Elérhetőségi Derby!

www.gamblingkingz.comKedd este a Martínez vezette kékekkel rangadózunk. Melynek jelszava mindkét csapat esetében aki bevethető, játszik. Köszönhetően, hogy mindkét csapatnak a jó szereplése és jó bajnoki helyezése ellenére relatíve szűk kerete van, ellenben a sérültlistán is mindkét alakulat nagyon előkelő helyen található, 7-7 hiányzóval, így nem kell továbbmagyarázni, azt, hogy aki egészséges, az játszik. Ennek köszönhető az is, hogy a Szombati Tusikupa meccsen (köszönet McAllister kollégának az elnevezésért) mindkét alakulat erős kezdőt nevezett gyengébb ellenfele ellen, és jutott tovább kényelmesen. De a lényeg az, hogy hétvégén mindkét csapat esetében 7-8 játékos szerepelt azok közül, akik a bajnokin is pályára lépnek, így fitnesz szempontból nem lesz nagy különbség a csapatok között. De mielőtt még a meccsel foglalkoznék részletesebben, ejtsünk pár szót a Transfer Madnessről.

Azt hiszem, senki sem fog meglepődni, ha azt mondom, hogy alig tudom kivárni a péntek – angol időszámítás szerint – éjfelet (január 31. GMT 24:00-t), hogy véget érjen ez a felfokozott időszak. Amikor mindenki elégedetlen, amikor mindenki egymás torkának esik, mikor tweetkirály ITK-k (In the Know) marhaságain csüngünk, amikor nem csak a klub működése, de az univerzum rendje és a józan ész kérdésessé válik egy-egy egyiptomi Messi le nem igazolásától. Nekem elegem van! A sok rinyálásból, a sok álhírből, a sok spekulációból, a sok vak vezet világtalant – zéró megbízható információ alapján – dologból, abból, hogy tényleg semmi információ alapján (hiszen teljesen jogos, hogy valós hír nem kerülhet ki üzleti titok miatt sok millió fontos üzletekről, gondoljunk csak bele, mennyi idő alatt lenne kirúgva az, aki a transzferekkel foglalkozó brancsból valós, kényes üzleti titkokat szellőztetne meg), a legmegbízhatóbb újságok, újságírók, esetünkben a Liverpool Echo és munkatársai is csak találgatnak, illetve a klubtól kaphatnak infót, de nem lehet tudni, hogy a kapott infó milyen célt szolgál. Lehet elterelés a valódi célpontról, lehet alkupozíció erősítő x játékos esetében, hogy lássátok, ha nem adjátok el, nem para, hozzuk y-t… a lehetőségek határtalanok, bármi sima PR célt is szolgálhat. Egyszóval megbízható infó nincs, ami van, az is ezreléke a klub rendelkezésére álló információinak, így igazán megalapozott véleményt nem tudunk formálni, csak vagdalkozni a sötétben. Elegem van.

ninusblogja.blogspot.com
Transfer window

Ebben a két ablakos átigazolási rendszerben mindig is a téli a nehezebb, ilyenkor kevesebb az igazolás és még kevesebb a jó igazolás. Azt már megállapítottuk, hogy kevés az infó és nehezebb is igazolni télen. De ezen felül még megvillantanék néhány dolgot, ami az átigazolásokhoz kapcsolódik.
Nézzük a faktorokat, amelyek korlátozzák a lehetőségeket:

  1. A keret méretét és összetételét meghatározza a PL HG szabálya.
  2.  A keret bértömegét erősen befolyásolja a PL FFP – bővebben itt. Röviden: idéntől az új tévés pénzek miatt a Premier League-nek is Financiális Fair Displaye lett, ami nem túl szigorú, de csak tartalmaz egy olyan passzust, hogy a tévés pénzekből max. 4 mó fontot lehet bérnövekedésre költeni idén, van olyan kitétele is, hogy más forrásból lehet ennél nagyobb is a bérnövekmény. A lényeg az, hogy erre is figyelni kell az igazolási zsonglőrködésnél.
  3. Az UEFA FFP-je, ami még nem tudjuk, hogy mennyire lesz olyan, amitől félni kell, de azt tudjuk, mi lennénk az egyik legnagyobb nyertesei, ha jól működne. No mindegy. A lényeg az, hogy csak minimális veszteséget engedélyez, így nem lehet ész nélkül (forrás nélkül) költekezni.

