Első lépés egy győzelmi sorozat felé

Lehet a cím kicsit fellengzősnek fog hatni utólag, de jelen állás szerint igenis van esélyünk arra, hogy a ma 4-kor kezdődő Liverpool-Southampton-nal elkezdjünk némi eredményt produkálni, hogy akár zsinórban többször is be tudjunk dobni egy hárompontost a kosárba. A kommentekben is többen pedzegettétek már, hogy az elkövetkező 7 meccsen hány pontot kéne/ lehetne/illene összekaparni, és ezt pont Soton ellen hazaival lehetne szépen elkezdeni.

Na nem mintha győzelmi sorozatokból olyan sokat láttunk volna mostanság. Sorozatnak alig tekinthető, zsinórban 2 győztes meccsünk utoljára egy éve volt a bajnokságban, hármas és négyes győzelmi sorozatot pedig utoljára Kenny dicsőséges tavaszi hadjárata alatt produkált a mindenkori csapat. Jobban megnézve a statisztikákat, még nekem is kicsit elszáll az optimizmusom azzal kapcsolatban, hogy a következő 21 megszerezhető pontból 15 és 18 közt tudunk gyűjteni bár ezt azért nem tartottam reálisnak már a kommentek közt leírva sem, de ha csak a mai meccsre koncentrálunk, úgy azért már kevésbé sötétek a kilátások, bár ennél nem nehéz. Igaz, lehetett volna kellemesebb körülmények közt is találkoznunk a Soton-nal, a szezon elején csak az nem tömte ki őket aki nem akarta, vagy aki manchesteri volt, Összesen már 31 bekapott góllal állnak 14 meccs után, az utóbbi időben viszont kezd alaposan felkeményedni a védelmük, például a Ba&Cissé társulást nulla gólon tartották, és az utolsó 5 meccsükön összesen 4 gólt kaptak. Ezt nem nevezném épp kellemes előjelnek tudatában annak, hogy a Swansea és a Spurs ellen még csak be se találtunk, de ahhoz komoly világfájdalom kell már, hogy egy kis iparoscsapat elleni hazai meccsre azt prognosztizáljuk, hogy még csak be se tudjuk majd venni a kaput. Az üveggömböm ennek megfelelően szembe megy a statisztikák eszerinti alakulásával, és újabb gólt és gólpasszt jósol Enrique-től.

Ha már statisztikák, egy kis kitérő. A statisztikákat ábrázolhatóak oszlopgrafikonokon, gráfokon, más görbéken, és még millió más módon. Ezt tette meg a 19. század végén is egy német tudós, aki a nagyvárosok közlekedésével, és annak negatív hatásaival foglalkozott. A virágzó Német Császárságban az életszínvonal rohamos növekedése azt eredményezte, hogy a városban már mindenki lovaskocsival járt, dugók alakultak ki, a lóvasút is egyre nagyobb és nagyobb lett, és ennek megfelelően az utak egyre jobban sárgállottak lovak béltermékétől. az 1890-es években elkészített grafikont meghosszabbítva a fent nevezett német tudós azt a következtetést vonta le, hogy a 20. század közepére a városokban megmozdulni se lehet majd a lószartól. Az ő példája tökéletesen mutatja ki, hogy miért nem szabad meghosszabbítani a statisztikai görbéket, illetve megbízni az így keletkezett eredményekben. A meredeken felfelé ívelő görbét egyszerűen letörte a motor megjelenése, és a lótermék az 1930-as évek végére eltűnt a városokból. Ennek megfelelően abból se lehet pontos következtetést levonni, hogy az utolsó meccseinken hány gólt rúgtunk, mert bármikor jöhet egy olyan parádé, mint a Norwich ellen, vagy egy 3-4 meccsből álló győzelmi széria is. Bármikor, akár most is. A statisztikákat szeretjük, használjuk, de sose felejtsük el, hogy lop, csal, hazudik sokszor tévútra visz minket, és, hogy a jövőt sose lehet megjósolni belőle.

Bár a kezdőnket sokkal pontosabban meg lehet jósolni, mint a végeredményt, könnyen hibázhat benne az ember. Lucas visszatérése felbolydíthatja a középpályás védekezésünket, bár személy szerint nem hiszem, hogy máris a kezdőben találná magát. A védelembe visszakerülhet Wisdom, ezzel leadjuk a Downing jelentette kényszerű ballasztot, és egy támadóbb, és erősebb kezdőt kapunk, mint a szerdai. Reina – Wisdom, Skrtel, Agger, Johnson – Allen, Henderson, Gerrard – Enrique, Suárez, Sterling lenne az én kezdőm, bár Shelvey-t is megnézném, akár Gerrard helyén is. Pont az ilyen fizikális iparosok ellen jönne jól az ő fizikuma, akár Gerrardot is áttehetnénk Sterling helyére, és így kerülne be a megüresedő posztra Shelvey. Akárhogy is, ma délután győzni kell/kéne/illene, elindulni egy picit felfelé a tabellán, és legalább a lehetőséget megadni magunknak, hogy egymás után több győzelmet is össze tudjunk hozni a bajnokságban. Kéne, illene.