Fordítva bekötve

thumb_14307_default_news_size_5A mai poszt kapcsán három dologra is rá lehet húzni a címet. Egyrészt magára a meccsre, másrészt Bentekére, harmadrészt magára a posztra. Eme kurta, furcsa felvezetés után essünk is neki.

sun_liv_gol_elottA meccsel viszonylag keveset szeretnék foglalkozni. A Sunderland tipikus Big Sam módon egy jó kis klasszikus megerősített Ikarusszal készült a meccsre, ahol is M’Villa a Rodwell, Cattermole duó mögött helyezkedve és eme trió saraboló képességeit kihasználva tervezte megakadályozni, hogy az LFC trió Benteke mögött és a Sunderland védelmi vonalai között tudjon alkotni. No, ez nem jött össze neki: egyrészt az LFC trió végre jól tolta Bentekével és nem jött rájuk a szokásos inger – azaz mikor meglátjuk magunk előtt Bentekét, akkor szélen játszunk és mindennel a fejét keressük -, hanem tolták a nélküle megszokott cápát és kavargatták a fluid mozgásaikkal és kis egy-kettőzéseikkel a védelmet. Másrészt Rodwell korai sérülésével és cseréjével Big Sam kénytelen volt formációt váltani és áttért a hagyományos 4-2-3-1-ra, azaz az első félidőben ennek védekező változatára, a minden értelemben véve klasszikus Ikaruszra.

sun_liv_gol utanBig Sam terveit végképp a második félidő eleji tényleg gyors gól döntötte össze végleg. Utána teljesen megváltozott a meccs képe, a korábbi labdás dominanciánk és támadó szándékunk teljesen eltűnt. Helyette fogtuk magunkat, visszaálltunk, felhúztuk a magunk Ikaruszát, és kontráztunk volna. Ebben a koncepcióban nagyon ült a kapitányunk – akinek ma nem volt túl nagy meccse – helyére érkező Lucas – aki a maga fél órájában össze is szedte a csapat mai legtöbb sikeres szerelését. Azzal, hogy mi visszaálltunk, zártak voltunk. Nem volt mögöttünk, hely nem tudtak kontrázni, így semmire sem mentek Defoe megmaradt sebességével, így nem csoda, hogy kevesebb lövésük volt a második félidőben, mikor támadtak, és többet volt náluk a labda, mint az elsőben, mikor mi támadtunk és ők kontráztak. Alapvetőn Benteke a kis helyzeteket belövi, a nagyokat kihagyja, de nem is ezt akartam kihozni, hanem azt, hogy ma az első félidőben végre jól használtuk és jól is játszott, pl. ma ő adta a legtöbb kulcspasszt. Alapvetően tényleg jót tett a csapatnak, hogy nem ő volt a fókuszpont, hanem ő volt az elterelő hadművelet, hogy az LFC-nek legyen helye alkotni. Amennyiben így használjuk a későbbiekben, még hasznos is lehet. Már megint elkalandoztam, mert azt akartam kihozni, hogy a két teljesen eltérő félidőnek köszönhetően eltérően tudom értékelni a mai, összességében pozitív produktumot. Láthatóan az első félidő labdabirtoklós Ikarusz feltörős játéka ma végre jól ment és ma végre nagyon jó volt Benteke. Viszont a második félidő kontrázós focija nagyon nem állt ma neki jól, és itt nem csak az ordító ziccer rontásra gondolok, hanem arra, hogy egy gyors csatárral ilyen taktikával lényegesen többre mentünk volna.

A nagy pörgésben álljunk meg egy picit és értékeljünk, hiszen a mai meccsel vége az őszi félévnek.

Egy edzőváltós félévtől mondjuk túl sok jóra nem számíthat az ember. Azonban minden kupában állunk. Ennek vannak, akik örülnek, és vannak, akik nem, pl. én. A bajnokságban a 7. helyen tanyázunk a nem túl acélos 1,58 PPG-vel és nullás gólkülönbséggel, a szokásos frusztráló “karnyújtásra a Top4” állapotban. Klopp tanuló évében ez a frusztráció várhatóan megmarad, hiszen most ismerkedik az angol specifikumokkal, így a Pulis-féle Ikaruszokkal, az oda-visszavágós Mikiegér elődöntőkkel, a téli szünet hiányával, az ünnepi pörgéssel. No meg magával a csapattal, ahogyan a csapat is vele. Szóval a frusztráció marad várhatóan.

Nézzünk meg egy csomó ismert ábrát/táblát, amikhez most tényleg csak rövid kommentárokat fűznék, hiszen tényleg mind szerepelt már korábban, persze korábbi verzióban. A cél elhelyezni ezt a félévet a korábbi félévek fényében. No meg összehasonlítani az idei Ködös BR-őszt és a kezdeti Klopp-korszakot. Ezen felül a kezdeti Klopp-korszakot a Kloppi Dortmund által felrajzolt térképen. Ennek elérésében különböző teljesítmény (gólok, lövések, TSR (Total Shot Ratio (ez nincsen minden táblában felszorozva, hogy jól látszódjon, hogy ez százalék, de szerintem, így is érthető)), TSOT (Total Shot On Target Ratio (dettó)) stb.) és stílus mutatók (labdabirtoklás, szerelés, passzolás, passzpontosság, csel stb.) állnak rendelkezésre. Az ábrákon rendszerint vastaggal a jobb vagy legjobb szerepel, piros (remélem piros) színnel a legrosszabb.

Kezdjük az idei félévvel és a már jól ismert BR vs. Klopp ábrákkal, amik most már harmadszor szerepelnek.

KloppvsBR_vedekezesA védelem az első, hiszen Klopp is azt ígérte, hogy itt kezdi a munkát és az eredményei itt a leglátványosabbak. Majdnem mindenben jobb Kloppal a védekezésünk, mint BR alatt, ami mondjuk nem túl meglepő (pedig BR önmagához képest nem is volt rossz ebben), de ezen túl is mehetünk, hiszen ez a kapott gól mennyiség, ez az engedett lövés szám meccsenként kifejezetten elit.

KloppvsKlopp_vedekezesA “mennyire fenntartható ez az elit védekezés?” “mennyire megszokott ez Klopptól?” kérdéseinkre a Dortmund párhuzam adhat választ. Nos, az engedett lövésszám fenntarthatónak tűnik, hiszen a Dortmundoknak is ezt volt a specifikuma, viszont ennél rendszerint lényegesen több gólt nyeltek (kivétel a bajnoki címeik alkalmával), szóval ebben várható romlás. Mondjuk remélhetően nem addig, míg sikerül a támadást rendbe tenni.