Nyilván ennél sokkal több faktor van. Én most tényleg csak felvillantani akarom, hogy bizony nem olyan egyszerű sakkjátszma ez már csak a szabályrendszer miatt sem. Nem beszélve egy játékos elérhetőségi, átigazolási hajlandósági faktoráról, BL-ről, anyám kínjáról. Remélem, ennyi érzékeltetés elég, hogy belássuk: nem feltétlen idióták ülnek a vezetőségben.
Még egy gondolat az igazolásokról. Én azt szoktam mondani, hogy bármilyen igazolási brancs/csapat, akinek az igazolásai bejönnek 50%-ban vagy anyagi vagy játék szempontból az nagyon jól végzi munkáját. Ezt támasztja alá Tomkinsék az összes PL igazolást tartalmazó modellje is több mint 3000 igazolással, mely szerint az igazolások 40%-a jött be (anyagi szempontból). A mi jelenlegi felállásunknak BR, FSG, Transfer Comittee ez a 3. igazolási időszaka (és fenntartva azt, hogy ilyen rövid idő után még nem lehet teljesen megítélni a játékosokat), az eddigi igazolásaik: Sturridge (bejött), Coutinho (bejött), Luis Alberto (egyenlőre nem jött be, de korai mit mondani), Iago Aspas (nem jött be), Minyon (bejött), Touré (bejött), Cissokho (nagyon nem de anyagilag kis bukó, kölcsönbe), Sakho (bejött), Illori (még korai jövőnek hozták relatíve kis pénzért), Moses (lásd Cissokho). Az eddigi 10 igazolásukból 5 minimum hozza azt, amit az érte kifizetett összegtől várni lehet, azaz az 50% megvan. A nem bejövősök többsége fiatal jövőnek szánt igazolás, a bukók többsége minimum pénzen jött kölcsönjátékos. Ergo kifejezetten jól végzik a munkájukat. Nem kell aggódni, ha van elérhető játékos a piacon, a maradék időben behúzzák, ha nincs az nem rajtuk múlik. Egyszerűen nem értem az elzavarásukat sürgető hangokat.

cpe.ky.gov Még egy – már tényleg utolsó – gondolat a Transfer madnesshez. Nyilvánvalóan alapvetően befolyásolja az egész megítélését, hogy ki-ki hogyan felel arra a kérdésre, hogy az idei szezon a MU gyengélkedésével, a Tottenham gyenge kezdésével a keretcsere után, illetve a Liverpool régen tapasztalt jó kezdése egyszeri, soha vissza nem térő alkalom-e a TOP4-re és a BL-re?
Szerintem nem, így én a hosszú távú építkezés és az elveink mellett való kiállást tartom helyesnek. Főleg a fizessünk-e többet, mint amennyit szerintünk ér kérdéskörben. Más válasz esetén, nyilván más a válasz, hiszen akkor a soha vissza nem térő alkalmat meg kell ragadni gondolat mást diktál… Nem egyszerű ez.

No, a nem is oly rövid kitérő után foglalkozzunk a meccsel is. Mindkét csapat jobban szerepel az előzetes várakozásokhoz képest, legalább is a nagy többség szerint. A mieink pontosan azt hozzák, amit vártunk tőlük és jól haladnak az idei 70 pont körüli végeredmény felé. A két csapat 22 forduló után egy pont különbséggel a PL 4. és 6. helyén áll. Jelen pillanatban, így nem csak egy ‘sima’ Derby lesz, hanem a TOP4 szempontjából 6 pontos találkozó, hogy egy ilyen szakállas futball közhellyel éljek. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy sorozatban a 3. Everton beharangot készíthetem nektek, így visszanyúlnék hozzájuk, hogy ne ismételjem magamat első alkalommal ellőttem az összes Derby klisét majd legutóbb azt tippeltem, hogy a két játékos focit kedvelő edző miatt nem küzdelem lesz, hanem szép foci -> nagyobbat nem is tévedhettem volna. Be kell látni, hogy ennek a két csapatnak az összecsapása mindig is a küzdelemről, vérről, verejtékről fog szólni. Most sem számítok másra.

