A Wenger-kupa átka

Lallana lőtte a harmadikat, és ez volt az a pillanat, amikor már végleg eldőlt. Klopp arcára kiült a szezon során összegyűlt összes indulat, eszeveszett rohanásba kezdett, hiszen azzal a góllal eldőlt, megvan a BL-indulás, vagy legalábbis a selejtezőkör. Hogy ott mi lesz, azzal ráértünk később törődni. Az idei szezonunk ott kezdődött el.

Persze ezen is lehet utólag vitatkozni. Ott kezdődött, vagy Milner szögleténél a Bournemouth ellen, amivel 4-1 lett volna? Nem lett gól belőle, ehelyett kikaptunk egy már többször is megnyert meccsen. Ha az a 3 pont megvan, a 3. helyen végzünk. Számít ez? A Bournemouth elleni vereség biztosan nem nyom többet a latba mint mondjuk a Burnley ellen idegenben, vagy a Swansea, esetleg a Palace elleni, hazai pályán elszenvedettek.

De az, hogy nem a 3., hanem a 4. helyen végeztünk, az szerintem igenis számít.

Figyelem, ami most következik, az nem magyarázkodás, hanem az okok keresése. Az, hogy végül csak negyedikek lettünk, az a mi (mi = Liverpool/Klopp/csapat) hibánk. Számtalan lehetőségünk volt arra, hogy kijavítsuk a Bournemouth ellen elkövetett hibákat.

Fine margins, mondja erre Macca, jogosan. Már csak azért is, mert mielőtt a Boro ellen Gini gólja után átszakadt a gát, megúsztunk egy tizit.  Jobban megadhatót, mint amit az Everton, vagy pláne a Brighton ellen kaptunk. Szenvedtünk addig azon a meccsen, ha azt megadják, még inkább kérdéses lett volna, hogy sikerül-e megfordítani azt a meccset. Szerintem a játékvezetői hibák nem egyenlítik ki egymást, de az biztos, hogy akkor, egy vitatható esetnél nekünk dobott a gép.

Meglett a 4. hely, ami addig alanyi jogon járt az Arsenalnak. Helyettük viszont mi kezdtük a szezont BL-selejtezővel.

Akkor, amikor riválisaink  még, vagy már csak a bajnokságra koncentráltak, nekünk volt két, létfontosságú meccsünk a Hoffenheim ellen. Létfontosságú volt, mert ha komolyak a céljaink, akkor az nem elég, hogy befutunk a top 4-be a végén, játszanunk is kell a BL-ben. Az egész előszezonunk erről a két meccsről szólt, és arról, hogy nekünk azokon kell csúcsformában lennünk. Ezzel nem is volt gond. A probléma szerintem az, hogy egészen mást jelent letolni egy bajnokit, – legyen az ellenfél akár kiscsapat, akár közvetlen rivális –, vagy BL-csoportmeccset hiszen általában marad javítási lehetőség, hacsak nem a szezon, vagy a csoportkör utolsó meccseinek egyikén állunk sorsdöntö pozícióban.

Nekünk az a két BL-selejtező kupadöntővel ért fel egyenként, ha elrontjuk, nincs újabb esély a javításra. Szerintem már itt kezdődtek a problémák, amiket csak súlyosbított Coutinho átigazolási kérelme. Talán ezért is játszottunk gyengébben a Watford ellen, mert már a Hoffenheim elleni kupadöntő volt a fejekben. És még így is nyertünk volna, ha nincs a végén a sorsdöntő játékvezetői hiba. Sokat számít ám egy jó szezonkezdet, nem csak a mi hibánk, hogy nem jött össze.

Az már sokkal inkább rajtunk múlt, hogy a Sevilla ellen kétszer, a Moszkva ellen meg idegenben egyszer, agyonnyert meccseken engedtük ki a győzelmet a kezünk közül, emiatt pedig úgy fordultunk a decemberi hajtásra, hogy ismét egy kupadöntő várt ránk a Moszkva ellen.

Nem véletlenül használom ezt a kupadöntős hasonlatot, biztosan ti is láttatok már számtalan csapatot, akik egy kupadöntő előtt, vagy után képtelenek voltak a bajnoki meccsre felpörögni. Szerintem ehhez hasonló jeleket láthattunk a mi fiainknál is a Moszkva porrá zúzása után.

Bizony, elcsesztünk fontos meccseket tavaly, és nem egyszer már idén is. Ezek miatt senki mást nem hibáztathatunk, csak és kizárólag saját magunkat. Majd ha az ilyen fontos meccsek után is hozni tudjuk a kötelezőt, ha végre át tudjuk lépni a saját árnyékunkat, akkor leszünk igazán nagycsapat.

Vannak azért enyhítő körülmények is. Például az, hogy Lallana eddig csak pár percre tudott beállni. Márpedig szeretjük őt, vagy nem, ő a kloppi foci egyik alappillére. Támadásban gyors és kreatív, védekezésben pedig az egyik legjobb labdatolvaj (az a játékos, aki úgy tud labdát szerezni, hogy az ellenfél játékosa hirtelen nem is tudja, mi történt vele).

Mané véleményes piros lapja óta (nem mennék most bele a részletekbe, aki szerint egyértelmú piros volt, az lapozza fel a vonatkozó, képpel illusztrált szabályokat, meg fog lepődni) nem az igazi. Ennek persze lehet más oka is, pl. az, hogy helyet cseréltek ő és Szalah, de az biztos, hogy eltiltás, majd sérülés miatt hiányzott a csapatból.

Coutinho sem volt a régi sokáig, még ha lőtt is gólokat, adott is gólpasszokat, látszott rajta, hogy megviselték a történtek, vagy csak görcsösen bizonyítani akart. Szerencsére úgy tűnik, sikerült túllépnie ezen, és az utóbbi időben élete formájában játszik.

Clyne eddig egyetlen percet sem játszott, egyelőre még azt sem tudjuk, mikor térhet majd vissza.

Akkor most számoljuk össze, hogy négy, alapból kezdőnek számító játékosról beszélünk. Akik ilyen-olyan okok miatt, de egyáltalán nem, vagy kevesebbet álltak rendelkezésre, esetleg más ok miatt nem tudták hozni az elvárt szintet. Négy mezőnyjátékos a kezdőből, akikre nem tudtunk igazán számítani. Ez nagyon sok.

De ha már Clyne szóba jött, beszéljünk egy kicsit az edzői stáb filozófiájáról.

Sok pénzt költeni nem izgalmas. Ezt mondja Krawietz, Klopp egyik segítője, és azt is hozzáteszi, hogy ha olyan fiatal tehetségek állnak a lehetőség kapujában, mint Alexander-Arnold, vagy Gomez, akkor egyszerűen kötelességük megadni nekik az esélyt. Sokan ezt másképp oldják meg, vesznek inkább egy klasszisnak tartott játékost az adott posztra, hiszen az eredmény a lényeg, nem osztogatnak kreditet az ilyen romantikus hozzáállásért. Kloppék másban hisznek, és azért az tisztán látszik, hogy ugyan ez kockázatosabb út,  de nem hülyeség, pláne, ha nincs végtelen vásárlási lehetőséged.

Hitte volna bárki (Maccát leszámítva), hogy igazuk lesz? AA tavaly a United ellen debütált kezdőként 18 évesen, és bár nem vallott szégyent, még nagyon fiatalnak tűnt a feladatra. Ahogy idén is voltak megingásai, de még több remek meccset hozott le, még gólokat is lőtt. Egyértelmű, hogy rengeteg potenciál rejlik benne. Gomez? Ki látta ezt tavaly, mit tavaly, az előszezon során, hogy ilyen teljesítményt fog nyújtani? Olyan érett teljesítményt produkál, hogy teljesen elfeledtette Clyne hiányát. Mindezt gyakorlatilag 2 év kihagyás után, 20 évesen? Maradjunk abban, hogy Kloppékon kívül nem sokan hittek ebben.

Volt Norbertnek egy nagyon jó mondata az Everton-meccs után, amikor arról kérdezték, hogy jó döntés volt-e Szalah cseréje. Erre ő azt a választ adta, hogy hát igen, neki ez a munkája, hogy olyan döntéseket hozzon, amiknek a jogosságát majd utólag ítélik meg azok, akiknek nincs ilyen felelősség a vállukon.

Erről szól ez a szakma, és szerintem azt nyugodtan mondhatjuk, hogy bár Klopp messze nem hibátlan, többségében jó döntéseket hoz. Talán a cb-ket illetően tévedett, ezt mindenki előre borítékolta, de amikor már  végre ráborítanák az asztalt az emiatt őt bírálók, hiszen Lovren megint bakizik egyet, akkor lehoz egy olyan sorozatot a védelem, amiről elmondhatjuk, hogy nincs különösebb gond velük. Pedig eljött a rettegve várt pillanat és Matip nem elérhető. Ehhez képest az utolsó 9 bajnokin összesen csak 4 gólt kaptunk, köztük kettőt minimum vitatható 11-esből. És akkor még a mindenki által leírt Moreno újjászületéséről, Robertson konzisztensen megbízható teljesítményéről nem is beszéltünk. Ez a négy játékos (AA, Gomez, Moreno, Robertson) a kétkedők fő céltáblája volt a CB-k mellett. Kloppék hittek bennük, és egyelőre úgy tűnik, nekik volt igazuk.

Lassan rátérek mai ellenfelünkre is, de még egy gondolatkitérőt engedjetek meg. Mániám a fejlődés kérdése, és ma, amikor mindenki a lájkokra, megosztásokra hajt, olyan elméletek is népszerűek lehetnek, mint az, amiben BR statjaival hasonlítják össze Klopp eredményeit.

Nooormális?

Most arra nem is térnék ki részletesen, hogy mennyire  ostoba hozzáállás az, amikor darab-darab viszonylatban (lásd x meccs után megszerzett pontok) hasonlítjuk össze a két edzőt. Aki követte a csapatot már akkor is, az tudja, hogy BR a majdnem bajnok szezont leszámítva messze alulteljesített, nem csak eredményekben, de átigazolásokat tekintve is. Borzalmas mérleg a haccintéren gyenge ellenfelek ellen, liverpooli pályafutása elején még csak eredményekben, a végén már a játékot tekintve is kilátástalan volt minden. A KÖD definíciója Brendan Rodgers nevével kezdődik.

Ehhez képest – miközben sokan szeretnek azzal érvelni, hogy ez a harmadik szezonja – Klopp második teljes szezonjában tartunk, csoportelsőként továbbjutva, rekordokat döntve állunk a BL-ben,  közben kettős terhelés mellett továbbra is versenyben vagyunk a top 4-es harcban.

Néha hajlamosak vagyunk egy-egy gyengébb meccs után elfelejteni, hogy honnan indultunk.

És van itt még valami, amit nem szoktak figyelembe venni az ilyen hatásvadász statokat gyártók, én meg úgy gondolom, ez is nagyon fontos. Az, hogy kikkel versenyzünk most. Az általam nagyon nagyra tartott Rafa idejében, amikor állandó BL-szereplők voltunk (és nem csak a futottak még kategóriában!) még csak Big Four volt. Amikor BR volt a menedzser, már körvonalazódott, hogy ez változni fog, de kikkel versenyzett akkor ő? Pellegrini, Mourinho, Villas-Boas/Sherwood, Moyes/van Gaal és persze az akkoriban még rutinból top 4-et hozó, de már akkor is óriási vereségeket összeszedő, régi fényétől messze álló Wenger. Én úgy gondolom, akkor Rodgers-nek egy igazán nehezen legyőzhető vetélytársa volt szakmailag, Mourinho. Ehhez jött még Pellegrini City-je a pénzügyi fölény miatt, de őt semmiképp nem tartanám szakmailag legyőzhetetlen riválisnak.

Azért ezen a téren elég nagy változás volt azóta.  Csak gondoljunk bele a mostani nevekbe.

Volt BR idejében Pellegrini, Mourinho, Wenger, Villas-Boas/Sherwood/utolsó évében a Spurs-nél akkor kezdő Pochettino, Moyes/van Gaal.

Kloppnak most Guardiolával, Mourinhóval, Pochettinóval, Contéval és persze Wengerrel kell versenyeznie. Miközben az új tévészerződésnek köszönhetően a kisebb csapatok is tovább erősödtek. És ehhez képest tartunk ott, ahol, továbbra is versenyben a top 4-ért, miközben idén bejött a BL is, és ott is még versenyben vagyunk.

Én úgy gondolom, ez egyértelmű, nem is kicsi fejlődés. Egy sokkal nehezebb közegben vagyunk versenyben, miközben BR utolsó évében, és utolsó megkezdett szezonjában gyengébb riválisokkal sem tudtuk felvenni a versenyt,  a kínos nemzetközi szereplésekről nem is beszélve.

Ennyit az általános helyzetről, ideje hogy beszéljünk kicsit mai ellenfelükről, az Arsenalról is. Úgy alakult, hogy az előző szezonban is nekem kellett erről írni, igaz, akkor otthon fogadtuk őket. Akkor a mentális gyengeségükre hegyeztem ki azt a posztot, és úgy gondolom, ezen a téren nem változott semmi, idén is szépen elkalapáltuk őket az Anfielden.

Ennek ellenére lebeszélnék mindenkit a túlzott optimizmusról. Nem azért, mert mostanában olyan jók lennének, mert nem azok. Két dolog miatt tartok most tőlük. Az egyik az, hogy az Arsenal most egy megsebzett oroszlán, akinek ez lesz az egyik utolsó esélye, hogy elhiggye, a Premier League közvetlen elitjéhez tartozik.

A másik pedig, hogy láttam a Man United ellen elvesztett hazai meccsüket. Amit, ha nincs de Gea, meg kellett volna nyerniük, kurvajó focit nyomtak.

Emellett simán verték otthon a Spurs-t is. Igaz, az elmúlt időszakban eredményeket tekintve nem remekelnek, de nem szabad, hogy ez bárkit is megtévesszen.Bár egyesek szerint Sanchez már „kiblokkolt” arsenalos műszakjából, Özilnek is inkább felvillanásai vannak, de egy ilyen fontos rangadóra simán lehet, hogy összekapják magukat.

Közben mi már 12 meccse veretlenek vagyunk, és mint tudjuk, egyszer minden sorozat megszakad.

Mit kellene játszanunk ahhoz, hogy ezt megakadályozzuk ma?  Szerintem ez lesz az a meccs, ahol megint elő kellene venni az erre a szezonra eddig talonba tett kőkemény presszinget, űzni, hajtani őket, ne legyen egy perc nyugtuk sem. Senki sem szeret ezzel a játékstílussal találkozni, de az Arsenal sztárjai (különösen Özil) kifejezetten utálják, hamar elvesztik a kedvüket tőle.

