Get our shite together

Van dolgunk, nagyon is, úgyhogy egy magamhoz képest méretes poszttal térek vissza az élők sorába, meg pár laza csuklóval kiosztott nevelési eszközökkel, mert mindent lehet most, csak dicsérgetni nem.

Mindeközben egy kis csúsztatott közvetítés is lesz a szomszédos művházban zajló huszadikai buliról zárójelben, mert elképesztően vicces a felhozatal. (Most épp a Szóljon hangosan az ének – De nehéz az iskolatáska – Próbálj meg lazítani mix megy kicsit dubstepesítve, és az iskolatáskába beletubázva. De már vált is a Gyere táncolj, táncolj még című öröklistásra, ezt ilyen mulatós dob kíséri, és innen már tök megjósolható volt, hogy a Pálinkadal jön be egy fél percre, bár Grófót még hiányolom. Helyette azonban tuctuc YMCA jön, olyan vivid a buli, hogy posztot írni sincs időm közben, őrjöngenek a kertvárosi apukák.)

Szóval miután mindenki leitta magát a parádés délután utánunk és elment megnézni a szűkebb környezetében megejtett forintmilliók elégetését az éjszakai égbolton, utána egy józanabb pillanatában azért csak eszébe jutott az, hogy mi a szart is láttunk ma délután. Nézzük is szépen sorjában – akár éjjel olvasod józanodva, akár már a másnapban -, mert mindenkin szépen végig lehet menni a pályán és mellette is. Ezen kívül a meccs alatti kommentek alatt is felhúztam magam annyira pár dolgon, hogy külön figyelmet szenteljek neki, úgyhogy lesz egy kis védelmi szájbarágó is.

Jeee.

(TEDD FEL A KEZED MERT ÉN MÁS VAGYOK!!!)

Kezdjük is ezzel a védelmi részleggel, mert fontos része annak, hogy megértsük, mitől is „fossa össze magát a védelem”.

Első pont, és a legfontosabb. Nem a védelem köré van szervezve a csapat. Semelyik csapat sem, hiszen egy 0-0-ra beállított csapattal semmit nem lehet elérni pár meccsnél hosszabb távon. Nyilván egy-egy meccsre vagy párharcra a Bayern ellen be lehet erre rendezkedni, és lehet 11 emberrel 90 percekig bekkelni, de a védelem mindig csak az eszköz, és egy-egy meccsnél tovább soha nem cél. Ha az lenne, akkor a játék célját veszítenénk el, nem lenne több gólunk a végén a másiknál.

(Cotton Eyed Joe, technósított verzió, szorosan mögötte a Limbóláz, anyukák siratják a lánykorukat.)

A védelem egy kőkemény taktikai eszköz az összetételételétől a viselkedésén át pozíciós harcokig, és ez az egész azért van, hogy a támadást segítse. A védelemneknek nyilván az elsődleges feladata maga a védekezés, de emellett tulajdonképpen a pálya maradékának a felállását és helyét meghatározza, baromi fontos szerepe van mindabban ami előtte történik. Nem hiszem, hogy le kéne futnunk ötvenedjére is a proaktivitási a sweeperkeeper vagy a szélső védők támadássegítési elvárásaival már megtett köreinket, a lényeg most, hogy mind a támadássegítés miatt fontosak, gyakorlatilag köze nincs ahhoz, hogy a kaput védjük, és erre megy el az idejük 30-70 százaléka a labdabirtoklástól függően. Ma például nyolcvan valamennyi erről szólt nekik.

(ISZTAMBUL, ó-óó-óó ISZTAMBUL!!!)

Ha nagyon egyszerű példát akarok hozni, akkor kell nekünk egy eszköz ami elvisz A-ból B-be, miközben azért lehetőleg gyorsan, és tegyük azt kényelmesen is szeretnék odaérni abba a B-be, meg mondjuk cuccot is vinnék. Az elsődleges feladatot egy zsigulival is megoldom (vagy egy lóval), de azért nem csoda, hogy ennél már továbblépett mára az autóipar a másodlagos és harmadlagos feladatok súlyának növekedésével. A fociban a védelem ugyanez, a régi jó dolgokból nem maradt semmi.

(A lesben áll a cápa után már nem tartom méltónak, hogy folytassam ezt a közvetítést, így ennek itt most vége, felejthetetlen utazás volt, ti meg remek közönség, jövőre ugyanitt.)

Kicsit messze jutottunk a védelem összefosásától, de remélem egy picit magyarázatot adtam arra, hogy Lovren és Ragnar miért nem a kaputól húsz méterre vannak lecövekelve egymástól 8 méterre az egész meccsen, hogy miért volt köztük 30 méter például az első gólnál, vagy igazából mindig támadásépítéskor vagy miért a felezővonalon dekkoltak ők ketten a másodiknál. Ezt amúgy már a controlleres játékunknál is pedzegettük, de amikor a védelem csinálja a transitiont (erre nincs valami jó magyar szó ami le is írja?) – az esetek túlnyomó többségében -, akkor a cél a labda megtartása, amíg passzopciók nyílnak elől, amíg a védekezési formáció természetes zártságából kinyitják a pályát az előrébb játszók. Ekkor nyilván a legcélszerűbb, ha maga a védelem is nyílik, hogy az esetleges letámadók ne tudjanak mindenkit elfogni a távolságok miatt, de ez kényszerszerűen együtt jár azzal is, hogy a kapunk elől is kiürül a terület. A belső védőpáros pedig baromi messze sodródik egymástól, és emiatt ez a speciális átmenet egy szép Achilles-sarkot nyit a védelmünkön. Ekkor egy labdavesztés nagy eséllyel gólhoz vezet, ez történt ma is Clyne hibájából, múlt héten Lallana miatt, vagy 2014 tavaszán Gerrard elcsúszásakor.

