Benvenuto, Chiesa!

Először is miért nem veszünk senkit, amikor mindenki igazolt már, aztán pedig mi a rögös túrónak kell ide Chiesa?

Kép: nytimes.com

Íme a vitaindító Chiesa poszt. Szóljatok hozzá, írjátok le kérlek, mit gondoltok Chiesa leigazolásáról!

Mielőtt a húrokba csapnánk. Federico Chiesa genovai születésű (97.10.25, tehát 26 éves), jobb lábas, 2025 nyarán járt volna le a szerződése, tavaly a Seria A-ban és az olasz kupában 2512 percet töltött a pályán (Elliott 2786-ot), ehhez 3 barátságos válogatott meccs és 4 EB meccs jön hozzá, amiket egyaránt nem játszott végig. Apukája, Enrico Chiesa, szintén focista volt. 22 alkalommal volt válogatott, 13 alkalommal váltott csapatot Olaszországban, 2010 nyarán vonult vissza, azaz mindössze 6 évvel fia első felnőtt meccsen való bemutatkozása előtt.

Minek ő ide? CM-et, DM-et tud?

38 PL meccs, 10 EL meccs és 10 hazai kupameccs volt tavaly. A nemzetközi kupák lebonyolításában eltűnik a csoportmeccs, helyette 8 meccset játszunk az egyenes kieséses szakaszig, ez kettővel fixen több, de az egyszerűség kedvéért maradjunk a tavalyi számoknál. Most meccsenként 95 perccel számolok, ami azt jelenti, hogy ez bizony 5510 játékperc posztonként a teljes szezonban. Salah 3132-t, Nunez 3026 percet töltött a pályán ezekben a sorozatokban összesen, Gakpo 3017-et, Diaz 3615-öt,  Jota 1711-et, Doak 307-et. Az összeg 14808, a három poszt x 5510= 16530 játékperc. 1722 a két szám között a különbség. Tekintve, hogy a támadóink nem lettek fiatalabbak, az 1700 perc, azaz egy Jotányi játékidő elfér még itt. Persze, Jones, Elliott és Dominik is meg tudna sokmindent oldani idén is, illetve Gakpo nem csak a támadósorban szerepelt. Nem lesz Afrika Kupa sem, viszont nyáron nem pihentek sokat a jétákosaink és inkább ebből kellene következtetni a tervezhető pályán eltöltött időre.

Milyen játékos kellene arra az 1700 percre?

Olyan, aki nem sír a kezdőért, aki beáll a sorba és aki a fiatalokkal szemben nagyon hasonló játékminőséget produkál a padról beállva; Elliotton kívül más fiatalt nem tudok mondani, akinek nem kell belelendülnie. Talán Bradley, de szerintem nála is van hullámvölgy. Így nálam az ideális érkező nem a legfiatalabb, inkább Endo, Klavan igazoláshoz hasonló tapasztaltabb játékost várnék. Mennyire lehet sérülékeny? Na ez már kellemetlenebb kérdés, hiszen akkor jó a leosztás, ha a Jokert bármikor ki tudjuk játszani. Ugyanakkor feltételezem, hogy több opció esetén, ha a regenerációs ideje mindenkinek nagyobb eséllyel teljesülhet, csökken a hasonló posztokon játszók együttes sérülésének az esélye.

És egy utolsó érv. Doakkal együtt 6 támadónk volt, most Doak tűvozásával és Chiesa érkezésével van meg a három támadó posztra a 3 játékos. Morton a 7. középpályás, tehát az áhított 6-os igazolás nélkül is 6 felnőtt, tapasztalt játékosunk van 3 posztra és még egy tartalék.

A szerintem vékony CB poszton Gomezzel 2 posztra megvan a 4 ember és Nat. Philips is kölcsönbe távozott.

Így tehát remélem, sikerült választ adni arra a kérdésre is, hogy miért kellett a Dunába víz. Hát azért, mert ott volt egy sérülékeny Jotányi lyuk.

Ddodi sidenote

Sérülékeny! Sérülékeny? Ha pont egy Jotányi (jottányi :D haha) ember hiányzik, akkor kapva kaptam az alkalmon, és az amúgy sérülékeny Zsótival hasonlítottam össze az injury-historyt.

21-22 óta (mert csak) Jota 209 nap, Chiesa 420 nap. Ez a duplája. Szóval én attól félek, hogy a srác pont akkor nem lesz bevethető, amikor kéne. Persze a jól menedzselt játékpercek és a stáb odafigyelése ezen bőven javíthat, amiben Kollegának igaza van.

Érdekes igazolás, moneyball-szagú, csak reméljük az íze is olyan lesz.