A celebvilág is megnyugodthat, úgy néz ki Aaron Ramsey nem fog gólt lőni ellenünk, ahogy Giroud játéka is kérdéses a keddi ligakupa-diadaluk után.  Mustafi viszont visszatérhet. Vannak olyan hangok is, hogy Wenger az eddig négy PL-meccset a háta mögött tudó Maitland-Niles szerepeltetésével akarja Szalah-t meglepni, meglátjuk.

Nálunk Matip már edz, de még nem fog játszani, ahogy a Bournemouth ellen néhány percet kapó Lallana sem valószínű, hogy kezd majd. Visszatérhet viszont a Bournemouth ellen eltiltott Can, és az Echo szerint Szalah is játékra kész, a kihagyott hétközi edzés ellenére. Sőt, akár Sturridge is beállhat a végén egy győztes gól erejéig, ha meleg a pite. Elérhető lesz volt csapata ellen a hétről-hétre egyre jobb teljesítményt nyújtó Oxlade-Chamberlain is, aki szép lassan kezdi megmutatni, mit is látott benne Klopp. Aki szerint nála a következő lépcső, a legnagyobb fejlődési lehetőség a lőtt gólok számát illetően van, el is kezdhetne termelni lassan, mondjuk pont az Emirates-ben :)

Idén – bár semmi visszafordíthatatlan nem történt – megismertük a tavaly elhódított Wenger Trophy árnyékos oldalát. Ha szezon végén is negyedikek leszünk, már nem kell majd ettől tartanunk, hiszen az automatikus csoportkört ér majd. Hajrá, küzdjünk hát meg érte. Aztán ha végül előrébb végzünk, az sem lesz nagy baj.

Arsenal – Liverpool, Emirates Stadium, péntek 20.45

Dühöngő a szokott helyen.

 • Pingback: A Wenger-kupa átka | Zongoracipelő()

 • Rynald

  Érdekes amúgy, hogy ugye elvileg erősödik a mezőny, viszont közben meg az az ember érzése, hogy a top6 soha nem volt még ennyire jó együtt, mint az utóbbi 1,5 szezonban. És nem csak a tabellán, hanem hétről-hétre vki mindig produkál egy kiütést, meg mintha a sima 3-0-kból is több lenne. Lehet az egész bajnokság jobb lett, végül is csak 5/5 angol van a BL kieséses szakaszban

  • lackó

   De latod, a szamok alapjan megsem. Ahogy tavaly meg az ment, hogy mindenki benazott a Chelsea-t kiveve, kozben meg atlag feletti pontszam kellett a top4-hez. Ezert nem szabad csak az erzesekre hagyatkozni.

   • Rynald

    Dehát akkor úgy néz ki valahol mégis, hiszen az átlag fölötti pontszám csak azért kellhetett, mert az erősödő mezőny ellenére minden top csapat hirtelen egész jó lett.
    Csak fura, mert a statok amiket betettél magukért beszélnek, elvileg tényleg jobbak a kicsik

  • balint0806

   Mondjuk az az esetek többségében a City és ezt produkálta a Tottenham és korábban ellenünk is. Ahogy mi is elkalapáltuk rendesen Wengeréket. Szóval szerintem ez a top6 idénre City, next5 és a többiek.

 • Gúnár

  Zseniális írás!

  Ha már szóba jött az átigazolás – nevelés téma. Ki kell emelni, hogy Kloppék tényleg NAGYON JÓL igazolnak. Ezért is vagyok nyugodt (bár tényleg kéne CB) VVD-vel kapcsolatban. Eddig egyetlen egy flopunk (talán Grujic lesz? Bár ki tudja) nem volt. Mindenki azt a szintet minimum hozza, amiért igazolva lett. Egyedül itt talán Klavan szerepe kérdéses, mert szerintem őt Kloppék is 4. számúnak tartják, de ugye VVD. Na ja, aztán mennyien bíztunk Borini, Aspas, Luis Alberto, Illori, Markovic, Manquillo stb. De nyilván ezt lehetne még feszegetni.

  + észrevétel: nem 18:45, de még ott sem. Itthon 20:45, angoloknál 19:45

  • lackó

   Hu, de gaz, koszi, hogy szoltal, javitom.

  • Bócz Zoli

   Persze,Klavan touré papa helyett jött.Manq Rafánál stabi kezdő,lehet nem kapott elég időt.Aspas,Lalbertó,Ilori,lassúak voltak ide.De ezt nem látta a stáb mielőtt ide jöttek?

   • Gúnár

    Manq egy kieső helyen lévő Newcastle stabil kezdője.
    Illori meg a Sportingban a leggyorsabban mért játékos volt ifistaként (ez nem lassúságra utal)
    Azért is írtam, hogy lehetne azért még bővíteni a palettát, de be kell látni, Rodgers botrányosan (vagy épp, hogy átlagosan 40-60% között) igazolt. Klopp pedig kiemelkedő e tekintetben eddig, vitathatatlan. És akkor vannak azok a játékosok, akik igazán Klopp alatt teljesedtek ki. Még a rodgersi kis kedvenc Allen is, Klopp alatt sokkal nagyobbat játszott.

   • macca8

    Se aspas, se ilori nem lassú. Utóbbi cr sebességi rekordját döntötte meg a sportingban

  • moveandpass

   A flop azért szerintem 15-20 milliónál kezdődik. Grujic 5 millió eurova volt, ennyiért nehéz lenne róla ilyet mondani még akkor is, ha többé mar nem is rúgna labdába az első csapatban. Ennél biztos, hogy többért lehetne most eladni.

   • Gúnár

    Persze, ez vitathatatlan.

 • drama

  tényleg nagyon jó bejegyzés, az utóbbi idők egyik legjobbika, én két dologra térnék csak ki:

  1. Lallana szerintem nem lenne a legerősebb kezdőnk tagja akkor sem ha végigdolgozta volna a nyarat és nem sérül meg a végén. viszont fontos játékos lett volna a rotációban, ez igaz, úgyhogy örömteli (főleg a téli hajtásban), hogy visszatért.

  2. Mané piros lapja. rugózhatunk rajta, meg berakhatjuk ~15 éves diasorból kiragadott képeket, de a serious foul play sokkal inkább ráhúzható arra az esetre, aminek pedig kiállítás a jutalma.

  • Garlic

   Lallana- Firmino a legfontosabb tagjai a gepezetnek sztem

  • Robbie_Fowler

   Lallana a kreativitás és a presszing mestere a kp-án. Ő az aki Cou-val a két szélről góltérően tudja támadni a kaput,kiugratni,helyzetbehozni a támadó 3ast.

  • macca8

   Lallanat számtalanszor nyilvánította kb a legfontosabb játékosnak klopp: mozgékony, dinamikus, rengeteget fut (ami alap kloppnal), kreatív, labdabiztos, labdát szerez nagyon sokat és meg gólerős is (a többi kppalyashoz képest) . Ez így együtt kb cou-n kívül senkinek nincs meg nálunk a kppalyan.
   Mane: két dolog: a FIFA szabálykönyvében a dangerous play-nel és high footnal van illusztrációként pont eg ugyanolyan eset/kép, amely kimondja, h az ellenfél testi épségét veszélyeztető ilyen megmozdulás büntetése sárga. Vagyis legalábbis mérlegelés kérdése, h mit használ rá egy bíró (és akkor nagyon megengedő voltam).
   A másik (a fentiekkel összhangban) senki más nem kapott meg idén magas láb-arcon rúgás miatt pirosat, csak Mane. Pl otamendi se, sőt, a serious foult bőven kimerítő alli, kane, debruyne trió egyike sem. Mind a négy egy ugyanolyan rangadón, mint a mienk. Pedig ezekben az esetekben mind magasan volt a láb, nem a labdára irányult a mozdulat (mint Mane esetében). Persze, lehet mondani, h másik bíró és szarul ítélt, de ez így együtt kicsit erős.

   • drama

    nincs is semmi bajom Lallanával, de Salah érkezésével és Cou középpályára tolásával kikerült a legerősebb 11-ből, ez van. ettől még a rotációban nagyon fontos szerepe van neki is.

    a FIFA szabálykönyvnél hivatkoztok egy több mint 10 éves diasorra, remélem érzed, hogy ennyi idő alatt mennyit gyorsult, változott a foci. az pedig, hogy más esetekben nem adott pirosat a spori egyértelmű pirosat érő faultokra, nem jelenti azt, hogy Manénak is csak sárgát kellett volna kapnia Ederson letarolásáért. azaz, a többiek nem azért nem kaptak pirosat, mert nem az volt a megfelelő szankció, hanem mert gyökér volt a bíró.

    • balint0806

     Ez a “legerősebb” 11 azért Szalah és Ox érkezésével már nem annyira egyértelmű számomra. Többféle felállásban is ment már nagyon jól a csapatnak, kb. ugyanolyan nehézségű ellenféllel szemben és az adott napi tizenegyet szerintem most már inkább jó eséllyel a pillanatnyi forma, vagy a pihentetés határozza meg. Kivéve Firminot persze, mert neki nem nagyon látok alternatívát és a hiányában én úgy látom, hogy más játékot játszunk.

    • macca8

     Hendo mellől bárkinél jobb: cannal, wijnnel és meg millynel is

     • drama

      Gininél szerintem nem, nagyjából hasonló szinten lehetnek, más-más erősségekkel. de pont ezért király, hogy visszatért Lallana, mert vele tovább bővül a variációs lehetőség.

     • macca8

      Meg lehetne nézni, de sztem legfeljebb 1-2 nem túl fontos mutató van, amiben gini jobb lehet, a fontosakban lallana jobb. De meg egyszer, hivatkoznék kloppra

     • István Várszegi

      Szerintem is jobb Lallana, ugyanakkor hosszú sérülés után kérdéses a forma…

     • macca8

      Ez így van, de nem erről folyik a vita

    • macca8

     Másrészt meg: ez a hivatalos szabály, nem velem vitatkozol, hanem a hivatalos szabályokkal. End of story.

     • drama

      a serious foul play is hivatalos szabály, aminek a leírása tökéletesen illik a Mané esetre. én nem vitatkozom senkivel, egyszerűen tény, hogy ott a piros jogos volt és tök értelmetlenül hozzátok fel minden egyes alkalommal, hogy mennyire megszopatott minket ott a bíró.

     • macca8

      Nem tok értelmetlen, hiszen minimum annyi elmondható, h az a szabály is simán alkalmazható lett volna az esetére. Vagyis két FIFA-szabály közül minimum mérlegelési lehetősége lett volna a bírónak és az, h senkit, azaz senkit sem állítottak ki meg ilyeneert a pl-ben idén, minimum vitathatóvá, és messze nem olyan egyértelművé teszi a pirosat, mint ahogy ezt te (és mások) láttatni akarjátok. Nem szubjektív érzések, hanem tények és pontos szabályhelyek alapjan

     • drama

      milyenért nem állítottak még ki senkit? volt már más aki sprintben lendületből fejbe talpalta az ellenfelet és csak sárgát kapott?

     • macca8

      Nem, ettől csak egyértelműbb esetek voltak, amikor nem egy szabad labdára sprinteltek, hanem jól látható, érzékelhető közelségből fejbe rúgták az ellenfelet: érted, nem egy szabad lasztit a mentek rá 50-50-ben, hanem sokkal közelebbről, kiszámíthatóbb végeredménnyel rúgtak fejen vkit

     • drama

      hát Otamendi kb tizedakkora erővel rúgta fejbe Kane-t mint Mané Edersont, szóval az excessive force-t máris ki lehet zárni és nem egyértelműbb az eset.

     • macca8

      Hat rohadtul nem rúgta kisebb erővel fejbe: az egy szép, kifejlett rúgás volt, Mane nem rúgott (nem tett rúgó mozdulatot egyáltalán)

     • drama

      de nemár :D Mané lendületből letarolta a kapust és Otamendi szerinted ugyanekkora erővel rúgta fejbe Kane-t. oké…

     • macca8

      Látod ez a különbség: a lendület vs a rúgás ereje. Manet a lendülete vitte egy szabad labdára, nem az excessive force, amit alkalmazott

     • drama

      Otamendi is szabad labdára rúgott, csak jóval kisebb erőhatás volt ott. senki nem azt mondja, hogy szándékos volt Mané esete, hanem hogy mivel izomból letarolta a kapust (excessive force), így simán jogos a piros.

     • fantom

      Kane is izomból letarolta Jesust, Ali is nemtomkit, meg a Gueye is páros lábbal hátulról szabálytalankodott Cou ellen (asszem), egyik sem kapott pirosat, pedig ezeknél sokkal nagyobb szándék volt a szabálytalanságon.
      Kíváncsi lettem volna mi történik ha a Mané pattan le a kapusról és nem fordítva..ha meg 20-30 kmh-vel fut egymással szemben két játékos és fizikai kontaktus lép fel, az minden esetben ilyen nagy ütközést okoz.

     • drama

      pont erről volt szó fent. attól hogy az általad is említett esetekben szarul döntött a spori, még nem kellett volna Manénak is csak sárgát kapnia.

     • macca8

      hát izé. azon el kéne gondolkodni, h felsorolunk 4-5-6 esetet, mindben szarul dönt a különböző spori, csak egyetlenegy esetben helyesen? nem mondom, h nem lehetséges, de azért minimum kérdéseket vet fel, mind a döntés helyessége, mind pedig a szabály gyakorlati alkalmazását illetően. és megint ott vagyunk, h bőven lehet racionális érveket és tényeket sorolni mané pirosa ellen.
      amúgy a dangerous playt illető szabály alapvetően a támadó csapatot segíti, és ilyen esetekben inkább a védőt igyekszik büntetni, fordított esetre nem is nagyon térnek ki…

     • drama

      tulajdonképpen igen, a fenti eseteken vitázni is felesleges annyira egyértelmű pirosak, egész egyszerűen fogyatékos volt a bíró (talán egyedül Otamendi sárgáját lehet elismerni, én látok különbséget aközött és Mané tarolása között). az számomra nem érv, hogy Mané azért nem érdemelt pirosat, mert később Alli, Kane vagy KdB sem kapott. de kár lenne úgy tenni, mintha csak azt a 4-5-6 esetet nézték volna el vagy hogy nem adtak pirosat sárgás faultra, nem engedtek tovább mészárlásokat és a többi. viszont azt is el kell ismerni, ha valami furcsa okból kifolyólag véletlenül jó döntést sikerül hozniuk.

     • macca8

      kane fejétől centikre volt a laszti, miközben mindkét játékos alig mozgott, mané esetében meg méterekre, és mindketten nagy sebességgel közeledtek, de erő az spec nem volt egyikőjükben sem: a tehetetlen testek ereje. ez nem excessive force, az az, h nagy erőt, túlzott erőt alkalmazol, mint otamendi, deeny, alli etc

     • drama

      és mitől válik az erő excessice force-szá? ha nem Liverpool játékos csinálja?

