Bikaviadal

Egy olyan meccs, ahol mindenki győzelmet vár, és ahol nem is elfogadható más, csak a győzelem. Az angol futball alsóházához tartozó (non-league, ötödosztályú) Mansfield elleni mai FA Kupa találkozón – ha nem marad el – sokkal inkább a várható összeállítás a kérdés, mintsem a végeredmény. Legalábbis reméljük, hogy a kis 7500 fős Field Millben nem leszünk szemtanúi a liverpooli óriás leszúrásának. Túl a négy osztálynyi különbségen, az egymás után két 3-0-ra megnyert PL-meccsünk is egyértelmű győzelmet jelez – ám ne legyen tévedés, ezért meg kell majd küzdenünk. Hogy mi leszünk-e a szarvasbikák matadorai, hajtás után többet.

Alun EvansNézzük először is a történelmet: a Mansfielddel másodszor sorsoltak össze valamilyen kupasorozatban. 1970-ben Bill Shankley korszakalapító csapata azonban csak 0-0-s döntetlent tudott elérni a Ligakupában, és a megismételt mérkőzésen is csak nagy nehezen (mansfieldi vezetés és hosszabbítás után) tudtuk 3-2-re legyűrni a kiscsapatot. Bár azok még más idők voltak, a győzelmet most sem lehet biztosra venni. (A képen Alun Evans, a győztes gól szerzője; forrás: liverpoolfc.com)

Az elbizakodottság visszaüthet, ráadásul okunk sincs rá: ahányszor túlzott volt az önbizalmunk, csúnyán ráfaragtunk – mindannyian emlékszünk még a Villa elleni meccsre (a Northampton elleni szörnyűségről szó se essék)…  Ráadásul az elmúlt hat szezonban háromszor is kiestünk már a harmadik körben. Vagy itt van az Arsenal kiesése a csak egy osztállyal a Mansfield fölött szereplő Bradford ellenében.

Szerencsére most Rodgers és Carragher (sőt Henderson) is óva int ettől: úgy kell készülnünk, mintha a Manchester United ellen játszanánk kupadöntőt (hogy összemixeljem a hármójuk mondanivalóját). A hozzáállás helyes, a pályán is ennek kell visszatükröződni, és akkor sem a szokatlanul kis stadion, sem a nehéz és egyenetlen talaj, sem az életük mérkőzését játszó ellenfél nem lehet akadály.

(Itt elérhető pár adat az ellenfelünkről, ha valaki szeretne elmerülni az ötödosztály rejtelmeiben) A Field Mill talaja (forrás: bluesqfootball.com)

Nézzük, milyen összeállításban léphetünk pályára. Reina helyén Jones kaphat lehetőséget, reméljük Carra mellett Coates kezd, jobb oldalon Wisdom, a balon pedig Robinson. A középpályára várnánk Henderson vagy Allent, Shelveyt és Sahint, esetleg Susót, amolyan 10-esként. Elöl ugyan Luis nem szívesen hagy ki meccset, de nem mernék rá nagy pénzeket tenni, hogy kezdeni fog ma. Wisdom előtt Downing, Robinson előtt Sturridge, Assaidi, Suso, míg középen Shelvey vagy Sturridge, esetleg mégis Suarez. Sturridge biztosan játszani fog, ha nem is kezdőként.

A házigazdák nemes gesztussal is készülnek, a hillsborough-i 96 áldozat nevét tartalmazó kártyákat helyeznek el a két szurkolótábor elválasztó üres ülésekre. A meccstől pedig az ellenfél 0-4-et vár, és ezzel azt hiszem, mi is kiegyeznénk.