AntiKloppball

thumb_13112_default_news_size_5Szombaton megnézhettük, milyen is a csúcsrajáratáshoz közeli Kloppball. Öröm volt nézni. Nos ma meg annak nagyjából az ellentettjét láthattuk. Nem fociztunk jól ma az egész meccsen. Nem igen tetszett, amit a pályán lehetett látni. Azt viszont meg kell adni, hogy ha már jól nem is, de legalább okosan fociztunk, így a mai – nem túl jelentős – célt elértük, – nem túl nagy, de szerintem a kelleténél nagyobb erőfeszítéssel – és a biztos EL-csoport továbbjutás megvan. Ennek fényében nagyon remélem, hogy a svájci meccset ifinézőnek és nem holmi csoportelsőségi fitogtatásnak használja Klopp.

Mielőtt a meccsel foglalkoznánk, essünk túl gyorsan a ma megkerülhetetlen témán: bíró. Nagyon szabálykövető volt a pali. A szabálykönyv utolsó betűjét is betartotta a rossz értelemben vett aktakukacokhoz híven. Ennek eredménye, hogy minden apróságot lefújt, amivel a mezőnyben széttördelte a játékot. Nem tett jót sem Benteke játékának, sem a pressingünknek. Az első gólt szerintem benézte, ahogyan – finoman fogalmazva – könnyű szívvel fújta be a tizenegyest is. Ellenben az 53. percben Benteke szabályos gólját nem sikerült megadnia. Szerintem mindhárom kapitális hiba még úgy is, hogy a szabálykönyv betűje szerint jó eséllyel neki volt igaza.
Főleg a Minyonos eset volt számomra fura. Jöjjön is hát a szabálykönyv:

“Közvetett szabadrúgás jár az ellenfél javára akkor is, ha a kapus a saját büntetőterületén elköveti a következő négy szabálytalanság valamelyikét:

  • hat másodpercnél tovább tartja kezében a labdát, mielőtt birtokából kiengedné
  • a labda korábbi birtoklása után ismét kézzel érinti, mielőtt az más játékost érintett volna
  • kézzel érinti a labdát, amit csapattársa szándékosan hozzárúgott
  • kézzel érinti a labdát, ami közvetlenül csapattársa bedobásából jutott hozzá.”

Azaz igaza volt a palinak a szabályok értelmében. Az már más kérdés, hogy nem láttam még ilyen ítéletet. Nem szokás már lefújni a hosszas labdatartást kapusoknál, ahogyan a szándékos hazaadás dolog is sokkal lazábban kezelt már manapság. Nem szeretek, így ritkán is szoktam bírózni, így maradjunk annyiban, hogy katasztrofális volt a csóka, de ezzel lépjünk is tovább.

A mai meccset nagyon élesen két részre lehet osztani. Az első félidő, de inkább 60 perc és a második félidő, de inkább utolsó 30 perc. Két teljesen másik meccsről van szó. Kezdjük is az első résszel.

Miért nem volt jó a játékunk?
Hiszen nem volt jó a játékunk. Meddő mezőnyfölény és ellövöldözött labdák jellemezték. Könnyen mondom azt, hogy ezt a filmet már sajnos láttuk sokszor. Az ok soktényezős.
Az egyik fő ok, hogy ebben az időszakban klasszikus Kloppballt szerettünk volna játszani, azonban ez nem ment, mivel a pressingünk és gegenpressingünk ma nem volt éles. Miért nem ment a pressingünk? Alapvetően három fő okból:

  • Az egyik elem, hogy mivel összesen 4 csere volt a City elleni meccshez képest (Touré, Allen, Ibe, Benteke), így a srácok fáradtabbak és “másnaposabbak” voltak a kelleténél. Így a pressingünk intenzitása nem volt meg.
  • Ibe és Benteke szereplése Coutinho és Lallana helyett. Ezt szerintem nem is kell tovább magyarázni, hiszen pressing tekintetében mind a két személyzeti csere jelentős visszalépés. Ez mind a pressing intenzitására, mind eredményességére negatívan hatott.
  • Meg kell említeni megint, hogy a bíró pajti „minden apróságot lefújok” mentalitása bizony negatívan hatott a pressingünk eredményességére.

