Minden jó

ha a vége jó lett. Mert azért a MU meccs után bennem volt a cidri, hogy akkor mégis hogyan fogjuk feltűrni az ingujjat és hogyan fogjuk megállítani a robogó Ikarust, aminek már éppen sikerült a végsebesség közelébe gyorsulnia. Egy olyan megállíthatatlanul csörtető fémhegyet, mint aminek Keanu is küzdött a kormány mögött, de esélye nem sok volt: ennek is, a változatosság kedvéért nagyi baszta el a fékét.

Tudjátok:

  • Apu, apu, nagyi ért a hidraulikus fékrendszerekhez?
  • Nem kisfiam, miért?
  • Mert a busz alatt fekszik.

Na egy ilyen, fékevesztett buszként élt álmaimban a Pulis által vezett WBA, az utóbbi évek Liverpooljának reciproka, a szép, közönségszórakoztató labdajátékok antitézise, egy csapat, amit azért fejlesztettek brit tudósok lombikban, hogy velünk baszakodjon, ahol csak lehet. A MU elleni meccsnek annyi lehetett csak az összes pozitív hozadéka, hogy ott azért még lehetett kifogást találni. Mert Mou ha valamiben, akkor tényleg abban jó, hogy másnak elrontsa bármilyét, ahhoz, hogy agyopcsapjuk őket, vagy meg kellett volna várni, hogy hibázzanak, vagy úgy padlóig taposni a gázt, hogy közben leszarjuk, hogy Ibra – Pogba mire lehet képes támadásban. Lutri lett volna, mégha egyik említett se élete formáját futja.

Itt viszont más volt a helyzet, én úgy voltam vele, hogy oké, eddig minden szép és jó, van, aki a pozitívat találja meg az eddigi meccsekben, van aki Mel, de nekem speciel a bajnokság ezzel a meccsel kezdődött. Ikarust kellett törni, Kloppnak saját kerete van, nincs Benteke, nincs sérülés, nincs tundra túra csütörtökön, oda kell menni és agyon kell baszni őket, ha akarunk valamit még ebben a bajnokságban. Spoiler: sikerült, aminek szerfelett tudok is örülni. Mondjuk ehhez első körben az is kellett, hogy Klopp visszaálljon, vagy legalábbis közelítsen az eddig jól működő 4-3-3-hoz, illetve az se volt hátrány, hogy Studge a padra került. Szegény mackóm. Ahogy mutatták a kamerában, ahogy ül ott búsan a kis kapucnia alatt, szívem szakadt meg érte, főleg, hogy igazából rossz dolgot tevőlegesen nem is csinált. Kibírta eddig sérülés nélkül már huzamosabb ideje, a MU ellen meg, bár Lallana beállásával tényleg megélénkült az élet, nem lehet azt mondani, hogy miatta volt minden.

Igen, cápa úsztatásban jobb Bobby. De az van, hogy nem csak úgy lehet valaki nem rendszerbe illő, hogy bója / nembója. A mi mostani játékunkban a csatárnak egyrészt kurva sokat kell güriznie, másrészt (ehhez szorosan kapcsolódva) nagyon okosan kell olvasnia a játékot, hogy tudja, mikor kell presszinget indítania, jól kell összejátszania a többiekkel, ha ez megvan, akkor meg az se hátrány, ha gólt lő. Nem véletlen, hogy annyi gólt szereznek a középpályásaink, sokkal nagyobb hangsúly van a kontrákon, illetve a védelem mögé beindulásokban, mint korábban. Stu meg gólt szerez. Ezért szeretjük, ebben jó, erre született, kiugratod, elfut, cselez egyet, bebassza, repeat until. De ide ez nem elég, mármint elég, de nem ez a belépési korlát, amit megértem, ha nem egyszerű feldolgozni.