www.pinnaclesports.com

Visszatérve, annyi sérült van mindkét keretben, hogy aki hadra fogható és értelmes játékos, az bizony játszik. Mint említettem a bevezetőben, mindkét csapat esetében várhatóan 8 játékos fog játszani a Derby-n és a Tusikupa meccsen is, hiszen sok (8-7) sérült van. A kékeknél az utolsó meccsen lábát törő Oviedon kívül, Coleman, Barkley, Kone és Gibson tuti nem játszik, Pienaar és Deulofeu könnyen lehet, hogy nem játszik, így a kezdőjükből a legjobb jobbhátvéd és az irányító tuti nem játszik és a baloldali támadó az első két opciójuk, Pienaar és Oviedo sem. Azaz lesz lyukas posztjuk nekik is. No ők igazoltak már télen, kölcsönbe a sérült óriást Lacina Tragorét és az egykoron nagy szélsőnek indult, oroszországi pénzkeresetből brit földre visszatérő McGeadyt. Utóbbi valószínű játszik is a sérüléshullám miatt. A kékek várhatóan az alábbi kezdővel futnak majd ki: Howard – Hibbert, Jagielka?, Distin, Baines – Barry, McCarthy – McGeady, Osman, Mirallas – Lukaku. Ha minden igaz Distin is összeszedett valami sérülést (8 sérültjük ezzel több, mint a mienk), így lehet hogy helyette Heitinga kezd.

www.telegraph.co.uk

A sérült lista nálunk is elég hosszú, de helyzet javul, hiszen szép sorban jönnek vissza a népek. Legutóbb Flanagan térhetett vissza, most Allen és Sakho a kérdés, hogy játszhat-e. Rajtuk kívül ugye Lucas, Agger, Enrique, Johnson, no meg Coates tuti nem játszhat. Azaz a legjobbnak tartott védelmünk és az egyetlen igazi védekező középpályásunk jelenleg nem bevethető vagy nem tuti, hogy bevethető, ami bizony nem hangzik jól, de eddig elég jól boldogultunk a sérüléshullámmal, így én bizakodó vagyok. A kezdőt illetően az első kérdés, hogy Flanagan kinek a helyén fog kezdeni, mert szerintem kezdeni fog. A támadásokban jobb Cissokho, vagy az ízig-vérig scouser Kelly helyén? Persze Aly babát könnyű utálni, de két sérülésből visszatérő szélsőhátvéddel kezdeni minimum kockázatos, főleg a jó széljátékú Everton ellen. Még akkor is, ha ők is hiányosak a szélen. A két legfontosabb kulcskérdés egyike, hogy Sakho tud-e játszani vagy sem? Hiszen Lukaku bizony nem kis veszélyt jelent, ráadásul ő azon kevesen egyike, aki rápihenhetett a Derbyre. Nagyon fontos lenne, hogy össze tudják hegeszteni, hiszen még közel sem 100%-os állapotban is sokkal megnyugtatóbb lenne őt tudni Lukakun, mint akár Skrtelt, akár Tourét. (Legújabb hírek szerint nem tud játszani) A következő kulcskérdés, hogy Allen bevethető lesz-e vagy sem. Ha igen akkor megvan az opciónk, hogy ki tudunk állni 3 középpályással, ha nem akkor nincs opciónk marad az, hogy 2 középpályás és ennek megfelelő taktika. A fő probléma, hogy sem Gerrard, sem Hendo nem igazán fasza, ha két emberes középpálya közepén kell játszaniuk, mindkettőjük esetében az abszurd kivétel ez alól, ha nagyon rigid, nagyon hetvenes évek vonallal meghúzott 4-4-2-ben kell ezt megtenniük. Lásd Gerrard és RH-, Hendo és az angol u21 válogatott, illetve RH-. A további probléma, hogy nem csak egyénileg nem passzolnak igazán a 2 emberes középpályára hanem duóban sem a legfaszábbak, mert ugyan Hendo képes Gerrard hiányzó lábmunkáját pótolni, de sajnos mindkettő hajlamosak súlyos helyezkedési, taktikai hibákat véteni (2 emberes középpálya követelményeihez képest sokat), amit a másik jó eséllyel nem tud korrigálni, hiszen neki sem erőssége (ebből a szempontból mondjuk Hendo a jobb, de neki sem ez a fő erőssége). Ezért is lenne kiemelkedően fontos, hogy 3 emberes legyen a középpálya, no meg Allennek meg pontosan az egyik legnagyobb erőssége a taktikus helyezkedés védekezés esetén. Arról meg már ne is beszéljünk, hogy letámadásban mire lenne képes a Hendo-Gerrard duó.

