Az elmúlt orkok szelleme

 

Vagy elmúlt kedvencek orkfejfájú temetője, van még hova skálázni a közös pontokat, a lényeg, hogy holnap a Stoke csapata érkezik hozzánk. Kiszenvedett győzelem? Alázás? B-betűs megaszopás? A válasz kiderül holnap este 8-kor, mert hogy én nem fogom tudni megmondani, az is kurvaélet.

Mert ha lenne valamilyen ez a mostani Stoke, ha lenne egy kiragadható kvalitása, amit hozzá lehet ütögetni a mi csapatunk közepesen repedezett Herkules-szobrához, akkor lenne min vívódni. Amikor legalább parasztok voltak, Rory Delap féle bedobások, szöglethet felvonuló lóbaszó védők, folyamatos légiveszély. Igen, ha ez lenne, elő tudnánk venni, hogy mennyire fontos lenne például Matip felépülése, meg hogy rohadjon meg mindenkinek a vacsorája, ha az egész nyomorult Southampton idecsábítjuk, csak a Liverpool mez jelenléte miatt előre el lehet könyvelni 1,5 kapott gólt szögletből, legalább.

De Steve Bruce Mark Huhges máshogy gondolta, a körülményekhez képest egy játszó csapatot hozott létre, mondjuk ez minden normális, futball szerető néző szemüvegén át úgy tűnik, mint amikor a sok magasan képzett, labdákat pálcikán egyensúlyozó cirkuszi kutya mellé odaraksz egy közepesen ostoba vidrát, hogyhát ez is tud kővel kagylót nyitni. Vagy nem. Szóval még mindig nem szólal meg a hangszórókból a riói karnevál betétdala, amikor felcsoszognak a pályára a piros-fehérek, de mi azért tudjuk értékelni az utat, amit megtettek. A kisasszony foci még mindig nem jellemző rájuk, de már azon sem kell aggódnunk, hogy valamelyik brazilunkra rá kell-e költeni egy fejlődő ország éves GDP-jét ortopédiai K+F-re, miután valamelyik mészáros végzett vele.

Már csak azért se lehet őket a brit freestyle művészet úttörőinek nevezni, mert jelenleg legjobb, leggőlerősebb és legmindenebb játékosuk az a Joe Allen, aki Kloppo által kevésnek találtatott és elüldöztetett. A napokban szülinapját ünneplő (parancsolj, @Enzo) kedves csirketartó folytatta azt a megváltást, amit utolsó idejében nálunk is elkezdett, még mindig 5 mp-el azelőtt csinál sikeres szerelést, hogy a labda ott lenne, a Stokeban azonban egyfajta örökmozgó 10-esként góllá változtatja a helyzetet, gólpasszá pedig a kiugratást, ámen. Mögötte valószínűleg a goofy fogú skót Xabi Alonso rúgja majd a nagykereszteket, a védelem jobb oldalán pedig annak örülhetünk zokogva, hogy csak 2x kell egy évben néznünk Glen játékát, azt is szerencsére már nem nálunk.

Inkáb fociznak, mint orkolnak, ez teszi őket az n+1-edig angol középcsapat archetípusává, ellenünk ugyan úgy tolják majd az ikarus / kontrán alapuló feles-sört, egy nyilvánvalóan nagyon motivált megváltóval az élen. Volt szerencsém látni a Leicester elleni meccsüket, hát mit ne mondjak, annak ellenére, hogy mindenki azt akarta, hogy ők nyerjenek, még ezt se sikerült összehozni. A #hülyebíró, a szurkolók, ők, talán még a rókák is azt akarták 2-0-nál, hogy fújják már le az egészet a gecibe, mégis sikerült összebundázni egy döntetlent. Mondjuk emiatt már érdemes volt megnézni ezt a meccset, mert azt hittem, hogy ilyen szintű nyomorult hülyefaszságra csak mi vagyunk képesek, de a szomszéd Pistike is karót kapott, mi lehet a baj. Igaz, hogy szomszéd Pistike zsírkrétát tol fel az orrába és bámul ki az ablakon egész nap, de a számok azok számok.

Nálunk nagy újdonság nincs, a neverton elleni heroikus győzelem után az lenne a minimum elvárás, hogy hazai pályán megcsapjuk a Stoke-ot. Nem lesz ez azonban egyszerű, mert bár felkészülni volt időnk (ahogy egyébként az Everton ellen is), Bobby az utóbbi időben elég formán kívüli, Mané dettó, Originak pedig főleg a góljai legitimálják a jelenlétét a csapatban. Ki fogja berobbantani az Ikarus ajtaját?

Bízhatunk egy formába lendülő Lallanában, meg abban, hogy nem görcsölünk rá a meccsre akkor sem, ha a 60. percben még mindig nincs meg a vezetés. Bár ezt azért mostanában annyira nem is szoktuk, máshogy szeretjük rontani saját sorsunkat. Apró különvélemény: Én speciel – Mr. Wolf idevágó tézisét szem előtt tartva – még nem kezdenék egymás örömteli fellálásába, csak mert Studge képes volt eltörni a meccs végén egy labdát. Mióta meccsnaptól függetlenül, már attól is meg tud sérülni, ha erősebben csúsznak rá Fifában, szerintem az idei szezon arra lesz jó, hogy magasan tudjuk tartani az árát az ésszerű játszatásával, mondjuk a …, nem is tudom, hogy igazából kinek.

Ezért is lenne fontos szerintem, hogy találjunk valakit télen. Nem, nem azért, mert szar a keret és nem, nem csatárt, a meglévőkkel se tudunk nagyon mit kezdeni. Mondjuk elég sokat segítenek azzal, hogy állandóan rehabon vannak (Apró kitérő: Ha van egy ilyen deal a PL isteneivel, hogy a keret 20%-nak mindig sérültnek kell lennie, akkor tartsuk meg Ingsy mellett Studgeot is, legalább a többiek bírni fogják). Az van, hogy kéne megint a verseny. Amikor még úgy volt, hogy Studge is focistának számít, akkor a Mané / Cou / Firmino triónak, legalábbis a trió harmadik elemének torkán mindig ott volt a kés, hogy bambulás esetén ugrott a fix kezdő. Most, pláne ha indul az ANK, pláne ha Mané is esetleg megsérül, akkor megint ott leszünk, hogy ad1 kiveszett a sebesség a csapatból, ami azért egy elég hatásos ikarus törő eszköznek tűnt, ad2 az a kezdő a támadó 3-asban az játszik, aki éppen egészséges. Sőt, a lábadozó Cou visszaesése esetén az a csúfság is megeshet, hogy Lallana lesz Bobby és Origi mellett a támadó, onnan meg már tényleg csak egy lépés Milner előbbre tolása és teljes, padlógázon dübörgő kőműves karácsony beköszönte.

Én letenném a nagylóvét és bízom benne, hogy Klopp le is fogja, mert így azért ambíciózusabb céljaink is lehetnének, mint egy nagyon kicentizett top4. Arról nem is beszélve, hogy egy BL ready keretet így nem megint egy nyáron kell összerakni, ha találnánk pl. egy jó gyors jobb lábas wingert.

Kezdő marad, Studge hatóideje lehet, hogy duplázódik, ha baj van azért, ha nincs, akkor amazért. 2-0 ide, a Balotelli mesterhármas az ünnepek idejére szünetel.