A meccset megnyertük…

A mai találkozó meglátásom szerint három részből állt. Az első kettő rész oktatófilmbe illő, a harmadik rész az sok minden volt, csak nem meccs. A meccs első része az arról szólt, hogyan törjük fel az Ikaruszt, ezt a részt megnyertük 1-0-ra. A második rövid meccs arról szólt, mit csináljunk egy már támadni akaró ellenfél ellen, ezt a részt megnyertük 1-0-ra. A harmadik rész a “77 perc” utáni részt, ezt nem tudom és nem is akarom foci meccsnek értelmezni.

A meccs előtt volt egy jó és egy rossz hír. A rossz hír, hogy vakbéllel Kloppnak ki kellett hagynia a mai meccset, így Buvacnak és a brancsnak kellett lehoznia a találkozót. A jó hír az volt, hogy Sturridge végre legalább a padra leülhetett.

thumb_15815_default_news_size_5A meccset a Klopp-korszakban eredményesebb 4-2-3-1-es felállásban kezdtük. Ez ma azt jelentette, hogy a Can-Hendó double pivot szerepelt, melyből Cané volt védekezőbb, labdakihozatalnál védelembe visszajárós szerep, így sikerült az egészen elképesztő 117 passz mellett 87,2% pontosságot összehoznia 5 sikeres szerelés és 2 interception mellé (Lucasi produkció). A mai szerepéből adódóan a támadáshoz nem tett hozzá sokat, nem volt lövése, csak 1 kulcspassza és két sikeres csele. Hendóé volt ma a támadó szerep a double pivotból. Ez a számok nyelvén azt jelenti, hogy neki csak 76 passza volt, amit 86.6% pontossággal juttatott el a társakhoz. Védekezésben csak egy sikeres szerelést és 0 interceptiont tud ma felmutatni, cserébe volt 3 lövése és egy kulcspassza, 0 sikeres csel mellé. A mai szisztémában eredendően Milner volt a jobbszélső, Allen az irányító, avagy támadóközéppályás, míg Lallana a balszélső, Firmino meg a csatár. Ezt ma úgy játszottuk, hogy Milner nem nagyon kevergett el a posztjáról, míg Allen és Lallana rendszerint helyet cseréltek a támadások során, míg Firmino feltűnt mindenütt.

thumb_15811_default_news_size_5A mai meccsbe erősen belenyúltak a sérülések. A sérülések már megint a meccsekkel teletömött menetrendben. Nem tudok elmenni amellett, hogy a kettő között lehet összefüggés. Hosszú ideig úgy tűnt, hogy nem lesz gond abból, hogy Lovrennek egy felszabadítás során végrehajtott rossz mozdulat miatt már az első 10 perc során el kellett hagyni a pályát, így megint rövid ideig szerepelhetett együtt a legjobb CB duónk, mind a mai meccsen, mind általánosságban. A meccsenként kapott gólok tekintetében az egyik legjobb páros (0,67 kapott gól) helyett, így a mai meccset a legrosszabb duónk hozta le (2,17 kapott gól), ami a végére ki is jött. Még ha egy rosszul felállított sorfal és egy védelmi hiba képében is, de megint sikerült 2 kaput találó lövésben 2 gólt nyelni. Nagyon remélem, hogy Lovren sérülése nem komoly és inkább elővigyázatosság volt a lecserélése.

cbduokA meccs második sérülése Allené, aki ma egy teljesen átlagos, se nem jó, se nem rossz meccset hozott le. Taktikai szempontból ez a csere azt jelentette, hogy a helyére érkező Ibe lett a maradó 4-2-3-1-ben a jobb szélső, Lallana lett az irányító, míg Milner átkerült a baloldalra. A sérülések azzal is belenyúltak a meccsbe, hogy végül Sturridge nem tudott beállni a maga 15-20 perces felhozó meccsére, hiszen az az adott meccs szituációban jó ötletnek tűnő Lucas csere lett az utolsó, így neki nem maradt hely a fránya sérülések miatt. Pedig a meccs alakulása miatt akár még jól is jöhetett volna jelenléte a pályán.

Mint már emlegettem a meccs három részből állt taktikai és stílusbeli szemlélet alapján.

meccselsoreszEz a hármas felosztás alapvetően nem a mi, hanem Big Samék meccs megközelítése alapján változott. A meccs első részében (az első gólunkig) valami elképesztő antifocit játszottak. Finomabban megfogalmazva nagyon nem akarnak focizni, avagy nagyon felhúzták azt az Ikaruszt. Alapvetően egy 4-5-1-es megerősített Ikarusszal érkeztek, melynek közepén a friss igazolás, Kirchhoff mellett az M’Vila, Cattermole duó rombolt. A focijuk pont olyan is volt, mint ez a trió. Nulla támadás, zéró labdajáratás és csupa rombolás. Tipikus Big Sam. A mieinknek tehát maradt az Ikarusz feltörés gyakorlása. Ezt elég vegyesen tették, mivel a konkrét lövéseink pocsékok voltak, pocsék helyekről. Ellenben én biztatónak láttam a támadást ma is és már meccsek óta, hiszen egy csomó jó és szép támadást vezettünk. A gond az, hogy ma is és a korábbi meccseken ezekből nem jutottunk, nem jutunk el lövésig. Viszont, amit az idei szezontól várok/várunk az látható. Egy tervet, hogyan akarjuk feltörni az Ikaruszokat. Beindulások, szélről visszapasszolt labdák, ezek mind mind biztató jelenetek. A meccsnek ezt a részét Milner beadásából szerzett Firmino fejes gól zárta.

masodikreszA bekapott gól után váltott a Sunderland. Hirtelen már játszani akartak. Most már feljebb léptek, és megpróbáltak labdákat szerezni, zavarni a mi labdakihozatalunkat. Ez a bátrabb foci persze azzal járt, hogy feljebb került a védekezésük, ergo lett hely mögötte és lazábbá is vált. Nos, ez a fajta foci ugye nagyon kedvez a Kloppballnak. Nem meglepő módon a meccsnek ezt a részét nagyon domináltuk. Egyszerűen mindenben füléjük nőttünk. Sorra jöttek a jobbnál jobb lövéseink. A meccsnek ebben a szakaszában egy nagyon tipikus kloppi gólt szereztünk. Firmino pressingelt a támadó harmadunkban. Hibára késztette a védőt, amiből egy nagyon könnyű támadást vezettünk, melyet végül Lallana értékesített. Mikor Kloppballról van szó, és arról, hogy a pressing/gegenpressing Klopp legnagyobb helyzet kialakítója, akkor a mai második és Milner Norics ellen szerzett, negyedik gólra kell gondolni.

nemmeccsAztán jött ugye a 77 perc, és ezzel a meccsnek vége lett. A srácoknak persze profibbnak kellett volna lennie, nem szabadott volna, hogy hatással legyen rájuk, hiszen profi sportolók, de mivel emberből vannak ők is, nem tudom nagyon hibáztatni őket. Mint mondtam ezt a valamit nem tudom és nem is akarom meccsként értékelni.

Ha már a mai második gól kapcsán előkerült a pressing, gegenpressing téma, mint a Kloppball sajátossága és nem csak védekezési, hanem támadási eszköz. Érdemes megnézni, hogy a támadóink hogyan is teljesítenek ebben a témában.

tamadok_pressingMindenkinél per90 mutató van feltüntetve, melyet a meccset kezdő (csereként is ahova beáll eredetileg) pozíció alapján, és nem a későbbi szerepkör váltások alapján állítottam össze. Azt nem merném állítani, hogy a táblában szereplő összes sikeres tackle és interception mind-mind pressing eredménye. Azonban mivel támadókról beszélgetünk, így jogos a feltételezés, hogy aki ezekben a mutatókban jó az jól pressingel. Még két dolgot szeretnék megemlíteni; csak olyanok szerepelnek benne, akik legalább 2 meccsnyit szerepeltek az adott poszton, illetve, hogy a dőlt betű a kölcsön szereplést mutatja.

Először nézzük meg a támadókat. Nos Firmino kiemelkedik, a mezőnyből a srác ezt nagyon érzi, így nem véletlen, hogy Kloppnál sokkal nagyobb szerepet kap, mint BR alatt. Belegondolni is izgi, hogy mi lesz, ha teljesen tudja majd a nyelvet, és ismeri majd a ligát. Itt bújik meg az is, hogy Lallana miért rendszeresen kezdő, no meg az is, hogy Milner a maga támadásbeli hiányosságaival is miért rendszeresen kezdő a jobb szélen. Ibe a legrosszabb ebben Coutinhóval (mondjuk nála láthattuk, hogy óriási különbség van a Bentekével és Benteke nélkül pressing produkcióban). Az igazsághoz tartozik, hogy Ibe az utolsó meccsein erős javulást mutat. Azt kell mondjam, Klopp jó hatással vab rá, így most, nem úgy, mint ahogy egy hónapja írtam volna, nem vagyok hajlandó letenni róla, hiszen javul ebben a kulcs elemben. No meg így talán világos, hogy Markovicsot a sebessége mellett miért is várom vissza, és miért gondolom azt, hogy feküdni fog neki a Kloppball. Ojoról érdemes még beszélni, hiszen ő a Championshipben, egy alapvetően nagyon nem pressingelős ligában Ibenél jobb számokat hozott, így érdekes lesz majd nézni mikor és mennyi szerepet kap majd, hiszen biztató a srác.

Firminoacsatar

Nem csak idén, korábban is így játszott csatárként. (A dőlt betűsöknél kicsi a minta, így torzít az adat.)

A csatáraink közül pressing témában Firmino sokkal jobban kiemelkedik, mint támadóink közül. Mondjuk, ehhez sok köze van annak is, hogy effektíve nem csatár, hanem false9-t játszik. Ezt a tényt a pressing mellett, a többiekhez képest majdnem dupla passz számon és kulcspassz számon lehet lemérni a legjobban. Az érdekesség az, hogy Benteke nem lóg ki a többiek közül. Pedig szemmel látható és statisztikákkal alátámasztható, hogy vele kevésbé pressingelünk jól. Mondjuk, ehhez sok köze van, hogy mind Origi, mind Ings töredékét hozta a korábbi számainak az eddigi év során, így mindkettejükben látok nem is kevés potenciált. (Ugye szar és Klopphoz nem illő a keret? Mi?!?!?)

ingscsatar

Tavaly jobban tolta a védekező számait.

origicsatar

Az idei a leggyengébb éve pressingben, így nem kis remény van felé.

Firmino, a csatár témához még annyit, hogy ugyan elég hullámzó, de kifejezetten jó a teljesítménye ezen a poszton. A per90 0,54 gól és 0,45 gólpassz mutató az nem csak nálunk, hanem általában is elit, de minimum kifejezetten jó csatár mutató. Fun fact, hogy összesen 1 gólpasszát, a Kazany ellenit nem csatárként szerezte, minden más gólját, gólpasszát csatárként hozta. Talán nem véletlen, hogy Klopp őt favorizálja a jelenleg elérhető opciók közül, és nem lepne meg nagyon, ha később is kapna itt szerepet.

_________________________________________________________________________

No és akkor jöjjön a darázsfészek. Igyekszem nagyon visszafogni magam, és nem kurvaanyázni nagyon a témán. Továbbá a lehető legtárgyilagosabb lenni. Meglátjuk mennyire fog ez sikerülni.

Először is két dolgot szeretnék leszögezni. Mindenkinek szíve joga tiltakozni bármi ellen, ami nem törvénytelen tiltakozás.
A másik mindenkinek szíve joga a véleménye a témában.

Én most tényeket és szempontokat fogok végig venni. Megnézni, hogy mi a klub és mi a SOS-ék álláspontja.

Kezdjük Ádám-Évától. Azaz helyezzük el az FSG-t a tulajdonosok térképén, hiszen olvastam olyat is, hogy takarodjanak, ami egészen elképesztő egyébként. Nos, alapvetően nagyon sokféleképpen lehet a tulajdonosokat kategorizálni. Lehet az alapján besorolni őket, hogy piaci alapon működtetik a csapatukat (FSG, Tottenham. Arsenal, Glazerék, Bayern) vagy cukros bácsiként (ManCity, Chelsea, PSG, Belusconi, Moratti). Lehet az alapján besorolni, hogy gazdaságilag felelősen (FSG, Tottenham, Arsenal) vagy károsan (a két bohóc, Glazerék). Beleszólnak-e a szakmai munkába (Abramovics, Perez -> igen tudom ő nem tulaj csak elnök…) vagy sem (majdnem mindenki más). Alapvetően azt kell látni, hogy óriási a különbség a szintén jenki két bohóc és a mostani FSG között, hiszen az egyik brancs az majdnem csődbe vitt minket, majdnem tönkre tett minket máig érezhető hatással, hiszen ekkor volt az Arsenal böjtön és ekkor lehetett volna megfogni őket, miközben feljött a City… a de mi lett volna hával nem érdemes foglalkozni, csak megemlítettem, hogy egyébként jelentős pillanatban voltunk a lehető legrosszabb kézben. Az FSG ezzel szemben kihúzott minket a csődből, kitakarította az előző brancs csontvázait pl. benyeltek 50-60 millás veszteséget azzal, hogy leírták a teljesen vállalhatatlan stadionépítési projektet, ami a klub könyveiben szerepelt. No meg megoldást találtak a 2-3 évtizedes stadion kérdésre, ami most ugye szépen az arcukba robbant.

Tény, hogy piaci alapon nem volt még stadion építés, vagy bővítés 100 millióért, vagy sok 100 millióért, ami nem okozott volna jegy áremelkedést. Így volt ez az Arsenal esetében. Így volt ez az Atlanta Braves, így volt az a Donald W. Reynolds Stadium esetében, így volt ez a Mets, Yankees, Giants, Jets esetében, így volt ez a Sun Devil Stadium esetében, így volt az az Atlanta Falcons esetében. A West Ham esetében nem, mondjuk ők nem is piaci alapon építettek Stadiont, hanem megkapták az Olimpiai stadiont. A nagyon egyszerű tény, hogy egy piaci alapú stadion beruházás az jegyár emelkedéssel jár.

egyhelyköltségEgyszerűen azért, mert nagyon költséges. Elég belegondolni, hogy most 8500 plusz helyért fizetünk 100-110.117 millió fontot, attól függően, hogy melyik forrás mennyit ír. 100 millióval és 8500 új hellyel számolva egy új hely 11 765 fontba kerül. Nem egészen fair új stadionok teljes befogadó képességével összehasonlítani. 

kamatNézzük meg a tényt, hogy mit jelent az, hogy kamatmentes kölcsönt kapott a csapat a stadion bővítésre, 100-110-117 millió fontot. Ez alapján látszik, hogy 4-5 millió font éves kamat fizetéssel könnyebb a stadion kifinanszírozása, ennyit nem kellett érvényesíteni jegyár emelkedésben azért, mert kamatmentes hitelt kaptunk, ami azt jelenti, hogy csak a betett tőkét kell visszafizetni az FSG részére. Azaz teljesen téves az a megállapítás, hogy ne tennének be pénzt a csapatba. Főleg, hogy a stadion bővítés előtt is volt már 60-100 millió font közötti, szintén kamatmentes tulajdonosi hitel a régi csontvázak eltakarítása kapcsán.