KloppvsBR_tamadasEzzel át is evickéltünk a támadásra, ami összességében mindkettőjüknél gyenge. Azonban egymáshoz viszonyítva Kloppal az történt, hogy volumenében csökkent a lövéseink száma, viszont ezeket hatékonyabban alakítjuk góllá, ami egyszerre örömteli és rossz dolog. Egyrészt nem örömteli, hogy kevesebbszer próbálkozunk, az meg főleg nem, hogy kevesebbszer találjuk el a kaput. Az örömteli, hogy a kevesebből több gólt szerzünk, viszont a hatékonyságunk közel sem nőtt még eleget. Az igazi az lenne, ha ennyi lövésből több menne kapura és ebből több gól születne, azaz jobb minőségű lövéseket engednénk el.

KloppvsKlopp_tamadasErre van is remény, hiszen ha megnézzük, elvileg ez a Kloppball. Nem túl sok lövés, de ebből sok kapura és sok gól. Mondjuk, hogy ez az Ikaruszozó Angliában mennyire fog menni, az még nagyon a jövő zenéje.

A stílusra rátérve, BR alatt a végén nem nagyon lehetett tudni, hogy mit is akarunk. Mondjuk még Kloppal sem minden teljesen tiszta, ami persze a tanuló évben pont az, ami elvárható. Viszont így is elég éles különbségek látszanak a stílus mutatókban. Kiemelten a passzolás terén. A végére mondjuk már BR alatt sem villantottunk nagyot passzpontosságban, viszont a Kloppi 80% alatti eredmény, hát az nem túl erős. A megnövekedett hosszú labda, beadás számért sem vagyok túlzottan oda, ahogyan a lecsökkent kiugratás számért sem. De ez nagyon egyéni dolgom. A lényeg az, hogy a Kloppi direktség, a Kloppi rohanás nagyon szépen leolvasható, lemérhető. Pont azon, hogy sok a hosszú labda és nem pontos a csapat. Ehhez elvileg egy alacsonyabb labdabirtoklásnak kellene járnia, hiszen a Kloppball alapból nem akar a labdán “ülni”. Viszont azt látjuk, hogy nem ez történik. Ez visszavisz minket oda, hogy a Kloppball ellenszere az Ikarusz és ezt bizony alapból sok edző és csapat szereti, így nem azt kapjuk, aminek lennie kellene. Tehát Kloppal a sok labdabirtoklás, az bizony nem jó dolog, hanem rossz.

A Kloppball ezekkel jellemezhető. Meccsenként 65-70 hosszú labda, 1-2 kiugratás és 75-78% passz pontosság, mind-mind a rohanós, direkt stílusból fakadóan. A Dortmundnál ehhez 50-55%-os labdabirtoklás párosult (a németek később kezdtek el Ikaruszt felhúzni ellene).

BentekeBenteke erős stílushatározó nálunk, főleg Kloppal. Összességében abszolút nem meglepő módon mikor Benteke nem kezd, akkor a Dortmundnál megszokott Kloppballi számokhoz közelebbieket kapunk.

beadas_felevHa már Benteke, akkor nézzük meg a nagy kedvencet, a beadós táblát. Jelen esetben kivastagítva a csapatátlagnál pontosabban beadók vannak. A sorba rendezés pedig a meccsenkénti átlag alapján van (mivel nem per90 mutató, így a meccseken keveset játszók, mint Ibe, Frimino egy kicsit alul szerepelnek). A csapatátlag érdekében kénytelen voltam levágni az olyan beadó művészeket, mint Skrtel, Benteke és Can. A legjobb beadónk Milner. Moreno és Hendo, akik még mindenképpen kiemelhetőek. Lallana és Coutinho sem rossz.

MorenoHa már Moreno és a beadások, akkor nézzük meg, hogyan támadt fel poraiból Klopp alatt. Nagyon egyszerű a dolog: Klopp jól használja. Ez két részből tevődik össze. Kloppal olyan agresszív és proaktív a védekezésünk, ami fekszik neki. Hozza is a szereléseket és az interceptionöket (esetében tulajdoníthatjuk ennek). No meg támadhat bátran. A másik fontos összetevő, hogy Klopp védőként és nem középpályásként játszatja. Idén például BR alatt csak középpályás, míg Kloppal csak védő volt.

Klopp_rotacioMost nem akarom agyonelemezni, de a rotáció kulcskérdés Klopp és a csapat kapcsán (dőlt betűvel a nem megfelelő regenerációs idős meccsek, míg kiemelve a túl kevés rotációs meccsek (az ideális 3-4-hez képest)). Összességében elmondható, hogy többször voltam kiakadva a rotáció hiányára, mint kellett volna, hiszen elég folyamatosan elég sokat rotál. Persze ebben benne vannak a sérülések, amik szerintem nem igazi rotáció. No meg a legfőbb baj, hogy a fullback poszt kimarad az egyébként nem rossz körforgóból, ez meg keretspecifikum sajnos. No meg az EL, Mikiegér meccseket lehetett volna komolytalanabbra venni, ami még elválik, hogy Klopp mánia-e. Mindenesetre pont a mai meccs egy fekete pont ebből a szempontból, ami így az ünnepi pörgés közepén, extrán előnytelen. Az tuti, hogy az Exeter ellen sorcsere kell.

KloppvsBR_taktikaElső körben kifelejtettem, pedig érdekes. Nem tökéletes, hiszen csak a meccs kezdő formáció alapján készítem (ellenben mivel ugyan ezzel a metodikával készül hosszú távú összevetésre tökéletesen alkalmas, nem minden része friss…) és Kloppal is volt már 3 formációs meccsünk. Azonban ettől tekintsünk el. Nem kéne meglepő legyen, hogy a 4-2-3-1-gyel társított Klopp ezt használja a legtöbbször, és ezzel is a legeredményesebb. Pedig valahol az, hiszen nem feltétlen ehhez a legalkalmasabb a keret. Viszont az meglepő, hogy a nem túl sok variálásról híres Klopp 17 meccsen 5 formációt dobott már fel kezdeni. Csak kijön ez a tanuló év dolog kézzel fogható dolgokon is…

felevek_vedekezesAz idei félév Kloppnak köszönhetően a védekezésben a legjobb. Ma én is mondtam már, hogy BR-nek nem volt erőssége a védekezés, ami összességében igaz is, viszont az látszik, hogy ez a félév azért nem sokkal veri a Carra búcsú félévet és a 3-4-3-as félévet.

felevek_tamadasMegint sok meccses őszt toltunk, hiszen a 28 meccs a nem európai selejtezős maximum, amit ki lehet hozni. A jó védekezésünk miatt a meccseinken a lövés megoszlási mutatóink kifejezetten jók a jó védekezésünknek köszönhetően, olyannyira, hogyha ez így tud maradni vagy kicsit még javul, ez alap lehet a top4 reményre. A góljaink száma nagyon látványos. Megjött Cou és Sturridge, összeállt a SaS, és a gólok száma az égbe mászott. Majd no SaS és szenvedés. Btw a 7 félév alatt egész szépen kijön, hogy minden 10. lövésből lesz gól, mondjuk a szórásunk szép nagy közben.

felevek_tamados_stilusA támadó stílusunkon két dolog olvasható ki. Egyrészt az első félév után a két új játékszerével BR elég hamar letett a Scouse tiki-takáról –, ami jó eséllyel elég nagy hiba volt részéről így retrospektívé, még ha eleinte nagyon is sikeres volt. A másik, hogy a Kloppball figyelembe vételével a mostani félév a második nagyobb stílusváltás. Megint egy nagy lépés a direkt foci irányába.thumb_14303_default_news_size_5

 • Amúgy van a windowsban képmetsző ingyenesen ami nem cseszi rá a “demo version” vízjelet.
  Ha meg nem képmetszős megoldást akarunk akkor simán excel cellák kijelölése – copy – és már be lehet dobni képszerkesztőbe menteni. Így igényes felbontású lesz, normális szegéllyel.

