#Csakaközéphátvédekszámítanak

Senki nem számított ilyen könnyű szombat ebéd utáni focikára. Válogatott szünet után mindig nehézkesen indul újra az élet, különösen igaz lehet ez akkor, amikor a csapat két kulcsfigurája nem is tud csatlakozni a kerethez. Ennek ellenére a Liverpool kiütötte a Watfordot, ami jelentős részben annak köszönhető, hogy újra egészségesek a középhátvédeink.

Persze, ez így nem teljesen igaz, hiszen mire mennénk, ha a csatárok nem értékesítenék a helyzeteket, ezért hát emlékezzünk meg gyorsan a fontosabb adatokról:
– Firminonak ez volt a második mesterhármasa (az előzőt 2018-ban szerezte az Arsenal ellen), ezzel ő lett az első brazil a PL történetében, aki egynél több mesterhármast tudott elérni. Egyébként ezzel a Pool szerezte a legtöbb mesterhármast a PL történetében (41 db, eggyel előzzük az Arsenalt). #Bobbyakirály

– Mané megszerezte a 100. gólját a bajnokságban, amivel a harmadik afrikai játékos lett a PL történetében, aki elérte a 100 gólos álomhatárt Drogba és Szalah után. Érdekesség, hogy a 100 góljából egy sem született tizenegyesből, amivel csatlakozott Les Ferdinandhoz és Emil Heskeyhez. #Manyéakirály

– Szalah a jelenlegi szezonban hét gólnál és négy gólpassznál tart a bajnokságban, ami azt jelenti, hogy 65 percenként vesz részt aktívan gólszerző akcióban. A minta az idei évre még kicsi, de a kontextus kedvéért emeljük ki az előző szezonok ugyanerre vonatkozó adatait: 2018-2019: 109 perc; 2019-2020: 100 perc; 2020-2021: 114 perc. Elképesztő teljesítménye a profizmusa mellett a hosszú nyári pihenőnek, a megfelelő alapozásnak és a visszatérő szurkolóknak is köszönhető. Egyébként Szalah zsinórban a 8. meccsén talált be a Watford ellen, amire előtte utoljára Studge volt képes 2014 februárjában. #Moakirály

Ezen csodálatos egyéni teljesítmények nem jöhettek volna létre a megfelelő középhátvédpáros nélkül. VvD és Matip újra egészséges, és rajtuk kívül ott van a padon Gomez és Konaté is, akik ha még nem is teljesen ugyanolyan minőségben, de képesek lennének úgy pótolni előbbi kettőt, hogy a játékunk alapvetően ne szenvedje meg az átállást. Olyan bőség ez, amelyre rég nem volt példa Liverpoolban. Alapjaiban befolyásolja a játékunkat az, hogy a középhátvédeknek köszönhetően magasan tudjuk meghúzni a védelmi vonalat, kompakt a csapat, így hatékony a presszing. Nem beszélve arról, hogy a két középhátvéd milyen jól tudja támogatni a támadásépítést. #VvDésMatipakirály

Az első példát a Leeds elleni szeptemberi meccsről hoztam. Az emberfogással védekező leedsi védelmet úgy lehetett a leghatékonyabban megbontani, ha valahol sikerül emberfölényt kialakítani. Ez Matip fellépésének köszönhetően alakult ki az első gól előtt.

Kényszerítő Szalah-val, és mehet is ki a jobbra a labda Trentnek, aki teheti be azt középre.
A végét már ismerjük

A leedsi védelem megzavarodott attól, hogy Matip fellépett a támadással. Az ellenfél szélső hátvéde, aki eredetileg Trentet fogta, behúzódott középre, így TAA szabadon maradt, aki nyugodtan adhatott be középre. Ebből az akcióból szereztük az első gólunkat.

A hétvégén a Watford ellen, szintén az első gólunk előtt, Matip kritikus helyen nyert fejpárbajt, ami után a labda Mo-hoz került, aki egy csel után csodásan ugrathatta ki Manét.

Ezek olyan momentumok, amelyek alapjaiban befolyásolták a mérkőzések alakulását. És akkor még a védelemből érző kiugratásokról és hosszú labdákról nem is beszéltünk. Jó érzés, hogy újra vannak rendszerbe illő, egészséges középhátvédeink. Ez olyan mentális erőt ad a csapatnak, aminek az az eredménye, hogy elől is sokkal jobban muzsikálnak a srácok. Azok a srácok, akik 8 meccs alatt 22 gólt lőttek eddig a bajnokságban, hattal többet mint a második legtöbb gólt szerző három csapat(City, Chelsea, United). Nagyon izgalmas szezon vár ránk, aminek a következő állomása holnap Madridban lesz. Élvezzük ki, hogy ilyen kiváló focisták szerepelnek Liverpoolban, és hogy ennyire szemkápráztató focit játszat velük az edzőjük.