www.footieanalyst.com

Itt most megállnék kicsit és a tervezettnél sokkal rövidebben de kitérnék kicsit Gerrard és a taktika témakörre. Gerrard nem kérdés a Liverpool történetének egyik legjobb játékosa, igazi legenda, örökös CSK meg amit akarsz. Egy egész generációnak ő és Carra a Liverpool. De jelenleg lassan 34 évesen ő vált az egyik legmegosztóbb játékossá minden szurkoló és blogger számára, BR meg csak keresi a helyét, hol tudna még igazán a csapat hasznára lenni. Legújabban BR a mélységi irányító/controller poszttal kísérletezik, eddig nem nagy sikerrel, 1,5 félidő, 5 kapott gól a nem túl erős Stoke és Villa támadósor ellen. No de nem is erről akartam beszélni, hanem röviden taktikai szemüvegen át nézni liverpooli pályafutását.

www.dailymail.co.uk Gerrard ugye Houllier-nél került be a kezdőbe, de ő nem találta meg az igazi helyét (ahogy Carráét sem) igazi utility playerként minden poszton játszatta a középpályán, de néha védő és néha csatár is volt. Ebben a korszakában még mielőtt CSK lett volna, viszonylag sokszor játszott védekező középpályást. Harcias szelleme, kemény becsúszásai, rekordszámú 4 év 4 pirosban realizálódtak. 2003-óta CSK, és nem játszik DM-et, eredménye 11 év 2 piros lap. Azt hiszem kijelenthető, hogy Rafa igazi taktikus volt. Első két évében még a pre-Torres érában 4-4-2 játszatott a csapattal. És hol találta meg Gerrard helyét? Hol gondolta, hogy Gerrardnak és a csapatnak is a leghasznosabb? A középpálya jobb oldalán játszott a 4-4-2-ben, és nem középen 2 emberes középpályán. Itt inkább a védekezésben jobb, megbízhatóbb, jobban helyezkedő, jobban szerelő, kevésbé heroikus Hamann, Xabi Alonso, Momo Sissokko játszott. Torres érkezésével álltunk át a Rafa érával azonosított kiegyensúlyozott, kicsit kontra jellegű 4-2-3-1-re ahol Gerrard ugye kialakíthatta fantasztikus duóját a spanyollal és sebességüket és a csapat által kialakított helyet kihasználva igazi támadó duót alkottak Torres, mint a csatár, Gerrard, mint a támadó középpályás. Itt ugye lehet úgy értelmezni, hogy 3 fős középpálya része volt Gerrard, de az a része aki teljes szabad kezet kapott oda ment és azt csinált a pályán amit akart és mögötte Xabi Alonso, Mascherano és később Lucas volt, aki melózott és tömködte be a Gerrard helyezkedése miatt keletkező lukakat. Gerrard fantasztikus támadó középpályás volt, egy igazi hős, heroikus megmozdulásokkal, de sosem a körömpasszok és finom kis cselek jellemezték a játékát, hanem a sistergő távoli bombái, sebessége, lendülete és futás mennyisége, valamint kapu elé érkezési képessége emelte ki. (Mára egészen más stílusban focizik a csapat, és pontosan ezek a képességek koptak el a korral és a lágyéksérüléseivel) Bizarr, de nem teljesen meglepő módon RH- rigid, vonalas 4-4-2-jében jól ment neki a CM szerep, ebben jól védekezik (blokkok, hősies becsúszások), fontos elemei voltak a Hollywood passzai a támadásépítésben. Nem csoda, hogy az angol válogatottban szintén Roy papa alatt jól megy neki. Kenny alatt is 2 emberes középpálya CM-jét játszotta a legtöbbször ha éppen nem volt sérült, akkor ő is és a csapat is szenvedett rendesen. BR érkezése hozott megújulást Gerrard pályafutásába. Azóta alig volt sérült, folyamatosan játszik, de sosem lesz igazán a BR-i filozófiába passzoló játékos. A 3 fős középpályán a régi Xabi Alonsoi mélységi irányítói poszton, a 4-2-3-1-ben a védekező középpályás (ergo Lucas) mellett tök jól elvan, ha nem szupergyors az ellenfél lásd Villa. Nem teljesen meglepő módon sokat szidjuk a középpályánkat, hogy nem elég jó, és ez sok esetben egész egyszerűen Gerrardnak köszönhető, és annak, hogy játéka kihat az egész középpályára.

