Kitől is kell félnünk?

Hogy mi volt a Premier League slágertémája egész nyáron, és mi lesz még a következő jó pár hónapban is? Természetesen a nyár igazolása, Louis van Gaal, az ember, aki a zsák foltja, az ember, aki talán a világon egyedül képes kielégíteni a United felmerülő igényeit. Illetve jobban fogalmazva: ki, ha ő nem?

Most hajnalban egy igazán kuriózumnak számító barátságos meccs lesz Miamiban, Liverpool-United valami csillogó bizbaszért, ez pedig egy remek apropót nyújt arra, hogy elemezzük a szezon egyik nagy kérdését. Mire lesz jó Van Gaal?

Talán kezdjük a legnyilvánvalóbbal, osztályozzunk.

Tapasztalat faktor: 10/10
Arrogancia faktor: 10+/10
Ésszerűség faktor: 7/10
Hodgson faktor: 3/10
Para faktor: 9/10

Mivel mindenki által ismert az Oranje-hülyeségem, így nem meglepő módon fogok a poszthoz ebbe az irányba elindulni, konkrétan abba az irányba, hogy mit tesz egy csapattal, ha Van Gaal az edző. Volt két évem első kézből kitapasztalni.

Marwijk egy két év alatt rendesen lezüllesztett csapatot hagyott a szövetségre 2012 nyarán (valójában Bert annyira volt képes, mint amit 2012-ben elért, a dél-afrikai siker sokkal inkább a segédedzők sikere, szóval nem is kifejezetten a csapat volt lezülledve), és a KNVB előtt ott állt a nagy feladat, hogy fejet találjanak az elszabadult hajóágyúnak, ahol Van der Vaart ásta ki a fő törésvonalat, de ezen túl a Robben – RvP és a Huntelaar – RvP vonal is tördelte a csapategységet. Ez egy olyan jó emberes feladat, ez már diktátorért kiállt, és végül meg is találták a holland focitörténelem egyik legcsúfosabb bukásakor regnáló kapitányt, Loius van Gaalt, aki a 98-as vébén negyedik, az Eb-n bronzos holland aranygenerációt képtelen volt az írekkel és a portugálokkal szemben kijuttatni 2002-re – abszolút a saját hülyesége miatt. Mondani se kell, kevesen repestek az örömtől Hollandiában a kinevezésekor.

Amikor két éve erről írtam máshol, akkor találtam meg ezt a szösszenetet:

Riporter: Ön szerint Louis volt a szövetség favoritja?
Koeman: Favorit? Talán inkább a 6. választott. Először mentek Frankhoz (de Boer), aztán hozzám, majd Hiddinkhez, Van Bastenhez és Rijkaardhoz, és csak utána hozzá. De kérem ezt vegye csak tréfának, különben Louis nagyon bepöccen rám.

Akkoriban a többséggel tartva én is nagyon tiltakoztam a kinevezése ellen, de az idő abszolút Van Gaalt igazolta, aki nagyjából egy leszophattokkal intézheti el az ügyet.

Riporter: Hogyan biztosítja majd, hogy ön legyen a középpontban?

Az Oranjénál eltöltött két éve, és a Brazíliában az elég híg keretből kisajtolt bronz világosan megmutatott három dolgot.

  • Nem nagyon van nála jobb tűzoltó
  • Világelit edző
  • Baromira koncepciózus

A Unitednek meg egészen pontosan erre volt szüksége, egy SAF utáni diktátorra, aki fél kézzel a padra szórja a sztárocskákat ha épp arra van szükség, hogy egy tökéletesen ismeretlen fiatallal pótolja őt. De akár anélkül is simán, jó tesitanárhoz méltóan fontosabb neki a tekintélyelvű pedagógiája, mint holmi minőségi pótlék. Ő hosszútávon, vízióban gondolkodik. Utolsó Oranjés példa: az első pár edzése után, ő kerek perec kijelentette, hogy Huntelaar a kezdőembere, Van Persie-re pedig csak a padon számít, a PL-gólkirály, élete szezonját futó Van Persie-re, mindezt véglegesen. Mert volt képe megtenni. Az már más kérdés, hogy ezt aztán teljesen felülírta Huntelaar hosszú sérülése és formahanyatlása, de ez ebben a posztban lényegtelen.

Szóval most ott tartanak, hogy van egy felelőtlen óvóbácsi alatt elzüllött keret, akik kaptak a nyakukba egy kiképzőtisztet, akinek feltett szándéka, hogy a saját módszerei szerint elsőt, de legalább negyediket csinál belőlük. És a lényeg a módszeren, vagyis a koncepción van. És ezen áll vagy bukik az egész rendszer, ezzel együtt Van Gaal és a mancok sikere is.