11 Match Day

Abban bízok, hogy a bővítés és jegyár átstruktúrálás, emelés. Felhoz minket a Chelsea, Bayern szintre,

Az SOS adatai szerint 117 millió fontba kerül a stadion bővítés első köre, amit 5-5,5 év alatt fizet vissza a klub az FSG-nek. Ez évente 20-22 millió fontot jelent. Azaz a bővítésnek ennyivel több bevételt kell generálnia, ha nem akarjuk, hogy az eddig játékos vásárlásra, bérekre költött összeg csökkenjen. A nagyon egyszerű matek. Eddig 45 000 hely termelt 57 milliót tavaly előtt a Money League adatai szerint. Azaz 1 hely 1267 fontot. A nagyon naiv számítás szerint, ami nem veszi figyelembe, hogy a felső karéjok általában olcsóbbak az 1267*54000 = 68,4 millió font, azaz egy nagyon naiv becslés szerint, ha nem nőnek a jegyárak, az behozza cirka a felét az elvárt éves törlesztésnek. A kérdés, honnan legyen meg a másik fele? Mert az gondolom, nem cél senki szerint sem, hogy az olcsó jegyek érdekében vegyünk ki pénzt a játékos keretből. Felmerülhetne, hogy legyen, mondjuk Microsoft aréna a stadion neve, de ez felteszem, hogy jobban kicsapná a biztosítékot, mint a 77 fontos meccs belépő. Azaz a legegyszerűbb naiv matek szerint szükség van a jegyárak emelésére. Persze jogos a kérdés, hogy miért nem mondjuk 10 év alatt fizetjük vissza az FSG befektetését, hiszen ekkor évente elég lenne cirka 10 milla, és nem lenne szükség jegyáremelésre. Ez tény és nehéz vitatkozni vele, hogy jobb lehetne, viszont ezt a logikát megfordítva, így nem 10 hanem csak 5 év, amíg a stadion bővítés generálta extra bevétel elkezd jelentkezni a játékos állományra fordítható összegek között. Szerintem nem mindegy, hogy mikortól fogjuk érezni a bővítés pozitív hatásait a játékos kereten.

Még egy gondolatmenet mielőtt megnéznénk, hogy akkor pontosan hogyan, hol és mennyit emelkedett csökkent a jegyár. Azt hiszem, itt azt már nem kell bizonygatni, hogy a pénz számít, így ezt most nem is teszem. Azt kell látni, hogy kialakult vagy kialakulóban van egy top4 nélkülünk. Ebből a négyesből a cukros bácsik miatt a Chelsea és a ManCity nem fogható anyagilag számunkra. A MU akkora pénztermelő masina, hogy legalább egy évtized, ha nem több pocsék szereplés (folyamatos BL-ből kimaradásnyira pocsék) kell tőlük, hogy pénzben megérezzék, és befoghatóak legyenek számunkra. Tehát gyakorlatilag az Arsenal a célszemély, őket kellene megfogni pénzben, hogy ki tudjuk túrni őket a top4-ből.
3 Revenue Split £Nos, a Money league szerint a 3 fő bevételi kategória a tavalyi évre így nézett ki a csapatokra. TV pénzek: Arsenal bajnokság 100 milla, BL 28 milla, Liverpool bajnokság 99 milla BL 26 milla (a BL nekünk egyszeri növelő tényező, míg nekik nem, és a BL pénzek is nőnek jövőre). Kereskedelmi bevétel: Arsenal 103 milla, Liverpool 116 milla. Meccsnapi ergo stadion bevétel: Arsenal 100 milla (a világon a legtöbb), míg a Liverpool 57 milla. Gyakorlatilag utolértek minket a kereskedelmi bevételben, hiszen akkora vagy nagyobb mezszponzoraik vannak mára, mint nekünk. A tartós bevételeket tekintve nagyon masszív fölényben vannak hozzánk képest. A stadionjuk és a BL évente 70-80 milliós bevételi hátrányt jelent számunkra jelenleg. A stadion bővítésünk és a jegyár struktúránk kérdése, hogy menyit tudunk ezen faragni. No meg érdemes itt is megjegyezni, hogy mi az oka annak a gondolatnak, hogy a BL és csak a BL lebegjen szemünk előtt, mint felzárkózási forrás.

ideiszezonberletarak

A Tottenham és az Arsenal a két fő riválisunk így is bőven drágább lesz, mint mi. London Affect.

Szeretném elhelyezni a PL-ben a jövőre érvényes 685 fontos legolcsóbb és 1029 fontos legdrágább szezon bérletet az idei árak között, hiszen a jövőre esedékes árak még nem ismertek, de feltehetően sok helyen fognak nőni. Nos, a 685 fontos legolcsóbb bérlet (az kevesebb, mint az idei) az Arsenal 1014 font, a Tottenham 745 fontja mögött a 3. legdrágább. (London affect West Ham 650 font) A legdrágább kategóriában az 1029 font az Arsenal 2013 fontos, a Tottenham 1850 fontos, a Chelsea 1250 fontos bérletei után a 4. legdrágább. (London affect West Ham 955 font). Azaz tényleg nem olcsó. Mondjuk, októberben, mikor kijön mindenki mástól is a jegyár, lehet kicsit másképp fog festeni a dolog. Mindenesetre nekünk lesz egyedül friss stadionunk, ami árfelhajtó hatású.

20151015_Football_IndA német árszintet pedig csak a PL összes csapatának együttes döntésével lehet elérni. Mondjuk a legdrágább bajnokságot sajnos meg kell fizetni.

Gyakorlatilag mi történt?

szezonberlet

A szezon bérletek összehasonlítása.

fontban_jegyarvaltozas

A PL jegyárak változása fontban.

jegyarvaltozas_szazalek

A PL jegyárak változása %-ban.

A legolcsóbb és legdrágább jegyek közötti olló nő meg. Úgy, hogy legdrágább jegyek és bérletek ára megnő, míg az olcsóbbak nem nőnek, hanem éppenséggel csökkennek. Amolyan Robin Hoodos ez, nem? Egy rendkívül diverzifikált, (vagy túlbonyolított) csak a bajnokságra háromféle meccs kategória, négyféle kor szerinti ár kategória és húszféle stadionon belüli hely szerinti kategóriával több, mint százféle jegy- és bérletár keretében mindenkinek van, ami jó lehet. A másik, ami tény a helyeiknek és a sok meccsre járóknak kedvező dolog, hogy a bérlet árak kisebb mértékeben nőttek, mint a sima 1-1 meccses meccsjegy ára.7426__1624__season_ticket_prices_990px

6904__0444__match_day_prices_990px

6133__3635__2016-17_new_tier_stadium_map_ver_2-01

Színtévesztő vagyok, így ez nekem semmit nem mond, de elvileg az előző két ábra árainak helyeit lehet erről leolvasni.

No és akkor nézzük meg a feleket.

Amit  a SOS-ék akarnak itt olvasható teljes terjedelemben.

A SOS terve és számításai: 

A számításaikkal az alapvető probléma, hogy minden meccsre telt házzal és a létező legdrágább felnőtt jegyárral számolnak. A legsúlyosabb állításuk, hogy az évi 20 millát a hospitality, azaz a boxszerűségek és az új kocsmák stb. kitermelik. Állításuk szerint ezt a klub megerősítette. Számomra ez nem tűnik reálisnak, hiszen évi 20 millát nem tud egyszerűen kitermelni ez.

A jelképpé vált, 77 fontos meccsjegy az 6 meccsen 208 db helyre vonatkozik. Az FSG által emlegetett 9 fontos meccsjegy 521 helyre 3 meccsen. A két felkapott szám (77 font és az 1000 font), szóval az ennyibe kerülő jegyek száma szezonálisan nézve 17 542, míg az ingyenes, 9 fontos és félárú jegyeké 60500. Ez azt jelenti, hogy meccsenként 3187 olyan jegy lesz, amelynek ára vagy 0, vagy 9 font, vagy feleannyiba kerül, mint egy normál jegy, szemben a meccsenként 1018 db 77 és 1000 font feletti jegyekkel.

amitakarnakAmit akarnak, az gyakorlatilag minden jegyár csökkentése az egész stadionban. Ez az, amiért harcolnak.

_________________________________________________________________________

A végére elengedem a kimért hangsúlyt. Ez elég abszurd dolog ismerve, hogy mindig mindenhol, ahol piaci alapon nyúltak a stadionhoz, ez a jegyárak növekedésével jár kézenfogva. Ha ezt akarták, akkor szólhattak volna az elején, hogy köszi de nem kell a nagyobb stadion, mert nem akarjuk/tudjuk kifizetni a magasabb jegyárakat. A szponzorokat bombázó kampányukat meg kifejezetten veszélyesnek tartom a klub jövőjére nézve. Az egészben a legrosszabb, hogy minél tovább húzódik, és minél inkább nyer a SOS a maga által hirdetett háborúban, annál inkább csökken az esélye a második ütemnek, és nő az esélye, hogy a “greede bastardozott” FSG, az elmúlt 25 év legjobb tulajának tele lesz a töke és itt hagy minket.

Szóval veszélyes és baromi szomorú napokat élünk ahelyett, hogy örülnénk annak, hogy 20-30 évnyi szórakozás után bővül a stadion, és többen fognak majd tudni meccsre járni. Nagyon szomorú és kétségbeejtő az egész.

 • tothpapa

  Hatalmas poszt Máté, tks. Nem rég írta valaki, h segítségetekkel olyan információ áradatot kapunk, ami nem igen volt a korábbi (blog előtti) években. És valóban…. Ha vissza gondolok – a különbség leírhatatlan. Azt még ma sem tudom, h honnan van ennyi időtök ezt a rengeteg/érdekes/mindenre kiterjedő stathalmazt élőkeresnetek… Gratula/köszönet-csak így tovább.

 • Angelous

  Basszus Máté, ez megint hatalmas lett, nem sikerült elsőre végigrágni magam rajta, de többszöri végigolvasásra érdemes, be is könyvjelzőzöm.. ;)
  Grat, és köszi ezeket a posztokat, és az idődet, energiádat amit ráfordítasz..

 • dr.C

  nagy köszönet a posztért

 • Ddodi

  Remek poszt ismét, Máté, gratulálok! A stadion témában csak egy hozzáfűzni valóm van, az pedig az, hogy az összehasonlítást meccs/bérlet árakban azért az is árnyalja, hogy gondolom a liverpooli fizetések a nyomába sem érnek a londoniaknak. látszik is pont itt, hogy a legdrágább bérletek: Arsenal, Tottenham, Chelsea – mind London. nyilván van ezer más oka is ezeknek, meg nem csak ettől függ, de azért belejátszik.

  A másik, amit mindenképp ki akartam emelni, a “legrosszabb cb duónk” titulus. Nos, én tegnap – és nem először – éreztem úgy, hogy ez nem Touré-n múlt. A MU ellen lefejelték, a Norwich ellen előbb elnyomták, utána lefejelték, a Leicester ellen elkésett, tegnap meg csak szimplán nem vette komolyan az emberét – ezek mind-mind Sakho és a “róla” kapott gólok… és ezekre nehéz azt írni, hogy “ha Lovren van mellette…” valami nagyon nincs rendben vele sem mostanában, igencsak ingatag (szó szerint) lábakon áll az utóbbi időben..

  • Mar(tin)ci

   Lehet, hogy Bánki Dodónak mégis igaza van Sakhoval kapcsolatban?

   • Ddodi

    nem, neki sosem lesz igaza, mert csak találgat, nem ért hozzá. Sakho jó védő, szar formában. ezzel kell valamit kezdeni

 • sn

  10/10 cikk! Egy ideje minden cikket elolvasok, de a nevekhez még nem tudok stílust kötni. Guthmatet azonban azt hiszem most megjegyeztem.

  • Thierry12

   Ami tele van táblázattal –> Máté, ami tele van giffel (ami miatt lefagy a telefon) –> Szücsi, ami 18 év felettieknek készül (és ezt már a 2. sorban tudod) –> McA, ami Vova doktortól idéz –> Macca, GtM friss hús, Bokor pedig érthető okokból kevesebbet jelentkezik mostanság.

 • TT

  Napokig nem voltam net előtt, és tegnap amikor hazaértem, szíven ütöttek a történtek, és jóval kevésbé az eredmény, mint a kivonulás.
  Örülök Máté, hogy ekkora hangsúlyt fektettél a jegyáras dolgokra, és különösen annak, hogy a végére elengedted a kimért hangsúlyt. Csak szerintem nem eléggé engedted el. Értem én,hogy rossz érzés valamiért többet fizetni, mint korábban, de szerintem értelmes felnőtt ember fel tudja fogni, hogy a jegyáremelés nem ellene van. Azt már nem is várom el, hogy azt is felfogja, hogy a megnövekedett jegyár soha nem az FSG bankszámláját fogja dagasztani, mert ahhoz legalább annyi ismeretre van szükség, amennyi egy átlagos szurkolónak nincs. Vagy ha valaki tiltakozik a jegyár ellen, akkor ne tiltakozzon, hogy nekünk miért csak Benteke jut, miért nem pl. Aguero. De arra nem emlékszem, hogy ezek a szurkolói csoportok a keret miatt olyan nagyon tapsikoltak volna. A kivonulással nem az FSG-t büntették. Ha ők elengedik az eredeti kalkulációjukat,akkor bukó lesz a projektjük, és a jelenlegi szakmai színvonal is tarthatatlan lesz. De legalább nem kellene többet fizetni, kurvajó lenne, a földi paradicsom, juhé.
  A kivonulással a csapatot büntették, és Kloppot (még akkor is, ha őt éppen Buvac pajtija képviselte), ami teljesen igazságtalan és pontokban is megmutatkozik.

  • Crevna

   Én is úgy érzem hogy ez a tüntetés biztosan elmaradt volna ha a csapat nem mutatna ekkora szar formát az elmúlt hetekben, (hónapokban?). Inkább szól ez annak hogy egy Watford, Stoke, Crystal Palace szintű csapat meccseire ne emelgessenek már bármilyen mértékben is jegyárat.

 • bzsolesz

  köszönöm az egész jegyár vita összefoglalását. Nagyon frankón összegezted a dolgokat és így teljesen más megvilágítása van a történetnek és sok szempontból értelmetlennek tűnik egy rétegnek a tiltakozása. Remélem hamarosan ők is felfogják. — Részben a témához tartozik és tegnap is említettem, hogy de szép is lenne, ha a KOP-on bevezetnék a “Safety standing” részt, tehát a német mintás fix kibővített állóhelyes részt, ahová több szurkoló fér be, de abszolút szabályozott és BIZTONSÁGOS körülmények között. Ez egy kompromisszumos megoldás lehetne mindkét félnek, kár, hogy az FA egészen biztosan nem fogja engedélyezni..

  A csapat kapcsán a játék tűrhető volt, viszont hátul ismét volt két gól eredményező hibánk, mondhatni a szokásos játékosoktól. Rossz nézni, hogy a börtöntöltelék kinézetű Sakhonkat ilyen könnyen verik meg már nagyon sokadszorra a párharcokban. Ahogy látom a nyáron kapus, középső védő is mindenképp kell, viszont én nem gondolnám, hogy 4 játékosnál többet kellene vennünk, bár remélem ezen mondjuk 4 játékos nem a túlárazott PL-ből jön. A keret feltöltésére pedig szerintem már az ifik közül is sokan meg fognak felelni + a kölcsönből visszatérük.

  _ újabb Luis Alberto gól a Deporban, elmúlt 4 meccsén 2 gól, 2 gólpassz. Lehet esélye Kloppnál? Mondjuk az őszi félévre én megnézném, úgyis lesz elég meccsünk. legutóbbi gólja: https://www.facebook.com/LuisAlbertoRomeroAlconchel1/videos/1098933810173224/

  • kevin67

   Ha jól emlékszem albertóval kapcsolatos kommentekre, akkor technikás, de nem elég gyros.

   • bzsolesz

    én is így emlékszem rá. viszont azt remélem, hogy nem ingyen adjuk el, annál azért többet ér. szerződése meg ráadásul 2018-ig van.

   • Borvirag

    Inkább döner? ;P

    • kevin67

     hoppá tényleg! :)
     javítsam,vagy jó így?

     • Borvirag

      szerintem jó! :)

  • petipool

   ő legalább el találja a kaput, na jó ebből a gólból nem sok következtetést lehet levonni

  • Poco77

   Ő még a mi játékosunk?

 • kevin67

  Nagyon informatív és impulzív írás! Többszöri használatra is alkalmas. Bennem sok homályt letisztázott az FSG tekintetében. Részemről hatalmas gratula!

 • RatkóLaci

  A meccs elemzésével visszahoztad a kedvemet, hogy megnézzem a keddi játékot, köszönöm. A stadionelemzés pedig 10-es.

 • Thierry12

  Kösz a posztot Máté, hatalmas.
  Tény, hogy nem kellett volna összezuhannunk a végére, főleg ha ez a kivonulás miatt volt, de a kivonulók legalább érezhették mit is okoznak, szeretett csapatukat büntetik. Ahogy egy kedves barátom mondta, nem a játékosnak, edzőnek, tulajnak szurkolunk, hanem a “címernek”, és az mindig megmarad…
  Egyébként csak halkan kérdezem, mennyiről emelkedik 77 fontra a jegyár?