     • macca8

      hogyhogy mitől? attól h rendkívüli erőt használ. ha futsz, nagy sebességgel, az nem excessive force, ha ellenben nagy erőt kifejtve rúgó mozdulatot teszel, az az

     • drama

      de hát Mané a lendületéből adódóan bőven excessive force-szal talpalta arcon a kapust még ha nem is szándékosan.

     • macca8

      de az excessive force az nem a lendület, az inkább a reckless lenne

     • montipájton

      de érted, most nem azt bizonygatod, hogy Mané nem piros, csak azt, hogy a többinek is azt kellett volna kapnia. Ami igaz is. És? (Ha ellopok egy kocsit és lecsuknak, akkor is jogos, ha valaki más is lopott és őt meg nem kapták el vagy kevesebbet kapott.)

     • macca8

      Nem, nem ezt bizonygatom. Egyrészt ha minden más hasonló eset 0 pirossal zárul (es ilyenből nem 4-5 volt, hanem sokkal több), akkor felveti a kérdést, h tényleg az az egy eset a jó, a többi MIND rossz, másrészt pedig szabály vonatkozik rá, ami alapján sárga.

   • moveandpass

    “mozgékony, dinamikus, rengeteget fut (ami alap kloppnal), kreatív, labdabiztos, labdát szerez nagyon sokat és meg gólerős is (a többi kppalyashoz képest) . Ez így együtt kb cou-n kívül senkinek nincs meg nálunk a kppalyan.”

    Bár nem középpályás, de ezek szerintem inkább Firminora igazak maradéktalanul, nem Coura. És ilyen szempontból még jobb a párhuzam Lallanával, akiről szintén ritkán mondják, hogy mekkora nagy játékos, de közben a csapat játékának valoban elképesztő mértékben a meghatározója. Tök érdekes, hogy kihagyott most pár hónapot, és többen itt már nem is emlékeznek rá, hogy mennyit tud hozzátenni.

    • macca8

     De ez a lényeg: lallana kppalyas, ahogy most cou is, és ott lallana simán a legjobb 3.

     • Gúnár

      Ki van Lallana és Cou között, hogy csak 3.? Szerintem simán 2. legjobb középpályásunk.

     • balint0806

      Milly? :)

     • macca8

      Hendo, azért csak mert lallana nem holding mf, és az meg kell :)

   • montipájton

    Az utóbbi bekezdésekhez: az elmaradt Otamendi, Alli, Kane-pirosok óriási bírói hibák voltak – épp ez húzza alá, hogy Mané pirosa viszont nem volt az. Mert ha ugye ő csak sárga, akkor az említetteket sincs okod felsorolni hibaként. Valakit felemelt lábbal, futtából fejbe rúgni, az piros, ne kelljen már sokadszor ezt relativizálni.

    • macca8

     Olvasd el a szabalykonyvet

    • macca8

     Meg egyszer: azt nem vonom kétségbe, sőt, alli, kane és debruyne pirosat kellett volna kapjon a szabályok szerint, otamnedinel viszont jogos a sárga – ahogy Mane eseténél is jó érvek (szabály) szól amellett, h sárga lett volna a helyes ítélet. Ami meg idegesít, h egy rangadón (city-spurs) a bíró, akár a szabályok figyelembe nem vételével is, de nem akart “belenyúlni” a meccsbe, nálunk viszont egy ugyanolyan rangadón, jóval vitatottabb helyzetben viszont igen. Ez a watford, burnley, everton, brighton, wba meccsekkel együtt kicsit sok

     • montipájton

      Szerintem meg marhára félreviszed a saját és az egész Pool-kánon nézőpontját ezzel, hogy minden meccs után, folyamatosan sulykolod, hogy a bírók, külső körülmények miatt nincs több pontotok, miközben arról van szó, hogy ez a Pool most ennyire jó, a helyén van. a 4. hely reális, egyelőre, Klopp játékának korlátai miatt. Aztán majd meglátjuk.

     • macca8

      onnan indult a vitánk, h szóvá lehet-e tenni a bírói tévedéseket, megegyeztünk abban, h racionális érveléssel igen. én ezt teszem. és leszögezem sokadszorra is: ez egy tényező több más fontos dolog mellett. ne szalmabábokat kreálj, hanem a konkrét érvekre reagálj plz. nem súlykolok semmit, egyszerűen szeretném azt beláttatni, hogy nem egyszerű nyavajgás van amögött, h bírói ítéleteket kérek számon, hanem konkrét érvek, tények.
      a 4. hely reális, kicsit jobb kapussal, jobb helyzetkihasználással lehetne jobb is.

  • balint0806

   A 2. ponttal kapcsolatban azt szeretném kérdezni tőled, hogy szerinted Mané tudta/látta/érzékelte, hogy ott jön Ederson és ennek tudatában ment így a labdára, vagy nem tudta Mané, hogy ott jön Ederson és ezért ment így a labdára?

   • drama

    sajnos nem tudom, hogy mit tudott, látott vagy érzékelt :(

    • balint0806

     Pedig szerintem ez egy elég fontos szempont az eset kategorizálásában.

     • drama

      értelmezés kérdése, de a ‘lunges at an opponent in challanging for the ball’-hoz nem feltétlenül kell tudnia, látnia vagy érzékelnie az ellenfél helyzetét.

     • balint0806

      Szerintem meg igen. Ha nem tudod, hogy ott van, akkor miért harcolnál vele a labda megszerzéséért? Akkor egyszerűen csak mész a labdára és nem számolsz a másik megjelenésével a labda megszerzésének szűk körzetében. Ergo nem számolsz azzal, hogy a mozdulatoddal veszélyeztetheted a másikat.

     • drama

      mondjuk a challanging for the ball az elég nyilvánvaló volt, ellenkező esetben nem próbálta volna meg fejmagasságban elvinni a labdát, hanem csak futott volna tovább. nem?

     • balint0806

      A labda magasan pattant és mivel elég távol volt tőle ezért lábbal nyúlt érte. Kb. 4-5 ilyen eset van egy meccsen. Az “opponent” hiányzik az egyenletből, ha nem tudod, hogy ott jönni fog valaki, akit bizony el fogsz találni, ha így mész a labdáért.

     • drama

      de miért akart fejmagasságban nyúlni érte, amikor lép kettőt és utoléri, ha nem azért, mert el akarta tolni a kapus előtt?

     • balint0806

      Gondolom még a 16-os vonala előtt birtokba akart volna venni, mert tudta, hogy a 16-oson belül viszont a kapus előnyben van, ergo ott már biztosan számolni kell egy találozással vele, ha a labdát hagyja lepattanni.

     • drama

      de itt konkrétan a talpával megtolni akarta a labdát, amivel csak távolabb került volna tőle és így még szarabb helyzetbe került volna, ha csak a 16-oson belül találkozott volna a kapussal.

      http://www.independent.co.uk/sport/football/premier-league/sadio-mane-red-card-manchester-city-liverpool-rules-serious-foul-play-correct-referee-jon-moss-a7938101.html

     • macca8

      El akarta érni a labdát, valahogyan, bárhogyan. Nem a talpaval, hanem valahogy

     • balint0806

      Szerintem inkább a cipője órával szerette volna lehúzni a labdát.

     • drama

      akkor eléggé elszámította magát, mert viszonylag távol volt tőle :(

     • István Várszegi

      Hogyne tudta volna, a periferikus látásával biztosan. Túl optimista volt, ennyi. Az 5:0 nyilván lelkileg nagyon megviselte, mert kvázi miatta volt, legalábbis ezt gondolhatta…

     • balint0806

      Ha tudta Mané, hogy ott lesz Ederson, akkor serious foult és piros.
      Annyit azért hozzátennék, hogy én anno a focipályán számtalanszor jártam úgy, hogy ha a labdára fókuszáltam, akkor totál nem láttam mi történik egy kb. 60°-os szögön kívül.

     • István Várszegi

      Mané klasszis játékos, a klasszisok pedig nagyon jól anticipálják a szituációkat. Úgy itélte meg, előbb ér oda, tévedett, ezt nem róhatjuk fel neki, annál is inkább, mert ritkán van súlyos sérülés hasonló szituációban. Ritka balszerencse volt. A következmények pedig téves értékelése a helyzetnek, nyilván a minél kisebb arányú vereség “elérése” lehetett a reális cél…

     • balint0806

      “Ritka balszerencse volt.” Én is totál ezt gondolom. :D

  • Gúnár

   Lallana vitához csak ennyit :D (tudom, hogy volt)

   https://youtu.be/zYpJ0t1KCcU?t=192

   • macca8

    Nem is egyszer derült ez ki, h Klopp abszolút kedvence Lallana

  • GlenTheMathematician

   Lallana a PL legjobb 8-asa volt tavaly. Nem is értem, hogy lehet kérdéses a kezdő státusza vagy akár a kulcsfontossága.

 • Big big big up!

 • Kićo

  Azért annyit BR védelmében, hogy – finoman fogalmazva – az ezüstös szezonban sem voltak velünk a bírók. Csak ősszel a City-Chelsea-Everton meccseken 6-8 pontot buktunk miattuk. Namármost 3 pont kellett volna a bajnoki címhez.

  • Fowler_

   BR részvényei elég gyorsan esnek. Én úgy emlékszem hogy itt elég sokan védték a végsőkig, mert hogy az ezüstös szezon…

 • macca8

  Kiváló poszt! Perspektívába helyezés, kontextus, kiegyensúlyozottság, kalap lenget :)

 • István Várszegi

  Rendesen bevezetted, kérdezem, hogy mennyi idő alatt született meg, mert ritkán olvasok ilyen jót. Én úgy tudom, hogy jobbak vagyunk az ágyúsoknál, és bár nem mindig a jobb nyer, legrosszabb esetben döntetlent várok. Nagyon bízom a csapatban, bár elől kétségtelenül erős az Arsenál. Ha nyernénk, picit le tudnánk szakítani őket. Ellenük jól szoktunk játszani, úgy tudom Giroud sem lesz, kérdés Özilnek milyen napja lesz. Ha van kedve nagyon jó, remélem, meg tudjuk fogni. Amúgy is érdekes forduló lesz, remélem egy-két riválisunk veszít pontokat…

  • lackó

   Nehez kerdes, mert nem neztem kozben az orat, nehany ora alatt. De az is van, hogy egy ideje neha leirok magamnak dolgokat, ha eszembe jut valami, es kesobb felhasznalom oket. Mert ahogy oregszem, egyre nehezebben tanulok ujakat, de annal gyorsabban felejtem el oket :)
   Bejott a legrosszabb eset, a dontetlen :(

 • balint0806

  Köszönjük Lackó. Aki ezt elolvassa szerintem máris választ kap az elmúlt 2-3 hónap összes fő kérdéskörére ami felmerült itt a fórumon. Kicsit sajnálom is Melt, ha csak a címet és az utolsó két sort olvassa el belőle… :D

  • Mel éppen vezet hazafelé, úgyhogy most fel van mentve a poszt olvasása alól.

   • GlenTheMathematician

    Fel kéne bérelnünk az RTL reklámhangját, hogy minden posztot olvasson fel, és aki akarja, hangoskönyvként is végigmehet rajta.:)

    • vagy csak basszuk be google translatebe és olvastassuk fel azzal :D

    • TT

     Csak akkor hallgatja meg, ha a háttérzene AC/DC. Vagy Motorhead.

  • mintha már olvastam volna ezt a kommentet :D

   • balint0806

    Tényleg? Hol? :)

    • egy másik lacko poszt alatt

     • balint0806

      Lehet írtam már hasonlót. Most nem ugrik be. Viszont vannak dolgok amik nem igazán változnak: Lackó általában jókat ír és Mel általában nem olvassa el… :)

 • sANYNWA

  “Figyelem, ami most következik, az nem magyarázkodás, hanem az okok keresése. Az, hogy végül csak negyedikek lettünk, az a mi (mi = Liverpool/Klopp/csapat)hibája ”

  Itt ez nyelvtanilag nem helyes, mert a hibán a rag a zárójeles részre utal:)

  Egyébként zseniális írás, én egy 2-2-t érzek most, de remélem nyerünk :)

  • lackó

   Koszi, javitva.

 • GlenTheMathematician

  Zsír aktuál helyzetkép!

  A BBC-s statba belekötnék: simán elhiszem, hogy úgy van, ahogy írod, csak nekem nem jön ki a 252 meccs. Ha a top6 teljesítménye lenne a bottom14 ellen, akkor az fordulónként max 6 meccs, vagyis 18 * 6 = 108, de ennél kevesebb volt, hisz a top6 egymás ellen is játszik. 18 forduló alatt viszont pont 18*14 = 252 meccse van a bottom14-nak. Szóval ez az ő összes mutatójuk, nem pedig a top6-é, nem? (A táblázat címe is inkább ezt sugallja.) Sokat persze nem vesz el a posztodtól, de akkor inkább pont olyat lehetne állítani annál a résznél, hogy: a bottom14 egyre gyengébben szerepel úgy általánosan figyelve a mutatóit.

  • macca8

   Nem is tudom, h mit lehetne ebből az adatból levonni, mert h az mi, hogy a bottom14 egymassal mit jatszik? Elvileg az meg nem mutatja meg, h a top6-hoz képest hogyan teljesítenek, nem? Egymassal kevesebb lövés stb, de az igazi kérdés, h a top6 vs bottom14 között változik-e vmi és ha igen, milyen irányban, szvsz

   • GlenTheMathematician

    Igen, ilyesmi statot lenne jó látni, de szerintem sem az ez fent. Viszont nem a bottom14 egymás ellenije, hanem minden meccse, tehát top6 elleniek is benne vannak, azért írom, hogy szerintem egy általánosabb képet: gyengülést, mutat. Lehet amiatt is, hogy jobban elszakadt az elit, vagy a kicsik közelebb vannak egymáshoz, és biztonságibb játék van egymás ellen, de ebből a táblából valóban nehéz bármire következtetni.

    • Kriccs

     Szerintem csak annyit mutat, hogy alapvetően buszozásra állnak be, függetlenül az ellenféltől. Az, hogy gyengébbek lennének a kiscsapatok, azt ez nem mutatja, hiszen a gyenge csapatok egymás ellen nem feltétlenül lőnek kevesebbet, azt meg tudjuk, hogy a TV-s pénzeknek hála ez egyáltalán nem igaz.

  • lackó

   Hm, lehet, hogy nem felalomban kene posztot irni? Koszi, ezt kiveszem, nincs is igy ertelme.

 • ma(jd jövöre)dskillz

  tobben majdnem ki lettunk vegezve mane piroslapja ellen tiltakozas miatt es erre itt latom a posztban is…

  • macca8

   De sikerült? :D

   • ma(jd jövöre)dskillz

    on kivegzes volt egy kis idore..