Szó sincs arról, hogy a védelem ekkor összefosná magát, egyszerűen az egyik speciális feladata ellátása közben üt be egy crach – általában ráadásul a középpályáról – amit már képtelen kijavítani. (A mai esetben amúgy hozzá kell tenni, hogy Klavan haverunk azért Clyne-t eleve megszopatta a passzával a gól előtt, és a játékot se olvasta rendesen, mert igazán tolódhatott volna jobban közepebbre ha egyszer a vonalnál van a játék.)

A második gól meg egy CouStu labdavesztés, és egy szerencsés kontra eredménye. A védekező középpálya összesen Henderson volt,- aki pár kontrát azért szépen vérbe fojtott amúgy -, szélső védők támadnak, ezért 3-3-ban indul a kontra, ezt pedig be lehet fejezni góllal. Kell hozzá az is, hogy Klavan túl ambiciózus volt a középpályán, meg Henderson és a sós cukor is előjött a tizenhatos vonalán, de egy 3-3-as kontra beszopása egyáltalán nem védelmi összeomlás, hanem egy reális kimenet.

És persze, valószínűleg mindkét gólt meg lehetett volna akadályozni még akkor is, amikor már a Burnley-nél volt a labda. Klavan sárgáért felvághatja az ellent, Lovren odaléphet durvábban még a második percben, és máris jobbak vagyunk, és remélhetőleg ez is lesz majd a következő alkalommal, lesz honnan tanulni. Mert ezzel az egésszel én egyáltalán nem mondom azt, hogy jó lett volna a védekezésünk, de az összeomlás egyáltalán nem ott történt, és kár ezért rájuk dobálni a sarat, Lovren például gyakorlatilag hiba nélkül játszott, és akkor még a 4. perces mentését meg se említettem, vagy amikor a 88. percben már kábé irányítót játszott 30 méterre a Burnley kapujától. Akiket lehet dobálni, azok mind előrébb voltak.

(Közben az Éjjel soha nem érhet végettel vége a falunapi DJ-nek, de legalább a jócsajos verziója is volt a Darabokra törted a szívem-nek, még ha a szövegelések baromira szarok is benne.)

Velem meg jobban elszaladtak közben a karakterek, mint BR-rel, és még ki kéne osztanom néhány pofont. A legjobban talán Coutinho érdemli meg, akinek a passzpontossága egy ligában játszott ma Morénoéval, ami 80+ százalékos labdabirtoklásnál nem szégyen, hanem gyalázat. Coutinho mára meghalt nekünk, és vele haltunk mi is.

Mert, hogy Firmino a pályán sem volt gyakorlatilag, Lallana nyomta tovább a gokartot, de falon át azzal nehéz menni, Wijnaldum legnagyobb jelenete az volt, amikor Coutinho nem tudta neki passzolni tizenhatosra berobbanásnál, és szépen lehetne végig menni a soron, ha nem látnánk, hogy mind egy emberhez vezet vissza.

Kloppo barátunk, mi vakondszarral töltött, gilisztanyálkával érdesített retekgumó volt ez a mai elképzelés? Wijnaldum poszton kívül játszatásával még meg tudok békülni, CM-faragás a cél – de egyelőre csak a szálkák gyűlnek az ujjakban -, de Sturridge 10-ese, vagy a baloldalunk kiherélése Milnerrel ugyan honnan jött? Érteni vélem az elképzelést, hogy minden kicsit is technikás játékost bedobunk középre, hogy keverjék csomómentesre a védelmet, de ezzel igazából saját magunkat sikerült káoszba taszítani, nem a Burnley védelmét. Ide határok és kidolgozott sémák kellenek, mert látjuk, hogy mi történik ha Cou rossz napot fog ki, és Sturridge-dzsal együtt minden gyeptéglát a kapura küld. (Mané amúgy hatalmas oldás ezen a függésen, csak pályán kéne lennie, nem a sebein.)

Ezen kívül ha nem az Eb miatti csúsztatott előszezonnal magyarázzátok Can mellőzését, akkor sürgősen találjon ki valami kifogást a stáb, mert egyetlen PL-csapat sem tehetné meg, hogy egy 100%-os Cant mellőzzön. Itt valahogy nagyon vigyázzba kell rántani a szart, remélem már most a finomhangolási technikákon dolgozol.

Ami az elkövetkezőket illeti, jövő szombaton fél2-re megyünk ebédre a White Hart Lane-re, ahol ugyan lehet majd javítani, de választ nem kaphatunk majd, hogy akkor hol is tartunk majd a Burnley-k ellen. Utána van Kloppnak két hete kicsit keményebben ütögetni a gépet, hogy az alkotó pihenhessen majd egyszer, de most még nagyon távolinak tűnik az, hogy itt bármi kész legyen. Mert szép, szép ez a kőleves, már répát meg húst is szereztünk bele, de csak el kéne kezdeni főzni is már végre.