Focking hard

www.birminghammail.co.uk1Válogatott szünet után vagyunk, vagyis ismét számolgathatjuk, kik estek áldozatul. Abban semmi újdonság nincs, hogy Sturridge az elesettek között van, hiszen ez már a negyedik alkalom, hogy a Bagoly hozzáértő kezei között összeszed valamit azóta, hogy nálunk van. Mondjuk, ő egyébként is sérülékeny, de a 13 sérüléséből az a 4 amit a válogatottnál szedett össze, erősen felülreprezentálja azt az időt, amit ott tölt. Valahol félelmetes, hogy RH- mennyire nem veszi figyelembe, hogy hogyan kell őt kezelni. Rajta kívül most még Can esett ki hetekre és Allen szedett össze kisebb sérülést, így nagyon nem lehetünk elégedettek. Főleg, hogy 21 nap alatt lesz 7 meccsünk a következőig. Rotáció. Igazából nem panaszkodhatunk, hiszen pontosan ebben a helyzetben akartunk lenni. A kettős terhelés erről szól. Sok meccs, sok sérült, ami teszteli a keret mélységét. Mondjuk, egy kicsit hamarabb jött el ez a pillanat, mint ideális lett volna, hiszen azért 5-6 sérültnek sosem örülünk.

Transfer-PL-summer-2014Mielőtt a meccsel foglalkoznánk, nézzünk vissza a nyári őrület eredményére. (Nyári őrület: ez is egy viszonylag új dolog, hiszen még 2000-ben is Angliában gyakorlatilag egész évben lehetett igazolni. Heskey márciusban, Vignal szeptember végén, Sjölund novemberben, Biscan december elején érkezett.) A PL-csapatok szokás szerint költekeztek, mint az őrültek. Az elérhető legjobb források alapján nettóban majdnem 400 millió fontot költöttek. Azért volt egy-két meglepetés is. Az még nem, hogy a United költötte a legtöbbet, de az Arsenal második helye már ide tartozik és valamennyire a mi 3. helyünk is. Azonban ennél sokkal durvább, hogy a Chelsea pozitív mérleggel zárt. Igen, az a Chelsea, ez pedig az Abra-érában nem kicsit meglepő. Ennek még ülepednie kell kicsit. Rajtuk kívül csak a nagykiárusító Soton és a stadionra gyűjtögető Tottenham zárt pozitívban. Arra meg a Citeh az élő példa, hogy hatása azért van az FFP-nek, még ha nem is akkora, mint szeretném. Nagy őrületet emlegettem, de összességében az egyes játékosokra költött összeg csak 12,25%-al emelkedett aminél sokkal többre számítottam a tévépénzek miatt (érdemes megnézni a kor és poszt szerinti megoszlást is). No de, hogy aktualitása is legyen ennek a kis kitekintésnek, az aktuális ellenfelünk, a Villa, gyakorlatilag nem költött a nyáron semmit, szinte nem is volt mozgás náluk. Csak a frissen feljutó csapatok hoztak a Villáéhoz hasonló számokat összes és nettó költésben, valamint a legdrágább igazolás árában, így pénzügyi szempontból hatalmas előrelépés nem várható tőlük az idei szezonban.

