Győzelemre várva

liverpool-vs-arsenal-12-13-previewSzombat kora délután lesz egy rangadónk, mert rangadó lesz, ez nem is kérdés, az első a tavaszi hazaiak közül. Az első tesztje lesz az idén kialakulófélben levő Anfield erődnek, most megmutathatjuk mi is az a This is Anfield, de tévedés ne essék, ez is csak egy meccs és itt is csak 3 pontot osztanak. Számomra a szezonunk sikeressége szempontjából fontosabbak az idegenbeli meccseink az életükért küzdő kiesőjelöltekkel szemben. Egy olyan csapattal találkozunk, akiket nem nagyon szoktunk megverni, így most sem kell kétségbe esni, ha nem sikerül. Nézzük részletesebben a folytatás után.

Először nézzük meg a történelmet. Az Arsenal új stadionba költözése (2006) óta 20 alkalommal csapott össze a két csapat a különböző sorozatokban, számunkra nem túl kedvező eredménnyel 3gy 8d és 9 vereség a mérleg. Az utolsó hazai győzelmünk még 2008-ból a BL-ből való, bajnokin még régebben 2007 tavaszán volt rá példa. Ezen időszak, ugyan egyik csapatnak sem a fénykora, de a mieinké volt rosszabb a két bohóc, RH-, Purslow féle mélyponttal és az azóta tartó lassú kilábalási folyamattal. De ez is csak részben magyarázza azt, hogy milyen régen vertük meg Wenger csapatát. A történelem nincs velünk.

976

A meccs esély latolgatásának folytatása előtt tennék egy kitérőt. A szezon előtt a csapat és mi is elég világos célokat tűztünk ki. Reális és a légvégéig tartó harc a Top4-be kerülésért és a 70 pont megszerzése. Ugyan ezt szem elől lehetett téveszteni a tavalyi karácsonyi ajándékunk alkalmával. Ettől függetlenül ne szakadjunk el a realitástól és ne módosítsuk felfelé az eredeti célokat. Az idei szezonunk nem tud szólni a bajnoki címért folytatott versenyről. Nekünk minden erőnkkel a 4. hely megszerzésére kell koncentrálni. Ehhez pedig nagyon jól állunk az eddig megszerzett pontjainkkal. Most minden esetre egyik statisztikai modellt szeretnék bemutatni, amely alátámasztja a Top4 esélyeinket és ennek megérdemeltségét.

tsot-by-league-positionA meccseket egyik legerősebben befolyásoló tényező a kaput eltaláló lövések száma és aránya. Nem nehéz belátni, hogy ha többször találod el a kaput, mint az ellen nagyobb esélyed van több gólt szerezni és nyerni. Persze egy-egy meccsen nem mindig működik a dolog, hiszen emlékezhetünk nem egy meccsre, mikor sikerült úgy kikapni, hogy az ellen egyetlen (kaput eltaláló) lövésével nyert, miközben a kapusuk ihletett formában a mieinktől mindent kifogott. Azonban hosszabb távon – nagyobb elemszám esetén – már a nagy számok törvénye érvényesül és kijönnek a statisztikai összefüggések, így egy-egy szezonra már jól modellesíthető. Andrew Beasley a TTT és a Bass Tuned To Red blog szerzője statto és liverpool fanalist a modell atyja az ő posztját dolgozom most fel. A modelljének az a lényege, hogy veszi az adott csapat által kaput találó lövések számát és az adott csapat ellen lőtt és kaput találó lövések számát, ezzel megvan az összes kaput találó lövés (TSoT Total Shots on Target) ebből kiszámolja a csapat által lőtt kaput találó lövések arányát. (TSoT%). Példán adott meccsen a mieink 6 alkalommal találják el a kaput az ellenfél négyszer, akkor 10 az összes kaput eltaláló lövés (TSoT) és 60% a TSoT% a mi csapatunknak és 40% az ellenfélnek. Ezzel a modell alapjai megvannak. Beasley a 2008/2009-s 2012/13 szezon között az összes PL csapat összes meccsét végigfuttatta a modellen és több érdekességre jutott. Az egyik, hogy a nagyjából jól lekövethető és belőhető TSoT% alapján, hol végeznek a csapatok a tabellán, de csak nagyjából mert eltérések mindig vannak. Sokkal fontosabb, hogy 4 kategória, viszont tényleg jól kirajzolódik.

  • Top4 forma 60% felett
  • Európai helyezésért harc 50-55% között
  • Biztos bennmaradók 40% felett
  • kiesési harc 40% körüli eredménnyel

tsot

Érdemes végig nézni a számokat. Sok érdekesség van bennük. Sok mindent magyaráznak.

Az idei szezon még nem fejeződött be (lesznek még mozgások), de eddigi eredményei is elég jól egybecsengenek a modellel. A csapatok idén is nagyjából a modell által adott helyen, vagy ahhoz közel helyezkednek a tabellán. A négy kategória a felforgatott tabella miatt kevésbé van meg, de azért észrevehető. A modell alapján eddig 3 csapat hoz Top4 formát és ebből az egyik a mienk (ez külön öröm, mert a védekezés során az engedett lövések száma alapján nem feltétlenül lenne itt a helyünk). Ami a lényeg az az, hogy egyetlen modell sem tökéletes mindig vannak és lesznek eltérések, de ez egy elég egyszerű és elég pontos modell, ami azt mondja, hogy a Top4-ben a helyünk.