  • Az welcomme mert a jelenlegi az sem éri el a megszokott Linuxok verzió minőségét.
   Viszont jobb, mint a print screen + paint amit korábban használta.

   • Borvirag

    És a gimp az smafu?

    • Figyelj színtévesztő vagyok, szépérzékem az nincs. Sem a munkámhoz, sem a szakmámhoz nem kellenek így nem ismerem és nem is tudom a képszerkesztőket, így fingom nincs hogy smafu-e!

     • 42

      Smafu, én utálok rajta térképet szerkeszteni.

    • én spec bírom, de csak mert nincs más gondolom :D

  • Ja és minden ábrának az eredeti táblája benne van a posztban linkként, így lehet nézegetni azokat is. Sőt ott még az alap adatokat is lehet.

  • Máté

   Vagy ott a PhotoScape. Ingyenes és könnyen kezelhető, sok lehetőséggel.

 • urmom

  Boldog Új Évet Mindenkinek! Minden tiszteletem a Vörös stábnak, reméljük a színvonal nem fog csökkeni az új évben sem. Once a red, always a red!

 • nordsee
 • Ryjnaldum
 • Ddodi

  Jó írás Máté, szép összefoglalása a félévnek! Én elégedett vagyok a tegnappal, meg az előző meccsel is, a félévvel is, szerintem jó úton járunk, kellenek az ilyen 1:0-k a csapatnak! Bentekéről volt szó tegnap bőven, ameddig csak ő van és minden meccsen gólt lő, addig felesleges őt ekézni, a csapatnak meg muszáj vele játszani ha nincs más.
  Lucas kapcsán tegnap Ludas Matt írta, hogy lassú volt és le volt maradva, ehhez képest, ahogy írod is, övé volt a legtöbb sikeres szerelés. nagyon jó csere volt, különösen a gól utáni visszazárásban, visszaállásban ideális lesz ő tavasszal is, még ha a kezdőben ritkán is kap szerepet az utóbbi hetekben. Rajta kívül tegnap Lovren megint Boss volt, viszont elöl Cou és Lallana siralmas. őket még az sem menti meg, hogy gólt lőnek, mert ugye az sincs – nemúgy mint Bentekénél. Januárban 1-2 igazolás elférne a keretben, meg némi pihenés is… amíg pedig nyer a csapat, jó lenne örülni, nem csak károgni meg jajjogni…

 • kevin67

  huh ez több mint korrekt, már megint! Köszönet a kitűnő posztokért és Boldog Új Évet Minden Moderállatnak és a Fonatolvasó Közösségnek!!! YNWA :)

 • vadkacsa

  Megint egy brütál poszt Máté, igaz, ezt már megszokhattuk, de mindig elcsodálkozom, hogy honnan van ennyi időd-energiád ilyeneket összehozni :)

  Más: Minyoné ezzel a meccsel a legtöbb clean sheet a PL-ben 2015-ben.

  https://www.facebook.com/LiverpoolFC/videos/10153976016217573/?theater

 • Coutinho

  Valaki egy jobb összefoglalot be tudna linkelni?köszi

  • puzser
  • lacko77
   • Mar(tin)ci

    az eredmény láttán könnyen ment. :D

   • Coutinho

    ühüm. a szakomentár Te vagy? :)

    • lacko77

     :) Amugy viccen kivul, egy idoben jartam Stece-meccsekre. Nem azert, mert nekik drukkoltam, csak mert kb. egy evig a kozelben laktam, es eloben akartam focit nezni. Akkor meg masodosztalyuak voltak, a feljutasert hajtottak. Sosem jott mar ossze…De emlekszem arra is, mikor meg nb1-esek voltak. Jo kis massziv csapatuk volt, sok borsot tortek a nagyok orra ala. Aztan elsullyedtek ok is, ahogy az egesz magyar foci…

 • Fowler_

  ki lesz középpályán a whu ellen can és lucas mellett? nagyjából mindenki kidőlt. lallana? ifista? allen két hányás között?

  • bzsolesz

   Lallana helyett megnézném Ibe-ot, bár Ibe-nak sokszor rosszat tesz egy teljes meccs. Amúgy nagyon szidjuk Lallanát (én is részben), de hatalmas melót tesz lesz azért a pályára, főképp a pressing terén. Előre játékban viszont ugye impotens.

   • kisdobos77

    Gólpaszt ki adta?

    • Akakij Akakijevics

     Belebotlott

  • kisdobos77

   Hát ha annyit fogsz hányni, akkor lehet.

 • YNWA21

  Érdekes, hogy tackle + interception tekintetében még rendesen el vagyunk maradva a Dortmundtól

  • Igen ez érdekes.

   Szerintem két okra vezethető vissza:

   1 Egyrészt ez a csapat még közel sem a csúcsra járatott gegenpressing gépezet, mint a Dortmund volt
   2 Egyszerűen az Ikaruszok miatt többet van nálunk a labda mint a Dortmundnál volt. Ha meg nálunk van akkor evidens, hogy nem tudjuk annyiszor elvenni az ellenfelektől, mint a Dortmund tette.

 • Kićo

  Tényleg kár Bent ekézni, amíg rúgja a 3 pontokat érő gólokat.

  • Gergely Aranyossy

   Egyébként is, stratégia ez. Klopp nem akarja, hogy hazamenjek 5 perccel a vége előtt a nézők, Benteke és Ibe feladata, hogy izgalmas maradjon a vége… ;-)

 • Borvirag

  Henderson megsérült, vagy pihenni jött le olyan korán?

  • Gergely Aranyossy

   “Jordan Henderson was forced off 61 minutes into Wednesday’s 1-0 victory over Sunderland as a result of discomfort in his foot.”

   • Gergely Aranyossy

    nyomta a cipő ;-)

 • kisa

  Köszi az igényes posztokat egész évre!öröm olvas

 • kisa

  Szóval öröm olvasóként és szurkolóként ode tartozni! Köszi Fiúk! buék

 • bzsolesz

  Kentet visszahívjuk a Coventrys kölcsönből (ahol azért nem volt közel sem alapember): “Liverpool
  to recall Ryan Kent from loan spell at Coventry City after this
  weekend. Jurgen Klopp plans to include winger in first team squad” _ paul joyce

  • Kellhet is kupákba. Amúgy meg bírom Kentet, mindig amikor láttam játszani tetszett a játéka. Klopp meg egyszer már vissza is hívta pár napra megnézni, szóval biztos számít rá valamilyen szinten.