 • bigbob
  • Enzo

   végre! :D

   • Enzo

    0:59-nél a chat :DDDD sírok

 • balint0806

  Off: Nem tudom volt-e már, de itt egy érdekes cikket a bírózással kapcsolatban. Ez azt hiszem eléggé “odab**z” a szabályok szerinti bíráskodásnak. Itt azt mondja Clattenburg, hogy tudatosan nem a szabályok szerint vezette a Chelsea – Tottenham meccsett, nehogy őrá fogják, hogy befolyásolta a bajnoki versenyfutást: http://www.telegraph.co.uk/football/2017/12/04/mark-clattenburg-says-allowed-spurs-self-destruct-chelsea-2016/
  Na, ha így gondolkodik az összes bíró, akkor azt hiszem felesleges is lejátszani bármit is.

  • régen vótmá

   • balint0806

    Szenilitás…szenilitás… :)

  • macca8

   Hu ez nagyon Emma ;)

   • balint0806

    Járt már nekem… :D Esetleg ebből indult a múltkori bírózás?

    • macca8

     öööö, arra már nem emlékszem :)

 • Bócz Zoli

  Nyerni kell azt annyi!Most nem szabad tartalékolni,mikor meg van az esély,hogy leszakítsuk az egyik riválist.

 • Madass

  Fura lista az SSN-től:
  http://www.skysports.com/football/news/11095/11174974/top-100-players-of-2017-harry-kane-joins-lionel-messi-cristiano-ronaldo-and-neymar-in-top-four

  (cikkben linkelve a 20-100 helyezettek)
  Pool játékosok: Can 68, Firmino 38, Coutinho 30, Salah 24

  • macca8

   különösen, h lukaku a top10-ben van… wtf?!

   • Madass

    Meg hogy Sanchez, Silva, Alli, Hazard, Ericksen mind jobb évet húzott le, mint Salah, vagy Coutinho

    • macca8

     az utolsó hármat még érteni vélem, de sanchez és silva valóban miért is…

     • TT

      Ezek nem komoly listák, ez egy hype-erősorrend. Szarni rája.

     • montipájton

      David Silvát kérded? Láttál ősszel City-meccset?

     • macca8

      Láttam, 2017 egészéről volt szó. Lattal Liverpool meccset? Salah vs silva, ha ősz, de mi van a tavasszal?

     • Kriccs

      Silva egyértelműen jobb, mint Szalah 2017-ben. Ebben benne van az is, hogy tavasszal még kvázi ismeretlen volt a Romában, igazán nálunk robbant be (lásd a kommenteket is az igazolásnál, hogy csak egy Chelsea-reject). Lukaku tényleg nevetségessé teszi a listát, talán Cavani, meg az olaszok is, de ők azokban a bajnokságokban teljesítenek jól, szóval ezt kár birizgálni. Szalahnál voltak jobban tavaly délen, szóval nem kell annyira meglepődni.

 • dr.C
 • István Várszegi

  A Kicker szerint a Liverpool (a BVB mellett) érdeklődik Akanji (Basel) iránt. Ti mit tudtok erről?

  • AliPista

   Azt sem tudom ki az az Akanji

   • István Várszegi

    Én sem tudom, de a Kicker nem bulvár. Azt bezzeg egyszer sem írta, hogy Goretzka hozzánk jön…

 • Superglenko

  Ma nagyon nyeri kellene, leszakadhatna az Arsenal, valamint a fordulóban lesz egy Burnley – Tottenham is.

 • astonmartin

  Nagyon jó írás, köszönöm szépen! Sztem x lesz a meccs, 2-2 Salah és Can góllal

  • fantom

   vezetés meglesz szerintem, kérdés hogy megtudjuk-e tartani

 • Pingback: Karácsonyi gólgála (Arsenal – Liverpool) – KNOWS()

 • István Várszegi

  Eddig 4-ből 3-szor Klopp nyert Wenger ellen a Liverpoollal, 1-szer döntetlen…

 • Carradona

  hellohello, sorry, tudom, h mar sokszor elhangzott, de eddig nm volt ra szuksegem, hol lehet jo minosegben visszanezni a meccset? vagy rogton utana mar erdemes torrenten keresni? Pinter darabon leszek fel 11ig, utana kene vmi megnyugtato :)

  • macca8

   mázlista…

   • Carradona

    Varolista es turelem :)

    • montipájton

     Én januárban megyek, a szülinapomon. Már ha a Béla és nem az Attila a szóban forgó Pintér. ))

     • Carradona

      :D Attila rendezest nem nezek, ugyis tudni a veget :D melyik darabra mentek?

     • montipájton

      Ascher Háromszéken

     • Carradona

      mi is megyunk ra januar 7en :)

  • fullmatchesandshows.com

   ingyen promo

   • Madass

    Ebben semmi új nincs. Az internet tele van ingyen pornóval

    • fullmatchesandshows.com

     damn u autocorrect

  • fantom
  • Luisgarcia

   amit alattam fantom linkelt, vagy amit én személy szerint jobban szeretek, ez is jo:

   http://www.footballorgin.com/

  • sANYNWA

   megnyugtató dologként Liverpool meccset nézni? komoly adrenalinszinted van teso

   • Carradona

    jogos, raadasul egy ilyen meccsel vaaaa

 • fantom

  Király lett a poszt a másik fél részéről :)

  http://knows.hu/karacsonyi-golgala-arsenal-liverpool/

  • István Várszegi

   Rákattintottam, de valamit elhibázhattam, mert nálam kb 3 -4 sor jött ki, a többit nem látom…

  • TT

   Remélem abban az extrém szómenésben az eredményt sikerült eljinxelnie.

  • sANYNWA

   ebből is látszik, hogy jó munkát végeznek a jacuzzi tagok

 • LudasMatt

  nagyon jó poszt lett, kb mindennel egyetértek. Bár Gomezben azért bíztunk itt páran :D :D

  • sANYNWA

   jelen én is

 • ktamas

  Az ‘Özil összekapja magát a rangadóra’ csak elírás nem? :D
  Egyébként remek íve van a posztnak, az elején feszeng az olvasó hogy: naugyehogyszarokvagyunk, magunknakköszönhetjük, aztán meg szépen rávezeted, hogy nem is szar minden, főleg nem a keret.

 • lackó

  Gyertek at a duhongobe:
  http://pool.taccs.hu/2017/11/29/duhongo-17-18-december/
  Itt most bezarunk a meccs vegeig (+1-2 ora)

 • bakfi

  igen jó poszt, de nem tudnál lebeszélni az optimizmusról, örök optimistának születtem, tehát pool szurkoló vagyok, és nyerünk (ha nem ma, majd máskor – jövőre?)

 • AliPista

  Semleges nézők ma is jól szórakoztak.

  • LudasMatt

   fu de utálom amikor ezt mondják. Szerintem semleges néző nincs. A játék természetéből fakad hogy nincs.

   • AliPista

    Aki nem szurkol egyik csapatnak sem, az szerintem semleges.

    • LudasMatt

     háde ha elkezded nézni a meccset az egyik szimpatikusabb lesz, ha másért nem szebb a mezük vagy szép országból jöttek.

     • Akakij Akakijevics

      vagy épp elkezdesz az esélytelenebbnek szurkolni
      tényleg nincs olyan, hogy gól születik és nem érzel semmit: vagy jól érzed magad vagy rosszul és akkor el is dől, hogy kinek szurkolsz

     • LudasMatt

      + ki a faszt érdekelnek a “semleges” szurkolók. Az adott meccsen egyik csapat sem értük játszik.

     • Enzo

      így lettem anno Nijmegen-szimpatizáns

  • István Várszegi

   Én is jól szórakoztam, nagyon jó meccs volt, mindent kiadtak magukból, mi voltunk az egyértelműen jobb csapat, el tudom fogadni a döntetlent. Holnap ne nyerjen a Spurs, és akkor nagyjából rendben van…

   • AliPista

    “mi voltunk az egyértelműen jobb csapat”

    Nekem ezért fogja csak lassan bevenni a gyomrom ezt az Xet.

   • nem tudok a dühöngőben válaszolni arra, hogy Karius megkapta már az esélyt, úgyhogy itt:
    10 meccsen volt kezdő sorozatban, amikor megkapta az esélyt, szerintem ez nem olyan sok, főleg úgy, hogy abból egyszer kaptunk ki (a Bournemouth elleni ominózus) három döntetlen és hat győzelem mellett. Igen, bizonytalan volt, de Angliába át(/vissza)kerülve elég kevesen alkalmazkodnak rögtön (ráadásul kéztörésből felépülve). Úgyhogy szerintem rajta a sor, a hosszútávú célok miatt. Hagyjuk kibontakozni. A stílusa meg olyan amilyen, én imádom, hogy ilyen életveszélyes, de eközben is halál nyugodt.

    • lackó

     Szerintem iden sokkal magabiztosabb mar. Egyetertek azzal, amit irtal, Mignon mar nem lesz jobb, deruljon ki, hogy Kariusra szamithatunk-e hosszutavon.

    • AliPista

     Ha jól emlékszem, De Gea sem világszínvonalon kezdett a MUban…..

     • sőt. Ott is ment a sírás h miért nem tanul még egy évet csereként.

 • fantom

  ilyen nincs, ilyen nincs és mégis van 😱

 • AliPista

  A 3-3 már kezd unalmas lenni. Rámehetnénk a 4-4-ekre.

  • Kićo

   Volt olyan is. Igaz, akkor Arshavin ellen játszottunk.

   • fantom

    meg a cselzivel a BL-ben nemsokkal utána :D

    • Kićo

     Igen. Akkoriban még fostuk a gólokat, nem úgy, mint most.
     Ööööö….
     Illetve…..
     Izé….

 • lackó

  Hat, nem tudom, fogunk-e Klopp-pal valaha is nyerni valamit, de unatkozni nem fogunk amig itt lesz, az biztos.

 • Kriccs

  A Sevilla kirúgta az edzőjét, egy héttel a műtét után.
  http://www.bbc.com/sport/football/42462210

  5. a csapat a ligában, vezetik az üldözőbojt, két pontra a Madrid, igaz két meccs hátránnyal. Van ott erkölcs, kérem.

  • liverpudlian93

   Eddig csak az egymás elleni meccsek miatt nem bírtam őket, de most már nincs mentség, lehet utálni őket.

  • GlenTheMathematician

   Hihetetlen. Az előző edző (Sampaoli) top4-be hozta a csapatot, talán BL-nyolcaddöntővel, az sem volt elég. Nem értem, mire számítanak ott akkora költségvetésből, szerintem mindkettő nagyon jó eredményeket hozott, nem lehet mindenki Emery (de hát ha az, akkor meg elviszi egy nagycsapat, lásd PSG).

 • Akakij Akakijevics

  az előző poszthoz akartam írni, de az már bezárt…

  ha az xg-n múlna a meccs kimenetele, akkor adjuk oda a Barcának minden kupát visszamenőleg
  mert olyan támadófocit játszottak aminél nincs jobb… Szerintem az a
  szép a fociban, hogy megközelítheted bármely irányból (Mou v Pep) és
  ugyanúgy lehetsz sikeres ha a saját filozófiádat tökélyre fejleszted(Mou
  buszos Intere és Pep ‘tiki-taka’ Barcája) és nem az alapján vonjuk le a
  következtetést, hogy kinek mekkora volt a labdabirtoklása / kapura
  lövése / xg-je hanem az alapján, hogy melyik edző ‘erőltette rá a saját
  filozófiáját a másikra’ (tudom Kaszinós Gyuri bölcsesség, de van benne
  igazság.) Ott van Howe aki szép focit akart játszani ellenünk és kapott
  négyet és ott van Fat Sam meg Pardew akik csak az 1 pontért jöttek és el
  is érték azt, szerintem ezért őket nem leszólni kéne, hogy ‘buszos
  kiscsapat’ hanem megdicsérni, hogy elérték a kitűzött célt

  • Kriccs

   Big Sam egyáltalán nem érte el a célját. Esélyük nem volt gólt lőni, mi meg lőttünk egyet a kevés igazán nagy helyzetünkből. Ha nincs a bíró, akkor azt mondjuk, hogy az egy tökéletesen menedzselt 1-0 volt.

  • macca8

   Az xG és más adatok pont azt tudjak megmutatni, ki kire erőltette rá az akaratát. A végeredmény ebből a szempontból nem perdöntő.

 • Csaba Kárpáti

  Mindenki nyugodjon le a picsaba top4ben karacsonyozunk es csak most ter vissza lallana. Elhoztunk egy pontot az emirates-bol ahova szopni jarnak az ellenfelek(a meccs képet ne nezd meg, csak felbaszod magad) kurvaszep focit jatszunk es nagy a sanszunk a bl 8ra.
  Csak h felig tele legyen a pohar.

  • AliPista

   Igazad van. Az elmúlt 15 évben csak 2-szer sikerült őket idegenben verni.

   • Csaba Kárpáti

    Nagyon idegesit meg minsig persze. Sot megvaz everton elleni ism csam muszaj picit pozitivnak maradni :D

 • Enzo
 • biojezus

  Negy meccsbol 3x. Ketto otthon. 55 percig szenne alaztuk az arsenalt…ejj 12pontbol van 6…

  • fantom

   lennie kell egy évnek, amikor nekünk is összejön minden..

   • Kićo

    Szép is lenne.
    7 kupás szezon.

    • fantom

     beérném csak a bajnoksággal :D

     • Kićo

      De igénytelen vagy!
      28 év után “csak” bajnoki címet nyerni tök snassz.
      De egy BL-t is nyerni mellé, az már valami. Akkor beinthetünk mindenkinek. Még a Barcának is.

 • Rynald

  Ne zarjatok mar le a duhongot, így lehetetlen reagalani a kommentekre, ez sorozatban a masodik alkalom hogy befejezetlenul marad egy beszelgetesem :/ (tok siman nyitva maradhatna folyamatosan, ha a legfrisebb poszt nyitva van, ugyse ir oda senki. De ha az nem legalabb masnapig legyen nyitva hogy mindenki befejezhesse a beszelgeteseket)

  • nordsee

   Fasság, még mindig

   • lackó

    Nyilvan vannak meg hibak (pl. amit Rynald ir, szerintem jogos), fogunk is valtoztatni rajta szerintem, de alapvetoen szerintem egesz jol mukodik. Persze ertem, hogy te alapvetoen nem ertesz vele egyet.

    • nordsee

     Sok hűhó semmiért.

     • macca8

      Várjuk a konstruktiv ötleteidet

     • nordsee

      Szekvencia, simán, mint eddig. Nem kell kitalálni, pont ezt mondtam, semmi hozadéka, sőt.

