Közepesen érdektelen rangadó

A nagy városi rangadó. A hangulat, a felkészülés, a banter meccs előtt, a várakozás helyezéstől és körülményektől függetlenül. A meccsen csontzene, 1000%-on pörgés, egy rövid időutazás azokba az időkbe, amikor még nem volt mezszponzor, meg top4-re áhítozás a bajnokok ligájáért, csak férfias küzdelem, hogy másnap kinek legyen jobban kidüllesztve a mellkasa a gyárban. Na ez az, ami most teljesen elmaradni látszik, az én fejemben legalábbis biztosan.

Nálam két oka van főleg ennek az érzésnek. Egyrészt az Everton kezd megszűnni bármilyennek is lenni. Pedig én világ életemben jobban utáltam őket, mint a MU-t, pedig a férfias torzsalkodás ellenére másoknak inkább élnek ők, mint kistesóink egy köcsögökkel teli PL-ben. És meg lehet így is közelíteni, nyilván ultracukinyulak voltak Hillsborough kapcsán, meg eléggé elmászott már az újkorban a két csapat egymástól a ranglétrán, hogy nagyon és rendszeresen egymás tyúkszemén kelljen taposnunk bármi miatt. Na jó, voltunk mi azért közelebb is: 2005-ben eléggé sírt a szájuk (emlékeim szerint), hogy ha már ők a 4. hely jogán mennek a BL selejtezőbe, akkor nehogymá mi, csak azért, mert megnyertük a BL-t, elindulhassunk a sorozatban bárhogy. Amiben speciel szerintem még igazuk is volt, ellenben a tény, hogy a Villareal a selejtezőben kiszopatta őket oda-vissza, azért minimum vidámságra adott okot. Szóval a karakteres eredménytelenség mellett mindig volt számomra egy ilyen igazi vadparaszt csapat aurája a kékeknek, és ezért tudtam őket úgy igazán őszintén utálni, ők voltak az én orkjaim, csak még két fokkal köcsögebb formában. Az ezt követő években a kemény, és férfias odalépések helyett csak az indokolatlan patkánykodás maradt meg velük kapcsolatban, legyen a kivitelező akár Mirallas, Barkley, az indonéz fattyú, vagy bárki már.

Aztán szépen lavíroztak a top6 mögötti homályban, idén lehetett talán azt várni, hogy megpróbálnak zárkózni a PL közepének langymeleg kis posványából, ha már egyszer nekik is át kellett élni, amikor a gólfosó csatáruk egy valag pénzért lelép egy szebb helyre. Mondjuk rohadjanak meg, Liverpoolból szebb helyre nem nehéz, nekünk legyen mondva. Vettek drága pénzen kapust, tehetséges brit CB-t, mocsoksokért egy törpét a Hobbitból, meg egy tehetséges(nek gondolt) hollandot az Ajaxból. Kurva jó, csak pont semmire nem mentek vele, úgyhogy jött Big Sam, és innentől igazából tökmindegy, mi van kiírva a kocsmaajtóra, ez ugyan az a hányásszagú talponálló, ahol küszöb után egy lépéssel már ragad a talpad. Paraszt foci és fospisztoly, Big Sam egy olyan brand, ami nem hazudtolja meg önmagát. Bent fogja tartani a kékeket, apró hátrány, hogy egyébként nettó költés / keretérték / faszom hármas inerciarendszerben azért több is lehetne az elvárás, de ha az öreg alkesz megkapná jövőre a halálcsillag shittyt, rárkúrna még 200M-t, akkor is stabilan hozná velük a 11. helyet.

Szóval BS rendíthetetlen munkássága, hogy a semmilyen Evertonból csináljon egy semmilyen, de szart, két kézzel lökött el a derbi hangulattól. A másik része, azok a közelmúlt eseményei. Azért elég baszó lenne beidézni egy bokort, ahogy beidéz engem, de egymás répáján való trombitálásnak is vannak ésszerű határai. Mindenki tudja, miről beszélek: Számoljuk a napokat a Shitty visszavágóig, hogy aztán ki a faszommal játszunk most a PL-ben, aztán pontosan senkit nem érdekel. Engem legalábbis kevésbé. Pláne, mert Cunte fél lábbal már lépeget fefelé a híguló olajfoltról, szóval egy esetleges vereség (és az ő győzelmük) után is simán lenne 4 pontunk tisztán rajtuk, ami 5 meccsre elégnek kell lennie még úgy is, hogy lesz meccsünk a Dinamóval.

Az előző meccset amúgy volt szerencsém a helyszínen „végigizgulni”, és amikor bárki kérdezte utána, hogy na, milyen volt, csak annyit tudtam mondani, hogy egy sima, fázós PL meccsnek oké, derbinek meg pont 0. Olyan érzés volt, mintha már 100 éve bezárták volna a klubot, aztán egy kurva nagy vidámparkban, ha befizetsz 200 Ft-ot, akkor elindítják neked a „Liverpool élményt” playbackről. Mennek az énekek, a háttérből egy bekurblizott gőzgép rázza a kartonból kivágott szurkoló-sziluetteket, de ezen kívül pont semmi. Azt a meccset nyerni kellett volna simán, közük nem volt az egészhez (kb mint a focihoz az utóbbi 10 évben), csakhát nyilván kellett egy hülyebíró, aki Lovren ellen befújta az évtized egyik legnagyobb kamutizijét. Verje ki magának otthon, hogy milyen kis ügyes volt, szerencsére nem oszt az a két pont sokat jelenleg.

A so called „derbi” ellenére valahogy úgy kéne megmaszekolni ezt a meccset, hogy hozzunk egy nyugis döntetlent, de kb. a 80%-a a keretnek tudjon pihenni, akinek dolga lesz a Shitty ellen. Márcsak azért is, mert tartom a jelenlegi neverton játékosokat (és Big Samet) akkora patkánynak, hogy csak úgy kibaszásból lerúgdossanak mindenkit, hátha beszopjuk a shitty ellen hétközben. Sajnos CB-ben valszeg nem fogunk tudni rotálni, kapuban nem is kell, mindenhol máshol én bízom a rotálásban. Egy

Ikarus – Moréno – VVD – Lovren – Clyne // Hendó – Milner – Gini – Woody // Solanke – Ings

Kezdőt el is tudnék viselni, meg egy szokásos, békés 1-1-et a végén.