 • TT

  Na Srácok! Boldog újévet minden moderállatnak és olvasónak, mivel szerintem ma már nem fogok fórumozni. Köszönjük a sok-sok színvonalas írást, remélem jövőre is sokat Fonatozunk!

 • puzser

  A tegnapi győzelemnek nagyon örülök. Bármilyen győzelemnek örülni kell a játéktól függetlenül, egy kevés gólos meccs volt várható remélhetőleg Liverpool győzelemmel és ez szerencsére be is jött, ennyi. Ahogy Klopp mondaná: Let’s go home. Azért van miről beszélni, kezdjük először a rosszal:

  1) Lallana: hosszú idő óta észrevehetetlen a pályán, nem tesz hozzá semmit a játékhoz, támadásban simán elnyomják védekezésben sem elég kemény, teszi-veszi a labdát de semmi hasznos megmozdulása nincs. Clyne a labdával lefutotta egyik megindulás alkalmával. Kis túlzással az első ember ha nyilatkozni kell, de az utolsó ha meg kell csinálni egy tackle-t.
  Kár, pedig bizakodó voltam vele kapcsolatban, hogy jó fogaskerék lesz a gépezetben de eddig ezt nem sikerült bizonyítania. Nagyon jól volt bemikrofonozva a pálya, szokatlanul jól és érhetően lehetett hallani mit beszélnek a pályán és Klopp egyik neki szánt, lemondó hangon közölt ” Adam, you have to fight” utasítása nem sok jót jelent a jövőre nézve. A kezdőben való szerepeltetése számomra luxus egy jövőbeli csapatit figyelembe véve de már most is sokkal szívesebben nézném Markovicot azon a poszton.

  2) Coutinho: Oké, hogy a csatár kiléte nagyban meghatározza a játékát, de az utóbbi időben eléggé leegyszerűsödött ” balról megindulok befelé, lövőcsel és visszahúzom majd megint megtolom befelé és fölé/mellé rúgom majd leszegett fejjel visszasétálok, mintha nem történt volna semmi” történetnél biztos többet tud és erre nem lehet csak az a magyarázat , hogy ki játszik előtte.

  Csapatszinten pedig volt, hogy alig tudtuk megtartani a labdát amikor letámadott az ellenfél, amire nem lehetünk büszkék és a saját 16-osunk előtti körömpasszok okozta labdavesztéseket pedig sürgősen ki kell venni a játékunkból.

  Firmino játéka vegyes volt ezért itt a rossz és a jó között írom le átmenetként, sokszor került helyzetbe de neki is voltak pontatlan és frusztráló megmozdulásai. Nagyon sajnáltam, hogy nem ment be a lövése, mert a keretből szerintem neki tenne legjobban egy gól. Ennél jóval többet tud de ezt bizonyítani is fogja szerintem de türelmesnek kell lenni vele szemben.

  Igazából Can-t is ide sorolnám, elsősorban a pontatlan passzai és az 1-2 fölösleges cselbe bonyolódás miatt de védőoldalon hozta a rá jellemző agresszív játékot, kár hogy a bírok nem díjazzák a védjegyévé vált becsúszós szerelését.

  És akkor a elérkeztünk a jó dolgokhoz:

  1) Clean sheet ( a Sakho-Lovren páros kezdése esetén egyre gyakoribb jelenség és nagyon jó arányt mutat)
  7 meccs ahol közösen kezdtek
  6 győzelem
  5 clean sheet

  2) Lovren kezd magára találni amivel kapcsolatban dejan vu érzésem van, hányszor gondoltam már azt, hogy na majd most. Ha az önbizalmával voltak gondok akkor Klopp magabiztosságával és 1-2 pofonnal helyreteszi, akkor abból jól is kijöhetünk.

  3) Clyne és Moreno egész évben nagyon stabilak voltak, biztos pontjai a csapatnak de kell cover mindkét pozícióba

  Külön ki kell emelni viszont Benteke-t, aki tényleg nem a levegőbe beszélt amikor a játékának megváltoztatásáról beszélt. Az első jelei ma látszódtak is jók voltak ezek, a Bentekére felpasszolt labdák, amiket jól tett vissza, szépen le is fordult. Nem nagy dolgok ezek, de jól alkalmazva ezek hasznosak lehetnek. Mondjuk én Balotellin is láttam a változás apró jeleit időnként, de megjegyzem szerintem erre ő is tökéletesen alkalmas lenne, háttal a kapunak szeret ő is játszani. Kis okos passzokkal Lambert is szépen játszott a Sotonban. Tény, hogy a csapatunk stílusához nem az ilyen csatárok illenek elsősorban védekezésben deficites de ha már itt van akkor használjuk ki az erősségeit és azt maxoljuk ki amiben jó és a hasznukra lehet. Becsületére legyen mondva, hogy mindent megtesz, azért, hogy alakítsa a játékát a csapatéhoz.
  Bentekében azt bírom, hogy megvan benne az a ösztön ami egy csatárnak kell, nem perfect fit de biztos, hogy vagy kialakít magának egy helyzetet, de csak lő 1 gólt. Lehet, hogy ritkán került helyzetbe – főleg egy letámadás után – de akkor belövi és jelenleg ez csak róla mondható el a keretben. Nincs még egy ilyen játékos nálunk jelenleg aki ilyen jól használná ki a helyzeteit, még akkor is ha az utolsó 2 meccsen éppenséggel 4 gólt is szerezhetett volna. Rengeteg good fit van a csapatban aki gólképtelen és van egy stílusidegen csávó aki meg csak lövi a gólokat, jelenleg így állunk. Szóval addig egy szót nem szólhatunk, mert jelenleg ő viszi a hátán csapatot és nem fordítva stílus ide vagy oda.

  • macca8

   Lallana védekezése azért megsuvegelendo, hasznos tag, de tény, h kapura kevés veszélyt jelent

   • lacko77

    Viszont tegnap legalabb nem porgott a sajat tengelye korul, beerte nehany felfordulattal.
    A legnagyobb talany Coutinho, iden talan csak egy igazan jo meccse volt, a City elleni. A rengeteg pontatlan passzt nem lehet a tarsakkal magyarazni, irto dekoncentralt a srac.

