Farkasnyúzás sajtreszelővel ala Piroska

Hát barátaim. Én fosfaragást kértem…de a tegnapi nem az volt. Ez egy új mélysége volt a futballpragmatizmusnak, amihez én nem néztem elég Real Madrid meccset. Kifejtem.

Vannak azok a meccsek, amiket én fosfaragásnak hívok, ahol egy ultrafos meccsen, 1 ultrafos kiscsapat és egy ultrafosul játszó nagycsapat közül emelkedik ki egy „győztes” (=Három kimeneteles a játék még mindig, de egy ilyen meccsen 1 pont minden esetben kiscsapatnak titulálható győztes eredmény).

Ilyen esetben általában az dönt, hogy ki tud jobb egyéni teljesítményt nyújtani, kinek van 1-2 olyan játékosa a keretben, aki kimenti a többieket

Az NFL-ben, meg úgy amblokk a major ligákban ezt hívják „high end talentnek”. Ezt a jelzőt használják az ottani szakértők azokra a csapatokra, akik tele vannak sok egyénnel, amik adott pillanatban tudnak villani.

A major ligákban, főleg a 17 meccses NFL-ben minden győztes meccs aranyat ér, ha az ember a playoffot tűzte ki célul (Azaz a csapatok jelentős többsége, mert a szurkolók minden évben Super Bowlra reményre áhítoznak, egy edzőnek ez az ígéret a fő marketingforrása. Egyszersmint ez a kockázat). Fontos kiemelni, minden Super Bowl győztesnél volt valaha high end talent a csapatban, ez nem elemi hiba, hanem létszükséglet (általában ez az irányító, de az elkapótól elkezdve a védőjátékosokon át nagyon sok ember lehet és kell is).

Egy csapat erőssége viszont abban mérhető meg igazán, hogy inkább az egyéni villanásokra (=randomizált eseményekre) hagyatkozik, vagy az edzői védekező és támadósémákra (=tervezett eseményekre) építi fel a győztes szezonját. Ez választja el a  playoff csapatokat.

Összegezve: Randomizált egyéni húzások, vagy taktikailag kigondolt, megtervezett és megvalósított elképzelések miatt nyer a csapat. Ha az utóbbi jellemző, adott csapat jobb esélyekkel indul a playoffban, mert ott az erős egyéni teljesítmény mindkét csapatban megvan. Tatara-tatara, értitek gondolom, itt most nem vajazókéssel kell rakétát építeni.

Ez a gömbölyű futballban sincs másképp, akármennyire is ott van a nyelved hegyén a Real Madrid, mint ellenpélda. Ezt a témát folytatom, amikor ellenük lépünk pályára. Most inkább arról írnék, hogyan kapcsolódnak az eddig leírtak ehhez a tegnapi meccshez.

Általában azt, hogy egy csapat ilyen jó számokat hoz, később derül csak ki, hogy egyéni tejesítmény miatt teszi, vagy taktikailag van jól felépítve. Papíron, a nyers adatok szerint nem látszik semmi, csak komplexebb elemzésekből, féléves adatokból jönnek ki iránymutató szűrők. De az intő jelek láthatóak a meccseken, főleg egy olyan meccsen, mint a Nottingham elleni, vagy a tegnap előtti találkozó

Egy európai stílusú bajnokság annyiban tér el az NFL-től, hogy a 38 fordulós bajnokságot ennyi játékkal papíron meg lehetne nyerni. 3 pont ugyanúgy jár érte, mint egy 5-0-ért. Igen ám, de a két ligát elválasztja 21 forduló mérkőzés, és akkor zöldség, fa kupákról, meg nemzetközi haccintéről még nem beszéltünk. A PL-ben hiába van jó kereted, taktikai elképzelés nélkül az egész csapat csak egy nagy rakás Tottenham. Nem olyan szar, nem olyan jó.

Szerencsére nem így van, legalábbis az elmúlt 6 meccs nem ezt mutatja, de ugye tavaly ilyentájt a Tottenham is bajnokaspiráns volt, aztán elfáradt. Intő jel Sloték számára, hogy minél kevesebb ilyen meccset lássunk. Annál jobbak az esélyek egy bajnoki futamra, de a top4 minimumhoz is minél több taktikailag jól megtervezett, formailag jól megvalósított csapatjáték dukál. Na, ez a tegnapi nem ilyen volt.