  • kevin67

   Ahol 77 lett az ár; ott eddig a galambok ültek

   • Thierry12

    Kösz, de akkor mi a tök bajuk van? Nem a saját jegyeik árai emelkednek drasztikusan!

    • kevin67

     Szolidaritási okokból. Arra sok mindent fel lehet húzni

     • Thierry12

      de kivel vállal szolidaritást? A galambokkal?
      Új helyek. Aki akarja megfizeti, aki nem otthon marad, mint eddig, vagy vár a lepattanóra, hátha a régiek közül valaki drágább, és jobb helyet szeretne.

     • kevin67

      Mindenesetre az nem jött be nekik, h mindenki melléjük álljon

     • Robbie_Fowler

      a TIA-n 10ezer embert írtak, ami negyede a stadionnak. Meg ott volt velük Carra, aki úgy látszik inkább azokkal ért egyet akik rossz dolognak tartják a jegyár növekedést mikor 8 milliárd fontos tv szerződést kötött az FA.

     • István Várszegi

      Azért lehet okosan is lenyomni a torkukon, pl. bevezető ár ennyi, aztán emelnek. Pici veszteséggel ugyan, de nem lenne ekkora felháborodás…

     • Robbie_Fowler

      vagy nyáron nem szezon közben, mikor az edző jobb hangulatért könyörög a szurkolóknak.

     • macca8

      Nyaron mar tok késő ezeket betolni, most kellett, h a szurkereknek legyen idejük tervezni

     • Robbie_Fowler

      hát lesz

     • bag

      vagy Mel metódus:
      odaballag a kasszához kezdés előtt és vesz egy zsugát, oszt jónapot

     • Speciel ez úgy van, hogy mivel az új rész az fenti stand az nem lesz vészesen drága és a jelenleg is létező lenti rész (ami egyébként is a legdrágább) fog tovább emelkedni (Main Stand lower).

      http://i1.wp.com/pool.taccs.hu/wp-content/uploads/sites/28/2016/02/6904__0444__match_day_prices_990px.jpg?w=991

     • Thierry12

      Tehát a hosszú évek óta bérelt helyeik drágulnak kb 20%kal

     • Átlagban kevesebbel.

      Az van ha felezővonalnál akarsz ülni közvetlen a pálya mellet akkor azt meg kell fizetni.

     • Thierry12

      Az a baj, hogy ez teljesen érthető dolognak kellene lennie…

    • István Várszegi

     Gyengén játszik a csapat.Ha jók lennénk, nem foglalkoznának vele. Vagy nem annyit.Ha nem megy a szekér, minden baj. Egyébként. így elmagyarázták mindenkinek, mint nekünk? Vagy talán egy alkalmasabb időpontot nem találtak volna bejelenteni? Pl. a Liga Kupa győzelem után…

     • Angelous

      Ilyen játékkal nem lesz ligakupa győzelem. Bár a City sem acélos, de a mieink fejben teljesen szét vannak esve..

     • István Várszegi

      Lesz… Egy meccs teljesen más. De a tegnapi tényleg gyenge volt. Mikor jön vissza Skrtel és Cou?

     • bag

      az általános nihil és megsemmisülés azért nem teljesen indokolt! Két mutatós akciógólt szereztünk és megvoltak a helyzet szerűségek is.Az összeomlás más téma…

    • passauf112358

     Elmondom neked, hogy mi bajuk van annak ellenére, hogy teljesen érthető és indokolt az áremelés és ráadásul nem is mindenhol emelkedik. Amit most leírt Máté az teljesen értelmiségi üzenet, ezt nagyon nehéz egyszerűen közvetíteni nagy tömegek felé. A Liverpool szurkolók nagyon kis része olvas el ilyet és abból sem mindenki érti meg. Ezt úgy kell elképzelni, hogy országgyűlés választásokat lehetetlen úgy megnyerni, hogy a programodban adóemelést jelentesz be. Valami egyszerű szlogen kell, amivel az emberek pénzt kapnak vissza. Ez a klubnál a sokat hangoztatott 0 és 9 fontos jegyár, mert ezt sokkal egyszerűbb kommunikálni mint Máté – egyébként zseniális – eszmefuttatását. Persze a kommunikáció sikeressége más tészta.

     Remélem nem alakul ki olyan helyzet, mint a Fradi és a szurkolóik között. Nagyon rossz fényt vetne ránk egy hosszú szurkolói távolmaradás.

 • Robbie_Fowler

  A 77. perc eseményeit égi jelként is lehet értelmezni. Ha a jegyár emelés miatt kiszorulnak ők vagy a hozzájuk hasonlóak, akkor bizony a 12. embertől érkező támogatás se lesz ugyan az.

  • macca8

   Akkor te nem olvastad a poszt masodik felét? Nem szorulnak ki, vannak olcsobb lehetőségek is, azokkal is lehet élni

   • Robbie_Fowler

    ők ezt nem így érzik. Erre lehet nekik statisztikát,görbéket mutogatni.

    • macca8

     De az ebben a kinos, h ezek a tenyek, szemben az erzesekkel.ugy erzik, mintha esne az eso, de nem esik, es ez egy kurva nagy gaz. Csak a sajat onos erdekeiket nezik, a klub erdeke nem jatszik naluk

     • Robbie_Fowler

      Nem, ők csak sírni mennek ki. Ilyenek ezek, hálátlanok.

 • indák

  Gratula és köszönet! Ez a józan hang most nagyon kellett, mind a szakmaiság, mind a gazdasági megfontolások tekintetében. Remélem, hogy a szurkolók vs. klub csata-csörte nem szélesedik háborúvá, mert annak a csapat fogja meginni a levét. Ez akkor is így van, ha szerintem a tegnap nem ez történt: profi focistáknak a körülményektől el kell tudni vonatkoztatnia. Különösen 2-0-ás vezetésnél, negyed órával a vége előtt!

 • deter

  Ez nagyon jó lett, minden mondatát élveztem.

 • RatkóLaci

  Jézusom, most látom, a szomszédok megelőztek! Lehet hogy Everton szurkolók voltak, akik kimentek?

 • nordsee

  Ez a ki elég jó, meg nem jó Kloppnak, majd két ablak alatt eldől. És Klopp dönti el. Szinte Firminón kívül majdnem mindenkihez hozzá kell tenni, hogy ‘annak ellenére, hogy’ + egy tetszőleges hiányzó skill.
  Egész biztos (és törvényszerű), hogy nem megfelelő a keret, és én azt gondolom, hogy (úgy mint BR alatt) két év alatt hírmondók sem nagyon lesznek a keretből. Akkor is azt gondoltam, hogy a keltiki-keltaka megeszi a képességbeli hiányosságokat. Az más kérdés, hogy aztán a stílus is eltűnt, meg a kijelölt csapatépítési irány is.

  • Azt gondolom, hogyha BR kitart a legeredetibb elvei mellett és tényleg a scouse tiki-takát építi ki és nem a SaS + Coutinho köré épített direktebb focit, amit az ezüstös szezonban láthattunk, ami egyébként piszok közel áll a Kloppballhoz, akkor tényleg szükség lenne nagytakarításra. De nem így tett így elég nagy a keresztmetszett a BR által összeszedett játékosok és a Kloppball igényei között.

   • nordsee

    Igen, valami ilyesmi nekem is megfordult a fejemben, majdnem oda is írtam. Én inkább azt mondom, a homályos változtatási szándék valóban az (inkább) kloppi igények felé tolta el az állomány összetételét, de nem eléggé. Mondjuk olyan analógiát vonnék, mintha a porcelánfestésből szándékoztunk volna átállni az esztergálásra, vettünk is pár esztergapadot, de a kések hagyján, hogy életlenek, de a gépek sem CNC kompatibilisek. Most az új üzemvezető vakarja a fejét, mert esztergálni ugyan lehet velük, de a produktum eladhatatlan, nem versenyképes.

    • kevin67

     “…mit csináljak belőle? lavórt vagy vödröt?” /Hofi/

 • passauf112358

  Zseniális cikk, megmutatod benne mindkét oldaladat: a taktikait és a pénzügyit.

  Egy gond van az egésszel. Egy egyszerű, mezei szurkoló az egész stadionbővítés/jegyár emelés mizériára annyit mond, hogy mi az hogy kölcsönt adnak a tulajok? Miért nem fizetik ki az egészet és nyelik le veszteségként? Rengeteg olyan kommentet olvastam (nem itt), ahol azt mondják, hogy nem adtak pénzt semmire a tulajok, nem költünk eleget játékosokra, nem veszünk nagy neveket. Az a gond az ilyen szurkolókkal, hogy rövid a memóriájuk és nem emlékeznek arra, hogy az adósság kifizetése is betett pénz, ahogy Balotelli és Benteke megvásárlása is. Addig meg már nem is jutnak el, hogyha a tulajok kifizetnék a 117 millát a bővítésre, akkor kb 2-3 évig nem lenne pénz játékosvásárlásra, de bezzeg azt is akarnák.

  Habár ők is ugyanúgy Liverpool szurkolók, mint bárki más, ugyanúgy szeretik a klubot, mint bárki más, lehet tenni azért, hogy az egydimenziós gondolkodásuk kiszélesedjen. Például sok ilyen jó cikkel, hátha sokadjára majd megértik.

  • Az FSG mottója a kezdetektől az, hogy amit a klub bevételt generál azt magára költheti. A bevétel növekedésben meg segítenek.

 • Tornyi Barnabás az isten

  Aztán jött ugye a 77 perc, és ezzel a meccsnek vége lett. A srácoknak persze profibbnak kellett volna lennie, nem szabadott volna, hogy hatással legyen rájuk, hiszen profi sportolók, de mivel emberből vannak ők is, nem tudom nagyon hibáztatni őket.

  http://i.imgur.com/8FxEa.gif

 • Skumfuk41

  Nagyon jó lett Máté! Köszönjük! :)
  Firminoval kapcsolatban:”Liverpool must build their team around Roberto Firmino. He is their key player.” /Ronaldinho/
  Szerintem van benne valami…. Mi a véleményetek?

  • Tornyi Barnabás az isten

   Ronauldzsinnyu túloz, mert neki is brazil útlevele van. Kucsínnyu és Firmínó együtt jók.

   • nordsee

    Úgy érti, hogy mivel Cou úgyis a Barcába megy, kénytelenek Firmino köré építeni.

   • The Pertő

    De ő sem ajándékba kapta, vagy mi csöcs?

 • Poco77

  Basszus Máté te ezt ingyen csinálod? Mondjuk ha pénzért akkor is hatalmas ez a poszt! :-) Hatalmas Gratula!

 • puzser

  https://twitter.com/paddypower/status/689927597527007233

  Akár a tegnapi meccs eredményének reakciója is lehetne

  • Tornyi Barnabás az isten

   Két Mensa-tag.

 • 42

  Szerintem a csapat Mátét próbálja próbára tenni (majdnem értelmes mondat lett). Vágjátok egy 2-2 után, a liga kb. legszarabb csapata ellen ilyet írni, nem hogy képtelenség, de olyan mint Milnertől várni a megváltást.

 • nordsee

  Marko, the Second g(r)urított kettőt, a patinás Atlantasnak
  https://youtu.be/j5FO3A682r4

  • YNWA21

   amúgy csak engem idegesít rohadtul ha a Crvena Zvezdát a brit médiumok nonstop Red Star-ként aposztrofálják???…

   most komolyan.. Smallpest Soldiers vagy Newpest Atletic Club ?????? van ennek a szerencsétlen csapatnak egy neve…. mi sem hívjuk Májmedence FC-nek a Pool-t

   • Angol honlapjukon ők is utalnak magukra Red Starként, még a fejlécükben is FK Red Star van.

    • YNWA21

     Ohh… így más a dolog..erről foggalmam sem volt

    • nordsee

     Néztem az MTK honlapot, de ők jól elrejtették valahol a Red Meteort.

     • kevin67

      meg a Red Flag-et is. a bástyát, meg a textileseket már nem is említem.

     • Tornyi Barnabás az isten

      Gedeon takarja.

    • Rpi

     A cselgencs csapatuk mondjuk kizarolag a Red Star-t hasznalja.

   • kevin67

    ha a lengyelek esetében át tudják hidalni a mássalhangzó torlódásokat, akkor itt is megtehetnék…

   • Tornyi Barnabás az isten

    Црвена звезда

 • punkfrog

  Nagyon jó lett.
  Köszi, hogy helyre tetted a meccset és a jegyárakat is!
  Szerintam ha Klopp ott van a padon, akkor nem zuhanunk össze a végére, mert a kivonulás miatt még nagyobb tűzzel hajtotta volna a csapatot. Nem csak a meccsen, hanem már előtte is.
  Ez egy nyert meccs volt,(feltörtünk egy ikaruszt!?) csak most a sérüléseken és meccsdömpingen kívűl még 2 jelentős gondunk adódott.
  Jó lesz ez!

 • BoC1

  Tejóég! Ebben van munka rendesen. Grat a poszthoz

 • kevin67

  kicsit off: Lijnders mondja, hogy: Lovren lába 2-3X ugyanott görcsölt be. Allen pedig elfáradt. Mindkét csere elővigyázatosságból történt.

  • bzsolesz

   Lovrennél remélem nem lesz komoly gond. mondjuk Allennél furcsa volt a csere a 46. percben, bár persze remélem ott sincs komolyabb gond.

  • nordsee

   Akkor lett volna elővigyázatos, amikor az első gól után tétlenül nézte, hogy a Hombár támadni küldte az orkokat. Mi meg jól beleültünk a gólfotelbe fújni egyet.

   • macca8

    Mondta pep, h tul melyen kezdtunk a gol utan vedekezni, es h a gol utan azert termeszetes a drukk is

    • nordsee

     IMHO ezt nem hagyta volna Klopp. Prompt belenyúl, ha nem is cserével, de valami dörgedelemmel. Pedig ismert hatás a Poolnál, de biztos más csapatnál is. Szerintem egy ilyen edzői attitűdön simán múlhatott a tegnapi.

     Jó, hogy a Watford után ledobtam magamról a TOP4 elvárást, de így is nagyon idegesítő visszagondolni rá.

     • macca8

      Ezt adom, bar vovadoki szerint klopp nem a meccs közbeni valtoztatasairol hires

     • nordsee

      Nem kellett volna formációt sem váltani, csak öszpontosításra szólítani. Elejét lehetett volna venni, ahelyett, hogy adtuk alájuk a lovat. Megnyert meccs volt.

     • kevin67

      támadásban kellett volna maradni

     • LudasMatt

      multkor volt stat eddig durván jol bejöttek a cseréi. Már ha ilyen változtatásra gondol. Mondjuk az is tény hogy sokszor olyan trágya módon játszottunk, hogy azon a csere csak segíthetett.

   • kevin67

    a lucas becserélése is ezt jelezte

    • Robbie_Fowler

     meg lett az eredménye, még jobban magunkra húztuk őket.

  • Ddodi

   elfáradt? 45 perc alatt? ajajj

   • kevin67

    felett: 46. perc

    • Tornyi Barnabás az isten

     Az a +1 perc nem kellett volna.

     • kevin67

      az utolsó percig bírta

    • Ddodi

     nem lett jobb…

  • mondjuk akkor lehet, hogy eddig nem véletlenül volt csere mindig Allen. Viszont akkor most miért voltak erőltetve? Ezen ment el a meccs.

   • kevin67

    25 évre titkosítva van a válasz

 • lacko77

  Koszi Mate, szuper lett.

 • macca8

  Maximalis upvote!

 • Vladimir Kozlov

  5* ennél többet nem tudok adni ?

 • Bócz Zoli

  Tegnap a bayern nulla kaput találó lövéssel hozta el az egy pontot. Először is ezt kellene megtanulni,ha nem rúgunk ne is kapjunk.

 • csöpi

  minden kalapom leng!

 • Suarez07

  Hú baze! Mennyi információ! Gratula!

