Ki a tököm az az Iago Aspas?

Na, nagyjából így álltunk hozzá az első pletykák megjelenésekor, és csak egyre nagyobb és nagyobb fejvakarásba kezdtünk, amint egyre biztosabbá vált az érkezése. Sürgősen ki kellett találnunk valamit, hogy mire hivatalosan is megvesszük a játékjogát, már tudjunk is valamit róla, hogy mit várhatunk tőle. Egy irtó nagy kamuposzt elől mentett meg minket a La Liga Loca blog, akik több mint készségesen húztak ki minket a gödörből. Nem tudom elégszer megköszönni Simonnak, Sundinnak és Pedrónak a segítséget, hajtás után a mi 8+1 kérdésünkre válaszolnak.

guthmate: Sosem láttam játszani Iago Aspast, ahogy a Liverpool szurkolók döntő többsége sem, sőt mielőtt komolyabban szóba került nálunk még csak nem is hallottam róla. Azt most már tudom, hogy a Celtánál amolyan local hero, egy személyben a csapat támadó szekciója. Nálunk még nem világos milyen poszton játszana, de az a működő elmélet, hogy jobb oldali inverted winger (magyarul fonákszélső?) lenne. Ezt a kérdéskört szeretném körbe járni.

Aspas helyzetkialakításai az elmúlt szezonban
1. Hogyan tud jobb oldali támadót/szélsőt játszani?

Pedro: Nekem Aspas inkább csatár, mint szélső: fürge, gyors és lendületes, aki jól tudja meghúzni a szélt ha kell, így akár játszhat szélen is, a stílusa kicsit hasonlít ebben a tekintetben Luis Suárezére. Ha kell visszalép a labdáért, jól lát a pályán, passzérzékeny. Idén 12 gól lőtt egy kieső csapatban… Villának nincs ennyi a Barcában, de ezt most csak említem, párhuzamot a rengeteg eltérés miatt nem tennék. Sokat mond az is, hogy tavaly a Segundában 23-ig jutott.

Simon: Én ezzel kicsit vitatkoznék. Márhogy nem abban, hogy ne volnának klasszik csatárerényei, hanem abban, hogy szerintem amiben jobb, mint általában a csatárok, az éppen az, amikor lendületből viszi rá a ladbát a védelemre, és jól hozza az egy-az-egyeket is ezekben a szitukban. Plusz jópárszor láttam afféle Pedro-szerepkörben felbukkanni mindkét szélen. Sőt, Pedróhoz hasonlítani valójában nem is volna hülyeség, még ha az összevetést nyilván el is bukná. Jelen pillanatban legalábbis biztosan. Viszont még nem láttuk olyan társakkal tolni, akik valamivel magasabb szinten művelik a játékot.

sundin: Mivel elsősorban ballábas, ezért nem tartom jó ötletnek kitenni a jobb oldalra. A bal oldalon sokkal jobban érzi magát, onnan elég jól is indul, ha arról van szó, és megcsinálja a maga helyzetét.

2. Milyen a védőmunkája, hasznos-e a letámadásban?

Pedro: Letámadásban érzem benne a potenciált, védekezésben erejét nagyon nem látom. De ez nem jelenti azt, hogy szar lenne, igaz azt sem, hogy frankó a csávó.

Simon: Ugyanez, letámadásban agresszív, de hogy azon túl mit tud hozni védekezésben, az erősen kérdéses.

3. A képességeit hasznosítani tudja majd Angliában egy sokkal fizikálisabb bajnokságban, sokkal nagyobb eredménykényszer mellett?

Pedro: 176 cm magas és 67 kiló… középcsatárnak így nem való, de ha Silva, Mata, a már említett Suárez megél ott, a lehetőség adott neki is. Aspas jó csatár, de hogy az angol bruszt mennyire fekszik majd neki, az olyan kérdés, amit előre nem tudok megítélni. Silvát sokkal jobban féltettem, s nézz oda, elég komolyan nyomja, pedig azt hittem, megtörik majd mint a ropit.