Szóval Stu nem maradt, de Lallana visszatért a kezdőbe, Gini jóslatom ellenére maradt a padon, helyette Can kezdett, akit bár egy csodálatos férfiember és szellemállatom egyszemélyben, nem illettem dicsérő szavakkal ez első jó 25 percben. Nem tudom, hogy Klopp utasítása volt-e, de elképesztően redundáns volt a helyezkedése. Folyamatosan ott vergődött Hendóval egyvonalban, miközben jó 10-15 méterrel feljebb kellett volna plusz egy passz opciót jelentenie, nem utolsó sorban testi erejével labdát tartania. Oké, amikor még pivot volt, 4-2-3-1-ben, akkor jó volt ez a helyezkedés, de most nagyon nem erre volt szükség, főleg nem egy olyan védekező csapat ellen nem, mint a WBA. Akik nem csináltak mást, mint parkoltak, majd alkalom adtán toltak egy közepes hígfosás áteresztésének sebességét modellező presszinget. Felcsoszogtak 1-1 üresen álló emberhez, aztán kicsit megfutották a labdást. Na és itt pattant el majdnem az ér az agyamban, mert az első félidőben végig, illetve a második elején is sikerült ettől teljesen megzavarodni. Dehát a jóég szabja meg, nem egy Bielsa féle chilei válogatott öltözött csíkos pizsamás jetikolóniának, olyan kiszámíthatóan és lassan presszingeltek, hogy azt azért illett volna tudni kipasszolni. Egész pontosan annyinak kellett volna történnie, hogy Hendó még visszább lép, Can meg Lallana meg kérik a labdát, amibe voltak szívesek beleszarni. Azt hittem a guta üt meg, amikor Clyne ugrál a labda fölött, középen meg Canci leszegett fejjel játsza a láthatatlan embert. Más kérdés, hogy idő után ezen sokat tudott javítani, bőven felért a támadó harmadba, illetve a kapu elé is, de az érzés csak nem tudott elmúlni, hogy ezt az egész 4-3-3-ban 8-as poszton helyezkedést, meg visszaérést és besegítést valahogy Gini zsigerből mennyivel jobban csinálja. Még, mert ne feledjük, hogy a CB-től kezdve a szélsővédőn át a controllerig minden posztba beletanult a török, ebbe is belefog. Csak ne Hendó lövőedzőjétől vegyen különórákat, Premier Leauge futballisták, a faszomat már.

De ugorjunk, a WBA presszingnek csak az lett az eredménye, hogy több lett a kivágott labda, más kérdés, hogy a támadó Mané – Cou – Firmino triónak pont nem az erős oldala a felívelt labdák ipponnal elbitorlása az alsó-birminghami hegyiemberektől. Ami miatt visszatehetem a rinocéroszbőrt a tokjába, az a támadó játékunk volt. Élesbe hátulról, ahogy a nagykönyvben tanítják egy szép akciógóllal, aztán egy (Firmino által indított) presszingből visszaszerzett labda után gyakorlatilag lehoztuk a meccset. Amit – és itt válik érdekessé A Firmino – Studge párhuzam – sokkal korábban lesimázhattunk volna, ha a copfosabbik brazil csak egy ziccert a helyére rak, ami egyébként szokása szokott neki lenni. A teljesen szokásos és gyakorlatilag alapállapotként értelmezhető szögletgólunkat megkaptuk, így maradt némi izgalom a végére, de összességében én nem éreztem azt, hogy nagyon paráznunk kéne a 2-1 miatt. Matip és Lovren valahogy nyugalmat tudnak hozni a kis lelkembe. Egyedül talán azon érheti kritika Kloppót, hogy miért nem előbb cserélt, de ezek csak apróságok: Ennek a győzelemnek és sokkal jobban tudok örülni, mint az Arsenal, vagy akár a Dinamó elverésének.

Kicsit kitekintve, ha a csirkék elleni egérmeccset nem nézzük, a következő 6 meccs dönthet igazán arról, hogy hol végzünk a szezon végén. Ha megvan a nyerő rendszer a hasonszőrű kicsik ellen, akkor még bármi is lehet, a közvetlen vetélytársaktól meg már évek óta nem félek. Bár a Burnley után azt mondtam, hogy Ikarus törés témazáróból csak egy elvi hibás karóra futótta Kloppótól, ez most egy dicséretes négyes fölé lett. Így tovább.

Btw: A teljes meccsről linket nem tud valaki?

