Joe Allen jelzői

Tényleg jó nehéz volt motivációt találni a Watford ellen, de hát örökké veretlenek sem lehetünk. Kizúgtunk az FA kupából, de hát a PL 30 év után az egyetlen vágy. Ha bement volna, akkor gól, de taccs lett. Ez nem bug, hanem feature.

Azt hiszem, hogy Joe Allen, mint Liverpoollal a frissen kinevezett Brendan Rodgers manager kapcsán szóba hozott játékosnál találkoztam először az agilis jelzővel. Akkoriban ez olyan volt, mint 10-20 éve a közgazdász: mindenkit annak neveztek, akiről nem lehetett semmi pontosabbat mondani, vagy senki nem tudott semmi okosat, csak egy újkeletű egyre menőbb szóval ellátva emelte az ember nimbuszát.

Aztán persze a munka világában is egyre könnyebben botlik az ember ebbe a zsargonba: agilis. Mi másról szólna egy Bournemouth beharang 2020 márciusában?

Az első bekezdésben leírt sor talán nem is akkora hülyeség, mint amekkorának a Fermat-sejtés hangzik. A mi jó kis Kanban táblánk user story-jai között ott éktelenkedett már 30 éve a bajnokság. Bocs, még éktelenkedik. Egyre pirosabb papíron, egyre nagyobb betűkkel, bár egyre fakulóbb pompájában. A prioritási lista lebombázhatatlan eleme.

Erre húzta fel az elvégzendő elemeket a project manager, Klopp. Az ehhez a user story-hoz kapcsolódó stratégiai presszing csavargatás, Allisson vétel, Henderson-felépítés, stb. mind bekerültek elég nagy tapsviharral a Done-ba. Sikeres fejlesztés, sikeres teszt, jó napot kívánok. Ki is adta a gép a …………. BL-trófeát.

A legújabb idényben 38 feladat került fel a To Do oszlopba. Nem kell magyarázni mi történt. Most 4 van hátra a Work-in-progress-ben, és hirtelen elkezdtünk a másik user story-ra koncentrálni, amit BL-címvédésnek hívnak. Közben volt valami hülye issue jelentve az ügyféltől, hogy FA kupa is csillog, de a kevert csapat sikeresen fejlesztette le, és küldte a Done-ba a problémát, bug fixed címkével. A BL-cetlikből már csak egy van a PL-es 4-hez képest. És hát mit tudsz leghamarabb sikeresen Done-ba tenni még a mostani sprint alatt? Hát ezt az egyet, akkor meg már agilisan élve: tegyük rá az erőforrást.

Mindeközben a 4 PL-cetli várakozik arra, hogy komoly fejlesztő foglalkozzon vele, hiába. Most szombaton fél 2-kor el kéne kicsit felejteni az agilist és komolyan venni a Boszmoszt. Egy másik elem sem ér annyit akármelyik user story-ról, mint ez a 4. Legalább kint lesz 50 ezer ügyfél, hogy csináljunk egy jó kis retróspektívet az előző körökre.