Derbi a javából

FoulFú, nem is tudom hol kezdjem pontosan ezt a posztot. Máté már hetek óta szid, hogy mindig nekem jutnak a szép, jó, agyonnyert meccsek összefoglalói, ő meg az mindig valami magyarázni valót, kivesézendőt kap, na, most remélem örül.

Kezdjük is ott, ahol az első wtf-effekt fogott el. A felállás. (Az, hogy Máté kivesző derbihangulatot, és sokkal inkább technikás, szép focit várt vagdalózás helyett, az legyen a nulladik, de én kifejezetten örülök, hogy így alakult – már ha mindenki egyben maradt, és Suáreznek nincs valami rejtett sérülése.)

Szóval felállás: Flano, és Allen a pályán? Az első még várható volt, de a második hogy kerül oda? Nem lesz szerepe, egyszerűen nincs az a poszt a csapatban, ahol játszani tud. Ezen kívül hol van Sakho vagy Touré, legalább az egyikük kéne egy ilyen meccsre, Bentekét is Touréval sikerült leszedni a pályáról augusztusban, Lukaku ellen is elkélne egy lényegesen fizikálisabb középhátvéd. És ezek mind csak azok a dolgok, amiket a felállásból meg lehetett tippelni.

Persze vegyük észre gyorsan, hogy Allen szereplését pl. RH- készítette elő Sturridge sérülten játszatásával, aki így nem tudott kezdeni, de én speciel szívesebben látom akár Mosest is a pályán helyett, Hendo meg akkor középen tud lenni. Flano kezdőben való szerepeltetése eleve sokkal védhetőbb volt, utólag meg aztán pláne, szóval erre nem térnék ki, jobb teljesítményt hozott, mint Aly tudott volna, Enriquének is komoly versenytársa lehet ha felépül. És mindezt bal oldalon, a posztján kívül. Hatalmas gratuláció/fagyi/pacsi a jutalma.

Allennek pedig egy kurva nagy lecseszés a kapu előtti balfaszságáért, de többet nem kap, bőven elég büntetés neki, hogy pontosan tudja mekkora lehetőség volt a kezében, és, hogy ehhez képest mire volt képes. Allen ilyenkor kábé a Bayern vesztes BL-dönője utáni Robben-mémekre emlékeztet:

arjen-robben_epa_2225015bNekem még mindig betalálhatsz

De még mielőtt valaki szerelmet vall nekem az Allen-gyalázásért, egy dolgot muszáj leszögeznünk: Ludasmattot a meccs hevében többen lehülyéztétek, pedig többször igaza volt: elvitathatatlan teljesítménye volt ma Allennek a középpályás védekezés erősítése. Lucas a meccs egyik legjobbja volt – bőven adott ennek teret a többiek, főleg Gerrard és Johnson hibáinak hosszú (de nagyon hosszú) sora -, de Allen védekezését hasonlóan ki kell emelni. Nem azért, mert túlnőtte volna Lucasét, nem azért, mert extra volt, hanem mert mindenképpen fontos láncszem volt az Everton támadásainak megakasztásában, és ezt az orbitális hibája sem feledtetheti el.

És ide még egy apró gondolatfoszlány Trollfoci jellegben: Allen felért Suárezzel a kapuhoz. Gerrard nem. És lehet, hogy durva leegyszerűsítése ez a történteknek, de miért van az, hogy a két azonos szerepkörben játszó játékos közül az elvitathatatlanabbul gyengébb képességű Allen tud ott lenni mindkét kapu előtt, míg sokkal jobb adottságú Gerrard csak betétjáratként ingázik? Mindezt a derbin. Idegenben. Motiváció, vagy ilyesmi?

0552__8906__last01_513X396Értelmetlenül kiragadott jelenet, de ki az aki fut, és ki az aki szobrozik?