Kezdésnek egy videót emelnék át a Stretford Endről, tényleg tanulságos darab a világ legszebb nyelvén, Van Gaal felsővezetőknek tart előadást – felsővezetésből.

Aki végignézte az már látja, aki nem, annak csak elmondom, hogy ha lesz rá ideje, nézze meg, mert összerak LvG-ről egy képet. Egyrészt lejön maga az arrogancia, és az is, ami mindezt táplálja: az agy. Az agy, a gondolkodás, ami előtt meg kell hajolni, aminek a láttán be kell vallani, hogy Van Gaal egy fantasztikus szakember – amit a nagy halom ezüsttárgy is mutat a vitrinben -, és nem találtak volna nála jobbat a United vezetői. (Se a Spurs vezetői, ők már kábé AVB kirúgása után meg akarták szerezni, és ha oda megy, akkor most tőlük lehetne egészen hasonló módon félni.) Ez az a pillanat, amikor meg kell emlékeznünk egy röpke másodperc erejéig az aranyhalról a cápák akváriumában, In Memoriam David Moyes.

Azonban a videóból előbányászhatóak olyan apróságok is, amik komoly problémát fognak majd okozni.

Amennyire én tudom, Van Gaal jelenleg egy 3-4-3-mal képzeli el a játékukat, illetve annak egy ilyen olasz trequartistás verziójával, amihez meg is van három tízese a keretben. Szó se róla, egy Matával tízesben, Rooney-RvP-vel előrébb ez egy elég erős dolog lehet, amit még Shaw és Fabio (a Cardiffból nehezen) is szépen tolhat szélről, de ezen túl mi is van a rendszerben? Minek kéne hátrabillentenie a hajót, mit tartja fent az egyensúlyt? Egy védekezésileg sehogy sem megoldott középpálya, és három ballaszt belső védő, akik azon túl, hogy sérülékenyek, még szarok is, konkrétan ezért lesznek egyszerre hárman a pályán (à la Oranje), és nem véletlenül játszott eddig is Ferdinand és Vidics kifejezetten sokat. Nem arról van szó, hogy van egy hiányposzt, hanem egy egész hiánygóc van, ahová talán még megszerezhetik Vermalent most – természetesen sérülten. Nagyon nagy luk ez, és ezt a csapatrészt nem két pillanat, és nem is két pillér felépíteni.

Erre persze jöhet a nagy ellenkezés, hogy nézzük már meg, hogy Van Gaal a hollandoknál is mekkora csodát tett, többnyire ismeretlen nevekből felhúzott egy elég bika falat, Vlaarból is kihozta az állatot, stb. Azt azonban nem szabad, és nem is lehet elfelejteni, hogy az Oranje védekezése nem elsősorban LvG érdeme, hanem az egy az egyben átültetett Feyenoord-védelemé, illetve az összes utánpótlásedzőé, akik évtizedes munkával megágyaztak a sikernek. Meghívták a nőt vacsorázni, kedveskedtek neki, felvitték a lakásukra, ledumálták róla a ruhát, hogy aztán jöjjön Van Gaal, és bedurrantsa a holland kemencét.

Természetesen nem felejtem el, hogy Smalling, Jones és Evans se tegnap találkoztak először, hogy az előjáték köztük is megvan már jó pár éve, de már a két nemzet utánpótlás-eredményeiből is látszik, hogy egészen mást jelent náluk az utánpótlás-nevelés. A Structuur. Ez lesz szerintem a másik nagyon komoly buktatója LvG munkásságának. Az alaptaktika megváltoztatása (4-4-2-ről 3-4-3-ra) egyáltalán nem a támadókat zavarja meg inkább, hanem a szinte kizárólag angolok alkotta védelmet, akiknél a 4-4-2 már genetikai kérdés. Képtelen vagyok elképzelni, hogy hogy működhetne ez hosszú távon, ha csak nem tökéletesen ismeretlen tartalékok felhozásával. De még úgy sem, ebből olyan elváltások lehetnek, hogy öröm lesz nézni.

És ehhez kapcsolódik a harmadik buktató is. Mit csinált Van Gaal a 2012-es buktázó holland védelemmel? Kikukázta, és hozott egy majdnem teljesen újat akik azonos szint környékén teljesítettek (még akkor). Ezt klubcsapatnál nem lehet megtenni, és az elvékonyodott keretből fakadóan ez nagyon komoly hiányosság lehet, ha az akadémiájuk nem tud előrukkolni olyan srácokkal, mint mondjuk nálunk Flanno, vagy akár csak Wisdom. Nem vagyok nagy tartalékguru, nem ismerem pontosan az erőviszonyokat, de akárhogy is, hiába „LvG nagyon szeret a fiatalokhoz nyúlni, és teszi ezt nagyon jó érzékkel”, eljöhet az a pont, amikor ez nem fog elég gyorsan eredményre vezetni. Eljön a karácsony, 1-2 középső védő sérült, és muszáj a tartalékból felhozni valakit, 3 naponta meccsek vannak, nem egy kényelmes helyzet.