Simon: ez a “sokkal fizikálisabb bajnokság” kb. annyira valós, mint a mai magyar válogatott körül nyilatkozók hivatkozásai a magyaros stílusra. Az európai fociban mindenki kibaszott atléta, Xavi úgy szorítaná palánkra kispályán bármelyikőnket, hogy nem kelnénk fel. Ha nem jön össze a dolog, nem ezért lesz. Az eredménykényszer már érdekesebb, olyan elvárásokkal még nyilván nem találkozott, mint amik nálatok várnak rá. Viszont a Celta bennmaradását jelentő meccsen az ő (egyébként szélső) megmozdulásából született a győztes gól.

4. Megéri-e a 7-8 millió fontot (10-11 millió eurót), amit fizetünk érte?

Pedro: Ha Falcao 45-ért ment el, sőt egyesek azt mondták, ennél jobban is el lehetett volna adni, akkor azt mondom igen, egy minőségi csatárért nem elviselhetetlenül sok ez az összeg. Carollt 35 misiért vettétek, ha jól emlékszem…, hozzá képest ez visszafogott kiadás és hasznosabb is lesz.

Simon: Senki sem éri meg ezeket az összegeket. A legnagyobb túlzásokhoz képest ez persze – rendszeren belül – rendben van. Jól jön majd a pénz Vigóban.

5. A fejelős esete és eltiltása egyedi eset, vagy azzal számolhatunk, hogy egy újabb balhés játékosunk van, akiben benne van bármikor a hosszabb eltiltás?

Pedro: Nem tartom balhésnak. Az általad említett eset a Derbi Gallegón történt, ha jól emlékeszem Marchenát kokizta meg, négy meccset kapott ért. Nem egy Diego Costa (Atlético Madrid), nem kell emiatt félni. Sőt, a füleket sem szokta harapdálni, ha értitek mire gondolok…

Simon: Akadnak necces faultjai, de nem pszichiátriai eset.

sundin: Mindenhez nem tudok hozzászólni, de ehhez igen. Nem értek egyet a két kollégával, szerintem pszichiátriai eset. Méltó utódja lesz ebből a szempontból Suareznek. Már önmagában ez a fejes mutatja, hogy agyilag mekkora zokni, de számtalan sztorit lehet róla találni a neten. Az egyiket én is megírtam: még a Segundában fejen rúgta Robertot, a Granada kapusát, akinek a szeme sérült meg. Ki is tűzték rá a vérdíjat a hazai szurkolók.

LaLigaLoca - Dead or Alive

szederbokor: guthmate nagyjából lelőtte a főbb poénokat de pár kiegészítő kérdésem még lenne.

1. Aspas a bajnokságban 12 gólt és 7 asszisztot szerzett, ha jók az adataim, és ezzel a Celta góljainak kábé felében vállalt főszerepet. Nem ismerem a Celta játékát, de gondolom ebben közrejátszik, hogy a társai folyamatosan őt szolgálják, szolgálták ki. Liverpoolban viszont várhatóan inkább ő kerül majd a kiszolgáló szerepébe, mivel valószínűleg elsősorban szélsőként számítunk majd rá. Nyilván nem várom, hogy a PL-ben is 12 gólt rúgjon egy arra sokkal alkalmatlanabb szerepkörben, de szerintetek mennyiben vetheti vissza úgy en bloc a posztváltás, és főleg a kiszolgáltból a kiszolgáló szerepbe való váltás a teljesítményét?

Aspas lövései
Pedro: A szezon elején nagyon felkapták a srácot, Paco Herrera, a később menesztett edzője akkor kicsit leteremtette, mert kezdett elszállni, padozott is keveset, és utána csapata hasznára tudott válni, a gólpasszaival is. Nálam Aspas csapatjátékos: nem kell kinyalni a seggét, meg tudja csinálni magának a helyzetet, de nem kőönző, ha jobb helyzetben van valaki, leadja. Lásd az utolsó fordulót, amikor a szélen meghúzta, megcsinálta a visszacselt és begurította ajtó ablakban a társnak, amivel a Celta legyőzte az Espanyolt 1-0-ra, s a vigóiak bentmaradtak az első osztályban. Asszisztal is hősnek lehet lenni. Tudja. Árnyékéknek kiváló lehet. Ha a kérdés arra lett volna kihegyezve, hogy szélre jó-e, lehet oda mást választottam volna a La Ligából.

