He’ll play wherever he…. Can

canleverFelpörögtek az események. A korábban már pletykált német-török lesz a második nyári igazolásunk. Most még nem minden végeleges (nemzetközi igazolásként július elsején lehet regisztrálni, azaz befejezni a papírmunkát – ekkor nyit a nemzetközi ablak – lehetséges, hogy az orvosi is csak akkor lesz, de Aspas példájából kiindulva lehet, hogy hamarabb), majd július 1-jén lesz az, ezért nem láthatóak még a fotók Iqbal dokival, a szerződés aláírásról, no meg a híres falnak támaszkodós képek is csak akkor jönnek, de ettől még tekinthetjük most már tényként, hogy jön. Pedig néhány napja még, úgy tűnt, hogy ez a cím mást fog megilletni. Persze ez hozzátartozik az átigazolási ablakokhoz, nem véletlen, hogy nem kifejezetten szeretem őket. Az viszont nagyon tetszik, hogy a TC idén él az új lehetőségeivel, azaz hogy van pénz a kasszában, lehet BL játéklehetőséget ígérni a friss igazolásoknak. Gyorsan nekimennek és megszerzik a főbb igazolásokat. Ez fontos lesz, mivel mint tudjuk, az idei nyár VB-vel nehezített, így én örülök, hogy nincs benne a németek VB keretében (még egy kipihent játékos nekünk). Jelenlegi helyzet alapján 11 játékosunk fog fáradtan, később csatlakozni a kerethez, így kiemelten fontos lehet a következő szezonra nézve, ha már a VB előtt, de mindenképpen az amerikai túra előtt letudjuk az igazolásokat és a végére csak néhány ifjonc vagy kiemelkedő lehetőséget hagyunk. Mondjuk ez a szándék és elv élt tavaly is, hiszen akkor is viszonylag gyorsan megszereztük (Albertot, Aspast, Mignoletet, és Tourét) és a végére maradt Sakho, mint kiemelkedő lehetőség (PSG-nél vált létszámfelettivé hirtelen) és Illori mint kihagyhatatlan ifjonc, no meg a két kölcsönjátékos a lyukak tömködésére.

Az ismétlés a tudás anyja, így nem tudom megállni, hogy ne hangsúlyozzam ismét a köz javára, hogy mint tudjuk a PL története során az igazolások 40%-a volt sikeres. Ez nem a Canra vonatkozik, csak jó ezt észben tartani, ha igazolásokról beszélgetünk.

Csak beálltunk most már mi is a sorba, és a legújabb trendiség igazi futball hipszter módon leigazoltuk mi is a németünket Arsenal (Mertesacker, Podolski, Ozil, Gnabry), Chelsea (Schürrle), Tottenham (Holtby) után ha az ifijeink Sama és Yesil eddig nem váltak be. Mondjuk tavaly is volt ilyen igazolásunk, akkor a belgánkat pipáltuk ki. Eddig a németjeinkkel jól jártunk, hiszen még Ziege is, de Riedle, Babbel és elsősorban mindenki kedvenc Didije, beváltak korábban. A német foci reneszánszát éli mostanában az utóbbi 10-15 évben megvalósított gyökeres változtatásoknak köszönhetően. El lehet felejteni a régi sztereotípiákat a mindig küzdő, de limitált tehetségű németekről. A mai modern focisták magasak, erősek, technikailag, taktikailag jól képzettek, kétlábasak, jól cseleznek mint például Ozil, Draxler, Reus, Götze, Müller stb. No a mi Canunk is ennek a típusnak a minta példánya.