   • Sladin

    Azért neki is van egy adag jó passza és rengetegszer segíti a támadásépítést, ha nem is befejezésben, de összjátékban komoly szerepe van.
    Pláne, hogy ez is a dolga…

    • puzser

     ezt még a City elleni meccs után találtam így készen. a final ball nincs vagy rossz, rátekeredik a labdára. lassan gondolkodik és rossz döntéseket hoz. nem igaz, hogy ezt nem látta. az utolsó kettőre még ránézni is borzalmas

    • macca8

     Persze, csak az end product mégis olyan kevéske

   • puzser

    Firmino 29 tackle, 7 interception, 1 block, 831 mins
    Coutinho 17 tackle, 11 interception, 1 blocks 1326 mins
    Lallana 19 tackle, 10 interception, 1 block, 1067 mins

    a védőmunkája sem annyira kiemelkedő a többi játékoshoz képest, legalábbis nem kompenzálja a támadási hiányosságokat

    • macca8

     Csak a tegnapi meccsrol beszeltem, de counal pl ezekben jobb lathatoan

  • István Várszegi

   Can többször is hibázott, de jól látszott. Cou idegenben általában lényegesen gyengébben játszik, mint otthon, szerintem a személyisége még nem elég érett, de kihagyhatatlan. A sérülése láthatóan visszavetette, még nem nyerte vissza a formáját. Nyertünk, ez a lényeg, de egy picit gyorsabban kéne játszani (ha tudunk)… Mindenkinek nagyon Boldog Új Évet kívánok (és TOP 4-et)!

 • TT

  És egy kis kiegészítés, a meccshez kapcsolódóan. A hombárfejű Allerdyce (bocs, nemtom hogy kell írni) ellen győzni mindig dupla élvezet. :)

 • macca8

  Szép poszt, kongratz!
  Sztem a rotaciojaval nincs baj, van, amikor nem lehet többet (mint pl most se), sérülések, onbizalomszerzes vagy más miatt.
  A beadasoknal sztem meg el vagyunk maradva az arsenal-citytol, nem vészes a mennyiség

 • Poco77

  Congratulations to Simon Mignolet who kept more clean sheets (16) than any other Premier League goalkeeper in 2015.

 • lacko77

  Klassz poszt lett, koszi. Erdekes lesz kovetni, hogy valtoznak majd ezek a szamok az ido elorehaladtaval. Nagyon kivancsi vagyok, hogy Klopp ugyanazt a jatekot akarja-e itt is megvalositani majd, mint Dortmundban, vagy annak egy modositott verziojat.

  • Focimer

   Az alap koncepció szerintem a dortmundi, de angliában lehetetlen teljesen ugyanazt kivitelezni, úgyogy én azt mondom hogy annak egy módosított változata lesz.

 • Mister Eko

  BUÉK! YNWA!

 • 42

  Buék skacok, jövőre ugyanitt, ugyanilyen igényes posztokkal és mindenkinek jó ünneplést!

 • Poco77

  http://www.physioroom.com/news/english_premier_league/epl_injury_table.php Origi 3 hét, Hendersonnak a sarka újra vagy még mindig.

 • The Pertő

  BÚÉK! YNWA!

  • Poco77

   Emma! :-D :-D

   • The Pertő

    SRY! Boldog Új Évet Kívánok! You’ll Never Walk Alone!

    • Mister Eko

     v*

 • Cou olyan rossz helyekről lövöldöz, hogy góljaival túlteljesíti az exg modellt.

  • Benyo

   szuper a poszt Máté, köszi az a renget belefektetett energiát. :) Ezt a táblát valaki elmagyarázná nekem, mert nem igazán értem.

  • Sladin

   de akkor minek lő?

   • Mister Eko

    nem helyezkednek jól a társak, vmit csinálni kell

    • lacko77

     Sokszor akkor is lovessel probalkozik, amikor lenne jo helyzetben levo tars. Szerintem ez egyszeruen beakadt neki, mert azert viszonlag sokszor bejott mar. Pl. a Chelsea-meccs, ahol szinten nem ment neki a jatek, megis o forditotta meg a meccset.

   • macca8

    h túlteljesítsen

 • Ayala

  BUÉK! Köszönet a 2015-ös posztokért, remek szórakozás volt idén is.

 • Sladin

  “Az idei félév Kloppnak köszönhetően a védekezésben a legjobb.”
  Már BR-el is a legjobb védekezős időszakaink közé tartozott volna ez a félév, pláne engedett (kaput eltaláló) lövésben. Just sayin…

  Arról nem is beszélve, hogy mivel BR mindig a támadásra helyezte a hangsúlyt, ezért egy sokkal inkább nyitottabb védekezéssel dolgozott.
  Ezenkívül az aktívabb, aggresszivabb védekezést is már BR-el elkezdtük Skrtel is már BR-nél fel volt tolva, és a 4231 sem új találmány eredetileg Milner-Hendo double pivottal és Lallana irányító szereppel indultunk el az évben, a tegnapi meccsen ebből épp Milner sérülése miatt Can-Hendo kettős volt fent – mind a 4 meccs 1 nullás győzelmet hozott. Just sayin…

  Ebből a szempontból Klopp-i hatás azért tud ilyen jó számokat produkálni, mert olyan alapokra épül, amiket még BR indított el és így megvan a folytonosság (BR letámadás specifista másodedzője, feltolt védelmi vonal, még Skrtel-lel is)… A keret is jónak tűnik a Klopp-i játékra, és Benteke-t is sikerül végre beépíteni. A csapat továbbra is hulla az összpontosítás tekintetében és a helyzet kihasználásban, mégis valahogy az új seprű miatt több önbizalommal rendelkezik és kikerült BR ködéből, ami elsősorban nem taktikai, és nem is keret probléma volt – legalábbis szerintem. Cou-n például még mindig komolyan ott van a homály, de mostanra kevésbé függünk tőle, mint év elején.

  • Robbie_Fowler

   vagy Klopp jobban magyarázza el a taktika lényegét

   • kevin67

    Klopp nagy mediátor. Neki Buvac mondja el, ő pedig lebutítja játékosagyra és cselestára.

    • Robbie_Fowler

     a vége a lényeg, amit a pályán látsz.

 • minimalcube

  Boldog Új Évet Mindenkinek!!! Igyatok eleget!!!

 • deter

  Győzelmekben, sikerekben gazdag boldog új évet kívánok minden LIVERPOOLFC szurkernek.

 • ma(jd jövöre)dskillz

  bújék

 • indák

  Kegyelmekben gazdag új esztendőt, Mindannyiatoknak!
  Kissé már magátólértetődőnek tekintjük, de azért kisebbfajta csodaszámba ment, hogy előrehozott karácsonyi ajándékként megkaptuk Kloppot. A higgadtabbak már akkor tudták, hogy nem fog varázsütésre minden gördülékenyen működni, lesz még izzadtságszag, kínkeserv, nézhetetlen produkciók, Klopp érkezésekor isztambuli 0-3 volt az alaphang, innen szép talpra állni! YNWA!

 • Mel

  Buek

  • Mel

   megint

 • jeto

  ma sokan Emmazunk, de BUÉK!

 • Thierry12

  TOP 4-ben gazdag új évet minden Poolszurkernek!

 • Suarez07

  Sikerekben gazdag boldog új évet kívánok minden szurkolótársamnak! YNWA

 • vadkacsa

  You’ll never BÚÉK alone!