     • macca8

      nem értem

     • nordsee

      A dühöngő az a nesze semmi. Ha szerinted(?) ez hozott valamit a konyhára, és nem vitt, akkor lehet, illúzióban vagy. A szekvencia a blog lelke, ez az anakronisztikus ugrálás, látszatintézkedések csak elbasszák. Két változtatás volt egyszerre, az egyik a dörgedelmes közécsapás, aminek volt értelme és hozadéka is, meg mellette ez a másik szélsőbalt idéző óvópedagógiai módszertan, hogy majd jól bezárjuk a strucchomokozóba a zindulatot, meg bárki sarkos véleményét. Persze nincs ellenpróba, hogy melyik működött volna a másik nélkül, de azért sejthető. De ez van, sajnos, legalább így, hogy nem kell írnom oda, nyugton nézhetem a meccset. Csak az elv(?) basz fel minden egyes alkalommal.

      Na, de béke, boldog karácsonyt!

     • macca8

      Nem csak szerintem hozott, hanem mindannyian ezt gondoljuk, ráadásul a visszajelzések többsége is pozitív.
      A sarkos vélemény is jöhet, sosem ezzel volt a baj, de úgy tűnik, h ez csak így érthető és működhet a többség számára.
      Boldog karácsonyt neked is!

   • biojezus

    Johogy az…semmi ertelme. Olyan mintha leveszed a cipot es a cipofuzot kiveszed belole majd majd felszereled a wc zsinor helyere. Mikor indulsz akkor ki kell venned a wc zsinort es befuzni a a cipodbe… Csak be ne szarj kozbe

    • nordsee

     :D

  • lackó

   Kinyitottam.

 • ekiyeki

  Másik nézőpontot ajánlanék a T. Közönség figyelmébe…

  A kísérlet

  Emirátus Arénába,
  Láthatta, ki nézte éppen,
  Elzarándokolt sok ember,
  Szórakozás-féleképpen.

  Nem tudták, hogy ők csak egy nagy
  Kísérletnek piciny része:
  Brit tudósok megvizsgálják,
  Hogy a szívük biztos ép-e?

  Előbb ágyús szurkolókra
  Ijesztettek rá a meccsel:
  Jött is az apró Coutinho,
  Utána meg Szalah mester.

  Még mielőtt másik tábor
  Vérnyomása esett volna,
  Megérkezett Sánchez, Xhaka,
  Ráadásnak Özil gólja.

  A műszerek itt már sorban,
  Mondtak csődöt mindkét részen,
  Gyorsan megjött még Firmino,
  Nehogy egy adat is késsen.

  A kísérlet sikeres volt,
  Brit tudósok elemezték:
  Aki nem bírja a meccset,
  Az esténként fejjen kecskét!

 • puzser

  Lack of game management, individual mistakes.

  https://twitter.com/bet365/status/944321161403535360

  • punkfrog

   Azokat a csapatokat viszont nem tartalmazza ez a stat, akik el se jutnak a winning position-ig úgy veszítenek pontokat.

   • fantom

    Viszont az sem lehet véletlen, hogy ennyiszer képtelenek vagyunk megtartani az előnyünket, rengeteg esetben a 2-3 gólosat sem.

    • punkfrog

     Szerintem se véletlen. Szar játékkal ritkán lehet nyerő pozícióba kerülni, és pont ezért kevesebb pontot is vesztenek így.

     • fantom

      Nem azt mondtam h szar a játék, hanem h rengetegszer képtelenek vagyunk megtartani akár a sokgólos előnyünket is, míg a riválisaink ritkán adják le az egygólos előnyt is, tehát ez nem teljesen normális.
      Bár sok esetben ezek user errorok következménye elsősorban Lovrennél és Minyonnál, illetve Morenonál.

     • csöpi

      Akkor hogy a francba vagyunk negyedikek?

     • balint0806

      Mert amikor éppen nem hibázik egy “kényszer jobbhátvéd”, vagy a kapusunk, akkor qva jó focit nyomunk…

     • fantom

      mert gyakran leadjuk a győztes meccseket, ha nem így lenne akkor a sziti utd közti űrben unatkoznánk :)

   • lackó

    Azert ez mar nagyon sok meccsen alapulo stat, ez egy letezo, es komoly problema. Raadasul nem csak arrol van szo, hogy vezetunk egy gollal, es nem tudjuk megtartani, hanem arrol, hogy sokszor sokgolos elonyoket adunk le.

    • punkfrog

     Igazad van. En csak azt akartam érzékeltetni, hogy ebből az adatból nem az következik, hogy szarok vagyunk. Es a statisztikában nincs különbség a leolvadások között. Pedig ég es föld a mai és mondjuk a sevillai 3-3 között.

     • lackó

      Persze. Arrol szo sincs, hogy szarok lennenk, de tul sokszor jon vissza az ellenfel mar agyonnyert meccseken, a posztban is irtam errol. Amig ezen nem tudunk valtoztatni, addig nem lesz eselyunk komoly sikerre. Hajlok arra, hogy ez a kloppi filozofia mellekhatasa. Konkretan ma Mane ollozasanal jutott eszembe ez. Hogy az elmenyszamba meno tamadojatekunk reszben annak is koszonheto talan, hogy Klopp arra biztatja a jatekosokat, elvezzek a meccset. Cserebe viszont neha ez visszaut azzal, hogy ilyenek tortennek, mint az a felesleges ollozas.
      Az mar kiderult, hogy ha szorul a hurok, tudunk sokkal pragmatikusabban is jatszani, de az alapjatekunk nem pragmatizmusra epul, amibol idonkent ilyen kaosz lesz, mint ma is volt.

      Aztan az is lehet, hogy csak egy jo kapus kene, esetleg 1-2 minosegi upgrade a kozeppalyan, es minden megvaltozna.

     • balint0806

      Jogos felvetés és már máskor is előjött, hogy a gyilkos ösztön hiányzik a csapatból. Ezen valóban sokat kell dolgoznunk még.
      Amit szurkolóként hozzátennék: basszus, hát megint mekkora meccset játszottunk már! Az Arsenál ellen idegenben… :)

     • tnorbi

      1 igazán jó kapus tényleg kéne, de nem tudom,hogy Klopp is igy gondolja-e.
      a Dortmundban Weidenfeller védett, pedig ő még Mignonnál is gyengébb képességű, mégsem cserélte le.

     • macca8

      Sztem degeaval 13-14-Ben is bajnokok lettunk volna és idén is a city mögött lennénk, kozelebb, mint a mu

     • István Várszegi

      Ilyen erővei Suarezt is mondhatnád (az idén), sőt, ő itt volt. Jelenleg ez van, ezzel kell főzni. Lehetne sorolni a ontvesztések okozóit sorban: Mignolet, Lovren, Gomez, meg ersze a sok kihagyott helyzet. Én pl Neuert szeretném, de a kapus poszt sosem volt az erősségünk. Talán majd a következőtől…

     • GlenTheMathematician

      Jó nyilván, itt most egyszerű nevekkel vagdalkozni, de a fő okok keresésében előjön a kapus szerepe az idei Liverpoolnál, ezért érdemes vitázni róla, hogy ez top priority legyen-e a nyáron.

     • István Várszegi

      Kétségtelenül hibázott többször is, de a fő ok szerintem nem ez, mert a legtöbb gólt nem miatta kaptuk. Szerintem is a legfontosabb a jó kapus. Csak azt nem látom, ki lenne jobb, aki megszerezhető. Mert Karius kb hasonló,pedig a Bundesligában ragyogóan védett. Ezzel csak azt akarom mondani, nincs garancia arra, hogy ha valaki más bajnokságban jól véd, a PL-ben is. Arról nem beszélve, hogy szerintem Loris sem jobb, meg Czech sem (bocs, ha rosszul írtam). Jó volna jobb kapus, persze. De ki?

     • GlenTheMathematician

      A legtöbb gólt valóban nem miatta kapjuk, de nem is az a baj, hogy sok gólt kapunk – mert az a játékunk velejárója -, hanem hogy ahhoz képest Minyon negatív irányba leng ki, és nem pozitívan tud hozzátenni, mint a top kapusok teszik.
      Cech szerintem sem jobb, Lloris azért igen. Biztos nehéz találni, meg rizikós egy Pool kapujába betenni valakit, de nem hiszem el, hogy egy Mignolet-nál nincs legalább 10 olyan jobb kapus, akiket el tudnánk hozni (nyilván itt nem kell spórolni). Olyan szintű probléma a belga, amin nem lehet csak keseregve ülni, hogy hát nála nem is biztos, hogy tudunk jobbat hozni – meg kell próbálni, különben esély sincs itt szintet lépni.

     • István Várszegi

      Van igazságtartalom abban, amit mondasz, ezért hozta Klopp Káriust. Aki lehet, hogy jobb lesz, lehet, hogy nem. Tehát nyitott kapukat döngetsz, gondolom óvatosabb most már Klopp, mert nem vált be (egyelőre) egy Bundesligában kitűnően védő kapus. Karius jobbnak tűnt, mint Mignolet…

     • macca8

      Suarezt salah tökéletesen pótolja. Plusz a többiek: 53 gólt lőtt ez a négyes eddig, suarez és studge egész éves termése volt ennyi. Egy klasszis kapus sokkal jobban hianyzik.

     • István Várszegi

      Rendben. Ki?

     • macca8

      Kézenfekvő, h karius legyen első lépésben. Ha nem o, akkor donnarumma, oblak jut eszembe

     • István Várszegi

      Melyik mozdítható?

     • macca8

      Donnarumma talán

     • István Várszegi

      Oké,jöjjön! Bár ilyen fiatalon Angliában nem rizikó? A kérdés elméleti, mert tudtommal most hosszabbított…

     • macca8

      a kézenfekvő válasz karius, nyilván vele próbálkozunk

     • fantom

      Olasz és Gianluigi a neve :) egy jó kapus minden pénzt megér, nem egyezik az identitásunkkal de fel kellene ajánlani érte valami nagyon magas összeget. Sziti játékát is alapjaiban határozza meg az új kapus kiváló teljesítménye. Bár Klopp jól elvolt Waindenferrel is.

     • GlenTheMathematician

      Pont így, lásd a fenti statokat.

    • bag

     a második félidős Pool leolvadást már le kellene védetni a Szabadalmi Hivatalban

  • csöpi

   Jöhetnének ám lassacskán az első félidőkről szóló statok is

  • LudasMatt

   @rolyh:disqus ezekből lehetne vmi grafikont csinálni hogy időben hogy változik a nyert helyzetből vesztett pontok száma! hogy van-e valami tendencia, javulunk, vagy tudunk e mit kezdeni ezzel?

   • GlenTheMathematician

    Hmm… okés, gondolkodom rajta! Kösz az ötletet!;)

 • Kićo

  Az Arsenalnak van egy aréna.
  Odamentünk a futbal.
  Coutinho befejelte a helyzet, Szalah kihagyta, majd berúgta.
  Lovren nagy volt a nyomás, mégis Gomez futott bele a hiba.
  Ekkor Wenger rájött, hogy ajándék gólnak ne nézd a potyát.
  Mert a második gól Minyolé.
  Ugyanis nem Xhaka labdát nézte.
  Az Arsenal fordított, de végül megmentettünk egy pont.
  Vagy ha úgy nézzük, akkor nyertes helyzetből Kloppon maradtunk.
  Mi dönthetjük el, hogy a pohár félig tel-e van.

 • csöpi

  Pár hónapja pengette meg valaki, nem emlékszem pontosan a szavakra, de igyekszem átadni:
  Lehet ám pampogni, fölényes győzelmet elvárni minden meccsen otthon idegenben, kicsik és nagyok ellen is egyaránt, és lehet dühöngeni akkor amikor csak egy döntetlenre futja az erőnkből.
  Bele lehet szállni a hibázó játékosainkba, a saját stílusát semmiért ott nem hagyó Kloppot, Henryt, a TC-t, akárkit, viszont akkor ne áltassuk már magunkat azzal, hogy mi vagyunk a világ legjobb szurkolótábora, meg YNWA meg a faszom.

  Lőjük a gólokat, BL csoportelsők vagyunk, nulla a tapírfasz, és a kommentmező háromnegyede mégis úgy viselkedik, mint aki citromba harapott, és ugyanazt a három (öt) dolgot ismételgetik folyamatosan, miközben ugyanott vagyunk egy európai kupával (hogy a többit ne mondjam mert ide van írva fölém) súlyosbított szezonban mint tavaly, úgy, hogy állítólag elbasztuk az igazolásokat, a cseréket, a taktikát, szar a man managementünk és kipurcanunk a hetvenedik percre. Nincs egy megbízható védekező játékosunk, a csk pedig sorozatosan nem tud hozzátenni a meccshez.

  Azt hiszem, a körülményekhez képest nekem kurvára rendben van az amit eddig idén láttam a csapatból,

  • balint0806

   Kb. ennyi… :)

  • én meg tudom érteni azokat is, akik negatívan látják. A játék képe alapján, meg milyen helyzetekből, előnyökből állunk így, az alapján télleg elég idegesítő. Én látom a fejlődést, egyelőre elvagyok a langyos vízben, imádom Kloppot, amíg megvan a top 4 addig nem sírok. A csapat többnyire szépen játszik. Nekem nem kell sok, hogy elégedett legyek ezzel, egyedül a CB helyzetet tartom hibának.

   • macca8

    Alapvetően egyetértek veled is, két apró megjegyzés: sztem ez bőven nem langyos víz, a cb-helyzet pedig egyre kevésbé látszik hibának, pedig matip hetek óta sérült

    • én vagyok langyos vízben. Hozzászoktam már a balfaszkodáshoz, valahogy nem vagyok úgy kiéhezve a sikerre.

     • macca8

      Ja értem

 • Vladimir Kozlov

  1 pötty a puttonyban,majd a szezon végén kiderül mennyit ért.Ami sokkal jobban zavar engem az Mané,aki hatalmas és jó mezőnymunkája mellett rettenetesen rossz döntéseket hoz amint meglátja a 16-os vonalát.Nem tudom,hogy ez miért is van -sejtésem van,de az mellékes- de , hogy ez így nem jó sem neki,sem a csapatnak az biztos.Egyébként csalódott vagyok a pontvesztés miatt,és azért a sok döntetlen nem nagyon visz előre minket a céljaink eléréséhez.

  • Welsh Xavi

   Szerintem Nagyon frusztrált, különösen Salah sikerére, emlékszem szezon elején milyen passzokat nyomott még 16-oson belül, most meg gòlt akar lőni minden áron.

   • István Várszegi

    Ez elég rossz hiszemű megközelítés, inkább a saját relatív sikertelensége miatt frusztrált. Az Everton elleni talán a legsúlyosabb…

  • macca8

   Szted nagyon is visz előre minket: az első lépés, a hard to beat, utána a következő, h ezek győzelmek legyenek

   • Vladimir Kozlov

    Mint UTE szurkoló elég jó rálátásom van arra,hogy a sok iksszel mit lehet elérni: elmondhatjuk,hogy x ideje veretlen a csapatunk,és ennyi.Itt van 5 jelölt a 3 BL helyre,nem szabadna , hogy megnyert meccseken ( Everton,Arsenal) csak 1 pöttyöket gyüjtsön a csapat.Szerintem.