top20legkevesebbmagaspresszingNo és akkor nézzük is a Villát. Azt lehet róluk tudni, hogy ők Lamberttel az élen játsszák az egyik leghagyományosabb brit focit a ligában. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az egyik kedvenc cikkem, amit ti is ismerhettek már. Lambert és csapata az egyik legkevésbé presszingelő csapat a top5 ligákban. Szeretnek hátra húzódni, zárt alakzatot felvenni és megszállni a saját 16-uk előterét. Ebből meg villámgyors kontrákat vezetni. Ez alapvetően jól is áll nekik, hiszen ehhez a játékhoz vannak meg. Nincsenek gyors középső védőik, hogy magasra húzzák a védelmi vonalat. Nincsenek igazán kreatív passzoló gépeik, hogy megtartsák a labdát és kijátsszák ellenfeleiket. Ellenben van egy csomó gyors klasszikus angol típusú szélsőjük. No meg mikor Benteke egészséges, van egy klasszikus brit típusú erőcsatár/ék előre, aki tud mit kezdeni a hosszú, magas lasztikkal. Nem sokat változtak, így még mindig igaz rájuk, hogy focijuk a sebességre épít. Ennek jellemzője a Delph gyerek, aki másik csapatnál simán elmenne szélsőnek is sebességével. Alapvetően örülnek ha nem náluk van a labda, és ez gyönyörűen leolvasható a statisztikáikból is. Keveset birtokolják a labdát, amikor náluk van sebesen, hosszú labdákkal haladnak előre, épp ezért pontatlanok. Ennek következménye, hogy sokszor kell szerelniük, és az is, hogy viszonylag kevés alkalommal jutnak el ellenfeleik kapujához úgy, hogy lőni is tudjanak. A másik érdekesség, hogy jól kezdték ezt a szezont, jelenleg előttünk vannak a tabellán, de látszik, hogy statjaik nem javultak, sőt romlottak tavalyhoz képest (tudom én mondom legtöbbször, hogy 3 meccsből messze menő következtetéseket ne vonjunk le), ami nem meglepő a szinte változatlan kerettel, így én azt gondolom, hogy ez a jó kezdés félrevezető esetükben és pünkösdi királyságnak fog bizonyulni (Beez is így látja). Valószínűleg ismét benne lesznek a kiesés elleni harcban, de jó eséllyel megint viszonylag kényelmesen megússzák. Aktualitásokat nézve, mivel Benteke sérült, így a csapatuk sebessége csak nőtt azzal, hogy Agbonlahor lesz a támadójuk, és a mi otthonunkban játszva a fentebb leírt taktikai elemek csak fokozottan igazak lesznek. Értsd mély védekezés, kontrázás és területátadás. Jah és Aly babát megszemlélhetjük ismét.

2651No mielőtt a mieinkre rátérnénk. Foglalkozzunk egy kicsit más témával.
Az igazat megvallva lusta voltam utánanézni, hogy ki is találta ki ezt a zsenialitást, de bárki is volt, megnyalhatja a balherém (ami kisebb mint a jobb – csak hogy ma is legyen idézet). Most komolyan ki akarjuk tiltani a stadionból a káromkodást. Komolyan? Értem én és alapvetően fontos és jó dolognak tartom, hogy család- és gyerekbarát legyen a stadion, hiszen ez hozza be a lóvét, de ez már szerintem is sok. Azt is értem, még ha nem is szeretem, hogy a jegyek drágulnak. Ez nem is fog változni amíg évről évre rekordokat dönt a PL kihasználtsága és 95% felett van. Mi persze panaszkodhatunk, hogy a jó meccshangulatot hozó scouser dokkmunkások helyett fotózó ázsiai turisták kerülnek a stadionba és ezzel a varázsának az élmény részének jó része elvész, de a helyzet nem fog változni, hiszen ők még több bizbaszt is vesznek a klubshopban, versenyben tartva a mieinket. De Steve Gerrard akkor is focking hard és az akkor is fock off Chelsea Fc. Bárki bármit is mond. Semmi kedvem elkezdeni gyakorolni ezt:

fockinghard

No de foglalkozzunk a meccsel is. A fentebb már részletesebben taglalt Villa látogat hozzánk szombat este. Nálunk meg sérült Sturridge, Can, Skrtel, Johnson. Flanno és Allen sem 100%-os és jó eséllyel nem vesznek részt a meccsen. Azaz van 6 sérültünk ráadásul fontos sérültünk. Én – és a Liverpool tábor jó része – mégsem pánikolok. Furcsa érzés ez az igazat megvallva. Nem vagyunk hozzászokva, hogy ez a sérüléshullám ne okozzon bajokat (baj persze mindig lehet), de az is igaz, hogy nem emlékszem mikor volt utoljára ilyen mély a keret. Nincs Sturridge? Van Balotelli. Igaz ugyanakkor, hogy ezzel a gyémántnak jó eséllyel lőttek. Nincs Can, Allen? Hátrébb húzzuk Coutinhot. Nincs Skrtel? Van Lovren-Sakho duó (amely szerintem jobb is a vele alkotott duóknál). Nincs Johnson? Van Manq. Így annyira nem problémás a helyzet, mint lett volna akár csak tavaly is. Persze ezzel csak a nyilvánvalót magyarázom, hiszen a nyarunk pontosan erről szólt, hogy ne legyen para ez. No erre ne is vesztegessünk több karaktert.

A meccs legnagyobb kérdése részünkről az lesz, hogy BR hogyan tervezi a rotációt, mert annyi biztos, hogy a mostani és a keddi meccs között legalább 2-4 játékost cserélni kell a kezdőben hogy bírjuk, nem csak most, de márciusban is a tempót. Érdekes lesz nézni, hogyan prioratizál a mester. Részemről, nem lenézve a Ludogorets csapatát (pedig úgy hangzik), a két bajnokira kell koncentrálni hiszen a Villa és a West Ham erősebb csapatok jobb kerettel, így az erősebb kezdőket ekkor kell a pályára rakni.

A meccsel kapcsolatban két nagy probléma van, amik össze is függnek kicsit. Az első és legfontosabb, hogy ez nem az a meccs, ahol Coutinho tudná hozni a legjobbját támadásban. Hiszen rendszeresen szokott szenvedni olyan ellenfelek ellen, akik mögött nincsen hely és nem tudja belődözni a védelmi vonal közé/mögé a kiugratásait márpedig a Villa ilyet nem fog hagyni, így játékából marad a presszing és a cselezés no meg a lövöldözés, ami nem feltétlen túl szerencsés. A másik, hogy Balotelli nincs még igazán összeszokva a srácokkal és nem ismerem még igazán a játékát, de nem vagyok meggyőződve róla, hogy ő az a fajta támadó, aki szeret és tud is a védelmi vonalból kiugrani Coutinho labdáira. Így ez a feladat a Sterling, Lallana duóra maradhat, amiről még nem tudjuk hogyan működhet hiszen Lallanának ez lesz a bemutatkozása. Egyszóval sok fog múlni eddig számunkra ismeretlen tényezőkön. Tiszta szerencse, hogy Rodgersnek viszont nem ismeretlenek az új tényezők.

1409Liv-AVkezdotippVan tehát a meccsre egy ellenfelünk, aki szeret mélyre húzódni Ikarust felhúzni. Van egy csapatunk, amelyik eszének ez a játék kihúzza a méregfogát, így egy szenvedős meccs lehet, ha csak nem találunk az elején 1-2 gólt. Könnyen lehet, hogy ez lesz az a meccs, ahol a 60 perc tájékán még döntetlen állásnál megszemlélhetjük a Lambert-Balotelli duót a gyémánt csúcsán. Ezért is reménykedem, hogy BR tud valami meglepőt húzni és nem feltétlenül az általam várt 4-1-2-3 lasztitartós Ikarusz feltörést tervezi. Ebben a legjobb fegyvere Sterling lehet, akiről most már a WS is lehozta a statokat, hogy a gyémánt csúcsán jobb számokat hoz, mint mikor szélen játszik.

2644Azonban az is igaz, hogy pont ezeket a meccseket kellene megnyerni a top4 eléréséhez, így én bízom a srácainkban, még ha megindokolni nem is feltétlen tudom, hogy miért.

_________________________________________________________________________

Szolgálati közlemény rovatunkban: a közös meccsnézés eventje.