És én bevizionáltam a fosfaragást, tényleg, de ez már rosszabb volt a kifejezésnél. Inkább egy olyan pragmatikus győzelemként írnám le, mintha egy sajtreszelővel akartunk volna farkast nyúzni. Hosszú, pepecselős, alapvetően feleselgesen volt ilyen szar, mert elég lett volna egy vadászkés a feladatra.

A taktikai repertoárt így írnám le : Trent és Robbo beadja a labdát a boxba, a rövidpasszos játékunkat ne keresd, a középpályával együtt eltűntek (kivéve az MVP-t, akiről később beszélünk). Egyébként meg tényleg kijött, amit a felvezetőben beszéltem. Akarunk-e játszani, vagy sem?

Földimben is valószínűleg az játszódott le, hogy hát szombat este van, a faszom akar itt lenni. Nem gondolkodok, csak csinálom, aztán majd lefújják, ha szarul játszom, még hamarabb is lehoznak esetleg. Nem akarom egy emberre kihegyezni ezt, főleg nem egy magyar játékosra, különben irgum-burgum nekem. Az egész csapat, szőröstül, bőröstűl ilyet tolt.

Azért frusztráló, mert egy fikarcnyi megerőltetés kellett volna, hogy abba az üres területbe pöckölje tuszkollja a labdát, már „nem bántsák a magyart” a külföldi lapok. A magyar sportújságíróknak meg nem kell újra és újra belehazudnia a képünkbe. Nyugodtan leírhatják, hogy szarul teljesített, ha úgy teljesített. Nem kéne kerülni a forró kását. Ahogy túláltalánosítani se kéne, 1 meccstől 6 jó játékkal szemben még nem lesz valaki alibijátékos. Most szarba nyúlt, holnap punciba fog, ahogy azt Mucsi mondta. Egy kurva nagy pihenést kérek tőle a szerdain, esetleg 60. perces csereként beállva már tudna bolognait darálni.

A meccsről kevés szót ejtenék. Egy vereséggel felérő győzelem volt. 3 pont 0 pontnyi teljesítménnyel. A bennem élő Jose Mourinho elégedett és egy időre most köszöni szépen, jólvan. Egyébként hangulatában olyan volt, mintha  az ukrán vasgyúró Amira néni bőrgyógyászod a 20 éve benőtt körmödet kiszedni, 8 órán keresztül, érzéstelenítés nélkül, miközben pörög a Sátántangó vágatlanul. Rendkívül vontatott, szenvedős, fájdalmas. Néha bevágnak egy-két Monty Python jelenetet a filmbe, hogy nevessünk is. Például a Konatéról kapott gól, vagy az utolsó 6 perc szabálytalan tengózás a suliban.

Két pozitívumot lehet mondani a csapatról. Védekezéshatékonyság. A bajnokságban 6 meccsen 2 gólt kaptunk, totál ki nem kényszerített egyéni hibákból. Gyengébb csapatok, könnyű sorsolás ellen. A másik Gravenberch:

 

A csávó megint elit volt, és kurva nagyot megy amióta leírtam róla, hogy a Tottenhambe küldeném. Azt hinnétek ez az én tévedésem volt. Nem, sőt, szerintem pont ennek köszönhető ez a teljesítmény. Ez az új pincekulcs, vagy faszkorbács. Úgyhogy most kiadnám az egész csapatnak, ez a tegnapi teljesítmény oda pont elég, ide több kell. Tessék összeszedni magatokat, különben mehettek a Tottenhambe.

A jó csapatok erénye, hogy vagy győznek, vagy tanulnak valamit magukról. Igazán jó egy olyan csapat, hogyha győz egy olyan meccsen, amiből lenne mit tanulni, elemezni. Remélem fogunk belőle tanulni, mert ezt most megúsztuk, a Nottingham ellen elvesztettük ezt a meccset. Lutri, hogy épp melyik jön majd be, amire nem szabad építeni.

Ebből induljunk ki. Mivel én nem nézhetem meg, egy ismerősömtől hallottam, hogy az első helyezettek vagyunk a tabellán 6 forduló után, 12 góllal és 2 kapott góllal. Ez akárhonnan nézzük, jó kezdet. Ezt kéne tudni folytatni, néhány ilyen meccsel, de legtöbb lesimázott 2-0-val.

Folytatásban itthon zabáljunk meg egy csapat Bolognait szerda este. Tejjel, nem tejszínnel. Legyünk autentikusak.