    • Poco77

     Akkor UTE/Liverpool szurkolóként jól ismered a “Majd jövőre” kifejezést is. :P

     • Vladimir Kozlov

      Ne is mondd mond…..

    • macca8

     A top4 a sok x-szel is megvan, azt pl el lehet érni

     • Vladimir Kozlov

      Legyen úgy.

 • bag

  Mi az ördögért kell vkinek idióta, artista módra- ezerből ha egy sikerül módon- égbe lőni az ajtó-ablak ordító ziccert? Ahelyett, hogy simán bepasszolta volna laposan? A leolvadás mellett ezért vagyok a legdühösebb.
  Azzal együtt, hogy a többségünk azért látatlanban kiegyezett volna egy x-szel.
  Látjuk, hogy a csapatban több van, de a mentális gát már megint megakadályozta a sikert…

  • István Várszegi

   Gondolom Manéra célzol. Picit hátra jött a labda, ha meg leveszi, a védőknek is több ideje marad reagálni. Ezzel együtt is talán ezt kellett volna, a 2. félidőben is volt egy kapás lövése, amit kivédett a kapus, hasonlót belőtt a Moszkvának, most kis kútban van. A cserénél is elég savanyú volt.
   Egyébként többen reklamáltátok, hogy cou-nak nincs gólöröme, hát most volt a 3. gólnál, egy örömtelenebb jobb játék jobb lett volna tőle, fizikailag nagyon halvány volt. Az első és második gólról sok szó esett, szerintetek kinek kellett volna Özillel futni a 3.-nál? Cannak? Gomeznek? Vagy elkerülhetetlen volt?

   • balint0806

    Én azt is picit Gomeznek adom. Szegényt az első gól előtti hibája negyon megfogta, pedig előtte nagyon jó volt ő is.

    • Csaba Kárpáti

     Az egyértelműen Gomeze szerintem(zarojelesen irom h egy klasszis kapus kivedi… De ez mar csak kukacoskodas:) )

     • István Várszegi

      Hogy védi ki?

     • Csaba Kárpáti

      Kezzel labbal… Nem fekszik le mittudomen. Annyira felbashott a 2. Gollal h bravurral kellett vna jovatennie:D(jo tudom ez nem a duhongo)

     • István Várszegi

      Azért válasszuk szét a kettőt. Özil rávezette a labdát, ha nem fekszik le, begurítja. Ne feledd, Özil világklasszis, azt csinál a labdával, amit akar. De Gea sem védte volna ki. Az más kérdés, hogy a 2. nagy lepke volt…

     • fantom

      Özil ellenünk rúgta meg élete első rangadós gólját a rövidre, Xakha lövésekor meg még mindig nem értem mit csinált.. a szeme közé ment, erre felemelte az egyik kezét meg ugrott egyet. Fifa bug-nak tűnő megmozdulás volt ez :D

     • macca8

      Egy klasszis kapus nem vetődik, hanem olyan nagy felületet foglal el, amekkorát csak tud, persze meg így is ozil kiváló megmozdulása kellett, de na. Nekem meg az első gól volt részben migse: egy ilyen beadására ki kellett volna jönnie

     • István Várszegi

      Az semmiképp sem, nagyon gyorsan jött a labda. Szerintem jól csinálta, hogy vetődött, ha laposan lövi, jó eséllyel beleakad. Ha nem vetődik, simán elgurítja mellette. Özil nagyon okos a focihoz…

     • macca8

      Ha nem vetődik, nagyobb esélye van

     • István Várszegi

      Sokszor visszanéztem, ebben a szituációban jól döntött, így volt a legtöbb sansza. Marad a véleménykülönbség…

    • nordsee

     Egyetértek, de addig nem is nagyon volt próbára téve. De Can is elővehető, mert feleslegesen kifelé futott tök üresbe, azt a lassú keresztpasszt simán lefülelhette volna. Mire fordult, már nem tudta felvenni Özilt.

    • Welsh Xavi

     Adom ő indította a dominót aztán Migno is keményen beszállt, és meccs végéig teljes homály volt mindkettő. Eljutottam én is oda,hogy jólenne/remélem rotálni fogjuk a belgát mert ebben a hajtásban a kapushibák nagyon nem férnek bele.

    • AliPista

     Nem csodálom, hogy Wijnaldum beálltával Milnert odaállította Gomez mellé Klopp. Mondjuk ezt már az 1. gól után meg kellett volna tenni. Gomez megzavarodott s minden támadást onnan vezetett az ARsenal. Özil is rendre oda húzódott ki.

     • macca8

      5 perc telt el a 3 gól közben, ennyi idő alatt nehéz lereagalni bármit is

 • RedHotChili

  Klopp: “As individual players, we need to react differently in situations like this – you need to be much angrier than sad or disappointed.” Ha ezt sikerülne belevernie a játékosok fejébe, eljöhetne a kánaán.

 • lacko1109

  A 3-3 ellenére, úgy érzem tavaszra az ilyen meccsek nagyon simán be lesznek húzva, és akkor kell Bl-t nyerni :D Egyébként meg kib. jó a csapat, csak mire minden klappolni fog, addig még eltelik egy kis idő.

  • Poco77

   Csak nem kellene eladni az értékeinket nyáron vagy már januárban,

 • titok84

  Azért írnék ide Arsenal-szurkolóként, mert fordított esetben nekem is jólesne.
  Az a helyzet, hogy a tegnapi meccshez nem sok közünk volt, minden úgy ment, ahogy Klopp tervezte. A döntetlent se érdemeltük meg, előbbre jártok, ez van. Grat, jó kis csapat lesztek!

  • Bor Virág

   Köszi, de Kemény Dénes szavaival: az eredményjelző soha nem hazudik!

  • balint0806

   Nagyon fair comment. Köszönjük és nektek is sok sikert kívánunk (persze nem ellenünk… :))!

  • István Várszegi

   Ez igen! Egy kérdés, mert én nem követem az Arsenált (bár Charlie George gólját sosem feledem): bármelyik korábbi ellenfél alakított-e ki ellenetek ennyi tiszta helyzetet? Mert gyanítom, hogy nem. Szerintem még a City sem…

   • titok84

    Sajnos mostanában a legmegbízhatóbb emberünk (Koscielny) is meccsenként ad egy-két gólpasszt az ellenfélnek. Emellett még mindig nem tudjuk, hogy három vagy négy védővel vagyunk-e kevésbé rosszak. Most második meccse megint néggyel játszunk, de tegnap mintha ez zavart volna minket. Azt volt rossz látni, hogy a koncepció első pillanattól kezdve halott volt.

    • Konig74

     Szerencsétekre Salah nem fogadta el a gólpasszát.

     • Kićo

      Elfogadta, csak ilyen közvetett módon akart gólpasszt adni Manénak.

     • titok84

      Na ja.

  • Welsh Xavi

   Én a Kazettát irigylem nagyon tőletek, tegnap brutális passzokat adott a 16-oson belül. Az látszik -szerintem- hogy sok pénzt kéne ölni a csapatba mert egy ideális világban egy Wilsharenek/Walcottnak már valami angol középcsapatban kéne karriert mentenie.

   • balint0806

    Elcserélnéd Kazettát Firmire? Mert nem gondolom, hogy bármelyikük is szívesen venné a másodhegedűs szerepet szívesen.
    Wilshere szerintem nagyon pörgött tegnap, csak nem biztos, hogy neki támadó középpályást kellene játszania.

    • Welsh Xavi

     Nem cserélném el, csak irigylem őket, hogy ilyen jó támadót találtak a rendszerükbe az ágyúsok -mondjuk tény, hogy sok évet kellett rá várniuk hozzá –

     • titok84

      Nyilván Kazetta tök rendben van, ahogy Özil sem átlagos (nézzétek meg, tegnap is hogy lőtte el a labdát a gól előtt), és Wilshere-t se írnám még le. A koncepció hiányzik, ami nálatok úgy tűnik, megvan.

 • Bor Virág

  Nincs meg bennük a facilizáló szorongás. Attól még kurvajó focit tolunk és tegyük a szívünkre a kezünket: Kit zavarna, hogy időnként leolvadunk, ha zsebben lenne három PL cím?

  • ma(jd jövöre)dskillz

   mi az a facilizalo?

   • Luisgarcia

    Valami pornos dolog sztem

   • serkentő

    • ma(jd jövöre)dskillz

     az a facilitalo. ez valami mas lehet.

 • HT

  Emlékeztek mikor volt olyan, hogy a 80+, vagy inkább a 85+ percben szereztünk meccset eldöntő (győztes) gólt? Mert azt gondolom, hogy többek között ez is egy nagy csapat ismérve. Olyan mentális nyomás alatt tartja az ellenfelet, hogy az a meccs végére nem (csak) fizikailag fárad el, hanem fejben, ennek következményeként becsúsznak olyan súlyos hibák, melyet a nagy csapat könyörtelenül kihasznál. Ez egy szezonban hoz 2-3 meccset, ez 4-6 pontot jelent. A másik ami hiányzik a csapatból az a tűz. Ez jól látszik a gólörömöknél. A gól az a pillanat amikor felszabadul a belső tűz, kitör a vulkán. Nézzétek meg pl Xhaka-t a gólja után. És nálunk? Mintha a Beltenyésztett Arisztokrata Fiatalok Bálabontó Délutáni Zsúrján (BAFBDZs) lennénk. Ellenben tessék megnézni Kloppot egy, egy gól után. Itt lenne szükség az Anfieldi szurkolókra. A csapatban lobogó tűz pont olyan langyos a pályán, mint a lelátón. Gondoljatok bele, ha a lelátón lenne, ha nem is 50.000, de 20.000 Klopp. Az a fanatizmus átragadna a csapatra is, és 11 gladiátor harcolna a pályán. Arról nem is beszélve, hogy az ellenfélre milyen mentális nyomást gyakorolna egy ilyen fanatikus szurkolói tömeg. Ha az Anfielden hétről, hétre ilyen közegben játszana a csapat, akkor bárhova mehetne idegenbe, a világ bármely pontján lesz annyi Liverpool szurkoló, hogy bekapcsolja a gladiátor üzemmódot. Azt gondolom, a fanatikus tűznek az áramlása oda-vissza egymást erősítve az edző a szurkoló, és a csapat között az, amiről Shankly a szentháromság kapcsán beszélt. Ezért illik a rendszerbe, és van nagy szükség Kloppra, mert pillanatnyilag ő az egyetlen a szentháromságból, aki a megfelelő hőfokon ég. Eleinte próbálta hergelni a közönséget, de nekem úgy tűnik, az utóbbi időben már letett erről.

  • István Várszegi

   Hát, ezt nagyon másként látjuk. Szerintem mindent kiadtak magukból, én a gólörömben sem látok kivetnivalót (cou öröme a 3. gólnál). Sokadik majdnem siker, nagyszerű teljesítmény mellett. Van ilyen, csak valóban túl sok a döntetlen. Nyerni nehéz, ez is egy tudomány. A németek tudnak nyerni, Klopp német, jön majd a siker is. Én majdnem 30 éve várom, persze Isztambul szép volt. Ja, és a Dortmund ellen a végén nyertünk…

   • HT

    Jó iparosként kiadtak magukból mindent igaz, de te láttál bárkin Kloppon kívül fanatizmust? A gólöröm csak lakmuszpapír ami megmutatja milyen tűzben van a játékos, a csapat.

    • István Várszegi

     Láttam, már ami a tv-ből átjött. Gomez és Mignolet hibázott, szarul esik, van ilyen, messze felülmúltuk őket minden téren. Az élet néha igazságtalan, én úgy tudom, az Arsenál jobb volt a MU-nál, mégis kikapott. Azt láttam, hogy mindent kiadott mindenki, a hibázás nálam megengedett…

     • HT

      Nem a hibázásról van szó. Hibázni lehet, kikapni is, ha oroszlánként harcolnak az utolsó pillanatig, akkor vastaps, és ováció mellett jöhetnek le a pályáról.

     • István Várszegi

      Na, ezt látjuk nagyon másként. MINDENT megtettek, a végére valóban elfáradtak, ennyire tellett. Talán coutinho küzdhetett volna jobban is, de vele a nyár óta elfogult vagyok – a másik irányba…

   • nordsee

    A másik meg a szurkolás, a Traveling Kop iszonyú szépen szólt, koncertminőségben, rajtuk aztán nem múlt

    • HT

     Az Anfieldről szóló részt is elolvastad? Ha az Anfielden pokol lenne akkor a Traveling Kop szépen szóló szurkolása bekapcsolná a gladiátor üzemmódot a fiúkban.

  • Bócz Zoli

   Szerintem kiadtak magukból mindent,Cou érdekes mert a múltkor pl Lovren góljánál együtt örült a többiekkel.Ez tényleg zavaró.hogy nem örül a góljainál.De hajt küzd ahogy a többiek is.Én a KOP-ba túristát nem engednék be mert ez vicc,hogy tele van túristával akik nem tudják a szurkoló dalokat.

  • bzsolesz

   safe standing komoly pluszt jelenthetne nekünk, de szerintem ilyenről még évekig, évtizedekig csak álmodozhatunk, miközben több országban probléma nélkül, teljes biztonsággal alkalmazzák.

 • Konig74

  Van hova fejlődni, főleg mentálisan, illetve taktikailag, amikor előnyben vagyunk, de van olyan poszt is, ahol egyszerűen jobb játékos kell (GK). De azért arra is emlékezzünk, hogy az elmúlt 10 év nagyobbik részében milyen messze voltunk attól, hogy ugyanolyan erősek legyünk, mint az Arsenal, nem hogy oda-vissza lefocizzuk őket. Hatalmas munka van abban, hogy ezt eldobott 2 pontnak érezhetjük.

 • Konig74

  Most 3 győzelem kellene a Swansea(H), Leicester(H), Burnley(A) ellen a 2-es PPG-hez a City meccs előtt. Ez azért nehéznek hangzik.

  • sima kéne, hogy legyen… Persze Swans most váltott edzőt, plusz ugye a Poolról beszélünk.

   • Konig74

    Burnley idegenben? Az mindennek tűnik, csak simának nem. A Swanseanál meg az új edző igen.

    • AliPista

     Leicester sem lesz könnyű. Puellel szárnyakat kaptak…

     • Poco77

      Hazai pályán csak ütjük őket. Ha csak nem adnak kamu 11-est. De ők nem fognak buszozni és az nekünk tökéletes,

     • Konig74

      Én óvatos lennék azért, mindháromban van nehézség.