Nézzük, mit lehet tudni róla. Nagyon fiatal – 20 éves -, még csak nagyjából annyi, mint Sterling. Bayern München nevelés: 15 éves korától náluk nevelkedett és náluk mutatkozott is be a felnőtteknél. Tavaly került 4,4 millió font ellenében a Leverkusenbe “a nagy Finn” kezei közé – több játéklehetőség reményében (ekkor Guardiolának 10 középpályása volt), amit meg is kapott, de most nem ez a lényeg, hanem a Münchennél értékelték a srácot és nem véletlenül építettek be egy olcsó visszavásárlási opciót jövő nyártól a szerződésébe (félreértések elkerülése végett most, hogy megvettük. már nem él ez az opció). A srác a németek egyik nagy tehetsége: végigjárta az utánpótlás válogatottak szamárlétráját, ma már az u21-ben tolja, de volt korábban az u17-s VB-bronzérmes német ificsapat CSK-ja is. Magas (186 cm), ezzel egyből ő a legmagasabb középpályásunk, erős felépítésű, így erős a fejpárbajokban. Kétlábas labdarúgó, akinek azért egy kicsit a jobb lába erősebb, mégis sokszor szerepel a baloldalon. Technikailag, taktikailag jól képzett és sokrétű, így tökéletes BR-igazolás, mivel a több taktikai felállásban több poszton tud játszani, így hozzá tud tenni a taktikai sokszínűségünkhöz. Foglalkozzunk kicsit a tapasztalatával. Fiatal kora ellenére 45 felnőtt meccsen lépett már pályára német élcsapatokban (összehasonlításul Sterling 77 alkalommal húzta fel mezünket), azaz nem nagyon tapasztalt, de nem is teljesen zöldfülű. Mondhatni korának megfelelő. Azt mondtam, hogy nekem és a csapatnak is fontos szempont az idei nyáron, hogy BL-t megtapasztalt játékosok érkezzenek. No ennek a rubrikának megfelel, hiszen ha nem is hatalmas, de BL-rutinnal rendelkezik: eddig 7 meccsen lépett a sorozatban pályára. Funfact, ugyan pályára nem lépett, de a források, így is BL győztesnek jelölik. A tavalyi Bayernnel triplázott, így nem nyeretlen ifi. Ehhez a kérdéshez tartozik, hogy a tavalyi volt az első szezonja mikor rendszeresen játszott viszont ekkor 39 meccsen 4 gólt 5 gólpasszt tett be a közösbe. Tehát lehet rámondani, hogy egy szezonos csoda, de szerintem több van benne. Az egyértelmű negatívum vele kapcsolatban, hogy remélhetőleg csak fiatal korából fakadóan fegyelmezetlen és vehemens és ennek a következménye a szezon során begyűjtött 13 sárga, illetve a PSG elleni BL kieséses szakaszbeli színészkedéssel összehozott 2. sárgás piros lap. Ebben fejlődnie kell, de Pieters doki BR-el tuti megoldja.

CanArról már volt szó, hogy taktikailag sokrétű és sok poszton bevethető, de ezt nézzük meg konkrétabban. Tavaly a Leverkusen két formációt játszott 4-3-3 és 4-2-3-1 ezekben emberünk 5 különböző poszton fordult meg. Igen egyszer még CB-t is játszott. Egyedül a 4-3-3 bal oldali támadója volt az a poszt, ahol nem teljesített jól: az összes többi poszton megállta a helyét. Elsősorban CM és balbekk volt tavaly. Az látszik, hogy bárhol is játszott igazi b2b teljesítményt nyújtott és mind a védekezést, mind a támadást segítette (védekezésben talán egy kicsit erősebb). Statjait nézegetve külön örömteli, hogy magas interception számmal dolgozik, ami csapatunknak gyengéje volt idén és ezt a fajta proaktív védekezést preferáljuk a jövőre nézve. Negatívum is akad: bárhol is játszott tavaly, elég stabilan hozott egy viszonylag alacsony kulcspassz-számot. Ebben, mármint az előkészítésekben, fejlődnie kell. Itt jegyezném meg, hogy nem tudom miért, de a német bajnokságban van a legtöbb cselkísérlet: nem a spanyolban vagy az angolban, amit az emberek gondolnának, így a kiemelkedő cselszáma egy kicsit torzíthat, minden esetre erős benne.