 • nordsee
  • Tornyi Barnabás az isten

   Az öreg nem látszik túl lelkesnek, hogy egy büdös, lucskosra izzadt mezt kell megfognia…

   • changemynamekukac

    vagy csak a szöszi nem fürdött két napja, és még a meccs is rásegített

   • Mister Eko

    vagy nem nagyon emlékszik, bár azt nem hiszem :D

  • Ddodi

   spanyolhonba már a nap se süt? vagy Fernando mindig ilyen albínó volt?

 • The Pertő

  Fantasztikus mű, megint sokat tisztult a kép. Köszönöm. Szép napot! :D

 • liveman

  Huhh Máté! Valami hihetetlen a profizmusod. Nagy kincs vagy számunkra.
  A meccshez én se nagyon szólnék hozzá. Alapvetően szerintem rendben volt. Azt azért megjegyezném, hogy mennyivel más egy Klopp az oldalvonalnál, mint Buvac. Nem véletlenül van ez a team úgy összerakva ahogy.Az események ismeretében érdekes, hogy pont most nem volt Klopp…
  A jegyármizéria kapcsán viszont alapvetően szomorú vagyok. Nagyon rossz volt látni, azt a bizonyos 77. perc körüli eseményeket. Számomra egészen döbbenetes volt ahogy a szurkolók eléneklik a klubhimnuszt, a You will Never Walk Alone-t,… majd otthagyják a csapatot! Felfoghatatlan, szürreális ez így együtt.
  Nem tudom, és nem is akarom megítélni innen, kinek mennyire van igaza ebben az ügyben. De azt tudom, hogy ez így ahogy történt, többet ártott csapatnak, hírnevünknek mint használt. Egészen biztos vagyok benne, ha én lettem volna ott a pályán a 77 perc környékén miközben 2:0-ra vezetünk, s azt kell látnom, hogy a szurkolók elhagyják a stadiont, miközben valami teljesen nem oda való dolog történik, befolyással lesz rám, akármilyen profi vagyok, és fejben, koncentrációban nem tudom ugyanúgy folytatni.
  Úgyhogy inkább csak kérdéseim vannak: Biztos, hogy ez volt a tiltakozás legmegfelelőbb módja a szurkolók részéről?
  Biztos, hogy nem lehetett volna valami más módját találni annak, hogy kifejezzék nemtetszésüket?

  Végezetül egy mai személyes sztorit osztanék meg veletek. Szülinapi focis partira voltunk ma hivatalosak, ahol a kisfiúk többsége Barca-real-bm-chelsea-mu mezben volt. Csak az én két fiam volt liverpool mezben. Mindenki büszkén mesélte mi mindent nyertek mostanában, milyen sztárok játszanak ott. Mikor az enyémekre került a sor a nagyobbik átölelte a kisebbik vállát és azt mondta: Nekünk meg van egy YNWA. Büszke voltam rájuk.
  Többek között emiatt sem volt jó üzenete tegnap annak, ami és ahogy történt.

  • ma(jd jövöre)dskillz

   hat klopp vakbelét szerintem nem érdekelték a körülmények..

   • Borvirag

    #kloppvakbeleout

  • szerintem ha Klopp ott lett volna, akkor ezt nem bukjuk el. Nagyon hiányzott az a tűz, hogy hajtsa őket valaki az oldalvonal mellől.

   • kevin67

    amióta Klopp itt van, egész végig arról papolt, hogy a meccs végéig ki kell tartani, nyomás alá kell helyezni az ellenfelet. ha ennyit nem tudnak fejben tartani ezek a srácok, akkor az gáz. Ez Klopp nélkül is tudható. Bár én is úgy gondolom, ha ott van másképp alakul a meccs.

    • ettől függetlenül van egy olyan személyes atmoszférája, amivel esetleg semlegesíteni tudja a tüntető szurkolók negatív hatását. Mert az kétségtelen, hogy van ilyen, ezt még egy angolul nem tudó játékos is megérti/megérzi.

     • kevin67

      azt hiszem, hogy kicsit sokat képzelünk bele szegény emberbe. ettől még q nagy edzőnek és figurának tartom, de ennek a keretnek ebben a formában nem sok van hátra.

     • azért nem sok ilyen edző van, aki ennyire együtt él a játékkal, játékosokkal, szurkolókkal is akár. Szerintem ennek lehet olyan ereje, hogy számít.

     • kevin67

      igen-igen; evvel teljesen egyetértek; ő megtesz mindent, csak srácok kevesek hozzá. csak a bajnokságban már most 8 vereség, és hogyan és kiktől? ez az egész szezon egy rémálom, annak ellenére, h kivégeztük a cityt és a dinamót is, vagy a lesztert is egyszer.

  • The Pertő

   Üdvözletem neked, meg a srácaidnak! YNWA! :D

 • HH

  Köszi, Máté.

 • Kriccs

  Köszi az írást!
  Annyit megjegyeznék, hogy ebben az esetben semmi köze nincs a meccsdömpingnek a sérülésekhez. Allen epizódszereplő és Lovren is eddig kényszerpályán volt, ~ egy hete tért vissza. Nyilván nem kockáztatnának ekkorát, mivel van Kolo és egész tűrhető produktumot pakolt le mostanában. Egyszerűen nem gondolnám, hogy Lovren és az orvosok heveny bólogatása nélkül nélkül kockáztatták volna meg a PL leggyengébb csapata ellen. Szerencsétlen sérülések vannak és ebből is kijutott nekünk rendesen.

 • bag

  Ki fog engedni szerintetek? egyáltalán mi lehet a következő lépés?

  • Borvirag

   Éjjel megnézem a Super Bowlt, megiszom közben pár sört, aztán majd meglátjuk.

  • Crouchy_289

   ez olyan mint a taxis tüntetés. Csak azt bizonyítják be ezek a szurkolók, hogy valóban semmi szükség rájuk.

 • tnorbi

  szerencsére rendeződtek a dolgaim,most minden tapírfaszul jól alakul, (mondtam,hogy olvasni fogom a posztokat)így véget vetek az önként megítélt számkivetettségemnek.
  “míg távol voltam”(nem is volt hosszú idő) új szerző csobbant a jaccuziban, gratulálok glenthemathematician, nagyon keményen odarakta első posztjait.
  még Tornyi is visszatért micsoda öröm.. :D

  Máté-nak pedig köszönet mert ez vmi olyan zseniálisan világklasszis poszt lett,hogy ezt már nem bírtam ki szó (írás) nélkül, gratulálok.

  • csöpi

   Öröm ezt olvasni! Üdv itthon!

   • tnorbi

    köszönöm, :)

 • Poco77
 • falonpok

  Egy másik oldalról is megközelíteném a dolgokat:
  igaz csak átfutottam, de a lényeg lejön; http://goo.gl/mMpLUZ
  A posztban is benne van mekkorák a jegyárak mindenhol. Baromi nagyok!!! Lehet, hogy most ez a 77 (teljesen lényegtelen, hogy most kinek miben van igaza) volt az a pont ami elég volt ahhoz, hogy ezt megcsinálják. Kérdezzünk egy Arsenal szurkert pl mennyire örülnek a jegyáraknak. Csak hát mi még szarul is szereplünk, az ingerküszöbb alacsonyabb és ez most liverpooli legényeknél így bukott ki. Ez egy olyan dolog ami mellé más klubbok helyi!!! szurkolói is mellé tudnak állni, mert világ legdrágább ligájában mindeki sokalja ezt a jegyárat. Szervezzék át egy kicsit a klub gazdasági struktúráját, a szurkolókat meg ne vegzálják évi több ezer fontos meccs “élményekkel”.
  Lehet, hogy most amit a pooli szurkerktől láttunk, arra majd pár évvel késöbb úgy tekintünk, hogy ők indítottak el egy kis változást a ligában. Vezessenek be erre valamilyen szabályozást, mert igazából ez egy tendencia ami a ligában jó pár éve tart. Brutálisan drágultak mindenhol a jegyek az elmúlt öt évben.

  (és hát nézzük meg, hogy mennyire is sikeresek az angol csapatok nemzetközi szinten a rahedli lóvé ellenére az elmúlt 5 évben, a lemaradásuk inkább tovább nő. Nem lehet, hogy ráférne egy kis átalakítás (rendszabályozás) a liga minden csapatára?)

  • Borvirag

   Tulajdonképpen úgy is meg lehet közelíteni a dolgokat, hogy a helyi szurkolók csinálják a hangulatot, ergo a klubnak kellene fizetni azoknak, akik vegigéneklik-szurkolják a meccset. A bevétel meg jöjjön a tévéközvetítésekből. Mindenki látott már zárt kapus meccset, halálosan unalmas úgy meccset nézni.

 • Enzo

  na, épp akartam kérdezni, hogy nincs-e valami fasza magyar nyelvű összefoglaló erről az egész jegymizériáról, erre Máté ír egyet :D oké.
  zseniális amúgy megint. esküszöm ha ezek a posztok angolul lennének, már leigazolt volna valami szakmai portál…

  • Gergely Aranyossy

   EZ, a szakmai portál :)

   • kevin67

    ez a blog legenda lesz

    • Borvirag

     Annak a párszáz embernek, aki olvassa, biztos! :)

     • kevin67

      mindig így kezdődik :) A Nyugatot is csak pár száz példányban tudták eladni annak idején…

     • Crouchy_289

      csak a Liverpool nem is érdekel pár száz embernél többet Magyarországon

     • Rpi

      A minosegi cikkek viszont igen.

     • kevin67

      hátha van valami celeb, aki Poolos. vagy lefizetjük Zsuzsit, h mondja azt, h ő az.

     • Crouchy_289

      mert nyilván aki jelenleg celebeket fogyaszt, annak Máté pénzügyi elemzéseire lenne igénye. Fuck logic that’s why.

     • kevin67

      nekik mindegy mire mondanak valamit. akár az is érdekelheti őket, ha az a menő. ne keress már semmi különöset e mögött. csak a magamutogatás, a fogyasztás és a bevétel oldaláról érdemes ezt nézni. mármint ezeket.

     • kevin67

      nézd meg milyen szar trendeket követnek manapság az emberek. akkor ami jó, azt miért ne lehetne divatba hozni?

     • Borvirag

      Ez messzire vezet: Egyél szart! Egymilliárd légy nem tévedhet! :)

     • kevin67

      szeressük vagy nem, ez a módszer prosperál :)

     • Crouchy_289

      ha bl-t meg bajonkságot nyernénk sorozatban, akkor lehetne arról beszélni, hogy nő a “szurkolók” száma. teljesen mindegy hogy mennyire jó ez a blog, nem fog érdekelni szignifikánsabb több embert, mert egy sportág egy csapatára fókuszál, egy 13-4 millió ember által ismert nyelven.

     • kevin67

      a fordítás ma már csak egy kattintás kérdése

     • Crouchy_289

      jó, belátom, csak idő kérdése, és milliók fognak vörös fonatot olvasni.

     • kevin67

      :)

 • vadkacsa

  Eddig nem nagyon voltam képben ezzel a jegyár-mizéria dologgal, meg igazából lusta is voltam utánanézni. Köszönjük a hiánypótló bejegyzést! Maxiriszpekt!

 • puzser

  elég részletese poszt lett, meg kell hagyni. azt hinnénk nem lehet magasabbra tenni a lécet de mindig sikerül!

  nincs 1 hete, hogy Mignolet-ről írtam, erre tessék… na ezért nem kell a társakat leüvölteni hiba után…!!! milyen jó lett volna, ha most például ha az energiáit a sorfal irányításába fektette volna. Mert itt kellett volna irányítani és ha nem nem hallják amit mond, akkor meg üvölteni. Bár a probléma az, hogy szerintem Mignolet a sorfal helyezkedését jónak találta….
  Vagy a rövid az övé, vagy sorfalat állította rossz helyre, de ez a gól egyértelműen az övé. A megnyert meccsből egyből éles meccset csinált és elindította a lejtőn a csapatot. Erre nincs jobb szó, mint az angol kifejezés. Invite pressure.

  Where do I bet for West Ham’s first shot on target against Liverpool to be a goal? Based on recent experience, willing to take any odds.

  Ezt kérdezte valaki január 26-án… Azóta sem változott semmi.

  A változatosság kedvéért ma is az első kapura tartó lövésből gólt lett, és az összes kapura tartó lövésből is sikerült gólt kapni. 2/2

  Egy kis statisztika, lesz benne olyan is, ami már szerepelt, de leírom, hogy együtt lássuk őket.

  Mignolet has conceded 12 of last 19 shots on target. Thats 63% shots on targets were goals. Sixty Fucking three.

  Simon Mignolet: Has made more errors that have led directly to a goal (9) than any other player in the last 3 Premier League seasons

  Liverpool have conceded 8 goals in their last 3 Premier League games.

  Liverpool have conceded in 26 matches in all competitions this season. They’ve conceded from the first shot on-target in 21 of the 26.

  Az összes általunk engedett lövés 14,35%-a (2nd worst in the EPL) és ezekből a kaput eltaláló lövések 40,96%-a góllal végződik.( 2nd worst) Mindkét mutatóban a Bournemouth mögött vagyunk az összesített statisztikákban. Hazai pályán viszont már az első helyen állunk a kaput eltaláló lövések 48,39 %-ból gól lesz! Majdnem minden második kapura tartó lövés gól…Tarthatatlan. ( mindezt úgy, hogy ha hihetünk a statisztikáknak a 3. legkevesebb lövést engedjük… kevés lövést engedünk az ellenfélnek, de abból minden 2. gól. Ideális párosítás…)

  Érem másik oldala, támadás, hogy ne csak a védelemről legyen szó.
  3. legtöbb lövés a ligában
  5. legtöbb SoT
  10. legtöbb gól

  Jön a fekete leves:
  Kaput eltaláló lövéseink 28,64%-ból lesz gól, legrosszabb a ligában ( 1st Spurs 40%)
  Összes lövésünk 7,67%-a lesz gól 2. legrosszabb a ligában az Aston Villa után 7,2%

  Otthon:

  2. legtöbb lövés, 4-el elmaradva a City-től.
  11. legtöbb SoT
  15. legtöbb lőtt gól, többek között a Norwich, Bournemout és WBA (!!!) után

  Lövéseink 24%-ban találnak kaput, legrosszabb mutató

  Nyáron elég nagy változások várhatóak, a védelmet nagyon rendbe kell tenni, ezt követően pedig a középpályás védekezést. Kell egy megbízható gerinc amire lehet építeni, mert egyenlőre ez nincs meg. Minden csapatrészre lehetett már hallani kiszemelt játékost, egyedül csatárra nem nagyon emlékszem, kíváncsi vagyok oda igazolunk-e valakit és ha igen kit.

  • Szerintem ha jövőre és nem csak azután akarunk villantani akkor nem szabad túl sokat változtatni a kereten. 4-5 poszt max. amihez hozzá lehet nyúlni.

   • Borvirag

    Én is ebben bízom, bár illúzióim nincsenek. Nem tudom megállapítani, hogy milyenek lennének a fiatalok, ha rendszeresen lehetőséghez jutnának. A 4-5 csere szerintem egy általános ökölszabály, egy jól működő rendszerben sosem szabad csapatot építeni olyan értelemben, hogy minden évben kicseréljük a keret felét, hanem minden évben néhány változtatást kell csinálni. Klopp szerintem már nyáron elkezdi összerakni a puzzle darabjait, de komoly előrelépésre nem számítok, mert Benitez óta nem volt profi csapatépítés és először ki kell futtatni a szükségtelen/gyenge/hibás elemeket. A fenti gondolatmenet számomra azt bizonyítja, hogy alapvetően még mindig a hátsó alakzat problémás, tehát logikus lenne, ha először kapust és hátvédet vennénk. De mint tudjuk, az utóbbi években a Liverpool döntéseire csapatépítés terén nem jellemző a logika…

   • dr.C

    Én taktikailag nem értek hozzá, de a helyzeteink relatíve nagy számából kiindulva egy góllövőre lenne leginkább szükségünk, aki pl. eldönthetné a tegnapihoz hasonló meccseket, bár ez nem is annyira jó példa, lévén nem nulla-nulla lett. Nálam ez lenne a prioritás, a gond az, hogy leginkább ehhez kell a zsebbe nyúlni. Vagy nem nyúlunk a zsebbe, hiszen van nekünk Stu-nk, de hát tudjuk, … Ha Benteke 2. sz. csatár lenne, talán ő is összeszedné magát, levetné a 32 milliós címke terhét…

    • macca8

     Egy csatár és egy kapus

     • kevin67

      ez biztosan kell. a többiekből, az ifikből és a visszajövő? markóból még lehet csapatot csinálni.

