtored cikkéből van gyönyörűen látszik, hogy Balonak alacsony a helyzet minősége (messziről lövöldöz), míg Sturridgé a legmagasabb.

A legnagyobb probléma vele kapcsolatban igazából nem is vele van, hanem a típusával. Azzal, hogy ő, ha nagyon egyszerű besorolást hajtok végre, nem a támadósorban mindenhol bevethető kicsi gyors kreatív támadó, hanem egy 190 centis cölöp center. Még ha annak gyors és kreatív és modern is, mert azért nem egy Andy Carrollról beszélünk, hiszen soha az életében nem az volt a játéka, hogy várja mikor tud egyet fejelni előrebikázott lasztikba (ez nem is hiszem, hogy menne neki). Mint már Bokor is mondta, ő szélen nem az igazi, ő középen jó. Az ő focija az, ha védővonalból visszalép lasztiért és nem az, hogy kiugrik. No meg szeret érkezni beadásokra. Azaz teljesen mást játszik, mint BR ideje alatt az összes többi támadó,  leszámítva a szintén friss érkező Lambertet. Az igazi probléma az, hogy teljesen más logikát és más mozgásokat követel meg a csapattól az ő vagy hasonló típusú támadó jelenléte. Az csak fokozza a gyönyöröket, hogy tényleg nem volt senki hasonló sem BR első 2 évében, így a csapat teljesen elszokott ettől a focitól, így a nyári eszmefuttatásaim, hogy kicsit igazítani kell a támadásokon, elég erősen mellémentek és kiderült, hogy ez bizony komoly probléma. Hiszen az eddigi BR-i foci a gyors, kreatív, állandóan mozgásban levő támadásról szólt, ám vele nem működik. Nagy kérdés, hogy később fog-e? Nekem vannak kétségeim. Vele pozicionális focit kell játszani, vele pontosan kell tudni beadni stb. Ez mind új probléma, hiszen eddig ilyenre nem volt szükség. Nem tudtunk pontosan beadni? Kit érdekelt? Nem volt kinek, és egyébként is a PL legkevesebb beadást megkísérlő csapata voltunk BR alatt (addig idén a mieink adtak be a ligában 9. legtöbbször 21 beadás meccsenként (hogy ez a pontos, vagy a megkísérelt nem tudom). Szélsőink, FB-ink nem adnak be jól? Dettó nem érdekelt senkit eddig. Eddig, mert most már érdekes és gyakorolni is kell sokat, hogy jók legyünk benne.

Teljesen más logika az amit az ő focija megkövetel és ennek a legnagyobb vesztese Coutinho. Rendszeresen lehet látni a pályán, hogy akkor mikor Cou szeretne kiugratni, mikor mindjárt ott a megfelelő szög egy újabb csodás Cou kiugratáshoz, akkor Balo nem beindul a védőfalból hanem visszalép a labda felé. Ezzel eléggé kicsinálva mindkettőjük és a csapat játékát. Ennek kiküszöböléséhez idő kell és addig is Lallanának kellene minél többször AM-t játszani, hiszen ő Lamberthez van szokva és ez kisebb átszokási különbség és jó ideiglenes megoldás.

IHN SPT 130914-03

Balo a védelemben. (Nem a kapott gól miatt került be)