A saját játékosaink szidalmán kívül emlékezzünk meg Dowd sporttársról is, hiba volna nem megénekelni az Everton mai hősét. Nála még (az egyébként is rohadt ellenszenves) Mirallast is kevésbé tudom hibáztatni, láthatóan nem épp így tervezte a mozdulatot, és valószínűleg zokszó nélkül, lezuhanyozva ült volna a kékek öltözőjében a félidőben, ha lett volna annyi kompetenciája a rigónak, hogy felmutassa a pirosat. Annyira, de annyira látványos volt, hogy Dowdnak fogalma sincs mit kéne tennie, amikor inkább 3 percig Suárezt nézte a földön, és a sérülés látványából próbálta összetenni a történteket. Egészen biztos vagyok benne, hogy ha Suárez térde kicsavarodik vagy a bőre istenesen felhasad, és hordágyon viszik le, akkor Mirallasnak fél óra játék jutott volna, pedig ugyebár nem a sérülés mértéke számít, hanem az elkövetett szabálytalanság. És nem is arról van szó, hogy a bíró háta mögött történt volna az eset, Dowd maximum 10 méterre volt, és bár McCarthy zavarta a kilátásban, a bírónak épp az a dolga, hogy úgy helyezkedjen, hogy mindig lássa ami a játékban történik.

Persze még mindig jobban jártunk hosszútávon azzal, hogy mindketten a pályán maradhattak, mintha mindkettejük csak egy hónap múlva térhetett volna vissza, de ez egy tipikus game changer szituáció volt, és innentől kezdve az Everton-szurkolóknak kötelességük örülni annak, hogy legalább egy pontot otthon tartottak.

Mondjuk könnyen lehetett volna ez másképp is, de Mignolet nagyon a helyén volt, egy darab hibát nem vétett. 5 darab kritikus megmozdulása volt, és mind az ötöt megnyerte, egyik gólról se tehetett. A meccs közben felrémlett, hogy Reina az ilyen egy az egy elleni szituációban az utóbbi pár évben mit tudott kezdeni a ziccerekkel, és sajnos/nem sajnos azt kell mondjam, hogy Mignon klasszisokkal többet nyújt. Lehet, hogy ebben most komoly szerencsefaktor is volt, ettől még elvitathatatlan, hogy a leigazolása abszolút indokolt volt. BZxGQhxCYAIsDtw

Igazság szerint egyáltalán nem így ültem le ehhez a poszthoz, nem terveztem széjjelszedni a saját játékosainkat, de mégis lett belőle egy ilyen kisebb dühöngés ahelyett, hogy Suárezt ötvenedjére is a pajzson hordozzam körbe. Na sebaj.

Az eredeti tervem a meccs utáni gondolataim leírása volt, miszerint ez egy kicseszett jó meccs volt. Egyszerűen imádom az ilyen meccseket, csak sokkal szívesebben nézem például Sunderland-Newcastle bontásban, ahol ugyan elfog az érzés, hogy szurkoljak valakinek, de nem fogom a falat csapkodni, mikor valaki kihagyja félig üres kapu torkából. Ettől ez még az angol foci, egy angol derbi igazi kirakatmeccse volt, minden megvolt, ami a maradandó élményhez kell: technika, látvány, hajtás, vér, top izgalmak, sok gól (bár mindegyik rögzített helyzetből), egyszerűen csodás egy meccs volt. Vagy lett volna függetlenként.

Összességében viszont el tudom mondani, hogy büszke vagyok a csapatom túlnyomó részére. Büszke vagyok a meg nem alkuvó teljesítményre, arra, hogy vesztett helyzetből is fel tudtunk állni, de mindent együtt nézve arra, hogy a csapatom egy ilyen meccset, ilyen meccseket tud játszani. Kegyetlen jó érzés, főleg, ha belevesszük, hogy 1-2 éve mi volt az ilyen típusú meccsek végeredménye. Ahhoz képest ez az egy pont egyáltalán nem rossz.
http://dai.ly/x17jplt