   • puzser

    benne vagyok! GK, CB elvileg már van, ha lehet hinni a híreknek akkor Matip jönni fog, középpálya és csatár

 • Ryjnaldum

  Skyon lehozott BR nyilatkozatokból szösszenetek:

  Liverpool’s American ownership are said to favour the signings of players under the age of 24 instead of spending large amounts of money on established players.

  “The club needs to look at it and decide whether they want a business model or a winning model.
  .A winning model would mean trying to get the best possible players that you can, at whatever age they are, it doesn’t matter.”

  Egyértelmű utalás rá, hogy az FSG igenis beleszól az igazolásokba, sőt korlátokat is szab

  • Kár, hogy a klub Shankly óta akkor volt sikeres mikor nem túl nagy pénzért fiatalokat igazolt. Bővebben:
   http://pool.taccs.hu/2015/06/23/ship-to-wreck-az-elmult-fel-evszazad-az-atigazolasok-tukreben/

   • Ryjnaldum

    Én nem azt mondom, hogy ezen az elven komolyan változtatnunk kell és 180 fokos fordulatot venni (BR sem: “Other clubs will be in the market to just buy the top talents, irrespective of what age they are, in order to look to win. I think the best clubs must get the balance between both [models].”)

    De ha paradigmát csinálunk abból, hogy fiatalokat igazolunk, akik pár év nevelgetés után továbbadunk, és emellett nem vagyunk hajlandóak rá, hogy legalább az utolsó hiányzó láncszemekkel kiegészítsük a csapatot, kortól és ártól kb függetlenül, úgy szerintem nehéz lesz rövid és hosszútávon is fenntarthatóan sikeresnek lenni. Persze néha összeállhatnak a csillagok, de fenntartani ezeket, vagy gyakoribbá tenni így szerintem nehéz lesz. Ez az egész aggaszt engem és ez a BR nyilatkozat megerősíti a kételyeimet az FSG irányával és megoldásaival kapcsolatban. Várom a nyarat mint mindig, hátha néhány jó húzással pozitívabb lesz a kép egy picit

    • A megoldás elég egyszerű. Eljutni oda, hogy a legjobbak se akarjanak elmenni. Akkor nem válunk nevelő egyesületté.
     Ehhez folyamatos BL szereplés kell.

     • Tornyi Barnabás az isten

      Vagy Ligakupa győzelem.

     • Borvirag

      Ugyan! Amikor folyamatosan BL-ben szerepeltünk Benitez alatt, akkor is elmentek a legjobbjaink, kivéve SG. Felejtsük már el ezt a BL mantrát! Kell a BL, mert pénzt hoz, kell a BL, mert ha jó a csapat, akkor esélyünk van ott is nyerni, de ne áltassuk magunkat azzal, hogyha folyamatosan BL-ben szereplünk, akkor nem fogják elvinni a legjobbakat a még nagyobbak.

     • Tornyi Barnabás az isten

      Szabadság! Itten hordozák
      Veres zászlóidat,
      S eladatnak legjobbjaink
      A hosszu harcz alatt.

     • kevin67

      leigazoltuk Petőfit? mondjuk motiválni azt tudott! csak bornemissza volt, mint a leszteres gyerek :(

     • http://www.lfchistory.net/Transfers/ByManager/20-0

      Rafánál rosszabb példát nem is lehetett volna mondani. Vele végig BL-ben voltunk és nem happolták el a legjobbjainkat.

      6 év alatt 3 eset volt, akik mind a Realba mentek.

      Az áruló, akit még érkezése előtt adtak el.
      Xabi és Arbeola, akik meg már azon a nyáron mentek mikor a két bohóc okozta szarkupac (adósság halom ami miatt majdnem csődbe mentünk) odáig ért, hogy meglátszott az átigazolásokon.

     • Borvirag

      Mondjál jobb példát! Emlékeim szerint Rafa után 2 “legjobbunkat” happolták el, el Ninjot és Suarezt! :P Mascheranot persze kifelejtetted! :P

     • Komolyan nem nézted meg e linket???
      Macherano RH- alatt ment el a pénzügyi csődünk kellős közepén!!!

     • Ryjnaldum

      Egyébként nem biztos, hogy az olyan egyszerű. Az Arsenal folyamatosan BL-ben volt, mégis elvitték a legjobbjait. A United is mégis elvitték CR-t. Szerintem Hazard is hajlana a váltásra, sőt ha komolyan rámenne valamelyik nagy Agüerora talán ő is, bár ő helyzetét a Madridos múltja nehezíti. Nem is feltétlen azt mondom, hogy minden áron itt kell tartani minden klasszist, ebben a helyzetben ez elég nehéz, nem mellesleg minden kiszivárgott infó azt sugallja, hogy az FSG el is akarja adni a csúcson lévő embereket. Hanem azt, hogyha elmegy 1, mint Suarez, akkor legalább jól kezeljük. Az Atleticóból is folyamatosan hordják el a jó csatárokat, mégis mindig bepróbálkoznak az adott esetben legkézenfekvőbbnek tűnő, drága megoldásokkal, és többnyire be is jön nekik. És egyszerűen nem hiszem el, hogy nekünk nem lett volna lehetőségünk ennél jobban kezelni ezt a helyzetet. Vajon nyáron végre fogjuk és megpróbáljuk kiteljesíteni a Cou-Firmino-Miszter X hármasban rejlő lehetőségeket? Ha ehhez az kell, hogy miszter X-ért 40 millió fontot fizessünk, szerintem akkor is megéri, mert ha csak 1x neki köszönhetjük a BL-be jutást, már megtéríti az árát. De azt sem hiszem, hogy ne lehetne kiszakadni a drága középszer szigetlakók köréből (bár ha az FA tovább növeli kötelező számukat tényleg nem lesz egyszerű). Egyszerűen egyelőre nem igazán látom, mivel kívánunk előrelépni stabilan a vegetálásból. Vagy csak az éppen adott döntések jelentős részével nem értek egyet, és ezzel erősödnek az FSG-vel szemben fennálló kételyeim. Félek ezzel így többnyire oda fogunk kilyukadni, hogy egymást váltja nálunk pár potenciális klasszis, de nem teremtjük meg nekik a lehetőséget, hogy kihozzák egymásból és a többiekből a lehető legjobbat. Vagy ha igen, az néhány évente egyszer fog megtörténni, és azt a klasszisaink kiugrásnak fogják használni, hogy továbblépjenek

     • LudasMatt

      az atleti olcsó igazolásokkal szokta pótolni a lenyúlt sztárjait, nem méregdrága bevált csatárokkal.

     • Benyo

      azért a Vietto gyerekért kicsengettek pár millát a Villarealnak

     • Falcao, Mandzukic, Griezman, Martínez

     • LudasMatt

      Aguero, Costa meg olcsok voltak. Griezmann 24 millio font volt, azt sem nevezném drága, meg kiforrt igazolásnak. A lényeg, hogy nem 50 millios igazolásokkal pótolják az elvitt embereket hanem értelmes áron kapható akkor még kevésbé felkapott játékosokkal.

     • Ryjnaldum

      Agüero akkori áron azért nem volt olyan olcsó. Bár az is tény, hogy nekünk nem igazán opció Dél-Amerikából igazolni. Griezmann Lallana árkategória. Ők jó döntést hoztak, mi szart

     • Ryjnaldum

      Falcao 30 millió font. Jackson Martinez 26 millió font. Ők 15 milliós fiatalt vesznek Vietto formájában, akinek volt már sok gólós szezonja odaérkezése előtt, mi Origit, akinek egy jó VB-je volt. De valóban ez így talán nem éppen túl meggyőző lista, de egy biztos, ők jól kezelik a rendelkezésre álló kereteiket, mi pedig szerintem nem

     • Ha figyelembe veszed az angol és a PL felárat akkor nem olyan olcsó igazolások ezek.

     • Thierry12

      inkább a Portót kellene citálni

     • A kedvencem a Porto, aki a 3. fél tulajdon miatt a töredékét teszi el az eladások után járó pénznek. Hiszen az javarészt a játékosokat tulajdonló cégnél landol.

     • Thierry12

      Ez is tény, de baromira értenek a tehetséges játékosokhoz, plusz a több tulajdonos miatt számunkra ez az urca zsák.

     • Az Arsenal akkor és addig adogatta el a legjobbjait, amíg az adósság állománya a bevételeinek a kétszerese volt (na jó míg jelentősen meghaladta a bevételeit hiszen van Persiet 2012 nyarán adták el).

      A MU akkor adta el CRonit mikor az adósságállománya 2,5 szerese volt a bevételének.
      https://docs.google.com/spreadsheets/d/1Mjt6xQ2SrsfDM8mpetlelU6LjI8Q7LOCoyjCNDaFOFE/edit#gid=0

      Egyébként mindkét nagy öreg arra hajtott hogy úgy adja át a jelentős adóssággal küzdő klubját, hogy a következőnek legyen mozgástere, így mindkettő erősen az adósság lefaragásával volt elfoglalva a vége felé.

     • Ryjnaldum

      Nem vagyok meggyőződve róla, hogy stabil anyagi helyzetben sem hisztizte volna el magát néhányuk. Mindenesetre a mi helyzetünk hozzájuk képest egy fokkal még rosszabb

     • Borvirag

      Még egy észrevétel. A BL nem ahhoz kell, hogy ne vigyék el a legjobbakat (azokat úgyis elviszik, lásd lenn), hanem azért, hogy ideigazoljanak. El nem tudom képzelni, hogy Firminot hogy tudták meggyőzni, hogy idejöjjön BL és kupák reménye nélkül. Előtte talán Suarez volt, akit úgy hoztak ide, hogy már név volt a piacon, bár nála is volt valami harapásos sztori, ami miatt nem votl annyira kapós, mikor idejött…

     • Persze a játékos vonzásnak fontos eleme a folyamatos BL szereplés.

      Amikor folyamatosan a BL-ben voltunk és nem voltunk csődközelben akkor nem vitték el a játékosainkat. Ez esetünkben sajnos csak a 2005-2008 közötti időszak. Előtte BL nem volt majd jött a csődközeliség azóta meg nincs BL.

    • macca8

     Ez az elv az fsg megjelenése óta van, most nem kéne racsodalkozni

     • Ryjnaldum

      Nem csodálkozom rá, csak egyre inkább azon a véleményen vagyok, hogy ez így ebben a formában nem jó

    • Thierry12

     BR utolsó láncszeme Benteke volt…

     • Ryjnaldum

      Nem igazán nézem ki belőle, de mi van, ha volt egy 40 millió körüli célpontja, akit letiltott egyből az FSG?

     • kevin67

      de hát volt: sanchez

     • Thierry12

      az 2 ablakkal korábban volt

     • kevin67

      hogy megy az idő! tényleg :)

     • Thierry12

      nem mi öregszünk, csak a gyerekek nőnek! :)

     • Thierry12

      Br akart egy PLben már bizonyított csatárt, de lekullantotta, hogy nem illik a rendszerbe. Bízott abban, hogy Stuval kiegészítve mind a bója, mind a fluid támadó meglesz. Kecskés káposzta, de olyan lett, miunt a cirkuszi ló. A cukrot megette, de a mutatvány elmaradt…

     • Thierry12

      nyomott volna egy ppt-t, amivel az állását is megmentette :)

     • macca8

      Ben br vagyalma volt, most is vedte

     • Borvirag

      Biztos ő az apja! :)

  • macca8

   Nem szol bele. Van egy elfogadott stratégia, ami a manageri poszt elfogadásának a feltétele volt. Br ezt elfogadta, anno egyet is értett vele, most meg kopkodi

   • Ryjnaldum

    Nem köpködi azért annyira, kijelenti diplomatikusan, hogy nem volt ezzel gondja, de emellett kifejti arról a véleményét, hogy szerinte ez így ebben a formában nem jó. Szerintem arra hívja fel a figyelmet, hogy rugalmasnak kellene lennie ennek a stratégiának, és ő ezt hiányolja. Talán nincs is akkora jelentősége, hogy stratégiának, vagy beleszólásnak tekintjük e, a kérdés, hogy nem éri ezt meg rugalmasabban kezelni?

    • macca8

     Ben 32m proven pl striker, sanchezzel megvolt a megegyezés, lallana, lovren mind idosebb volt, milner detto. Csak paran a tipikusan nem fsg igazolasokbol

     • Ryjnaldum

      Épp ez az egyik probléma, hogy amikor néha napján kilépnek a korlátaik közül, akkor csak középszerig jutnak el. Lehet hogy azért, mert az adott helyzetben épp rosszul döntenek, de az is lehet, hogy csak nem mernek még pár milliót rászánni az egyel jobb kategória. Nem tudom mi az ok, de az utóbbi időszakot tendenciózus rossz döntések jellemezték, és az a véleményem, hogy ebben része volt az FSG paradigmájának is

     • macca8

      De kik? Mert ezek közül kb mind br emberei

     • Ryjnaldum

      Az FSG, és ezt tudatosították BR-el is. Akinek bizonyos helyzetekben lehet csak ezek az opciók maradtak. Persze ez az egész csak feltételezés, de BR erőteljesen arra utal a fenti mondataival, hogy megkötötte a kezét az FSG

     • macca8

      ugyan már. amíg itt volt, ment a fantastic owners, really helpful, great és hasonlók. most h megbukott, megy a mutogatás. rohadtul nem szimpi. a tc hozta a legsikeresebb embereket: cou, studge, firmino, br igazolásai borini, allen, benteke, lallana, milner, lovren – ezek közül az utóbbiak pl mind az fsg által forszolt 24en túliak

     • Ryjnaldum

      Amíg itt volt nem is mondhat mást. Klubbon belüli embertől soha nem fogunk hallani kritikákat a rendszer ellen, és ez talán nem is baj. De ettől még talán érdemes meghallgatni azokat, akik már szabadon kifejthetik a véleményüket, hisz bennfentes ellenvéleményt szinte kizárólag ők szolgáltathatnak

     • macca8

      talán érdemes távolságtartással fogadni egy bukott manager véleményét, aki egy rohadt szóval nem említette, h bármiben is hibázott volna. ellenben most előjön azzal, h debbezeg a tulajok, a tc, vagy akárki más. csak nem ő. hiteles, felettébb

      “I have regular contact with the owners and the relationship has always been strong,” Rodgers said at his press conference on Friday. “Whatever happens here, whether I’m here for one day, one month, one year, whatever, I’ll always have a huge respect for the owners here and the people that work here.

      “Obviously, I am involved heavily in the identification of the player,” Rodgers told the ECHO.“We work very closely together – it’s worth stressing that. It’s key that we are very much one club.“We are really preparing for next season. I’ve had some very good meetings with our recruitment team. We are very much together as one.

      “Both clubs work on different models, we are on different roads in terms of how we want to achieve success,” he said.

      “We are a club who have an identity and a philosophy of how we want to work and that is built through the club and we will hopefully cultivate and grow it over the years to come.

      “However this season finishes it will be a great victory for the model we have employed here of player development.

      “I won’t disrespect what (City) have done because they had a lot of new money come into the club in order to gain success.”They have invested that money wisely in a lot of top players and that has won them the league, the FA Cup and the League Cup, so I am sure their supporters won’t be complaining.”

     • Ryjnaldum

      Vili, ezt mondja a klub alkalmazottjaként, úgy hogy száguld együtt a vonattal. Aztán leszáll róla, lenyugszik körülötte a pezsgés, nyugi van, átgondolja a dolgokat, nem köti őt már szerződése és elkezdi másképp látni a dolgokat, vagy lehet hogy végig így látta, csak nem mondhatta ki. Tény, nem szimpatikus ez a fordulat és talán igaza van Slebernek nem is túl igazságos ez a részéről, tekintve hogy ő maga is besült a saját embereivel. De lehet úgy érzi vele akarja mindenki elvitetni a balhét, és igazságtalannak gondolja

     • macca8

      Egy fokkal hitelesebb lenne, ha magaban is keresne a hibát. Nemcsak, h nem szimpatikus, de nem is hiteles, egyszeruen nem hihető, amit mond.