 • tothpapa

  Sport sikerekben is gazdag, békés, Boldog Új Évet Kívánok Mindannyiatoknak. YNWA.

 • kerteminde

  Boldog Új Évet és TOP4-et :)

  • kerteminde

   És persze kurvára köszönjük az egész blogot :)

   • kerteminde

    És boldog 40. születésnapot nekem, de az már tegnap volt és egy önző állat vagyok :)

 • JamesMilnerAKőműves

  Boldog új évet minden Liverpool-szurkolónak szerte a nagyvilágban! :)

 • kozmadisk(fatalaa)

  Kannásborban gazdag új esztendőt mindenkinek

 • lacko77

  off
  Egy kis adalek ahhoz, hogy mennyire szeretik Angliaban a focit az emberek. Az egy dolog, hogy minden reggel azzal kezdodik, hogy kave/tea mellett gyorsan kitargyaljuk a legfrissebb hireket, ki hogy all a Fantasy League-ben, stb. De egyik kolleganom megszallott Torquay United-szurkolo, minden meccsen kint van, es ahogy o magarol mondja, nem szokta kimelni a hangszalait (egy negyvenes, decens csaladanyarol beszelunk). Karacsony utan kerdeztem, mi a helyzet a csapataval, mire o nagy boldogan elujsagolta, hogy fantasztikus elmenyben volt resze, 4-1-re vertek a masodik helyen allo Forrest Green csapatat, raadasul az egyik fia volt a labdaszedo. A kovetkezo meccs is erdekes lesz, mert megint veluk jatszanak majd. Rogton visszakerdeztem, hogy kimegy-e arra a meccsre is, mire o: “A, nem, az idegenben lesz. De semmi gond, teves meccs lesz, a BT Sport adja majd.”
  Na most a Torquay United a National League 23. helyen szerenykedik, ami ha jol tudom, kb. az otodik osztaly kieso helye. Es adja a teve a meccsuket…Emlekeztek, mikor arrol volt szo, hogy a Liverpoolnak meg kene vennie egy alsobb osztalyu klubot, hogy fiokcsapatkent hasznalja? Na ezert lehetetlen ez Angliaban, mert meg az otodosztalyban is fanatikus drukkerek vannak, es meg ennek az osztalynak a meccsei is eljutnak a tevebe, termeszetesen foadon, HD-ben…

  • Ddodi

   nálunk is adja a mennyei megyeit a helyi tv, igaz nem hd-ben, de olyan szakkommentátorokkal, hogy mellettük hazánk nagyjai (mit nekik Carra vagy akárki) is csak térdre borulhatnak. jó csak viccelek, ezért imádnivaló ez a focikultúra!

  • macca8

   szomorú lehet a kolléganőd a 3-1-es vereség után :(

   • lacko77

    Halali vagy, hogy utananeztel :) Szerintem nem lesz gond, hozzaszokott mar a veresegekhez. En meg nyolc ev utan sem tudok betelni ezzel a focimaniaval, ami itt van. PL-fordulo napjan a csapbol is elemzesek, interjuk folynak, meglett emberek maszkalnak focimezben az utcan, tavoli ismerosok allitanak meg meccsek masnapjan, hogy “good result yesterday, ehh?”. A tagabb ertelemben vett department 19 emberebol ketto van, akit nem erdekel a foci, mindenki masnak ez napi, fontos tema a melohelyen. Es naprakeszek minden hirrel, pletykaval kapcsolatban, vaze :)

    • macca8

     Na és azt képzeld el, h a soccernomics szerint norvégiában imádják a legjobban a focit :D
     Amúgy csak felmentem a livescore-ra, mert nem tudtam, h a spanyolok mikor játszanak, és az ő meccsuk volt a 2. :)

 • HH

  boldog új évet és 25 Firmino gólt!

 • Tuka

  Boldog születésnapot, Flanno!

 • afantom

  Azért az tényleg fantasztikus, hogy a 19. forduló meccseit a WHU elsőként kezdte OTTHON, mi meg tök utolsóként ráadásul egyedüliként a fekete macskafiak barlangjában 2 teljes nap után idegenben, este, úgy hogy aztán 3 nap után az a WHU fogadjon OTTHON a 20. forduló leges leg első és legkorábbi időpontjában már a déli órákban, amikor senki nem játszik rajtunk kívül.
  Két nap alatt gyakorlatilag átutazzuk egész angliát, míg emezek otthon húzogatják és várják a sült galambot 5 nap szünet után a PL-ben.
  pacsit

  • 42

   A sültgalamb két Benny gól lesz.

  • nordsee

   Kedden meg már Stoke.

   • lacko77

    Szerintem azt a kupat most tenyleg el kell engednunk.

    • bzsolesz

     ha elengedni nem is, de minimum 7 alapembert pihentetni kellene.

     • lacko77

      Az kb. ugyanaz szerintem :)

     • AdamJahar

      Az egyenlo lenne az elengedessel. A Stoke most nagyon nagy formaban van.

     • liverpudlian93

      A december végi ikarus-turné után felüdülés lesz a mostani Stoke ellen játszani, ahogy mostanában tolják. Mondjuk a Britanniában mindig rohadtul fúj a szél, szóval nem várnék sikert az első csapattól sem, épp ezért kéne full tartalékba kiállni.

  • Fowler_

   én azt sem értem hogy ősszel és tavasszal miért nem ugyanolyan sorrendben jönnek az ellenfelek.

  • macca8

   Igen, ezen már én is kiduhongtem magam korabban. A klub szolhatna ilyenkor azért a fanak…

   • Mintha a fanak beszélnénk

    • bag

     saf…

    • kevin67

     mintha a fifának

  • bzsolesz

   Teljesen jogos. bár én nem egészen értettem, h miért szedték szét 3 napra a hétközi fordulót (mondjuk TV-s pénzek..). A keddi napon már remélem erőteljesen lesz szelektálva a csapat.

  • passauf112358

   Valamit valamiért. Ez még mindig könnyebb, mint 26-a után 28-a után is meccselni…

 • nordsee

  Happy New Transfer Window!

 • bzsolesz

  Boldog Új Esztendőt Kívánok! Továbbá hasonlóan színvonalas cikkekben, és fiatal csapatunk kiváló és sikeres fejlődését kívánom az Új Esztendőre.

  ui.: ahogy átakartam nézni a csapatunk átlagéletkorát (még most is nagyon alacson), Transfermarkton egy cikk, ami szerinte a Bundesliga II-es RB Leipzig balszélsőjét, Emil Forsberget nézte ki Klopp. mondjuk ez beleillik a Kloppos típusú igazolásokba. (lehet nála nem lesznek hatalmas pénzekért igazolások). http://www.transfermarkt.de/emil-forsberg/profil/spieler/111078

 • nordsee
  • bzsolesz

   frankó.. bekapcsolódik a City az alkuba és azonnal meg is kétszereződik az összeg.