100 Replies to “Minden jó”

  1. Ez olyan meccs volt, mint egy régi házasság szexuális élete.
    Az ember próbálja becserkészni a feleséget, de most neki nincs kedve, most fáradt, most fáj a feje. De az ember kitartóan próbálkozik az éjszaka folyamán és csak becserkészi. Aztán a sok visszatartott spricc után a feleség szépen felnyúl a férjének csak úgy hirtelen (fél)szárazon, de nem tudja lelohasztani, és a férj jól összefröcsköli, aztán mehet fürdeni.
    Én kérek elnézést! :)

    1. Ez aztán a rendhagyó hasonlat, de végűl is a „fröcsögő tejszín” ebben is döntő szerepet kapott, igy simán rendben van… ?

    2. nem kell elnézést kérned, egyáltalán nem volt off.

    3. A valósággal való bármilyen egyezés csakis a véletlen műve. :)

  2. grosze danke a posztért!!

    egy gondolat: sok meccs után felmerül bennünk, hogy Jürgen miért nem változtatott előbb, ha akadozik a gépezet. szerintem ennek az az oka(nem csak nálunk és nem csak Kloppnál), hogy gyakoroltatja a rendszert. látja ő is hogy nem működik, de úgy gondolja belefér még a meccsbe, hogy még 15 percig erőlködjünk, hátha ráéreznek a fiúk a szitura. egyrészt jó is kisülhet a dologból, másrészt, ha mégsem, akkor is előrébb vagyunk, mert gyakoroltunk egy szisztémát élesben. és élesben lehet a leghatékonyabban tanulni.

  3. Mivan mivan mivan? Evek ota nem voltam ilyen pozitiv, hombre. Tegnap is jo pozitiv voltam.

    1. Van màs is, de nem az a lényeg, hanem a tartalom. Az meg nagyon rendben van.

  4. A tabella szerint minden topcsapatnál ugyanaz a helyzet, mint nálunk. Sok gólt lőnek és relative sokat is kapnak. Kivétel a Tottenham, ahol kevés lőtt és kapott gól eredményez nagyjából hasonló PPG-t és gólkülönbséget. Szóval akkor most mi van?

      1. Bírom ezeket az elhamarkodott kijelentéseket, minden önfegyelem nélkül, indulatból.
        Meglátod, alszol rá egyet és teljesen más megvilágításba fog kerülni ez az egész vélemény.

        1. Nem indulatbeszéd amit olvasol, tartom magam hozzá, statisztikai adatokkal is tudom bizonyítani, hogy egy hét múlva is tartani fogom magam az állításomhoz.

          1. érdekes, mert tegnap meg pont nem ezt mondtad.

          2. Lehet, hogy ideig-óráig még véded az álláspontod, de 1-2 nap és csütörtököt mondasz.

          3. én hétről hétre szeretek tervezni, de mindig a mának élek, nem szeretek jósolgatni

        2. így van, mert szerda lesz, ha alszol rá egyet :)

          1. ez a makizás amúgy mikor indult?:D én teljesen lemaradtam ennek a forrásáról.

          2. Van egy taoista tanítás, miszerint valahányszor el kell magyarázni egy viccet, valahol a világon meghal egy lajhármaki.

  5. Can témában nagyon egyetértek. Lehet, hogy agyonjátszatja és Kariussal egyetemben szétfejlődi az agyát, és a vègén jöhet a csiszolatlan gyémánt voltál, de Klopp zseniális.. viszont Cannak ez a 3. szezonja, nem hirtelen felfedezett atomtehetség, hanem hosszú ideje megkapja nálunk a lehetőséget és a WBA ellen kijárt volna neki a pad, mivel kupameccsen is formába lehet jönni. csak én érzek ebben kivételezést? Nem mondom, hosszú távon nagyon kell Can, de nem szeretném mindig és minden árom őt nézni, amikor ilyen fasza keretünk van. Egyébként minden zsír.

    1. Hát de Wijnaldum szerintem nem bírta volna végig a meccset, ezért játszott Can és ezért jött csereként a végén Wijn. Más nem igazán volt opció Kloppnak a 433-hoz.