És igen, ezeket a problémákat régen is mind megoldotta, ravasz vén róka ő, aki mindig megtalálta az ösvényt a keret hiányossági problémáin keresztül, az Ajaxot, a Barcelonát és a Bayern Münchent is felvezette kisebb-nagyobb csúcsokra, de nézzünk már rá jobban a listára. Ezek a csapatok Európa legszűkebben vett elit akadémiáiból táplálkozhatnak, ahol serdülőktől kezdve azonos szisztémát játszik mindenki a felnőttcsapattal (Guardiola Münchenje mondjuk most pont kivétel). A United U21 fog egyáltalán 3 belső védővel játszani? És ha fog, akkor Van Gaal hozza az emberét, és a teljes staffot lecseréli ott (is)? Hatalmas kérdőjelek.

Ahogy az is, hogy a belső morál hogyan alakul majd. Most még mindenki hódol, mint a pincsikutya a farkasnak, de amint elkezd akadni a gépezet, amint a játékosok nem csak maguknak duzzognak, hanem az egység is elkezd bomlani Van Gaal miatt, akkor ugyanolyan gondok lesznek, mint voltak körülötte mindig is. Nem is beszélve arról, amikor a vezetőség teszi ugyanezt. LvG makacsságból egy Hodgson sokszorosan upgrade-elve, de az alapprogram változatlan: átveri az akaratát, akkor is, ha nem működik. LvG az az ember, aki ha csak kalapácsa van, akkor százas szöggel rakja össze az IKEÁs Ünitöd szekrényét a Vangööl kanapéja mellé. A különbség RH-hoz képest, hogy neki ez működik a helyes eszközválasztás miatt, míg RH- viszont a gumimatracot is csavarhúzóval ragasztaná meg.

Az ötödik buktatóelem pedig amit már nagyon zárójelben tennék csak hozzá az egészhez, az az, hogy hol lett volna Van Gaal Oranjéje egy élete válogatott formáját hozó Robben nélkül? Lesz akár csak hozzá hasonlója a Unitednek? (RvP a holland csapaton belül is csak a 7. lett a whoscoredon.)

Összességében sokkal több a kérdésem, mint a válaszom a bevezetőben feltett kérdésre. De ha egyszerűen az lenne a kérdés, hogy mihez kezd idén a United, akkor azt mondanám, hogy könnyedén lecsúszhat a negyedik helyről. Túl sok a buktató, az akadály, és ahhoz, hogy esélyed legyen a negyedik helyre, ahhoz az összes közbejövő problémádat villámgyorsan meg kell tudnod oldani. Ez pedig könnyen lehet, hogy még Van Gaalnak sem fog menni idén, de ha neki nem megy majd, akkor senkinek nem ment volna. Ő a tökéletes ember a pozícióra (rövid távon), de semmi nem garantálja, hogy ez elég lesz.


Ami pedig a gyors aktualitást illeti, elég érdekes lehet maga a barátságos meccs, bár nagyon szurkoltam neki, hogy ne jöjjön össze. Túlságosan féltem bármelyik játékosunkat ettől az egésztől ahhoz, hogy örömmel fogadjam a párosítást, és bár egy kis kupaemelgetés biztos jó élmény lenne a srácoknak, szerintem ezt ki lehetett volna hagyni.

Ha viszont már itt vagyunk, akkor nyilván bele kell állni a küzdelembe, és bár a United nagy erőkkel araszolt át a felkészüléssel két hét eltolásban lévő, tartalékos dél-európai csapatokon az erős kezdőivel, ez nem jelent semmit, amíg a saját súlycsoportjában nem ér el semmit, mint mi a Cityvel. És ez igaz akkor is ha tőlünk nem lesz Sturridge, Lallana, Lovren és akár Lazar sem.

De az ilyen sérült körülményeink között egyébként egyáltalán nem bosszantana fel, ha csak a bajnokságban vernénk majd őket oda-vissza, most pedig nem erőltetnénk túl a dolgot. Ennél az első Ligakupa-meccs is fontosabb lesz. Kivéve ha Allen és Young is dupláznak, majd pedig a büntetőpárbajt Lambert nyeri meg nekünk. És a durva, hogy erre nem tökéletesen nulla százalék az esély.