     • LudasMatt

      nade hülyeséget is beszél, az összes drága meg best possible igazolásunk így vagy úgy de bukta volt, míg az olyan ‘sosehallottamróla’ arcok mint Emre, Moreno, Cou sokkal jobban beváltak. A tapasztalataink pont ellentmondanak BR állításának, és a fiatalok vásárlása, az általa üzletinek hívott modell rész az ami jobban működik. Kicsit nagy lett az arca a faszinak, ami talán magyarázza azt is, hogy miért nem tudott kimászni a ködből. Szomorú ezt látni, mert a dolog sokkal szebben indult.

  • Lovrennel, Lallanával, Bentekével ez az állítás annyira nem stimmel.

   Amúgy meg persze hogy beleszól, TC-ben is benne van Gordon, Ayre akik nem a szakmai rész.

   • Ryjnaldum

    Nem őt akartam védeni, nem akartam felmenteni a hülyeségei alól. De néha azért elgondolkodom, hogy ezek néha nála nem B és C lehetőségek voltak e, az FSG által letiltott A célpontjai után. Valószínűleg persze nem és ezek az ő tévedései voltak. De legutóbb téma volt, hogy vajon beleszól e az FSG az igazolásokban, és BR most mondott néhány konkrétumot az ügyben

    • macca8

     Miért tiltottak volna le barkit is, ha a tovabbi opciok gyengebbek? Azert szokott lenni valasztasi lehetoseg, h ha nem jon össze az első számú kiszemelt, legyen hova nyúlni, tiltani nincs ertelme

     • Ryjnaldum

      Talán mert nem mernek/akarnak senkiért sem 40-45 milliót fizetni. Pedig lehet hogy 1-2x szükség lenne rá és sokat segítene. A pénzügyi lehetőségünk szerintem megvan hozzá, kérdés hogyan használjuk fel a rendelkezésre álló forrásokat

     • macca8

      Carroll 35m volt, mostani aron az boven 40 folott van. Nem az a lenyeg, h 40 folott legyen, hanem h jo legyen: cou, suarez, studge, firmino, hendo

     • Ryjnaldum

      De ez nem biztos, hogy mindig elég. Szerintem nem várhatunk folyton a lehetőségre, amit egy esetleges áron aluli vétel jelent. Nem az a lényeg, hogy mennyibe kerül, de el kell gondolkodni, hogy talán egy 40-45 milliós vétel jelenti adott esetben a megoldást. Mert lehet hogy közvetlenül nem térül meg, de az egész keretre olyan hatást gyakorol, ami végül bőven megtéríti. Mindegy ez már megint a sokat átbeszélt témákhoz kanyarodik, de talán ez a 2 év megmutatta az FSG-nek mi történik, ha nem pótolunk megfelelően egy távozó klasszist, és ha egyszer végre megoldjuk ezt, akkor utána már nem kerülünk még egyszer ilyen helyzetbe. De ettől még fennállnak az aggályaim

     • macca8

      ja, hát talán. vagy nem. utólag meg mindig könnyen okos az ember

     • Borvirag

      Úgy is lehet érzékeltetni a dolgot, hogyha eladod a full extrás bmw-det, vajon pótolható-e két középkategóriás vassal? :)

     • macca8

      Tomkins reakciója minderre:

      BR idézetei:

      “Well I think it is probably a little difficult at the moment,” he said, assessing the club’s current position.

      “I didn’t have any problem working under [a transfer committee].

      “The club needs to look at it and decide whether they want a business model or a winning model.

      “A winning model would mean trying to get the best possible players that you can, at whatever age they are, it doesn’t matter.

      “Some clubs will go into work and have that in mind.

      “Others will think it is about buying a player, developing and improving them and then selling them on for a much greater fee, as opposed to getting the best possible player, irrelevant of his age, in order to win.

      Tomkins:
      Does Rodgers even know what clubs he’s talking about? What is this fiction?

      Who only buys the best possible players irrelevant of age in order to win? Arsenal? No. United? Not for a long time (bar the occasional one-off; and how have they done since Van Persie melted after one season?).

      City? Spent fortunes on younger players of late, realising that the other model had left them with an ageing squad. Spurs? No way. Chelsea? Possibly. But then how’s that working out for them this season?

      And he’s lying about having a problem working under the transfer committee, plain and simple.

     • Ryjnaldum

      Túlzás BR részéről, de Tomkins ez alapján csak egy kiragadott részére reagált a mondanivalójának, holott nem csak ez volt a lényeg

     • macca8

      De itt is hazudik br, es ossze-vissza beszel

 • https://twitter.com/AzzurriLFC/status/696237213185503233

  Firmino nem csak nekem tűnt fel. Mondjuk ezek csak bajnoki statok ellentétben a posztban szereplővel.

  • Ez Suarez szint. Kár hogy csak 7,5 meccs.

  • puzser

   ezt én is láttam, csak elfelejtettem betenni

   @sleber

   Suarez 2013-14:
   NPGs: 0.94 (world class)
   Assts: 0.36 (outstanding)
   KPs: 2.67 (outstanding)
   ITs: 1.40 (decent)
   SDs: 2.82 (excellent)

   A kötényeket nem írja, de Firmino abban is kezd egyre jobb lenni :D

   Nagyon örülök annak, hogy ilyen jól megy neki. Már a Hoffeinheim-nél is nagyon meggyőző volt, egy szimpatikus csapatban egy szimpatikus (húzó)játékos. Kíváncsian várom, hogy mit fog nyújtani jövőre illetve valamint ha kap játszótársakat. Egyre bátrabban vállalkozik és az is látszik, hogy az Arsenal ellen lőtt gólja sem volt véletlen elég jó rúgótechnikája van. Az elejétől kezdve Suarez típusú játékost láttam benne, 1-2 mozdulatát, megoldását látva néha tényleg Suarez ugrik be, gólörömben is próbálja utánozni :D

   Az utóbbi idők egyik legbiztatóbb igazolásának tartom, remélem így folytatja és akkor a többek által vitatott vételárának minden penny-jét törleszti.

   • Eddig nagyon jó példa arra, hogy miért kell fél de inkább egy (néha több) év egy egy új igazolás esetében főleg ha a nyelvet nem ismeri stb stb.

    • puzser

     nekem mondod? nem győztem “megvédeni” szegényt amikor 2 meccs után rásütötték, hogy flop. pedig tényleg nem értem, hogy lehet valakiről véleményt mondani 2 hónap után, amikor BR alatt még nem is a saját posztján (!) játszott. Új ország/nyelv/csapat/poszt tényleg sok egyszerre. Meg mindenki azzal jött, hogy nem csinál semmit. De könyörgöm egy csapatban, hogy nyújtson jó teljesítmény amikor a labdát nem tudják eljuttatni neki vagy nincs kinek passzolni. Nem kell tőle csodákat várni, hogy majd egyedül megnyeri a meccseket főleg nem az első évében.

     De úgy vagyok vele, hogy az a sok gól, gólpassz és technikai megoldás nem tűnhet el nyomtalanul, nem lett ő rosszabb játékos 2 hónap alatt. Közhely, de egyébként már a labdához éréséből, ritmusérzékéből látszott már az elején, hogy különleges játékos. A jelek már a legelején megvoltak, apró kis villanások majd jöttek a helyzetek amit az elején még kihagyott szerencsétlenül pattanó labdaátvétel után vagy csak rossz lövések, és ez az önbizalmára is negatívan hatott. Most meg már tényleg láthatóan élvezte a meccset, kötények és társai. Tehát a végén már csak a “finishing” hagyta cserben a helyzetek megvoltak, idő kérdése volt, hogy mikor kapja el a fonalat, de a fejlődési ív jól látható volt.

   • nordsee

    A mentalitásra rá kell gyúrnia. Vagy a stábnak. Az első félidőben elbóklászott csak. Suareznél ilyen nem igen volt.

 • Wisdom13

  Leghosszabb poszt imminent? Egyébként a Chelsea-MU-re 82 fontért (is) volt ma jegy, bár nem tudok olyasmiről, hogy stadiont bővítenének, rangadó ide vagy oda.

  • Kriccs

   decemberben volt hosszabb is

 • Benyo

  Fúú Máté, hatalmas köszönet és elismerés ezért. A Te írásaid miatt szerettem bele a blogba, köszi még egyszer, szuper vagy! Nem kötekedésként, csak találtam egy véletlen elírást. Amikor a kamatmentes hitelről írsz, és leírod, hogy mennyi kamattal kevesebbet kell így fizetnünk, akkor gondolom ott a 4-5 milliónál fontra és nem forintra gondoltál.

  • A bug javítva.

   • Benyo

    A stadionbővítéshez. Tegyük fel, hogy az új stadionrész is megtelik, így nagyjából teljes lesz a kihasználtság, akkor az FSG mikor tervezi a további bővítést? Miután letelt az 5 év és visszafizettük a hitelt, vagy már akár közben is nekiállhatnak az új munkálatoknak? Vagy erről egyelőre nincs infó esetleg a mostani tiltakozással kihúzzák a gyufát a szurkerek a tulajoknál? Amúgy Henryt mostanában nem nagyon látni a Stadion környékén.

    • LudasMatt

     Henry elv a kölke miatt mutatkozik keveset. A másik. Elvileg a két bővítés egyszerre lett megtervezve és engedélyezve, szóval szerintem bármikor bele lehet vágni ha van rá igény. Nem hinném, hogy az 5 éves törlesztés ebbe belezavarna.

     • Benyo

      a vén szivarnak gyere lett? lemaradtam egy kicsit ezek szerint :D
      És akkor miért lett két fázis? mert így tudjuk közben használni a stadiont?

     • LudasMatt

      gondolm egyszerre nehéz lett volna megoldani, meg így az elsőnél szerzett tapasztalatokat lehet kamatoztatni a másodiknál. Illetve ha nem telik meg ez sem akkor minek még.

    • Jó kérdés.

 • Fowler_

  annyiban téves az érvelés hogy a bevételek nincsenek címkézve így nem csak a jegybevétel áll rendelkezésre a stadionberuházás költségeinek törlesztésére.

  • Thierry12

   igaz, használhatják rá az átigazolásra, fizetésre szánt pénzeket is.

   • Fowler_

    hát ha nem basznának el minden szezonban bentekékre 30 millát akkor akár ingyenes is lehetne a beugró

    • Thierry12

     ez is jogos :)

    • Janek.LFC

     A riválisaink is mind növelik a jegyárakat, így nekünk is kell, másképp sosem hozzuk be a pénzügyi hátrányunkat… a másik dolog, hogy a 77 fontos jegy arra a pár meccsre nem is a helyieknek szól, arra ott vannak az olcsóbb jegyek…

  • Ja hogy az lenne a megoldás, hogy míg mindenki más a TV pénzből játékos vesz meg bért fizet mi a stadion törlesztésre költjük. Nem is lenne az verseny hátrány még véletlenül sem.

   • Fowler_

    csak arra próbáltam rámutatni h az FSG összességében nézi h mennyit tett be és mennyit vesz ki a csapatból nem mérlegsoronként.

    a fő bajom az egésszel amúgy az h ha annyira értetlenek a szurkerek hogy nem fogják fel hogy a többség jó járt, akkor vagy kommunikálják jobban a változtatást vagy próbálják behozni azt az összbüdzsé szempontjából nevetséges évi 2 milliót máshol (igazoláspolitika pl) mert a jelen helyzetben a legkevésbé volt szükség a szurkolók felhergelésére

    • Az FSG nem a két bohóc soha egyetlen fillért nem vett ki a csapatból. Sőt eddig betett. Az más kérdés, hogy nem cukros bácsik és amit betettek azt vissza szedik. Nem tudom honnan jön ez az interneten terjedő baromság, hogy veszik ki a pénzt a csapatból.

     A kettő millió meg a SOS számolása, amit nem reális számokkal végeztek.

     • Fowler_

      nem tudom h eddig kivettek-e vagy sem de hogy befektetésként tekintenek az egészre és jövőben valamikor valamilyen formában szeretnének profitálni abban biztos lehetsz

     • macca8

      Te nem tudod. Mindenki mas tudja, h nem. Sot, betettek csak

     • Fowler_

      de ugye egyetértesz hogy a jövőben szeretnének profitálni és nem jótékonyságból vannak itt?

     • macca8

      Igen. Es?

     • Fowler_

      visszakanyarodva az elejére. mivel az egész LFC dolgot 1 nagy biznisznek tekintik így mindegy h melyik soron van a bevétel vagy a kiadás, az eredmény számít. a legérzékenyebb bevételi sort piszkálni 2 milliós haszonért ha “buták” a szurkolóid nem jó ötlet mert a saját jövőbeli bizniszedet cseszed szét ha felhúzod őket (merchandise sérülhet, morál, eredmények, igazolások is rámehetnek).

     • 9 hónapig ment előtte az egyeztetés a felek között. Nem is értem hogy ennyi egyeztetés és ennyi helyeieket éríntő kedvezménnyel hogyan alakulhatott ez ki.

     • LudasMatt

      úgy hogy sok a fontoskodó nyugdíjas, aki csak így tudja kiéni a vágyát, hogy valami “maradandót” alkosson. SOSéknek nem ez az első ilyen húzása, akkor is ezt érzeztem mikor mindenféle nyílt leveleket írtak a tulajoknak a bővítéssel kapcsolatban, holott egyértelműen meg lett mondva hogy hogyan fog kinézni a folyamat, és nem fogják elsietni sem.

     • macca8

      tehát a szurkolók semmiben sem hibásak? nem önzőek egy kicsit sem? nem képesek egy kicsit a klub (!!!) érdekeit nézni? nem képesek méltányosak lenni a klub nagyon komoly erőfeszítéseit illetően, miközben ott épül előttük az új lelátó? semmi nem számít, csak a nyomi fsg elbaszta?

     • Fowler_

      hiába van igaza az FSG-nek ha tönkremegy a “vállalkozása”

     • macca8

      ha tönkreteszik a saját szurkolói, azzal nem lehet mit tenni. a fradi szurkerek uezt csinálták itthon

     • Ryjnaldum

      Azt mondjuk megnézném mi lenne Angliában, ha az egyik napról a másikra bevezetnék a vénaszkennert :D

      Egyébként a drága jegyár általános probléma Angliába, és talán tényleg nehéz vele mit kezdeni, főleg ha 1 klub egymaga próbálkozik, miközben a másik 19 meg tovább gazdagodik

     • macca8

      Na, akkor a talant ki is lehet húzni

     • Nem vettek ki soha egyetlen fillért sem.

      Persze hogy befektetés ez részükről. Abban érdekeltek, hogy ha egyszer eladják a csapatot az addig betett pénz a klub eladásából szépen megtérüljön. Ezért is nem vesznek ki belőle pénzt, ezért is a csapat a brand felépítésével a bevételek feltornázásával vannak elfoglalva. Ezért növelik a kereskedelmi bevételeket pl edződressz szponzor. Ezért dolgoznak.

      Ez egy hosszú távú folyamat és hosszú távú befektetés részükről.

      Semmiben sem összevethetőek a két bohóccal.

     • Fowler_

      ez rendben is van és nem is említettem a bohócokat. csak azt pedzegetem h aránytalan kockázatot vállaltak ezzel a komplex jegyárrendszerrel az összbüdzséhez viszonyítva minimális többletbevétel érdekében.

     • Hát erre szerintem nem lehetett számítani, hogy így az arcukba robban. Főleg miután elég szofisztikált a rendszer. Az olcsóbb jegyek olcsóbbak lettek vagy maradt az áruk. A bérletek, ami a helyeiknek szól nyílván kevésbé emelkedtek. Vannak ingyen jegyek. A gyerek jegyek ára nem változott sőt több helyre lehet ezentúl gyerek jegyet venni. Bevezették a lényegesen olcsóbb ifi jegyet.