Visszatérve a meccsre. A legutóbbi találkozót az Emiratesben az Arsenal középpályája uralta, akkor alapjában véve a 4-2-3-1-ben a középső 5 pozíciót olyan játékos foglalta el, aki jól tud CM-t játszani (a középpálya közepét értelemszerűen teljesen uralták). Wengerről azt mondják, ahhoz ért a legjobban, hogyan kell középpályát építeni, hogy ez igaz-e azt nem tudom, de el tudom hinni, mert az biztos, hogy elég komplexek és több poszton bevethetőek a középpályásai, lehet velük variálni. A mostani találkozóra az igazi DM, CM nagyrészt kiestek Ramsey sérült, Flamini eltiltott, Wilshere kérdéses, így én jó esélyét látom annak, hogy a mostanában látott és az őszihez képest teljesen más összetételű és felfogású középpálya várható. Én azt láttam tőlük, hogy mostanság a sérülések/eltiltások miatt a szokásos és gyakorlatilag kőbe vésett 4-2-3-1 helyet 4-1-4-1-t tolnak. Arteta a visszavont védekező/controller és előtte 4 játékos tolja az egy szem csatár mögött nagyjából egy-vonalban, de iszonyatosan fluid módon. Mind a négyen értelmezhetőek szélsőként, de tudnak belül is játszani, a legérdekesebb Oxlade-Chamberlain középen játszatása (Wenger elvileg hosszú távon is itt képzeli el a szélsőnek indult játékost). Ez le is írja, hogy mi várható tőlük. A 4 játékos folyamatos és szabad hely és poszt cseréje, a középpályát megint dominálni fogják de most nem középen hanem a széleken lesz a hangsúly, ami főleg veszélyes lesz a felfutó FB-k segítsége miatt (no meg a mi FB-ink miatt). Ez persze csak akkor lesz, így ha Arteta egészséges tud lenni. Elméletileg 8 sérültük van (több, mint nekünk): Arteta, Wilshere és Vermaelen kérdéses a meccsre a többiek biztos nem játszanak Kallstrom (a friss igazolás), Sanogo, Diaby, valamint a legjobbjaik közül kettő: Walcott és Ramsey.

1402tactic

Én nem hiszek benne, hogy sikerülhetne labdabirtoklási fölényt kiharcolni, a hazai pálya és az ő lukas középpályájuk ellenére sem. Ennek fényében az Everton ellen jól működő kontra mentalitást várom és én speciel a védekezési szempontból legjobb csapatot küldeném pályára, formáció ügyileg a mostanában megszokott 4-1-2-3 kicsit 4-5-1 irányba elvíve. A védekezésben legerősebb csapat igazából 2 játékos bevetését jelenti. Kellyt játszatnám – igaz fitnesz szempontból még mindig korai és mélyvíz lenne – valamint Allent. Allen két játékost szoríthat ki a rendszer szempontjából: Coutinhot vagy Sturridget. Én a meglepőbbet választanám, hiszen védekezésben azért Cou jobb kettejük közül és az a szempont sem elhanyagolható, hogy gyakorlatilag az elmúlt egy évben csak Sturridge volt az, aki csereként beállva gólt tudott lőni, így kapnánk egy potenciális meccsdöntő tényezőt a padra. Az Arsenalról tudni kell, hogy a jobb oldalukon vezetnek több támadást és Sagna a veszélyesebb FB, ezért még egy csavart raknék a felállásba és a szokásos logikánkkal ellentétben Sterlinget állítanám rá, így ő kerülne a bal és Cou a jobb oldalra. Ha a meccs az általam vázolt módon alakul akkor a kulcs kérdések ezek lesznek:

  • Gerrard Hollywood passzai mennyire jönnek be
  • a Sterling, Cou duónak mennyire sikerül megoldani a védekezés-kontra kettős feladatot
  • Suáreznek sikerül-e megvernie a Koscielny, Mertesacker duót
  • Sikerül-e kialakítani a kontrázáshoz szükséges helyet és sikerül-e kihasználni
  • Sikerül-e kapott gól nélkül lehozni a találkozót

Szerintem a taktika és a kulcspárharcok esélyei nincsenek velünk.

973

Remélhetőleg lehet ez a döntő tényező.

Összefoglalva nagyon nehéz meccsre számítok, ahol a győzelmünk hatalmas meglepetés lenne. A döntetlennek már örülhetnénk, de könnyen lehet, hogy ez bizony vereség lesz. Bármi is lesz az eredmény a Top4 szempontjából nem ez a meccs lesz a legfontosabb és továbbra is jók lesznek az esélyeink. Nem sokára ismét találkozunk velük a tusi kupában én ott nagyobb esélyt látok, mert addigra már benne lesznek az  erőltetett menetükben, aminek ez a találkozó lesz az első állomása, így a mostani meccsre még nem lesz nagy hatással.

Győzelemre várva

_________________________________________________________________________

Közös meccsnézés a Macskában menjetek a hangulat tuti jó lesz.

_________________________________________________________________________

A Top4 esélyekhez még két tábla:

top-4-8-20th

top-4-rivals