   • Rynald

    Az Burnley asszem 2 nappal van a Leszter után, az sima szopásnak néz ki

    • macca8

     Szeretem a megalapozott pozitív hozzaallasodat

     • Rynald

      Én pedig a kincstári optimizmusod, ami alanyi jogként jár mindenre ami a csapattal kapcsolatos.
      Szerintem nem volt olyan rég az a hétközi WBA szenvedés, hogy megalapozatlannak nevezd ezt a várakozást.
      Persze ha én hívom fel erre előre a figyelmet akkor fanyalgó vagyok, holott te leszel az első aki ezzel fogod védeni a csapatot, ha nem hozzuk azt a meccset

     • macca8

      egyelőre én vagyok a realista és te a fanyalgó, az eredményeket illetően is.

    • Tompy

     Burnley-nek meg mi vagyunk két nappal a Huddersfield után. Akkor nekik is sima szopás?

     • Rynald

      mivel elég valószínű hogy mi akarunk majd jobban focizni azon meccsen, ezért én azt gondolnám hogy ez a tényező egy pöppet minket érint hátrányosabban

    • István Várszegi

     Sima szopás? Az meg hogy?

     • Rynald

      Úgy értem szopás lesz a meccs, kb ugyanannyi esely van szenvedős x-re, vérthugyozós győzelemre, és arra is hogy elmennek egy kontrából és behúzzák

     • István Várszegi

      Abszolút esélyesek vagyunk azon a meccsen, ami persze nem garancia. Nem néz ki sima szopás, még akkor sem, ha az odavágón igencsak szenvedtünk. Általában a teljesítmény és az eredmény egyenes arányban van, márpedig folyamatosan jól játszunk. A szabályt erősítő kivétel a WBA. Én bízom a csapatban. Te kevésbé…

     • Rynald

      De nem azert nem vagyunk eselyesek mert nem vagyunk jobb csapat, hanem mert 2 nappal előtte is meccsünk van. Mért nem lehet figyelni arra amit írok? :/

     • István Várszegi

      Na! Az ellenfél meg pihen? Vagy nem játszanak? Figyelek én, de másra is…

     • Rynald

      Erre is válaszoltam már egy kommentben. Szerintem minket sokkal jobban súlyt a fáradság, mivel mi akarunk majd focizni, ők meg rombolni

     • István Várszegi

      Értem. Illetve nem teljesen. Akkor véleménykülönbség, mert szerintem védekezni legalább olyan fárasztó…

     • macca8

      mi tudunk rotálni, ők meg nem

     • Rynald

      Tavaly a Sunderlandet ez nem igazán zavarta meg az újévi meccsünkön

     • LudasMatt

      azt senki sem mondta hogy nem lehetünk szarok, csak azt hogy nem biztos hogy azok leszünk.

     • macca8

      az is megynsert meccs volt, amit két buta hiba és két pontrúgás hozott ikszre

     • macca8

      az ellenfélnek is két nappal előtte van meccse. és nekik kisebb a keretük is

 • livman

  Klopp fejlődősképes. Rájött arra is, hogy rotálni kell és, hogy nem lehet agyonfutni a meccseket. Ezekre a lefagyásokra is kitalál majd valamit, sőt remélem már most karira sok-sok pszichológiai témájú könyvet kap.

  • fantom

   A tanulóéve óta fennáll ez a probléma, de nem hinném hogy ez rendszerbeli.
   Pontrúgásokat is jól levédekezzük idén, Arsenalnak momentuma nem lett volna, simán jobb csapat vagyunk jelenleg, csak hát egyéni hibákból megtettük nekik a szívességet.

  • GlenTheMathematician

   Steve Petersről amúgy tudunk valamit? Ő írta a Csimpánzparadoxont, és pár évig nálunk dolgozott, talán Kenny alatt, de aztán valszeg lelépett.

   • Konig74

    Igen, amikor jött akkor volt róla hír rendesen, de cserébe távozni gondolom csendben távozott.

   • macca8

    Br alatt volt az ezustszezonban

 • GlenTheMathematician

  Felszítva a Mignon-os tüzet, csak érdekességnek belenéztem a múltkori elég vitatkozós posztom statjainak változásába:
  http://pool.taccs.hu/2017/11/21/van-meg-kerdesem/
  A várhatóhoz képest mennyivel kevesebb gólt kaptak a kapusok?
  Pope (Burnley): 5,9 -> 11,3 (zseniális)
  de Gea (MU): 5,7 -> 9,9
  Cech (Arsenal): -2,4 -> -1,9
  Lloris (Spurs): 0,2 -> -1,3
  Mignon: -2,9 -> -2,1

  Szóval Minyon azóta kicsit javuló tendenciát mutatott, nyilván a tegnapi miatt most elő van véve keményen. Viszont a tegnapitól függetlenül még mindig az egyik leggyengébb ebben a mutatóban a fentiek közül; tehát szerintem továbbra sem a tegnapi teljesítmény, hanem az egész idény (és korábban is) miatt kell upgrade-elni ezen a pozin.
  /A MU-tól vett 12 gól különbség itt pedig iszonyatos, egy olyan kvalitású csapattal valszeg még előttük is lennénk./

  • Konig74

   Mármint olyan kvalitású kapussal?

   • GlenTheMathematician

    igen, javítva

  • Poco77

   Egy Pápának ki mer erőset lőni kapura?

   • Egy muszlim? :-D

    • macca8

     Bayer zsóti :)

  • Fowler_
   • GlenTheMathematician

    mindenesetre középszer

    • Fowler_

     A tökutolsó az nem középszer. Legjobb szezonja volt középszer

     • GlenTheMathematician

      ez a save per shot is egy nagyon egydimenziós stat, sokminden (shotok minősége, összszáma, meccsállás) nincs benne, úgyhogy csak egyből ne állapítsuk meg h tökutolsó kapus a PL-ben – de az tény, hogy ha tök utolsó ebben (is), akkor messze nem lehet top4-szintű kapusnak nevezni

 • fantom

  egy újabb big sam magic most nagyon kéne

 • macca8

  Another game we dominate. Another two points dropped because of profligate finishing and a crazy five minutes of football when we basically forgot to do all the basics.

  To go away to Arsenal, a side who ripped Man Utd a new one (despite the result) and have one of the best home records in Europe, and create five big chances, score three with over two xG is impressive. To come away with just one point, not so much.

  • Balazs Simon

   Off: macca, hogy a francba válaszoltál 2x perce egy lezárt forumban (dühöngő)?
   Reagálni viszont nem lehet már rá, vagy megint a discuss hülyéskedik?

   • macca8

    kinyitom, de reagálhatsz itt rá, és akkor az egyszerűbb, hm?

    • Rynald

     De minek hozzunk át komplett beszélgetéseket, amikor az az egész lényege, hogy ne keveredjenek a dolgok???

     • Balazs Simon

      Jó kérdés!

     • macca8

      Jó, akkor visszanyitottam, h be lehessen ott fejezni. Amúgy az történt, h tegnap válaszokat közben elment a netem, kifogytam az adatcsomagombol, és ma javítottak meg.

     • de baszkika, ne nyitogassuk már össze-vissza, nem arra van.

      január elején lesz vitaposzt egyébként arról, hogy hogy vált be a rendszer, mit és hogy csináljunk

     • Rynald

      Hagyjátok nyitva folyamatosan a dühöngőt, és meccsek alatt zárjátok le az aktuális posztot. Akkor meccs alatt csak oda tud kommentelni mindenki, egyébként úgyis csak az megy oda akinel befejezetlen beszélgetése van, felesleges zárva tartani.
      Ezt akár ki is próbálhatnátok hónap végéig :)

     • GlenTheMathematician

      Köszi, igen, ilyesmi felé szeretnénk mozdulni. Csak egyelőre ez a “beleszoktató” fázis van, amikor szokássá szeretnénk tenni, hogy mit mikor hova lenne jó. Ki fog alakulni, és egy idő után valszeg nem lesz zárás.

     • fantom

      kellemetlen lesz, mindig két oldalnak nyitva kell hogy legyen a böngészőben :D

     • GlenTheMathematician

      borzasztó :D

     • macca8

      jó, de az everton-chelsea meccs miatt amúgy is megnyitottam volna. amúgy jogos, sztem rynaldnak igaza van, nyitva lehet hagyni állandóan

    • Balazs Simon

     Most komolyan kinyotottad a dühöngőt azért, hogy válaszolj egy sokadrangú kérdésre (miszerint hibázott-e Lovren)?!
     Ha bárki vét a szabályok ellen jön az egész brigád, hogy helyrerakja…kivéve, ha az a szabály alkotója…kettős mérce khm.
     Na azt hiszem most élek a kommentszabályzat első lehetőségével és a vörös fonatot messzire elkerülöm a közeljövőben.
     Lehet pezsgőt bontani.

     • macca8

      Mondtam, h kinyitom, és tudsz ta válaszolni

  • Ami nekem konklúzió és amire talán reflektál (Tomkins?) is az utolsó mondatban az a control. Egyszerűen nem tudunk idén kontrollálni olyan szinten mint tavaly pl. Dominálni tudunk káoszt, de kontrollálni nem. És tudom, hogy a káoszteremtés az egyéni kreativitással, presszinggel, kiszámíthatatlan, remek 1:1-ben játékosokkal, sok futással a Klopp foci alapeleme, de idén ez szerintem kezd kezelhetetlenné válni sokszor és ez okozza azt a sok előnyleadást (meg nyilván az előnyépítést is persze). Imádom a fab4-t, meg minden, de azzal, hogy 4 dedikáltan támadó játékosunk lett kezdőben ez csak fokozva van.
   Egyszerűen már-már arra az abszurd helyzetre vágyok, hogy legyen egy 11/12-es hendo meg egy 06/07-es lucas akik beszarva a nyugis oldal meg hátrapasszokat keresik és nyugtatják a játékot. Amúgy ez a változás, ez a sokkal gyorsabb, sietősebb játék statokban is megvan, csökkent bőven a passzmennyiség és valamelyest a passzpontosság is tavaly óta a középpályán.

   • macca8

    az első két bekezdés Tomkins, a harmadik AI.
    igen, sok igazság van abban, amit írsz, nekem vmi olyan áll össze, hogy ha a front4 nem spot on védekezésben, akkor eluralkodik rajtunk a káosz, és nem vagyunk kiegyensúlyozottak. ebben az olyan cserék, mint ox vagy wijn segíthetnek. amúgy skiz fejtegetett ilyesmit még szezon elején, h egy weigl típusú játékos kéne nekünk, pont ezért

   • AliPista

    Klopp ezzel a focival játszott Bl-döntőt a Dortmunddal, amit az utolsó mondatodban leírtál. Csak neki hátul volt egy Hummels a középpályán meg egy bombaformában játszó Sahin.

 • Bor Virág

  Off: Paulinho mikor tanult meg focizni? Tök jól tolja eddig az el classicon…

  • biojezus

   Miota a barcaban van jol jatszik. Umtitit lattad mar? Zsenialis cb

   • fantom

    Cou is lubickolni fog az antibusz ligában

    • biojezus

     Illik majd a barca fociba amugy, kar tagadni.

  • Chris

   Egyenlőre nem látom hogy CR vagy Messi miért lenne jobb játékos Salahnál :D

   • Csaba Kárpáti

    húha… ez erős volt még egy pool blogon is.

    • Bor Virág

     Én meg azt nem látom, mi köze CR-nek és Szalahnak Paulinhohoz…

     • Csaba Kárpáti

      Szalah most a csapattársa COu-nak, Paulinho jövőre lesz. CR-t még keresem :))

  • ma(jd jövöre)dskillz

   en evek ota ma eloszor vettem ra magam hogy megnezzek egy el classicot.
   18 percig birtam.

   • fantom

    dettó, inkább a szánalmas Evertont nézem

   • Bor Virág

    Nagy ember vagy! Megérdemled! :P

   • falonpok

    ez a laliga 2 kirakatcsapata, de ez valami borzalom amit a pályára tesznek. meg a kommentátor, meg a stúdióban, meg úgy az egész…szar nah

 • AliPista

  OFF

  Lajos góljával vezet az Uefalona

  • és?

   • AliPista

    Kezd újra formába lendülni. Nagy trió lesz a Cou-Messi-Suárez 3-as.

    • a fenét, Cout 170+Suárezért adnánk :D

     • fantom

      akartam írni h nekünk kéne ajánlatot tenni Messiért, úgyis jövőre lejár a szerződése, de látom azóta aláfirkantott egy laza 100 millás szerződést 😀

  • ma(jd jövöre)dskillz

   mas forumon madripista vagy?

   • AliPista

    Utálom a Margitot. A Poolon kívül a Juvénak és a Fradinak szurkolok.

 • Bor Virág

  Miért nem adta meg a gólt? Mondjuk pont mindegy, mert a tizi bement…

  • macca8

   mert tizenhatoson belül nincs előnyszabály, főleg nem kezezésnél

   • Bor Virág

    Idióta szabály. Mintha NFL-ben az endzoneban catch után nem lenne TD, ha védőszabálytalanság előzte meg.

    • macca8

     Ez nekem kínai :)

     • pedig jó a hasonlat :D

     • macca8

      Elhiszem, de akkor sem értem :)))

     • Bor Virág

      Egyébként melyik pontja rendelkezik arról a szabálykönyvnek, hogy büntetőterületen belül nincs előnyszabály?

     • macca8

      Lehet, h igazad van és nincs ilyen, most legalábbis nem találom.

     • Bor Virág

      Na pont én is megnéztem a szabályzatot és én sem találtam. Szerintem a bíró rosszul (nem) alkalmazta az előnyszabályt. Szerencsére a büntető bement, így nem módosította az ítélet a végeredményt…

     • Kriccs

      2006-os BL döntőn is volt egy ilyen ugye, bár akkor ugye kiállították (Lehmant?) a kapust.

    • AliPista

     A tojásnak a serpenyőben a helye…..

    • szerintem amúgy van értelme a szabálynak, kizárja azokat az eseteket, amikor előnyszabályt ítél a bíró, de a támadó csapat kérné a büntetőt, mondjuk a 16-os sarkán. Így egy egyszerű, sima szabály van minden esetre, és kevesebb a hatalom a bíró kezében

     • Bor Virág

      Az előnyszabály után a bíró visszafújhatja a játékot, ha úgy ítéli meg, hogy nem került előnybe a vétlen csapat.

     • ebből szokott is nagy reklamálás lenni akkor is, ha 40 méterre van a kaputól, tizi-helyzetben ez csak fokozódna, szerintem nem olyan nagy áldozat ez azért, hogy a bíró szubjektivitását ezzel is kizárhassuk

 • AliPista

  Hendóról van valami hír?

 • fantom

  Nemazé de 70 perc után a cselzi sem kreatívabb semmivel sem a busz ellen mint mi, sőt.. (bármi is lesz az eredmény)

  • AliPista

   Csatár nélkül nehéz.

   • macca8

    Morataval mi van?

    • AliPista

     Nem lett nevezve. Gondolom sérülés. Hazard játszott előretolt ékként.