CanvsCMKezdjük a tavaly legtöbbet játszott pozíciójával, a CM-el. Leszögezném, hogy mivel más csapatban, más stílusban focizott, így az a fajta összehasonlítás, ami a táblában látszik, nem tökéletes, azért egy rövid áttekintést megér. Ezen a poszton összehasonlítva az ő és a mieink tavalyi teljesítményét látszik, hogy viszonylag rövidebb ideig volt a pályán a pályán ezen a poszton, ergo sokat volt lecserélve. Védekezésben simán a jobbak között van interception száma neki a legmagasabb. A sokat lövők és a sokat cselezők közé tartozik. Cserébe a legrosszabb előkészítésben és kevés passza van, valamint ezen a poszton túl pontatlan, bár az utóbbi kettő a mi rendszerünkben, úgy gondolom, magától nőni fog. Egy olyan megállapítást nyugodtan tehetek, hogy ebben a pozícióban simán felveszi a versenyt a többiekkel és képes jó b2b teljesítményre.

CanVsFlannoVsProfesszorA második legtöbbet játszott posztja a balbekk volt tavaly. Nem tudom, hogy ez mennyire volt kényszerből vagy sem, de azt tudom, hogy simán voltak egymás utáni meccsei mikor egyiken CM-ként a másikon balbekként kezdett. Alapvetően jól szerepelt ezen a poszton itt is igazi b2b teljesítményt nyújtott. A mieinkkel összehasonlítva termetéből és felépítéséből adódóan egyből ő a legjobban fejelő, itt is jó a proaktív védekezése, azaz nagy számban füleli az ellenfél passzait. A kicselezve kategória azért csillagozott, mivel a whoscored csak teljes szezonra adja meg ezt a számot ő meg csak a meccsek ⅓-n játszott balbekket, így most még nem aggódnék nagyon azon, hogy sokszor elmennek mellette. Azt tudjuk, hogy Flanno nem éppen segíti a támadásokat, így az, hogy ő is pont annyi kulcspasszt adott egy kicsit aggasztó lehet, de összességében, úgy gondolom, hogy támadásban jobb opció az ifjú scousernél.

CanVsDPMég viszonylag sok (5) alkalommal szerepelt double pivot tagjaként. Itt már sok újdonságot nem tudok elmondani, hiszen elég hasonló számokat hoz: védekezésben erős, jól cselez, sokat lövöldöz, de kevés kulcspasszt, keveset és pontatlanul passzol a mieinkhez képest. Összességében ezen a poszton is felveszi a versenyt.

Ezekből is látszik, hogy tényleg sokoldalú a srác. Fel is tehetjük a kérdést, hogy hol fog nálunk játszani? Én el tudom őt képzelni 4 védős védelem bal szélén, baloldali szárnyvédőként, ha megint elővesszük a 3-5-2-s rendszereket, mondjuk ebben a középpálya közepén is. Tud játszani 2-1 alapú középpályán a double pivotban, hiszen mobilitásával jól ellensúlyozza mind Lucast mind Gerrardot és 1-2 esetén CM-ként. Végszükség esetén még a támadósor baloldalán is elképzelhető. Mindez egy személyben. Nem rossz. Minden valószínűség szerint sokat fog játszani a rotációnkban.

Összegzésként fussunk át rajta még egyszer. A hírek szerint a kivásárlási árán, 10 millió fontért szereztük, ami nem elszaladt ár a mai piacon főleg nem egy tehetséges ifjoncért, aki azért már bizonyított is. A srácban hatalmas potenciál van, ha tehetségének megfelelően játszik nálunk, az elkövetkező évtized fontos Liverpool játékosa lehet. Ha nem válik be, akkor is minimális anyagi bukó lehet. Mint már mondtam az idei nyári igazolásokat annak fényében kell nézni, hogy hozzátesznek-e a keret mélységéhez, így a kettős terhelés elleni küzdelemhez. Nos Can ebből a szempontból kiváló. Kicsit más megközelítésben: egy olyan játékost vettünk a jövőnek, aki már a most következő szezonra is nagy hatással lehet, hiszen képességei alapján fontos játékosa lehet a kötelező rotációnknak. Ha meg azt nézzük, hogy a csapat két legnagyobb hiányposztjának (balbekk, CM) bármelyikén bevethető játékost szerzetünk, akkor nem tudok mást mondani, mint hogy fantáziadús igazolás. Én izgatott vagyok és bízom benne, hogy kihozza nálunk magából, ami benne van.

42464321-can_getty-2oef

Willkommen Emre Can