      Azaz a helyieknek nagyon sok kedvező dolog van benne.

      btw de minden fillért meg kell fogni hiszen nagy a verseny és vesztésre állunk pénzügyileg. pl csak szakmai alapon a legjobb felkészülés nyaranta az lenne hogyha 2-3 hétre magaslati edzőtáborba vonulna a csapat pl az Alpokba. De mi és gyakorlatilag mindenki más is éves rotációban az USA-ban vagy Ázsiában haknikzik (az Arsenal az egyetlen kivétel ők az Emirates kupával hozzák be a pénzt helyette és tényleg az alpokban készülnek kb 2 hetet). Ezek a hakni túrák is néhány milliós tételek.

     • Ryjnaldum

      A Chelsea tavaly a fárasztó VB után kihagyta ezt és nyomott egy lájti Európa-túrát. Utána baromi faszán indították a szezont

     • Friendly Thailand All-Stars 0–1 Chelsea [show]Bangkok, Thailand
      2 June 2015Friendly Sydney FC 0–1 Chelsea [show]Sydney, Australia

      https://en.wikipedia.org/wiki/2014%E2%80%9315_Chelsea_F.C._season

      A szezon után voltak haknizni.

     • Ryjnaldum

      Jól csinálták akkor. Még ezt a bulit sem dobták el teljesen, de az alapozásba már nem zavartak be vele egy VB után

     • Borvirag

      Miért nem csinálnak egy Anfield kupát?

     • Elsőre jó kérdés.

      Másodjára a helyi szurkoló tábor építése és vásárlásra ösztönzése szempontjából nem rossz helyszínre menni.

      Ráadásul nekünk úgy lett kitalálva a szponzor struktúránk, hogy a szponzoraink azért is fizetnek, hogy az ázsiai piacokon együtt jelenünk meg pl Standard Chatered.

      No meg mindig van egy kettő regionális szponzor. Ezek meg azért fizetnek, hogy a Liverpool kabala. A Rush, Fowler öregfiúk csapat járjon q+a-kre meg a srácok járjanak aláírni stb.

      Azaz nálunk nem kiváltható.

     • macca8

      De meg a 2m is szamit

     • Borvirag

      Akkor csak komplex számok lehetnek (vagy képzetes). Matematikusért kiált a téma! :D

    • macca8

     Nem vettek ki egy kanyi vasat sem.
     Nem hergeltek fel senkit, legfeljebb a szurkolok magukat. Mit kellett volna tenni? Elmondtak az ingyenes jegyeket, a felaruakat a kilencfontosakat, a szurkolok meg mondtak a 77 meg 1000 fontosat, elmondtak, h a jegyek 64 ill 45%a nem dragul, sot. What else?
     A 2m meg szamit, nagyon is: egy 40k jatekos eves bere, pl flannoe

     • Fowler_

      utólag magyarázkodott Ayre, előtte nem nagyon láttam részletes kommünikét

     • macca8

      Te nem, pedig az egesz azzal kezdodott: a hivatalos kommunikevel

     • Fowler_

      ne rám hegyezd már ki pls. a 10 ezer kivonuló alapján nem volt jól kommunikálva

     • macca8

      En őket onzonek tartom es/vagy butanak

     • Fowler_

      ezért írtam ezt:

      a fő bajom az egésszel amúgy az h ha annyira értetlenek a szurkerek hogy nem fogják fel hogy a többség jó járt, akkor vagy kommunikálják jobban a változtatást vagy próbálják behozni azt az összbüdzsé szempontjából nevetséges évi 2 milliót máshol (igazoláspolitika pl) mert a jelen helyzetben a legkevésbé volt szükség a szurkolók felhergelésére

  • macca8

   Ha az kevesebb, ertelemszeruen a tobbi penzbol is kevesebbet tudsz kolteni jatekosokra

   • Fowler_

    én spec örülnék ha feleennyit költenénk dupla hatékonysággal. FSG is

    • macca8

     Ok, de ez legkevesbe az ő saruk

 • GlenTheMathematician

  Parádés írás. Kalapom!

 • Poco77

  Megnézve a dinamo meccset nem csodálkozom, hogy Minyolé a kispadon van a válogatottban. Egy jó kapus mocskos sok pontot tud hozni a csapatnak, főleg ha az a csapat nem képes gólokat lőni.

 • Crouchy_289

  Meg kellett volna vennünk 2010-ben a Leicestert.40 milliót kellet volna költeni, most lenne egy bajnokesélyes csapatunk és plusz 35,000 férőhelyünk :D

  • Poco77

   A Southampton után az volt a terv! :-)

 • liverpudlian93

  fú, most másnaposan erre nem vetem rá magam, de holnap az első dolgom lesz elolvasni a jegyárról szóló részt. Köszi a hatalmas munkádat előre is!

 • FTLFC8

  Egy kevesebb mennyiségű hidegélelemmel átvészelhető volt ez a poszt. Nagy meló lehet összehozni. Grat hozzá :)

  • biojezus

   En leves mellett olvastam

   • Mister Eko

    én sör mellett ittam

 • Mar(tin)ci

  Ma Bogdán védte a U21-esek kapuját az olajos city ellen. sajnos kikaptak 3:0-ra az Anfielden.

  • Thierry12

   Gonosz a kérdés, de szöglet után kaptunk gólt?

   • Mar(tin)ci

    Nem. Sőt még pontrúgásból sem kaptak gólt. ?

  • Tornyi Barnabás az isten

   3 szögletből lett gól?

  • King Kenny

   2-3 nagy védése volt, a 0-3 ellenére nem védett rosszul.

   • Mar(tin)ci

    Igen ezt olvastam én is. A gólokról nem tehet, max bravúrral foghatott volna, de sajnos mostanság a kapusaink nem erről híresek.

    • Mister Eko

     Ezaz, hogy bravúr nélkül hozta le a meccset. Ez kb annyit jelent, mintha egy csatár gól, és gólpassz nélkül hozná le a meccset. Nem volt rossz nem volt rossz, de azér mégis csak azért van , hogy gólt rúgjon. A kapus, meg hogy bravúrral védjen.

 • King Kenny

  Kiváló poszt. Köszönöm. Az ilyenek miatt olvasom elsősorban a Fonatot.

  Ami rendkívül zavaró lehet a szurkolóknak, az a bérletek ára akár PL-viszonylatban is. A fent lévő egyik táblázat alapján, ősszel nálunk volt a legmagasabb (bérletek átlagára/meccs), és gondolom jövőre is hasonló lesz a helyzet. Ami azért eléggé problémás liverpooli klubról lévén szó, attól függetlenül hogy stadion felújítás is van a háttérben. Ehhez jön az is, hogy nálunk a 3. legkevesebb a szezonbérletes a PL-ben. Ez sem tudom mennyire jó, persze több szempont szerint is lehet ezt értékelni.
  Ami számomra, és lehet a helyi szurkolók számára is a legnagyobb probléma, hogy az árak (kifejezetten a bérletes árak), nincsenek összehangban a csapat teljesítményével. Mióta az FSG átvette a csapatot, egy kiugró szezon kivételével középcsapatként teljesítünk, a szezonbérleteinknél meg lassan csak a londoni csapatok bérletei drágábbak.
  Többféleképpen is lehetne spórolni. Pl. nem kéne minden ablakban nekünk kidobni a legtöbb pénzt az Aidy Ward típusú játékosügynököknek, nem feltétlenül kéne egy Milnernek (free agent volt tudom), egy Sturridge-nak heti 150k-t fizetni… Csak akkor kéne ilyen fizukkal dobálóznunk, ha a csapat a jelenleginél jóval megbízhatóbban teljesít, mondjuk legalább két egymást követő szezonban.

 • ktamas

  Ha egyszerűen akarom nézni ezt a jegy-mizériát, az egész a tulaj-és a szurkolói csoport(ok) közötti rossz kommunikáció eredménye, az FSG-nek egyszerűen el kellett volna magyarázni még az egyeztetéseken, hogy a drága jegy a sok turistának lesz, őket megkopasztjuk ahogy lehet, ti meg jöttök ahogy eddig ( páran olcsóbban vagy ingyé’)!

  • Szerinted ez nem volt kommunikalva???

   • ktamas

    hát a kivonulóknak nem jött át, úgyhogy ha volt is akkor szarul

 • kevin67

  mindjárt holnap, úgyhogy:
  Highly regarded Dutch coach Pepijn Lijnders took media duties in Jurgen Klopp’s absence on Saturday and could be in front of the press again on Monday ahead of the trip to West Ham.

 • Fowler_

  :)

  While the German was in hospital having his appendix removed (it’s rumoured to have come out on the 77th minute)…

 • LudasMatt

  Olyan másnapos vagyok, hogy 4 részletben bírtam csak elolvasni két és fél óra alatt, de megérte. Az ilyenek miatt olvasom a Fonatot, köszi Máté!

  • Ryjnaldum

   Kicsit ismerős, először részegen próbáltam elolvasni a Nagy Ikarus határozót

   • sANYNWA

    Én azt józanul.sem értettem

 • sucre

  https://twitter.com/ViktorFagerLFC/status/696463770227449857

  Az FSG újratárgyalja a jegyárakat. Szerintem ez is azt mutatja, hogy nagyon jó kézben vagyunk.

  • ma(jd jövöre)dskillz

   azt rájönnek, hogy még igy is buko és majd emelnek :D

  • Fans’ groups have called for least at 70% of the ground to be paying “affordable price” of £30.

   Amíg a tiltakozók nem érik be csak a jelenlegi jegyáraknál lényegesen olcsóbb jegy árakkal, úgy hogy 117 milla lett ráköltve a stadionra addig nem tudom, hogyan lehet itt megoldás.

 • puzser

  Jegyárak:

  Piaci alapon működő klubot szeretnénk, ami dicséretes, így nem vagyunk annyira kiszolgáltatva a tulajoknak. Kicsit a DoF-ra emlékeztet, működjön minden tovább még személycsere esetén is, és így nem vagyunk annyira kiszolgáltatva a körülményeknek plusz ez hosszú távon fenntarthatóbb.

  Alapvetően 3 fél elvárásainak kell megfelelni egyszerre, anélkül, hogy az a másik rovására menjen.
  – elégedett tulajdonos (gazdasági célok)
  – elégedett játékosok, edző (szakmai szempontok)
  – elégedett szurkoló

  A probléma az, hogy a közös nevező a pénz. Tehát a tulajdonos akkor lesz elégedett, ha van profit, ezt normál körülmények között nagyban befolyásolja a csapat szakmai sikere. A jó játékosok leigazolására és megtartására pedig szintén pénzre van szükség. Aztán a kör bezárul a szurkolónak olyan terméket kell kínálni, amiért képes és hajlandó is fizetni, ide tartozik a játék minősége is. Persze itt azért nem annyira piaci alapon működnek a dolgok, mert azért a szurkoló nem semleges vásárló hanem márkahű
  fogyasztó de azért az új szurkolók megnyerése is fontos hosszútávon.

  A jelenlegi jegyár problémát szerintem több felé kell választani:

  1. ) Egyrészt a van stadion bővítés, ami jegyár emelkedéshez vezet, mivel a költségeket meg kell téríteni másrészt, mint bármely új termék többe kerül. Ez törvényszerű és érhető. Ez egy aktuális gazdasági jelenség, de ez csak csepp a tengerben pontosabban olaj a tűzre.

  2.) A problémát súlyosbítja az évek óta zajló és egyre jobban súlyosbodó árszintnövekedés. Ez általánosságban is igaz a modern focira, de PL-re meg különösen. A jegyárak ugyanúgy emelkednek, mint az átigazolási összegek és sajnos mindent a pénz határoz meg, mint minden mást a világban. Amíg lehet Qatarban vb-t rendezni, FFP-t kijátszani addig ne lepődjünk meg ilyeneken. Sajnos a döntéshozók is ugyanolyan buborékban élnek, mint a focisták és csak a pénzt hajkurásszák. A PL lufi folyamatos és gyors felfújásával, pumpálásával nem tudnak lépést tartani a szurkolók. Nem tudnak és nem is akarnak, mondván elveszik tőlük a szeretett játékot.

  És a szurkolóknak meg teljesen jogosan elegük van abból, hogy semmibe veszik őket. Mert ahogy a mai világnak a pénz a mozgatórúgója, úgy a focinak meg ideális esetben közvetve az embereknek kéne lenniük, mert az ő érdeklődésükön keresztül realizálódik a pénz. Ha nem lesz néző, aki meccsre megy vagy mezt vesz, akkor kevesebb a bevétel.

  Nem arról van szó, hogy be kéne fagyasztani a jegyárakat, de az emelkedés ütemének sokkal lassabbnak kéne lennie és figyelembe kéne venni az emberek által elkölthető pénz mennyiségét. Gyanítom a jegyárak sokkal gyorsabban emelkednek, mint a szurkolók bevételei.

  A sport jó esetben a szórakoztatásról (is) szól. Hogy a meccs egy kellemes kikapcsolódást jelentsen a barátokkal, családdal megfizethető áron és ne arról szóljon, hogy hülyére dolgozd magad azért, hogy éppen hogy megtarts a bérletedet, amire sokan mások is pályáznak vagy félévente csak 1x tudjál kimenni egy meccsre de eközben a gatyád rámegy. Pörögsz a mókuskerékben csak azért, hogy a fejed a víz felett maradjon éppen, úgy hogy a víz szintje egyre magasabb. És ennek a folyamatnak látszólag nincs vége. Egyénekre lebontva persze van, amikor már nem lesz pénze jegyre, bérletre. Akkor más áll a helyébe és ő kapja meg az esélyt ki tudja meddig. Senki nem akar folyamatosan a busz után futni…

  Amit Klopp is mondott, hogy azt szeretné, hogy az emberek felejtsék el a hétköznapi problémáikat a meccs alatt és egy szót szórakozzanak. De sajnos abba az irányba haladunk, hogy az emberek kis túlzással a meccset felejthetik el, már ami a rendszeres, meccsre járást jelenti.

  Kívülről úgy tűnik, hogy a foci óriási szörnyeteggé változik, ami amellett, hogy elvette a játékot övező jó hangulatot és a játék örömét, kíméletlenül darálja be a szurkolókat egyéni szinten is, mondván, ha nem jössz meccsre nem baj, majd jön helyetted más, aki fizet. Neki mindegy, hogy 6×1 vagy 1×6 főleg, ha az, aki csak egyszer megy meccsre az többet költ, senki nem vesz minden héten egy új mezt, sálat.

  Nem foci hanem boksz. Állítólag a Fury-Klitschko meccsre volt olyan ajánlat is, hogy egy yachton rendezzék meg a visszavágót a média teljes kizárásával, 120 meghívott előtt akiknek 1 millió dollárban került volna a belépő. A bevétel kizárólag a 2 bokszolóé lett volna de elvileg Fury elutasítota ezt mert számára a közönség jelenléte fontos ő inkább 80 ezer néző előtt bokszolna a Wembley-ben.

  És ez pedig a stadionok hangulatának folyamatos ellaposodásához vezet. A pályán és azon kívül is a sok szabályozás miatt, már érzelem nélküli vagy csak halkan tapsolgató szurkolók fognak robotként játszó játékosokat nézni a pályán akik még a góljuk után sem vehetik le a mezüket vagy a szurkolókhoz sem mehetnek ki, hanem a te pillanatodat elveszik öltönyös emberek a kerek asztal mellől. Ülve sem lehet normálisan szurkolni és a mai technikai háttérrel (kamera rendszerek) szerintem nagyobb teret lehetne engedni a pirotechnikának is, akár a szurkolói csoportok bevonásával is. Angliában sikerült egy olyan szintre elérni a stadionon belül, amiből szerintem ésszerű keretek között lehetne engedni a szurkolók javára. Manapság 1 perc alatt kideríthető ki a felelős a kameráknak köszönhetően és szerintem senki nem kockáztatna egy végleges kitiltást.

  De amúgy a TV deal-nek nem volt valami olyan része, kikötése ami a jegyekre vonatkozott, hogy itt a pénz de legyen hangulat, mert „TV want atmosphere”. Mert én nekem rémlik valami ezzel kapcsolatban. Vagy csak szokás szerint győzött a pénz?