  • dr.C

   én nem láttam még játszani, annyira jó spíler?

   • nordsee

    Ezexerint. Egyszer miatta ültem le Schalke meccset nézni, de nem játszott.

  • YNWA21

   Mondjuk nem teljesen értem, hogy a Citynek mi szüksége van rá.. De Bruyne – Sterling – Nasri – Navas mind szélső..

   bár tudjuk, hogy a Citynek a logika nem erőssége..

   Nekünk ellenben iszonyatosan kéne egy ilyen játékos… remélem, hogy Klopp neve, nemzetisége segíthet idehozni..
   lehet, hogy én vagyok kissé könnyelmű, de nem gondolom, hogy a 32 m font olyan messze lenne a reális értékétől.. nem akarok Benteke árával jönni… de …mégis..

   • HH

    kiöregszik a city. +Sané lehet jövőre az év fiatal játékosa, ha kap játéklehetőséget és kiszorítja Navasékat.

    • YNWA21

     De Bruyne és Sterling még mindig ott van
     Citynek szerintem inkább csatár kellene.. Agüerro kezd Sturridgei magasságokba emelkedni… Bony meg…. Bony..
     továbbá ott a Kh poszt sem életbiztosítás, a szélső védőikről nem is beszélve…
     A Citynél a középpálya meg a szélsők pont rendben vannak, szóval nem értem, hogy miért oda akarnak igazolni (ha akarnak).. de mint írtam is a Citynek nem feltétlen a racionális döntések meghozatala az erőssége..

     ezektől eltekintve persze van igazság abban amit írsz, meg ha meg tudják szerezni, akkor miért ne..

     más kérdés, hogy a játékos akar e odamenni ennyi, és ilyen minőségű versenytárs mellé
     (továbbá, ha jön Guardiola, akkor nem biztos, hogy most télen nagyon költekeznének, inkább az új manager igényei szerint kéne vásárolni nyáron)

  • puzser

   Heldt: “Despite the fact we don’t want to sell Sané and he doesn’t want
   to leave – even Man City can’t come up with that much money.”

   Burn.

   Horst Heldt, a Schalke kommunikációs igazgatója

 • ma(jd jövöre)dskillz

  a cimhez passzol..

  klopp nem a poolt figyeli bemelegitesnel :)

  https://cdn.streamable.com/video/mp4/tbjw.mp4

 • liverpudlian93

  jó volt a buli tegnap
  https://vine.co/v/ibWaDP2rvEO

  • kevin67

   málnásfröccsös gatorade

 • LudasMatt

  Hendo nem utazik a favágó klán otthonába. fuck.

  • comebackXabi

   Valahol olvastam, h lehet mutetre szorul a sarokproblemaja miatt. nagy gaz lenne a kiesese

   • LudasMatt

    hajjaj banyek eddig egyik erőssége volt a jó játék meg a cskság mellett hogy nem volt sérült… meg annyira jó lett volna az Emre Hendo duót nézni a kezdőben. Egyértelműen a legjobb párosításunk a közáppálya azon részére.

    • comebackXabi

     Stu sem utazik :/

     Lucas azert mar bizonyitotta h megfeleloen tudja potolni Hendot, pihent is mostanaba, jo jatekot varok tole holnap. Es azert szerintem egy igazi szuro mindig kell a csapatba,bar a ket box to box eleg jol mukodott az elozo ket meccsen ugyhogy a kozeppalya sztem rendbenlesz.

     Cou nak kene osszeszednie magat holnapra meg lallananak.

     • nordsee

      Klopp: “Maybe Sturridge can play against West Ham if we try. Milner and Origi? No.”

     • LudasMatt

      keveri a kártyákat, hogy a srác bizonytalan legyen…

   • liverpudlian93

    elvileg ez nem gyógyítható, ahogy olvastam korábban
    Carra is ezzel küzdött pályafutása végén, ezért (is) hagyta abba viszonylag korán

 • Coutinho

  Köszönet egész éves munkátokért!

 • Pressing régen. Csak, hogy lássuk nincsen új a nap alatt.

  • macca8

   Ők pedig guttmann benficajat tekinthették előzménynek

   • Még az is lehet, de az tuti, hogy egy angoltól tanulták.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Vic_Buckingham

    • macca8

     guttmann híres volt a támadófutballjáról, már játékosként is és aztán edzőként is ez volt a védjegye, pl a 39-es bajnok újpesttel, ami közép-eu-kupát nyert (gyakorlatilag az akkori bek), majd aztán a sao paolóval meghonosította a 424-et, amivel a brazilok világbajnokok lettek, a csúcson pedig a benficával elért két bek-győzelem volt: egyet a kocsis-kubala-czibor-suarez fémjelezte barca, a másikat meg a distefano-puskás-gento uralta real ellen. mindkettőt olyan nyomás (állandó támadások, iram) alá helyezte, amit azok egyszerűen nem bírtak. állítólag a későbbi ajax ott ült a real elleni döntőn…

  • bzsolesz

   elég brutál, főleg a lesre állítós taktikával ötvözvén. ez mondjuk manapság lehet nagyon veszélyes is lenne, bár kezdetekben biztosan sokakat meglepne.

  • kevin67

   anyám, ez mekkora csapat volt! és még a 78 vb-n is. a máig tartó modern/posztmodern foci megvalósítói.

  • Borvirag

   Oszt’ mégse nyertek semmit soha…

   • macca8

    Csak az ajax. Viszont ők zsinórban 3 beket

    • ekiyeki

     Magyarországon Mezey kezdte el ezt játszatni a ’70-es évek végén az MTK-val először, ha jól tudom. Ide tartozó anekdota, amikor az aktuális ellenfél egyik játékosa a rárontó MTK játékosokra rákiabált (idegileg már eléggé rongyolt állapotban a meccs során történt hasonló akciók miatt):
     – B*átok meg, legalább hadd rúgjam ki taccsra!

   • kevin67

    1974 -ben a németeknél jobbak voltak, tisztára német-magyar 1954-es remake meccs volt, az argentinok meg tudjuk, hogyan nyertek 4 évvel később…

  • vicces, mint mikor a grundon mindenki rohan a labda után :D

   • nekem u9-es meccsek ugranak be róla :))

    • Poco77

     Nem is értem amikor ,rá rohannak 5-en akkor miért nem fordítja át a labdát az üres területre?

  • Mister Eko

   és ezzel a pressingges játékkal milyen eredményt értek el?

 • Enzo

  Köszi ismét a színvonalas, egyenlő arányban informatív és szórakoztató munkát! +boldog új évet mindenkinek, irány az új esztendő expresszFonat sebességgel! :)

  • Focimer

   Ahogy Tömjén Rózsi énekelné: “…a Fonat nem vár, a tavasz nekünk áll…”

 • kevin67

  Sakóca biliárdozik

 • HH

  a transfermarkt Emil Forsberggel fenyeget. amellett, hogy 7 misit írnak, utazik az EBre, de nem valószínű, hogy ő fogja meghatározni a svédek játékát. 24 éves, ami azért sok, ha azt nézzük, hogy a lipcsében, a bundás2ben tolja.