Simon: Amit az elején mondtam, abból egyenesen következik, hogy szerintem nincs szó radikális posztváltásról. Ráadásul elég erős a kezdeményezőkészsége, ami különösen jól jön egy nem befejező poszton. Nem emlékszem ki ellen, de volt egy meccs, ahol csereként szállt be a második félidőben, és lényegében az első kapuralövéseket szállította. Szerintem inkább ilyen dolgok miatt eshetett rá Rodgers választása, ideértve azt is, hogy több feladatkörben is bevethető. Csak hogy ellentmodjak a várható posztját illető találgatások fő vonalának, szerintem Rodgers variálni fogja, hogy mit játszat vele.

2. Nem is nagyon hallottam még Aspasról a saját pletykáink előtt, de az minden vételkor árulkodó jel tud lenni, hogy kik a további kérők. Gondolom senki sem echte Celta szurkoló közületek, de emlékeztek bármilyen szórványos érdeklődésre vele kapcsolatban?

Pedro: Ha feltűnik egy ígéret, a spanyol sajtó összeboronálja fűvel-fával. Én olvastam a matracosok és a Valencia érdeklődéséről is anno. Ha az Atletiben köt ki egy szót sem szóltam volna, mert sztem az kiváló terep lett volna neki. Angliában sok a rizikó, de előre nem írom le.

Simon: No igen, én ezeket a híreket szezon közben éppen ezért simán át is ugrom. Az viszont nyilvánvaló volt végig, hogy ha a Celta kiesik, akkor Aspas nélkül kezdik a szezont a Segundában. Ez azért szerintem sokat elárul.

sundin: Pedro leírta a lényeget. A Valenciánál Soldado utódjaként tekintettek rá, ami szerintem nagy szó.

Aspas helyzetkialakítása
3. Mik a személyes várakozásaitok vele kapcsolatban a következő évben, években? Helyt fog tudni állni a PL-ben, vagy 1-2 év múlva hazaszerződik?

Pedro: Képtelenség megmondani, beblöffölhetnék valamit, hogy nagy agynak tűnjek, bízva az 50%-os esélyben, de az igazat megvallva, nem tudom. Helyt áll-e? Sok minden függvénye, edző, pozíció, alkalmazkodó képesség. Legyen az, hogy nem írom le előre, s az már sok ebben a helyzetben.

Simon: Lövésem sincs. Alapvetően nem várom, hogy a liverpooli kalanddal bejátssza magát a válogatottba, de ez nyilván nem a helytállás mércéje. Szerintem az már baromi nagy szó lenne, ha olyat játszana Liverpoolban, hogy del Bosque akár csak kamuból elmenne megnézni, mint Michut egy Swansea-meccsen. Ez az, amire egyáltalán nem számítanék, de örülnék, ha összejönne.

sundin: Az utóbbi években tudtommal egy Celtás játékos igazolt közvetlenül az angolokhoz, Borja Oubina. Akkoriban ő simán válogatott szintű játékosnak számított, mint mondjuk most Aspas, csak a posztjuk más (Borja védekező kp). Alig pár meccset játszott a Birminghamben, majd elszakadt a keresztszalagja és kullogott haza. Szerintem ez egyénfüggő, ki hogy tud beilleszkedni.

+1. Borini tenyérharapós gólöröme, és Suárez harapása után plusz egy tényező lett új játékos vásárlása esetén – meg McAllister nevű kommentelőnk is kérte a kérdést, ha már sikerül felvennünk a kapcsolatot – hogy ‘Jók a fogai?’

Pedro: Hogy milyenek nem tudom, de az biztos, hogy feni, mert nem kisegítőnek utazott a Beatles-földre.