      1. lehet. ehhez ismerni kellene Wij kondiát, így nehezen tudjuk ezt összerakni.

    2. Kell neki az idő, hogy visszajöjjön. Wijnaldum is kula volt az első pár fordulóban. Ment is a köpködés…

      1. Wijnaldum azért volt szar, mert a többiek 100% felett teljesítettek, így az, hogy valaki megoldotta a feladatát kevés hibával, nem tűnt nagy dolognak. Can viszont itt van több éve és akadozik – ezért gondoltam, hogy ő kellene a kupameccsre és a hollandot hagytam volna fent a WBA ellen.

        1. azaz Can most akadozik, nem általánosságban értettem

        2. Can kb tavaly kezdett el játszani az eredeti posztján. Előtte sem volt állandó kezdő. Fiatalabb is, mint Wijnaldum. Szóval nem kell türelmetlenkedni.

          1. ó, pont, hogy nem türelmetlenkedek. azért gondolom, hogy egy gyengébb formávban lévő játékos visszatérését nem kellett volna ennyire siettetni.

  6. Én nem tudom ti hogy vagytok vele, de idén nem sokat izgultam a csapat meccsein. Klopp valahogy akkora magabiztosságot hozott, hogy öröm nézni a csapatot. Biztos lesznek rossz meccsek, vereségek, de jó látni, hogy jó kezekben van a csapat, és ha a német hosszútávon marad, a jó szponzori szerződésekkel könnyen leelőzhetünk egy két előttünk levőt anyagi téren is. Ja és a trolibuszos nénis kép mindent visz! :)

  7. Karius vs Mignolet: https://goo.gl/C0krMW Én nem látok nagy különbséget, ha van, akkor legtöbbször Mignolet a jobb. Ezt csak azért tettem be, mert kíváncsi vagyok, vajon egy kapusnál hogy dől el, melyik az első és melyik a második számú? Mit kell nyújtani edzésen, mérkőzésen, hogy eldőljön? Számít-e a pályán nyújtott teljesítmény, vagy inkább a személyes szimpátia dönt? Kloppnak mi a véleménye erről? Épp a napokban jelentette be, hogy Karius az első számú kapus és azon túl, hogy német és új hús, nem látok más okot arra, hogy ezt deklarálta. Persze nyilván az első számú számára megnyugtató, ha tudja, övé a kezdő spot, de szólnak érvek a verseny mellett is, különösen ha ennyire hasonló képességű kapusokról van szó. https://goo.gl/Tg6BIP

    1. A kapusposzt bizalmi poszt. Mignolet evek ota ugyanazt hozza, nem latszik igazabol a fejlodes (bar iden nem volt rossz). Klopp idhozta ezt a fiatal sracot, akirol ugy gondolja, hogy a jovo kapusa. Kloppnak elhiszem, hogy a sracban benne van a potencial. Tegnap a felszopon mondta, hogy Karius a clear No1. szoval ez van. Csinalt par hajmereszto dolgot, de meg nem kapott belole golt. Amit meg kapott, arrol nemigen tehetett. Kulonben is, amig elol jol mukodik a tamadogepezet, addig hatul neha belefer a ‘beszelgetes Zuzu Petals-szal’.

      1. Egyetértek, azzal a különbséggel, hogy valamelyik meccsen kapott gólt a hibájából. Most igazságtalan Mignolet-val, de az előző szezonban hibázgatott, nyilván nem bízik benne annyira. Tavaly Karius nagyon jól védett, ebből itt még nem láttunk semmit. Természetesen én is nagyon bízom Kloppban, de egyelőre rémisztően reagál a beadásokra. Picit hasonlót éreztem, amikor Reinával ugyanez történt, vagy előtte Dudekkel…

        1. Ahogy mel is írta bizalmi ügyről van szó. Amikor nyáron idejött egyértelmű lett, hogy ő lesz az elsőszámú kapusunk. A sérülése miatt ez csak most realizálódott, különben már hamarabb megtörtént volna. Mignolet pedig a nyáron tovább ál, mint anno Reina miatta.
          Kariusnak pedig majd kell egy parádés meccs amikor ténylegesen megérkezik a csapatba és onnantól lesz önbizalom is.