  Németország kitűnő példa lenne, biztos mindenki ismeri a Rummenigge gondolatait a jegyárakról. Olcsó jegyek, élvezhető meccsek, minőségi játék, támadó futball. Meccsbevételek ide vagy oda a német futball meghatározó tényező klub- és válogatott szinten egyaránt. Bár ismerve az FA illetve az angolok változtatási készségét nem hiszem, hogy bármit is változtatnának. De nem szeretném, ha egyszer a fociban is stadion DJ-k lesznek, akik adják az ütemet, hogy tapsoljanak a nézők vagy táblákra írt utasításokkal irányítják a nézőtéri viselkedés „make some noise”, kikészített pólók és társai.

  Visszatérve a jegyárakra. A probléma sajnos globális de a Liverpool szurkolók pedig lokálisként kezelik. Ha valakire haragudni kell az nem az FSG, hanem azok, akik a PL életét meghatározzák. Nem a Liverpool szurkolóknak kéne tüntetni az FSG ellen hanem az összes angol szurkolónak kéne egységesen fellépni. A marketingre olyan sokat adó PL biztos nem örülne ha mondjuk mind a 2 tábor kisétálna mondjuk nem csak 1 meccsen hanem az egész fordulóban…

  A TV deal miatt pedig jogosan mondhatja mindenki, hogy miért emelik az árakat, szóval ez a mi szempontunkból pont rosszkor jön. Ráadásul ha piacvezetők lennénk gazdasági területen akkor esetleg lemondhatnánk pár millióról nagyvonalúan, de jelenleg nem ez a helyzet. Hiszen jelenleg nagy a lemaradásunk a gazdag csapatokkal szemben és erre jön még rá a stadionbővítés és emellett szeretnénk még előre is lépni ami a jegyárak emelése nélkül szinte lehetetlen.

  Ráadásul nálunk jelen esetben nőnek az árak de a játék színvonala meg folyamatosan csökken, ez sem segíti a magasabb árak elfogadását, sőt. Sokszor szokták mondani, hogy kinek a játékáért fizetnél, hogy lásd játszani, ki az akiért minden pénzt megadnál, hogy élőben lásd, de ha feltesszük a kérdést akkor nálunk sem hemzsegnek azok a sztárok akik szektorokat töltenének meg. Suaerezért 77 font még elmegy de most ki érne ennyit?

  Egyetlen megoldásnak a központi beavatkozást tartom, hogy legyenek egységes jegyárak, ártartományok amihez kötelező tartaniuk magukat a csapatoknak vagy felső korlát bevezetése de az is igazságtalannak érezheti egy nagy klubnak szurkoló, hogy ugyanazt a jegyet 3x annyiért kapja meg mint más, csak azért mert nagyobb csapatnak szurkol. Anno ezért is volt szurkolói bojkott, erre is jó megoldás lenne a korlátozás.

  PL tickets: extra TV income from Hong Kong ALONE from summer 2016 would allow every away ticket for entire season to be free. Twice over.

  • RatkóLaci

   Komoly írás, csak egy részt nagyoltál el, nem bontottál ki, mégpedig azt, hogy a tulajok a profitban érdekeltek. Ez így általános, mert az FSGnél bonyolítja a helyzetet, hogy nekik az alaptevékenységüket (ingatlanbiznisz) segíti áttételesen az LFC. Azt javaslom, hogy inkább azt hangsúlyozd, hogy a jó tulajdonos a klub értékének a növelésében érdekelt, és ezen a gazdasági és marketing értéket együtt kell érteni. A gazdasági a piaci eladhatóság, mennyi fontért vásárolnák meg a klubot, a marketingbe pedig beleérthető még a csapat focikultúrája is, mit tesz az angol illetve az egyetemes focikultúráért.

   • Ezt az ingatlan dolgot nem tudom honnan szedted. Hiszen elég sok mindenje van az FSG-nek de ingatlan éppenséggel nem. Van egy csomó sport csapat van TV csatorna. Van újság. Van Marketing ügynökség. Van befektetési tanácsadó cég. Van tőzsdés, de nem ingatlanos.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Fenway_Sports_Group
    https://en.wikipedia.org/wiki/Fenway_Sports_Management
    https://en.wikipedia.org/wiki/John_W._Henry
    https://en.wikipedia.org/wiki/Tom_Werner

    Egyébként nem tudom honnan jön ez a “jaj a tulajok profitban érdekeltek”. Hahó minden vállalat, minden vállalkozás a világon ilyen.

    • RatkóLaci

     Igaz, félrefogalmaztam, mert az ingatlanbiznisz alatt közvetlenül ingatlanok adás-vételét kell érteni. Általánosabb a tevékenységük, a befektetés, amihez jól cseng a sport területű (sikeres) portfóliójuk, média előtti tevékenységük, ez további befektetőtársakat vonz.
     A második gondolatod nekem szólt? Mert én nem sopánkodtam a profit miatt, csak azt tettem hozzá, hogy a profit szó miatt ne az ugorjon be az egyszerű szurkolónak, hogy a tulaj zsákszámra akarja kivinni a pénzt (profitot), hanem van ennek finomabb, sportklubhoz jobban illő formája is (értéknövelés, ami majd egy esetleges későbbi eladásnál fog számítani, visszakapja kamatostul a befektetett pénzét).

   • puzser

    azt a részt tényleg nem fejtettem ki, mert így is elég hosszú lett. én sem arra céloztam, hogy őket csak a pénz érdekli őket, meg hogy ki akarják venni. de ahhoz, hogy egy hosszú távon működőképes és nyereséges vállalkozásról beszéljünk elengedhetetlen az értéknövelés, profitszerzés is. mert való igaz, hogy nem vettek ki pénz a klubból, és mindegy hogy most vennék ki folyamatosan és kevesebbért adnák el adott esetben, mintha egy nagy összegben értékesítenék a klubot ( ha van ilyen szándékuk). kicsit olyan ezt, mintha nem fizetnének osztalékot, hanem benne hagyják, visszaforgatják ami által értékesebb lesz a klub

 • hajnaldzsi

  Nem tudtam a háttért nem is értettem, hogy mi folyik a jegyár emeléssel kapcsolatban. Köszi az írást, így sokkal érthetőbb. Sajnos azt kell mondanom, hogy ha én lettem volna az FSG helyében, és szigorúan piaci alapon ítélem meg a dolgokat, akkor most a kiszálláson gondolkoznék. Az, hogy anno akkor a klubot gyakorlatilag megmentették az mindennél többet ér számomra. Nem tudom ki mondta itt a Fonaton, de teljesen igaza van, hogy gyakorlatilag most a Portsmouth mellett vitézkedhetnénk az x-edik ligában és nézhetnénk a régi vitrines szekrényt. Vagy éppen nem az lenne, hogy a stadion újítják, hanem elbontják. Mindegy… az a baj, hogy erre sokan akkor fognak rájönni, amikor – és ne adja isten – az FSG úgy dönt, hogy elege van a Liverpoolból.
  A meccs az borzasztó volt, viszont tartozom Firminonak azzal, hogy bocsánatot kérek tőle, amiért leközépszereztem. Nem a gólja és a gólpassza miatt, hanem a tűz ami egész meccsen égett benne az ami miatt revidiálom a véleményem. Hendoval és Sakhoval valami nagyon nincs rendben.
  A Mignolet ügyet meg egyáltalán nem értem. Bogdán Ádám elkövetett két olyan hibát, ami miatt kirakták a keretből és teljesen elvágta magát. Tiszta ügy, olyanért, amit megcsinált a Megye II-ből is kiraknák. De amit Mignolet művel az már több, mint káros. Elképesztő, hogy minden 2. lövés gól, amit a kapunkra eresztenek meg. Az is lehet, hogy nem Minyon hibája, akkor viszont könnyes búcsút kell venni a kapusedzőtől, mert láthatóan kapusaink egymásra tromfolnak szar teljesítményben.

 • liverbörd

  a szurkolói magatartásról: én mélységesen elítélem amit tettek. nálunk veszprémben is volt hasonló kezdeményezés, de szerencsére csírájában elfojtották, mert nem az elnökséget, hanem a csapatot büntették volna vele. de persze néhány paraszt azért képes volt meccseken szidni a csapatot is, ha éppen nem ment a játék a barca, psg, kiel, flensburg, hamburg ellen. néhány tucat suttyó egyből nekiáll most is gyalázkodni…

 • King Kenny

  Tegnap Bascombe egy nagyszerű írást közölt a Telegraph-ban, egy másik nézőpontból. Bemásoltam ide, mert Magyarországról idén már csak regisztráció/előfizetés után olvasható a lap online felülete. Ezt is érdemes elolvasni.

  Ticket price scandal – enough is enough, English football should hang its head in shame

  Deluded executives, arrogant multi-millionaire players, faceless agents – all examples of how money is all that matters and the fans are the ones to suffer

  Liverpool fans announce a walk-out in protest against ticket prices and football’s head-burying exercise begins.

  The executives who sanction the increases, with no concept of how a fee of £77 will detach them from their own fanbase, bury their heads.

  The Premier League executives of whom the top seven from 20 clubs blocked a proposal to cap the cost of away tickets to £30 bury their heads.

  The Premier League footballers – who took £828 million in wages out of the top tier of English football last season – bury their heads.

  The Professional Football Association, funded to the tune of £17.3 million from broadcast revenue, who think it’s fair for a £250,000-a-week player to pay the same £150-a-year subscription as a £250-a-week player, bury their heads.

  Some ex-players don’t. Of course they don’t. A bit of populism on Twitter or on TV won’t go amiss if a bandwagon is on the move – but they’re less vocal on the PFA chairman Gordon Taylor handing himself a pay increase from £1.4 million to almost £3.4 million-a-year (a 140 per cent increase). On that, they too will bury their heads.

  The agents who took £129.9m in fees from the Premier League last season, without a single club identifying who they are or which Cayman Islands account they might be relocating it. They bury their heads, too.
  We can’t shine the light too much on the agents, can we?
  It might stop them dealing with your club again, and we can’t ignore the fact they feed the transfer rumour mill that so obsesses us on deadline day. So we’ll all bury our heads at some point when demanding an extra £5 million is added to the bid for the star player we’ve set our heart on – as if it is loose change and unrelated to revenue streams.

  Those who say a £50,000-a-week salary increase to a star player is about ‘market forces’ and a club shows lack of ambition if they refuse to pay it. They’ll have to bury their heads,

  Managers, whose £7 million-a-year salaries are funded by the inflation-busting price increases that so alienate the supporters are told to bury their heads, prevented from addressing the issue in public. And what would they say? Would English football really be attracting Jurgen Klopp and Pep Guardiola if it wasn’t the most appealing and profitable whore house in Europe?

  The TV broadcasters, stealthily increasing subscription charges since they bought English football in 1992, using this to subsidise their monstrous bids each time the hammer falls on the next Premier League auction. They bury their heads, sending their cameras to interview fan groups about how they’re being fleeced without a trace of irony. That next satellite TV increase is in the post, boys and girls.

  On the wheel spins – a cycle of cynical complicity – as the premonitions of English football’s bubble bursting are annually dismissed as little more than misguided prophecies of doom because we pay. We all pay, and if we don’t someone else in the Far East or emerging football market will.

  And then Liverpool fans unfurl a banner saying ‘Enough is Enough’ and walk out of the game. With their recent experience of orchestrated protest and a social media savvy that must make every Premier League PR team blush, they enact stage one of their mobilisation process and it works. My does it work, as 10,000 vacated their seats in the 77th minute of the home fixture with Sunderland.

  Another 30,000 stayed but don’t presume they were supporting the new ticket prices. They just wanted to watch the game they’d paid for, although given what they witnessed from their side in the last 13 minutes they must wish they didn’t.

  Those departing are decent fans rather than revolutionaries, many of whom know their ticket will be the same price next season, but are considering future ramifications and generations. Now matter how much they’re told the number of cheaper seats in one area might outnumber the most expensive, their trust in Premier League accountancy extinguished 20 years ago.

  The board members at other clubs were probably watching the images and praying this was a one off, a regional eccentricity in a city where football and meaningful political expressions have often walked side by side.

  They will find they’re wrong. When they’ve stopped burying their heads they will have to compromise. Otherwise, they’ll be left to do little more than hang them. In shame.

  Liverpool drew 2-2 with Sunderland on Saturday. Two-nil up they conceded two stupid goals.

  You might think this match report is not about the game. Read it again. Every word of it is.

  • Attól a pillanattól, hogy nem csak mi hanem mindenki csökkenti a jegyet azaz nem okoz versenyhátrányt. Welcomme lenne a dolog.
   De jelenleg baromira nem erről van szó.

 • neeskens81

  Elolvasva a pro- és kontra érveket a jegymizéria kapcsán, nem röviden én is akkor. Az alapvető ellentmondásnak azt érzem, hogy a Premier League az amerikai major ligák útján indult el, viszont annak a pénzügyi szabályozó eszközei nélkül.
  Ez az út elég messze áll a hagyományos európai foci hagyományaitól, az európai focit a hőskorban a nagyon erős lokális hagyományok (Celtic-katolikusok, Barca-katalánok, Liverpool-scouserek, MTK-budapesti zsidóság stb. stb.) formálták, egyfajta szabadidős civil társadalmi szervezeteknek tekinthetők,másrészt a munkásosztály, illetve a kispolgárság sportjának számított. Nagyjából a 70-es, 80-as évekig ez a dolog ki is tartott, ekkora azonban nagyjából megszűnt az a hagyományos munkásosztály Nyugat-Európában, ami a foci törzsközönségét adta, másrészt a klubok (gondoljunk a szó eredeti jelentésére!), megszűntek “klubok” lenni.
  Részben a tragédiák hatására az angolok ebben a folyamatban (globális márkák építése, balhés – nem kevésszer lecsúszott – huligánok eltávolítása, klubok tőzsdére vitele, stb. stb) élen járt ebben a folyamatban.

  Amennyire én látom (bár nem nagyon van rálátásom, pár kosár, hokimeccset Super Bowl nézve), hogy az USÁ-ban eleve a dolog üzleti jellege volt a hangsúlyos. Persze van szerepe benne a helyi elemek, de mindig is inkább üzleti vállalkozások, ha jól tudom odaát nem is olyan ritka, hogy egy-egy csapatot másik városba költöztetnek. Az amerikai major ligákban nem a csapat mellett bármikor kitartó, erős lokális identitással rendelkező szurkoló van a központjában, hanem bizony a “fogyasztó”, azért nincsen transzparens, pirotechnika stb., hanem hotdogot majszoló, sörözgető fogyasztó, aki viszont mezt vesz, előfizet a kábeltévére, végigzabálja a meccset etc.

  Viszont arra is rájöttek az amerikaiak, hogy a profit maximalizálásához az kell, hogy az erőviszonyok legalább hellyel-közzel kiegyenlítettek legyenek, az ország bármely részén élő amerikait be lehessen húzni azzal, hogy a csapata nem eleve esélytelen. Ezért alkalmaznak fizetési plafont, ezért van draft stb.

  Szerintem a Premier League-ben ráléptek az amerikai útra, de egyrészt odáig nem jutottak még el, hogy pénzügyi eszközökkel hatékonyan növeljék a versenyt, másrészt nem igazán vannak tekintettel az európai foci fentebb vázolt hagyományaira.

  Ez az egész nem csak a Pool problémája, ez az egész Premier League ellentmondása, nem beszélve arról, hogy közben a nemzetközi szinten egyre kevésbé versenyképesek az angol csapatok, mivel minden erőforrásukat a bajnokságban égetik el.

  • RatkóLaci

   Még egy különbség az amerikai sport és egy európai ország sportja között, ami miatt a FA nehéz helyzetben lehet, és nem lenne egyszerű átvennie az amcsi modellt. Aki az amerikai bajnokságot nyeri, annak nincs feljebb, nem kell nemzetközi szinten is megmérettetnie magát, nincs földrész kupa, stb.
   Ha a FA átvenné a fizetési sapkát, stb, akkor egyúttal ki kellene jelentenie, hogy angol csapat nem indul a BL-ben és EL-ben, mert a többi országban nincs ilyen. Ennek hatása előre nem mérhető, szerintem ez is benne van a FA töketlenségében.

 • Pingback: Fürge róka lábak | Vörös Fonat()