1511kezdonk

Pirossal, hogy mi lett volna ideális és kékkel ami történt

A nem jó játékunk bele volt kódolva a kezdő és a taktika keverékébe. Ma egy nagyon alap klasszikus 4231-et álmodott meg Klopp. Milner és Ibe, Clyne és Moreno segítségével szélen játszik. Ez lett volna a kulcs. A szélsők a szélen maradnak, ezzel széthúzva a Bordeaux Ikarusz-szerű védelmi vonalát. A szélen maradó szélsők mellett a fullbackek overlapolnak, azaz a szélső védők megelőzik a szélsőiket ezzel még jobban széthúzhattuk volna a Bordeaux védelmi vonalát és lehetett volna tömni beadásokkal Bentekénket, hiszen ő pont az a csatár, aki egy ilyen felállásban nagyon tud élni (gondoljunk csak a megadott góljára: Clyne bead, Benteke átveszi és beküldi a kapuba. Pofon egyszerű ez a fajta foci). Azonban nem ez történt. Ennek fő oka, hogy Ibe a baloldalon játszott, azaz jobblábasként tükörszélsőt. Hozta is, amit a tükörszélsők játszanak (4 sikeres csel, 1 lövés, 0 kulcspassz): definíció szerint a tükörszélső befelé szokott cselezni a jobbik lába felé és lövöldözni szokott, nem beadni. Ezzel nem is lett volna önmagában baj, ha mondjuk Sturridge vagy Firmino a csatárunk, de nem így volt, így a pályára küldött személyzet nem volt ideális. Ezt Klopp egészen gyorsan realizálta is és a 30. perc táján (a Bordeaux gólja után egyből) meg is cserélte Milnert és Ibe-t, amitől mindketten és a csapat is sokkal jobban játszott. Jöttek is a beadások és azok a dolgok, amiknek a mai taktika és a mai pályán levők alapján kellett. Gyorsan meg is fordítottuk a meccset.
Ki kell térjek a kapott gólunkra. Igen megint egy buta gólt kaptunk. Ma azonban baromi egyszerű a „ki volt a hibás”, hiszen Minyon egymaga többszörösen rontotta el. Ugye a labdához való túlzott ragaszkodása miatt lett egyáltalán a szabadrúgás. Ezt tetézte azzal, hogy rosszul állította fel a sorfalat, majd bónuszként rosszul helyezkedett, hiszen oda ment a labda, amit neki kellett volna fogni a sorfal felállítása alapján. Alapvetően jó kapus, de ezt most nagyon benézte.

Mielőtt nekiugranánk a második résznek. Jöjjön egy kis statisztika, hogy látszódjon a drasztikus különbség a részek között.

Az első félidő:
lövés (kapura): 7 (2) – 5 (1)
labdabirtoklás (%): 61- 39
passzpontosság (%): 85-71
sikeres tackle: 11-24
interception: 12-12

A második félidő:
lövés (kapura): 5 (3) – 8 (1)
labdabirtoklás (%): 38 – 62
passzpontosság (%): 66 – 84
sikeres tackle: 12 – 11
interception: 12-11

1511ikaruszunkA második félidő első 10-15 perce még az első félidőhöz volt hasonló. Pressingeltünk, támadtunk, játszottuk, pontosabban játszottuk volna a játékunkat, de nem ment túlzottan. Ezt belátta Klopp és váltott. Ennek szellemében érkezett a jól játszó Allen helyére a buszozáshoz jobban passzoló Can. Utána jött az, hogy védekeztünk, átadtuk a területet és kontráztunk volna. Gyakorlatilag egy modern Ikaruszt toltunk. Az Ikaruszunk úgy nézett ki, hogy jó magasra volt feltolva, jellemzően a dupla négyes első védelmi vonala a felező vonalig. Ezen felül a játékosaink a zónáikba érkező labdákat és embereket elég agresszív módon támadták és próbáltak labdát szerezni. Nem szeretem még az ilyen modernebb Ikaruszt sem, azonban az tény, hogy jól toltuk, hiszen összesen egyszer találták el a kaput. Azonban ennél fontosabb két dolog:

  • a mi taktikai döntésünk volt, hogy visszaállunk és nem a Bordeaux erőltette ránk
  • még az ilyen izgágább Ikarusz is alapvetően egy energiakímélő üzemmód, főleg a Kloppballal összevetve. Ez a fajta pihenés pedig a vasárnapi meccs után és a vasárnapi meccs előtt bizony kellett. Nem szeretem, de bizony, ha többször előkapja majd ezt Klopp, akkor kevésbé fogok aggódni a rotáció hiánya okozta kiégés miatt, azaz szükséges rossz ez valahol.

Az Ikaruszunk következménye miatt két funfact jött ma össze. Beállítottuk a negatív rekordot engedett lövések számában és második alkalommal lőtt túl minket az ellenfél Klopp alatt. Az érdekesség, hogy a Tottenham-meccs volt a másik, ahol ez a kettő előfordult.

thumb_13083_default_news_size_5Összegezve egy nem túl jó meccsen összejött, amit akartunk, így lehet fontosabb dolgokra koncentrálni. Ezen felül a kezdeti elképzelések nagyon nem, viszont a meccs közbeni váltások ültek.