    2. Nekem a nagy különbség a kapushoz került labda megjátszásában van. Mignolet néz, vár, majdnem kidob, vár, elrendeződnek az emberek, kirúgás vagy rövid passz. Míg Karius sokkal gyorsabban szabadul meg a labdától evvel is segítve a csapatot a még rendezetlen ellenfél elleni kontrában.

    3. Mignolet-t mar lattam vedeni, jol-rosszul, Karius-nak eddig meg gyakorlatilag nem volt vedenivaloja. Ezzel szemben eddig minden meccsen volt egy-ket hajmereszto hibaja, amiket csak szerencsevel uszott meg.
      Nem azt mondom, hogy vissza Mignolet-t a kapuba, mert hiszek abban, hogy egy jo menedzser kitart az elkepzelesei mellett, de jo lenne, ha lassan belejonne a srac.

      1. A legfőbb bajom vele, hogy kapkod, nyugalmat még színlelve sem tud sugározni, óriási szerencséje, hogy ennyire működik a Matip-Lovren, sőt Klavan is elég meggyőző.

    4. A döntő tényező szerintem az, hogy Karius sokkal jobb lábbal, mint Mignolet.

      1. Ez unalmas. O se lo fel tobb labdat, es semmivel nem pontosabbak a hosszu labdai. Kevesebb kapura loves kevesebb kirugas kevesebb hiba max ennyi

        1. nem is a hosszú labdák a lényegesek… hátul a védőkkel sokkal biztosabban passzolgat mint Mignolet, nem dadog a lábán a labda. Technikailag képzettebb Mignoletnél.

        2. attól még igaz. 10%ponttal pontosabban passzol mignonnál, és bár védeni nem véd jobban, ez jelentős különbség, ami számíthat kloppnak, mivel kifejezetten labdatartó csapat lettünk.

    5. Karius plusz egy védő, sokkal labdabiztosabb, magasabbra megy fel, kompaktabb tőle a csapat.
      Amióta ő véd, még kevesebb a kapura lövés, még a szöglet is – igen, ebből azért még mindig kapunk gólokat, de az ellen sokkal kevésbé tud eljutni a kapunkig.

      Egyébiránt, alig kaptunk több gólt, mint az Arsenal, Chelsea vagy a City;11 vs 9. Southampton és Everton 8.
      Ami nagyon durván kilóg az a TOT 4 kapott góllal.
      Az pech, hogy ezek többsége rögzített szituáció – de ha egyébként nem jutnak el a kapunkig…

  8. A Can-os okfejtéssel nem értek egyet. Szerintem Klopp taktikai utasítását hajtotta végre a kebabosunk. Játéka intenzitásában nem volt észlelhető, hogy az öltözőben maradt volna az első 25 percben. Aztán pedig magához tért volna és a Cou által átlépet labdával már ő fut rá a védelemre, mald teszi szélre Firminonak. De volt ugye olyan is mikor Clyne beívelésére érkezett bevetődve csatár poszton.
    Ez bizony Jürgenünk taktikája. Az első 15-20 percben geggenpreszing csövön, labdaszerzés után nem teljesen kinyilva kontra. Nehogy egy visszakontrából korai gólt kapjunk. Aztán ha nincs gól és a pool intenzitása lassul és az ellenfél elkezd hinni az egy pontban Can is előréb húzodhat. A meccs előtt ahogy te is írod lehetett tartani a WBA-tól. Mint valami mumustól, a MU meccs is azt mutatta, hogy a busz vagy tankhajó beparkolásának nagymesterei egy pontra jók ellenünk. De most a tankhajó ellen jött Herr Klopp és az U-boot-ja és megoldotta okosba.