     • macca8

      Vagy pihiztetik

    • Endy919

     kisárgázta magát egy gólörömmel a marhája…

     • macca8

      Upsz

  • macca8

   Busz ellen játszani nehéz, ráadásul az everton sokkal tamadobb most, mint ellenunk

   • AliPista

    2-szer olyan támadóbbak. Ellenünk 2 kapura lövésük volt, most a duplája, 4.

 • AliPista

  Még gusztustalanabb lett a Neverton ezzel a Big Sames felfogással….de azért remélem az xet kihúzzák.

 • LudasMatt

  A reálnak erősen készülnie kéne a poszt ronáldó érára. Mondjuk két három év és a barca is azzal a problémával fog szembesülni, hogy Messi már nem olyan jó, már nem ő a legélesebb kés, de kitenni nem lehet majd.

  • AliPista

   A Marcelo, Ramos, Modric, Benzema, Ronaldo ötösnek leáldozóban van.

   • fantom

    majd megveszik Dybalat, Cout, Kanet etc.. mindig lesznek klasszisok akiket felvásárolhatnak

    • Poco77

     Salah-t

     • LudasMatt

      hogyne. majd 6 év múlva.

   • LudasMatt

    igen, de ebből egyedül Ronaldo kirakása jelent súlyos gondot, mert akkora az egója, hogy azt nem fogja tudni balhé nélkül elviselni, cserébe az öltözőben elég visszás lesz hogy akkor is játszik a neve miatt ha szar. És nyilván a szurkolók is követelnék, meg a reálnál az elnök úr akarata is játszik. Nemetom Zidane meddig marad, de nem lepne meg ha erre a folyamatra több edzőt is elfogyasztanának.

    • Bor Virág

     Amúgy az aranylabdásról van szó?

     • LudasMatt

      nagyon jól tudjuk hogy az aranylabdát mire osztják. Egyre több szar meccse van, és ellenben sok más csapattal, a reál csak rá van kihegyezve, ő az origó, és ha neki nem megy akkor jön a rinya meg az önzőzés, persze lecserélni nem lehet, de ha nem ő lövi a gólt akkor nem is örül.

     • robill76

      tudjuk, mire osztják. de akkor is: ki érdemelte volna meg jobban?

     • AliPista

      Buffon.

     • robill76

      Akinek Ronaldo 2 gólt lőtt az év legfontosabb meccsén

     • LudasMatt

      amelyik legfontosabb meccsig a csapata hátán jut el, és amin a gólhoz gólpasszt kap, ahol a védők teszik lehetővé hogy azok a gólok érjenek is valamit. Annyira de annyira nem értem, hogy a rákba lehet csapatsportban ekkora hajcihőt csinálni egy _egyéni díjnak.

     • robill76

      a csapata hátán? nézz már utána, hány gólt lőtt a tavaszi BL-meccseken. a korábbi éveket adom, de idén én is rá szavaztam volna.

     • AliPista

      Akivel a döntőig összesen 3 gólt kaptak

     • LudasMatt

      hát ha már nem csak a szakmaiság számít, nem idén hanem egyel v kettővel? előtte én Lajosnak adtam volna. Az sem tetszik hogy egy eb vagy vb ennyit nyom bele, amikor a portugálok eb-t nyertek ronaldo kiesése után kezdtek el csapatként játszani, addig esélyük sem volt rá. Ha már nem szakmai akkor lehetne életműdíj is, ilyen erővel a lent említett Giginek is kijárt volna, lehet nem is egyszer.

     • fantom

      Én azóta nem veszem komolyan, amióta 2010-ben nem Sneijder kapta, aki klubszinten mindent megnyert, és a világbajnokságon ezüstérmes lett, de nem nem, akkor is Messi kapta, Sneijder meg 4. (!!!) lett.
      Valami fantasztikus, hogy az egyéni csillogás mennyire beárnyékolja a futballt mint csapatsportot..

     • Random

      Nagyon nagy up, ugyan így vagyok én is vele.

     • Bor Virág

      Igazi csapatjátékos. A modern labdarúgó prototípusa! :P

     • ma(jd jövöre)dskillz

      nem, a masikrol.

    • fantom

     lepasszolják az utd-nek és probléma megoldva :D

     • Rynald

      ebben mondjuk sok köszönet nem lenne nekünk sztem

     • fantom

      34-35 éves cr-től nem tartanék
      raúlt is zokszó nélkül lepasszolták, még a búcsúztatásán is alig voltak szurkolók, bezzeg amikor az új szerzeményt a csilli villi cr9-et bemutatták csak úgy fürtökbe lógtak a bernabeúban.
      Na de ne legyen igazam, és rokkanjon bele a madrid

  • bag

   Ne haragudjatok, de kit érdekel ez??? wtf

 • macca8

  Meg van nyitva a dühöngő a mai meccsek miatt is

  • balint0806

   Ha nyer a Chelsea, akkor kell is majd. :)

   • Robbie_Fowler

    Nem kell

    • balint0806

     Rendben, akkor zárhatjuk is… :D

 • AliPista

  Feltűnően hanyagolja Pellegrino Van Dijkot. Remélem ez azt jelenti, hogy elengedik a télen…

  • balint0806

   Kérdés, hogy hozzánk, vagy a Citybe?

   • AliPista

    Hozzánk.

    • balint0806

     Úgy legyen…

  • LudasMatt

   igen, állítólag baj van a hozzáállásával. Mi sem vagyunk szentek, na.

   • ma(jd jövöre)dskillz

    az a soton..

    • LudasMatt

     agyaltam rajta hogy ezt a poént hogy lehetne jól beleszőni, de nem sikerült :D

     • Enzo

      ja, én azt hittem, hogy bele lett szőve :D

  • Mar(tin)ci

   Pihenteti nekünk. Valamit csak ér, hogy anno nálunk is játszott Pellegrino.

 • Bor Virág

  Azokban az esetekben, amikor súlyos szabálytalanság, erőszakos cselekedet vagy
  a második figyelmeztetéssel járó szabálytalanság történik, előnyszabály nem
  alkalmazható, hacsak nincs közvetlen egyértelmű gólszerzési lehetőség.

  • macca8

   igen, ezt találtam én is, de ebben ugye nincs a büntetőterület. de akkor lehet, h csak emiatt nem volt előny

   • Bor Virág

    Nincs (nem találtam) a szabályzatban olyan részt, ahol a büntetőterület és az előnyszabály együtt szerepel…

 • chefbacsi

  Off. Egy hete megszuletett a fiam, Vincent! Elnezest kell kernem a Fonat-csaladtol, de a helyzet az, hogy egyelore csak Chelsea es MU meccseket nezetek vele, a cel ugyanis az, hogy hamar elaludjon. :) Boldog Karacsonyt Mindenkinek!

  • Mar(tin)ci

   Gratulálok a picihez, de a focit korán megutáltatod vele. :)

  • örülünk, Vincent?

   • chefbacsi

    :) mèg csak tejet ihat, szòval Vincent Vega. :)

  • dr.C

   az ő játéka még úgyis a busz, a 18-as karikás autofelláció – amiket a Pool prezentál – még korai

  • Madass

   Erről lemaradtam. Grat, War!

   U.i.: Csak szólok, hogy ha ezeket a meccseket nézeted vele, akkor lehet, hogy gyorsabban elalszik, de retardált is lesz. Arsenalt se mutass, mer’ attól meg homoszexuális!

   • Madass

    U.i2.: Feljelentettelek gyermekbántalmazásért. Remélem, hogy nincs harag.

  • Random

   Szegénykém, nem sír föl sokat? Amúgy grat! :)

 • Bor Virág

  Elég érdekes, hogy a topligákban (az olaszt kivéve) lényegében karácsonyra eldőlt a bajnoki cím sorsa. Ha mégis máshogy lesz, az minden idők legnagyobb leolvadásai közt fog szerepelni.

  • AliPista

   Német, franciát szezon előtt az emberek 99 %-a odaadta volna a jelenlegi 2 listavezetőnek. A City és a Barca egyértelmű fölénye a meglepetés.

 • AliPista

  Benitez napjai meg vannak számlálva.

  • fullmatchesandshows.com

   remélem nem. ha esetleg kap némi időt+tőkét szerintem stabil PL csapattá tudná eszkábálni ezt az alakulatot.

  • macca8

   Mióta mondod ezt?

   • AliPista

    Mióta a West Ham 1-0ra vezetett

    • Rynald

     Szerintem nem így értette, hanem arra próbált célozni, hogy minden héten növeled pontosan ugyanezzel a kommenttel a hozzászólások számát :P

  • Bor Virág

   Vezetnek két góllal fél órával a vége előtt. Csak nem állnak bele a földbe, mint a …..

  • dr.C

   megmentették

  • Kriccs

   muszáj ezt minden meccs után beírni? Egy champo kerete van, nem erősíthetett, jól kezdték a szezont, most nem megy nekik. nagy meglepetés nincs.

   • AliPista

    Először írtam be.

    • Kriccs

     nem neked szólt elsősorban, de meccsek óta ez megy

  • King Kenny

   Ahhoz képest a Newcastle szurkerek a mai meccs alatt elég sokat skandálták a nevét, és az elmúlt hetekben is kiálltak mellette. Sztem ők tisztában vannak a menedzserük és a keretük erősségével.

  • csöpi

   összesen 21070

 • Rynald

  A Citynek elég húzós a január, lesz egy csomó tétmeccsük (ligakupa,fakupa) a bajnokik között

  • petipool

   nekkik már mind egy fél lábbal már bajnokok, a csillagok is nekkik álnak !!!!!

   • Rynald

    mondom, kár őket magasztalni, majd kipukkadnak ha jönnek a komoly meccsek is

    • fantom

     majd ha az ellenfelek is elhiszik hogy meg lehet őket verni, csak el kell kezdeni valakinek

     • Madass

      Nem nézem a meccseiket, ezért kérdezem. Ellenük is mindenki betolja ugyanúgy a buszt, mint ellenünk?

     • petipool

      amelyiket láttam inkább félelem van és nem koncetrálnak a busszozó csapatok egy hiba és a city azzonal lecsap

  • AliPista

   Januárra már a bajnoki meccseiknek semmi tétje nem lesz, ha így folytatják. Okosan csinálja Pep, mire kezdődik a BL-rájátszás megpróbál minél nagyobb pontelőnyt összeszedni. Idénre meg lett erre a keretje, s a sérülések is elkerülik őket. Azért ha De Bruyne kiesne, nagyon megsínylenék. Jelenleg a liga legjobb játékosa.

   • dr.C

    ezt szívta meg a Bayernnél is, márciusra megvolt a bajnokság, és a BL-re már nem tudtak felpörögni

  • vadkacsa

   Legrosszabb esetben a 13 pontos előny lecsökken 8-9 re, ami mèg bőven menedzselhető a szezon vègèig.

 • fromdtod

  Dele Allit remélem eltiltják szinészkedésért.

  • fantom

   ilyenkor jött volna kurvajól ha ali meg kane sziti ellen piros lap miatt nem játszhatna most..

  • dr.C

   miért? nem volt színészkedés … nem akart nagyon talpon maradni, de a kontakt egyértelműen megvolt

  • Mel

   Hat ha a mult heti henteles utan nem tiltottak el, ezert meg jutalmat is kap.

   • Kriccs

    Ez jogilag nem igaz. Mivel azt ott véleményezte a bíró, úgy döntött, hogy nem ér pirosat, ezért nem másíthatja meg a szövetség a döntést utólag, viszont a műeséseket, amikből kiállítás vagy tizi származik idéntől már lehet utólag szankcionálni.

  • bag

   idézzük már fel, hogy mostanában kit is tiltottak el színészkedésért!

  • macca8

   nyitva a dühöngő

 • sucre

  Pope, mint jövőre kapuba? Vagy ennyire nehéz lenne ráállítani a proaktív védekezésre?

  • bag

   proaktív védekezésnél már a beívelést is megakadályozzuk és nem várunk arra, hogy hátha kimegy ha mégis beadják, ill megakadályozzuk a kulcspasszt a 16-os előtt, melyik ment tegnap?

   • sucre

    bigger picture, vagy miafene

 • Bor Virág

  Bigger picture: Vegyél két második számú kapust, egy sérülékeny és időnként koncentrációs problémákkal kűzdő védelmet, pakolj eléjük egy kőművesbrigádot a középpályára és a világ legjobb támadó négyesét, aka fab4 és próbálj nyerni valamit. Érdekes elképzelés, szó se róla!

  • sucre

   bigger picture: mutass egy folyamatosan felfelé ívelő pályát, ahol a hibáidat lépésről-lépésre próbálod kiküszöbölni, teszed ezt általában sikeresen. Most arról beszélünk, hogy egy klasszis kapus-védő-kp 3-assal top csapat lennénk, nagyjából 10 év után először. Ez elképzelhetetlen lett volna 2 éve. na ez a bigger picture

   • AliPista

    Cout is pótolni kell….

    • sucre

     Lemar és kp-ra Gini/Can posztra jön egy Keita.

   • Bor Virág

    A csapatépítés úgy kezdődik: végy egy jó kapust. Rafa is első szezonja végén hozott kapust. BR és Klopp is, igaz, de egyelőre egyik sem elég jó.

    • fantom

     Pep is, aztán neki sem volt elég jó, és vett mégegyet :D
     Kariust kéne felépíteni, benne megvan az a rohadék attitűd, és valahogy árad belőle a nyugalom. Ha egy erős közepesre fel lehetne húzni, az már bőven jó lenne.

     • csöpi

      Nagyon adnám, de nekem az az érzésem, hogy nem ragad a keze eléggé, gyakran kijönnek róla a lövések. Van rá stati?

  • HH

   Mi a baj a tavalyi Barcával?

  • vadkacsa

   Kicsit sarkítva, de ez van, ezzel kell főzni :) Kell mèg pár èv (a jelenlegi trendet tartva), hogy világverő csapat legyünk.

  • GlenTheMathematician

   sucre-nak van igaza, de azért ez szépen megfogalmazott kép, megy is az up :D

 • comebackXabi
  • balint0806

   Köszi, tényleg nagyon jó elemzés. Sokszor Klopp szemére vetették – itt a fórumon is – hogy nem jól meccsel, nincs B terv, későn cserél, stb… Na most ugye, már az elején egy kényszerű cseréből előnyt kovácsolt. Az elemzés szerint legalább háromszor formációt változtatott és teljesen átalakította a csapatot. 3-3-nál pedig stabilizálta a védelmet, hogy ne veszítsük el legalább az egy pontot. És meg is lett. Szerintem ez most nagyon jó meccselés volt részéről.

 • HH

  Tudom, hogy dühöngő, meg minden, de amúgy rábaszott a mú.

 • Pingback: Dühöngő – 17/18 december | Vörös Fonat()