No és akkor nézzük még egy kicsit a fluiditási problémát és a tavaszi csúcsjáték követelését. Először is a tavaszi támadójáték, ha vissza is tér valami hasonlóval, nem egyhamar lesz, hiszen az csúcsteljesítmény volt, nemcsak tőlünk, hanem úgy a PL 22 évében minden csapattól (rekordot döntöttünk abban, hogy lövéseink hány százalékából lesz gól). Olyan fluid játékunk, bármennyit is fejlődik és idomul Balo, sosem lesz vele. Hiszen neki egyszerűen nincsen meg hozzá a kellő sebessége. Az meg, hogy őt pazarlás kitenni szélre megöli a támadó cápánkat nem is kérdés, hiszen abban a pillanatban, hogy van a formációtól függően 3-4 emberes folyamatos helyváltoztatásban egy állandó pont, az megöli az egész logikáját. Eddig azt láthatjuk, hogy azzal, hogy Balo állandó pont középen, a helyváltoztatásokat leállítja. Az AM mögötte középen marad, nem megy ki szélre. A két szélsőnk néha ugyan helyet cserél ,de ennyi. Vele a támadások fókuszában nem is fog ez sokat változni, de ez nem Balo hibája, hanem ilyen az,amikor egy cölöp van a támadások fókuszában. Arra szeretnék még kitérni, hogy nem baj az, hogy most miatta megtanulunk az ő típusával is focizni, hiszen kevés csapat van a világon (kb. a Barca) ahol nincs meg ez a típus. Az Arsenalnál Giroud, Citehnél Dzeko, Tottenhamnél Adebayor, Chelseanál Costa, Bayernnél Lewandowski, Atleticonál Mandzukic, Realnál Benzema, Ajaxnál Sigþórsson, Juvénál Llorente, PSG-nél Ibra és Cavani is és a MU-nál Van Pesie hasonló hozzá logikáját tekintve. Viszont nagyon úgy néz ki, hogy ehhez idő kell.

1410formaciokBRalattA támadósor gyengélkedése a nekünk új típusú támadóval azt eredményezi, hogy nem megy az outscore, így BR inkább a védekezésben erősebb kezdő formációt pakol fel idén többször, azaz gyakrabban játszunk 4231-t (ami mint jól látszik a legjobb védekezésben és leggyengébb támadásban gólok tekintetében), mint szoktunk vele. Ez védekezésben hozza is magát hiszen ennek használatával idén is a legkevesebb gólt kapjuk átlagban, viszont a fent vázolt probléma miatt a gólszerzés nagyon nem megy vele, így ez egy ördögi kör most éppen.

1410ideiformaciok

Nem nehéz észrevenni, hogy idén eddig mindenben elmaradunk BR átlagától.

Nagy lassan át is evickéltünk a védekezés területére. Az már nyáron látszott, hogy idén a védekezésnek kell többet javulnia, hiszen megint annyi gólt nem fogunk szerezni, mint tavaly. Az is evidens, hogy eddig ez még nem történt meg. Ennek miértjeivel nem nagyon foglalkoznék ma. Egy területre fókuszálnék csak, amiben továbbra is rosszak, nagyon rosszak vagyunk. Ez pedig a rögzített szituációk kivédekezése, amit már ‘Bokor is említett. Ezen belül is az angol fociban örökös vitának számító terület védekezés vs emberfogás kérdéskört nézem meg kicsit. Először is mindkettőt lehet jól is, meg rosszul is csinálni, hiszen Kenny-Clark duóval volt idő mikor jól ment az emberfogás és Rafa alatt meg volt mikor jól ment a területvédekezés. A második, hogy szerintem az angol kommentátorok és főleg a szakkommentátorok azért fikázzák a területvédekezést, mivel abban külső szemlélőnek nem látszik elsőre, hogy ki hibázott és nehezebb elemezni. Emberfogás esetén pofon egyszerű megnézni, kinek az embere maradt szabadon fejelni vagy azt, hogy ki vesztette el a fejpárbaját és akkor máris meg van a hibás avagy a bűnbak, aki miatt született a gól, de ez nem ennyire egyértelmű területvédekezés esetén, hiszen az elsőre nem látszik, kinek melyik és mekkora a területe, ahol neki kell kifejelnie a lasztikat. A harmadik dolog, hogy szerintem kerete válogatja, hogy melyiknek mi való és ennek legfőbb függvénye a fizikális tulajdonságok. Így szerintem, ha van egy nagy átlagmagasságú kereted, jól fejelő emberekkel, akkor az emberfogás a te védekezésed, ellenben ha a csapatod alacsony és kevésbé fejelőbajnokok alkotják, akkor ennek ellensúlyozására a területvédekezés a nyerő. Ennek fényében (hozzátéve, hogy én a területvédekezés felé hajlok) tavaly is és idén is sorra nyeljük a rögzített szituációs gólokat, úgy mint egy végtelenített rémálmot. Miközben már tavaly is és idén is két dolgot ellenféltől függetlenül lehet tudni jó eséllyel:

  1. a mienk lesz a fiatalabb csapat
  2. a mienk lesz az alacsonyabb csapat

Ennek fényében nem egészen értem, hogy minek erőltetjük az emberfogásos védekezést ezekben a szituációkban. Mondjuk a témához tartozik, hogy az idei évben tavalyhoz képest egy Baloval magasabb lett a csapat, tehát elvileg nem ördögtől való gondolat az emberfogás. A probléma az, hogy Balo nálunk védekezett először szögleteknél, így jelenleg még nem túl nagy segítség. A másik dolog, hogy ennyire sajnos nem egyszerű a helyzet, mint eddig leírtam, mert ugyan nem a fő tevékenységem meccseken figyelni, hogyan is védekezünk ezekben a szituációkban, de nekem úgy rémlik, hogy alapvetően változatosan szoktuk csinálni. Értem ez alatt, hogy a tiszta emberfogástól kezdve a vegyes terület és emberfogás keverékig terjed a skálánk, amiből válogatunk. Ezt a vegyest úgy kell elképzelni, hogy 2-3-4 ember az 5-n belül területet fog és magasabb emberkéink meg az ellenfél veszélyes emberein emberfogást alkalmaznak és kergetik egymást az 5-16-os közötti területen. Azt hogyan tudnánk a jelenleg használt rendszert javítani, nem tudom, de nekem meggyőződésem, hogy érdemes lenne átállni tisztán területvédekezésre. Mindazonáltal ez nem valószínű, hiszen ha BR is így gondolná, akkor ezt is csinálnánk, így jó eséllyel megmarad ez nekem örök sirámomnak.

balovedekezik2

Balo védekezik becsülettel.

A West Bromról röviden: jelenleg több pontjuk van, jobb a gólkülönbségük. Szeretnek és tudnak Ikaruszozni (a ligában a második legkevesebbszer, összesen 2%-ban engedik az ellenfeleket a saját ötösükön belülről lőni és holtversenyben az 5. legjobbak abban, hogy 50%-ban a 16-n kívül tartják az ellenfelek lövéseit). Jók a rögzített szituációk elvégzésében (idén már 3 gólt szeretek ebből az eddigi 7 góljukból), így jelen pillanatban minden okunk megvan tartani tőlük, hiszen pont abban erősek, amiben mi gyengék vagyunk. Ugyan elég sok sérültjük van, de a legjobb formában levő játékosuk, Berahino miatt az Ikaruszuknak van egy szélvészgyors és elég kreatív orra, így a kontráikban lesz veszély. Szenvedős meccsre van kilátás megint. Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy az általam is kicsit elfeledett Wisdomunkról ejtsünk néhány szót. Eddig alapembernek tűnik és abszolút nem lóg ki a sorból, sőt inkább csapat erőssége, így egy kicsit fog is hiányozni a védelmükből, ami jó hír. Viszont a rossz hír, hogy náluk is továbbra is jobboldali védőt játszik, mint eddig mindenhol felnőtt pályafutása során. Rossz hír ez mert nálunk jó eséllyel nem lesz elég jó, gyors, kreatív, támadó stb., hogy ebben a pozícióban játsszon, így nekünk az kellene, hogy testalkatának jobban megfelelő CB poszton szerepeljen.

1410livwestbromA mieinkről most nem is ejtenék sok szót. A rotáció miatt Moreno és Lallana kezdése tuti. Minden más nagy kérdőjel. Részünkről a meccs jelszava legyünk túl rajta a lehető legkisebb égéssel. Szellőztessük ki a fejünk a szünet alatt és essünk neki a pörgésnek újult erővel.

_________________________________________________________________________

Meccsnézés Maláta.