    1. Mindket lott golunk WBA vedelmi hiba utan jott. Eloszor varatlan helyzetbe hoztuk oket (Cou dummy), a masiknal meg tobbszintes letamadas utan zavarba jottek es 2 hiba utan buntettunk. Ezen kivul is volt 3 komolyabb helyzet, amit be lehetett volna verni meg, de jo volt a kapusuk, mint mindig. Lovren fejese pl…
      Jo volt ez, Can meg majd belejon, masodik meccse volt ez csak. Klopp legjobb kezdojebe nem fer be, de idealis csereember lesz (a valogatottban jobb vagy balhatvedet jatszik? Clyne cserejenek jo lesz?)

      1. Hibákból lesznek a gólok ez tény.
        A poszttal annyiban vitatkoztam, hogy Can az első 20 percben miért nem azt játszotta, mint utána. Szerintem Klopp bölcs taktikáját tartotta be.

      2. Az elso sztem nem volt hibas vedekezes a wbanal, legfeljebb a vegen nyom rosszul szamitotta ki a labda ivet, de ott sztem mar keszult arra, h firmi esetleg becsapja a vedojet, szal en kevesse hibaztatnam. A masodiknal meg belehajszoltuk oket a hibaba, ez a jatek

        1. Az elso golnal nem volt Cannal szemben senki, nem kovettek le a mozgasat, ott volt a hiba. Azaz Cou-ra figyeltek, Can-ra nem. Ez a varatlan megmozdulas varazsa.

          1. hát persze, és ezért nem tudom hibának tekinteni a wba-tól

          2. Azert ahol DP van, ott minimum surolja a hibahatart ketten kilepni ugyanarra a spilerre. Maradjunk annyiban, hogy zsenialisan nem csinalt semmit Cou, es ezzel elkuldte gyufaert a ket kozepso kozeppalyast

    2. Tru dat, roviden, de en is a tudatos es ovatos kezdesrol irtam a jakuzziban can kapcsan

    3. Annyit még, hogy ha nem féltünk volna használni az erősségeinket, akkor a MU-t is simán le lehetett volna gyakni. Rombolónaszád ide vagy Robur oda.
      De nem biztos, persze, hogy nem volt ez úgy jó, ahogyan történt végül.

      1. azért a MU kontrákban nagyobb a veszély, mint a WBA játékában. A MU nincs összerakva, de játékosai azért PL elite szerintem. Ki is jön belőlük, ha olyan az ellenfél. Én jobban bánom, hogy nem volt igazi Liverpool-MU, mint az elmaradt két pontot.

  9. Letölti a mai meccsel Henderson az eltiltását, és játszhat már szombaton?

        1. Nekem az alapvető színek megvannak, nálam az árnyalatok esnek ki.

    1. * nem színtévesztő United szurkolóknak

        1. Már hogyan derült volna ki basszus ezeknek az a lényege, hogy színtévesztő nem látja.

          1. Nekem mondod? :D
            Azt reméltem valaki elárulja a poént…

    1. Miert? Nincs ebben semmi uj info, Klopp is csak ezt mondja, hogy amit lehetett, azt mar elmondta Sakho-ugyben.

    1. Az a dribli (na meg persze az összes) nagyon szép, de nekem a shooting accuracy tetdszik legjobban. Emellett erősen feltételezem, hogy statisztikailag kimutathatóan jobb helyről lövöldöz, ami meg a legjobb, és a rendszer erényeit mutatja.

    2. de már volt ez, csak más köntösben. most egy női nevet kellene írnom…

      1. mi az hogy más köntösben? :D eltérő volt a színezés vagy mi? amúgy csak képet fogadok el! de inkább gif!

    1. Nem csoda, meg is kellett neki mostanra mert a karrierjéért küzd

      1. Egyébként ez a Chelsea simán jobb lenne, ha ő maradhatott volna és nem olyanok a körülmények…. Örülök is neki, hogy nem marasztalták.

      1. Angolul még alliterálna is az egész szentencia.
        Bárcsak McAllister írta volna, biztosan nem hagyja ki a ziccert.

      1. Csak én nem látom alatta a diszkosz felületet.

          1. A taccs diszkosz együtt nem működés eredményeként időbe telik és egyikünk figyelmébe, hogy elindulhasson a kommentelés.

    1. Mostanra sikerült megfutni azt a kört, hogy a taccs visszapingel és azt elfogadtam, így lehet kommentelni.

Comments are closed.