footballheader.com

Nem nehéz belátni, hogy ha a pályafutása csúcsán 25-26 évesen Rafa nem látta úgy, hogy CM-nek (b2b) való taktikai hiányosságai és helyezkedése miatt, akkor most sem tuti, hogy odavaló, mert ugyan sokat fejlődött ez évek során, összességében látszik, hogy ez még most sem az erőssége, és sosem lesz az. tkp-nak már nem való mert elfogyott a lába hozzá és nem abban a stílusban focizunk, amiben fasza volt. vkp-nek pedig már régen sem volt igazán fasza, így tényleg helyet és értelmes szerepkört találni neki lesz BR legnehezebb feladata. Szerintem ha mindenki ép, már most sincs helye a kezdőben taktikai, technikai szempontból. Az, hogy mégis ott van, annak az az oka, hogy mentálisan és vezetői képességek tekintetében mára annyit fejlődött, hogy kihagyhatatlan ebből a szempontból. Nem úgy, mint a Fonat legmegosztóbb posztjának idején. Nagyon hasonló gondolat menet kicsit szabatosabban kifejtve.

Visszatérve a meccsre, sok múlik azon, hogy 2 vagy 3 ember lesz a középpályánkon. Hiszen ha csak 2 lesz, akkor szinte biztos, hogy a 4-4-2, avagy rosszabb esetben 4-2-4 taktikával megyünk Sterling, SaS, Coutinho összetételben, ami taktikai szempontból rémálom, de ha a SaSnak jó napja van, simán győzelmet érhet. Ha 3 emberes a középpálya, akkor egy fluid 4-3-3 lesz a SaS felváltva játssza a csatárt és a jobboldali támadót, a nagy kérdés, hogy a baloldalon a védekezésben jobb Sterlinggel vagy a kiugratásokban fasza Coutinhoval. A nagy kérdés, hogy mit akar játszani BR. Ez döntheti el kettejük közül, ki kezd.
A két kezdőm: Allen játéka esetén: Minyon – Kelly, Skrtel, Sakho, Flanagan – Allen – Gerrard, Hendó – Sturridge, Suárez, Sterling
Ha Allen nem játszhat: Minyon – Kelly, Skrtel, Sakho, Flanagan – Gerrard, Hendó- Sterling, Suárez, Sturridge, Coutinho. (Most úgy tűnik Sakho helyett Touré játszik majd)

Összefoglalva: kőkemény küzdelmet, szoros meccset várok. Remélhetőleg hazai győzelemmel, de legalább is egy döntetlennel. Az biztos, hogy tökéletesen működő taktikát erre a meccsre a jelenleg rendelkezésre állókkal nem lehet kialakítani, de sokkal jobb lesz a helyzet 1-2 hét múlva, ha a sérültek vissza térhetnek. Most viszont a legérdekesebb faktor az lesz, hogy melyik csapat tudja fontos hiányzóit jobban pótolni.

Meccsnézés szokás szerint a Macskafogóban lesz, IX. ker., Tompa utca tizenvalahány.
__________________________

Emeletes off: Walter nevű friss kommentelőnk keresett meg, hogy túl sokan jelentkeztek a 2009-es BL-túra Budapesten dedikált labdáira, és mivel szeretné, ha a közösségen belül találna új gazdára, segítsünk, ha tudunk. Mivel tényleg nem üzleti szándékból írt ide, hanem egyszerű megoldási javaslatért, ezért jelentetjük meg nagyobb formátumban a kérését azzal, hogy elmondjuk itt, itt és itt lehet licitálni rájuk. Továbbá szeretnénk elmondani, hogy ez egyszeri, kivételes alkalom volt, mert azt láttuk, hogy tényleg nem a haszonszerzés, hanem a megoldás keresése volt a fő motiváció. Nekünk természetesen az egészből egy fillér hasznunk nincs, most tényleg csak segítőkészek szerettünk volna lenni, de a jövőben még effajta megoldásokat se fogunk támogatni, hobbiból írunk, meg, mert szeretjük a kommunát, nem azért, hogy bármi is cseppenjen nekünk. Ez nem pénzkérdés, és nekünk sose lesz az, és ezt tiszteletben tartva kérnénk mindenkit, hogy erről az ügyről ne is értekezzünk a kommentekben, akit érdekel, a linkeken minden információt megtalál, akit nem, őt megkérjük, hogy legyen segítőkész – ahogy mi is csupán azok próbáltunk lenni ezzel az egésszel –, és haladjon tovább ezen a részen, foglalkozzunk az igazán fontos dolgokkal.

Mint például, hogy nagyon meg kéne vernünk az Evertont.

(szederbokor voltam itt a végén, és ezer bocsánat, hogy ezzel elvittem Máté remek posztjának a végét.)