  • dr.C

   ó, én már Kroost is olvastam ma Sané mellett :)

 • Poco77
  • Gúnár

   Kolo olyan gyorsan sétál, méghozzá oldalra, mint a hogy a többiek kocognak. Boss.

  • sANYNWA

   Viszont José ott van, mégsem játszik.

  • afantom

   és Marko sincs itt

 • Janes M

  BUÉK mindenkinek, “csak a lényeg, az ne változzon” Köszönet mindenért

 • macca8

  egy kis szösszenet egy holland cikkből, h mekkora is egy menedzser hatása a csapatok teljesítményére (persze a socceronomics nem új, a cikk maga lvg zsenialitásáról értekezik, ez a kis részt azt taglalja, h lvg valójában szerény). és persze búék :)

  But Van Gaal is humble in the sense that he knows that he has, at best, a very limited influence on his team’s performance. In November 2001, Van Gaal resigned publically as Holland manager at a positively surreal press conference. There he said a great many things that deserve to be translated into English, but for the matter at hand this bit is the most relevant: ‘My greatest ability is that I can get an extra 10 percent out of a player. But [I can do this] only if everyone subscribes to the same idea.’

  Economists agree with Van Gaal’s analysis. In Soccernomics, the economist Stefan Szymanski and the journalist Simon Kuper write that money determines somewhere between 80 and 90 percent of the performance of football clubs. That leaves 10 or 20 percent for other factors, one of which may or may not be the manager. Bas ter Weel, a Dutch economist who also studied the effect of managers on their football teams, compared their influence to that of prime ministers on the economy: probably no other single individual has more influence, but it’s still marginal.

  • lacko77

   De ez megis hogy jott ki vajon? Az a 80-90%? Mar csak azert sem ertem, mert a penzes kluboknak eleve van penzuk a jobb menedzserekre is, nem tudom elkepzelni sem, hogy tudjak kiszamolni, hany szazalek a menedzser szerepe a sikerekbol. Raadasul szerintem rengeteg pelda van, ami azt mutatja, hogy sokkal nagyobb a szerepuk.

   • nordsee

    Ez az, hogy meddig kell számolni a pénzzel? A drágán megvett játékos, drága fizetése meg a drága edzés körülmények még igen, de a sokat kereső manager (amit szintén csak pénzes csapatok engedhetnek meg, ahogy mondod) már nem?
    Egyébként szerintem nem lehet kiszámolni, pont a fizetések, anyagi körülmények különbözősége miatt.
    Még az sem jó alap, ami velünk történt, mert szemmel láthatóan a drágán tartott drága játékosok között fáradt meg az emberi kapcsolat a jó képességű edzővel.

    • macca8

     mér ne számítana a drága menedzser? ez miből jött ki?
     az egyes kluboknál miért ne lehetne kiszámolni?

     • nordsee

      Épp ezért kérdezem, hogy mi a 80 százalék? Mert azt mondja, hogy csak annyit old meg a pénz önmagában, tehát azt kellene kiszámolni, hogy honnantól adhatjuk hozzá a menedzser faktort.

     • macca8

      Nem tudom, ezért is kéne pontosan látni a modszertant

   • macca8

    sztem először meg kéne ismerni a metodológiát, h aztán cáfolni szándékozzuk…

    • lacko77

     Szerintem ehhez eleg ismerni a vegkovetkeztetest.

     • macca8

      hát sztem nem. ha cáfolni akarod, h de a managernek igenis nagyobb a szerepe, akkor azt mi alapján teszed?

     • lacko77

      Hm, mondjuk konkret peldakkal?

     • macca8

      de ott hogy mondod meg, h miért nagyobb 10-20%nál? nincs bázisod, nincs mihez viszonyíts, csak állítások vannak: sztem nagyobb, dehogy, sztem kisebb

     • lacko77

      Ja, nem tudom szamszerusiteni, pont azert, mert szerintem nem is lehet, pont ezert kerdeztem, hogy jott ez ki. Ilyen ertelemben igazad van, ok. Akkor azzal vitatkozom, hogy a menedzser szerepe marginalis lenne, igy mar rendben van?

     • macca8

      értem, vili. nemtom, tök érdekes, h tomkins is ilyesmiket írogat egy jó ideje, mindenféle soccernomicsos hivatkozás nélkül, mindenféle példákat hozva. nem tudom, mindenesetre számos érv hozható fel mellette: a modern klubok rendkívül összetettek, hatalmas stábok, nagyon sok helyen van technikai igazgató, dof, stb, aki a stílust, filozófiát (egy stáb élén) meghatározza; maguk az edzői stábok is elég nagyok szoktak lenni; és hát a pénz része meg egyértelmű sztem: szerényebb képességű (és ezért olcsóbb) játékosokkal nem tudsz varázsolni – csak egy határig. tomkins adatai épp azt mutatják ugye, h megfelelő mennyiségű pénz nélkül szép lehet vki, de eredményes már kevésbé.
      http://pool.taccs.hu/2014/09/10/regen-minden-jobb-volt/ – az olló szétnyílt, pedig már akkor is a pénzről szólt elég sok minden (sőt, már a két vh között is, csak akkor még sokkal kevesebb is elég volt… – és akkor a nagy edzőegyéniségek szerepe erőteljesebb lehetett)

     • lacko77

      Ja, de a sok penz onmagaban nem csokkenti a menedzser szerepet, vagy legalabbis nem teszi marginalissa. Az, hogy csak egy hatarig tudsz varazsolni, az sem. Szoval amirol most irsz, az egy teljesen mas allitas, amivel nem is nagyon vitatkoznek.

     • macca8

      akkor másképp fogalmazom: a city, chelsea, mu triónál mindegy, ki az edző, a top4 részvétel 90%ban garantált. és persze kb most van először, h nem biztos, h ez lesz, de ez sztem csak extremitás, ami elmúlik (mondjuk a mu-nál remélem, h tartós marad és a glazerek elcseszik az átmenetet)
      jobban meggondolva, remélem, h abra klubja is tartósan szenvedni fog, de erre nem látok esélyt :(

     • lacko77

      De ez megint egy modositasa az eredeti allitasnak. Most azt mondod, hogy egy bizonyos osszeg felett ez igy van. Csak eggyel kell lejjebb mennunk, es ott az Arsenal peldaja, akik szerintem Wenger nelkul nem tartananak ott, ahol most vannak. De mondhatnek meg boven peldat alul- es felulteljesitesre, amik egyertelmuen menedzserfuggoek voltak.

     • macca8

      jó, de wenger pont azt a 10-20%ot hozza, amit egy jó/klasszis edző hozzátesz – ez simán érvelhető így. mert az arsenal pénzügyileg ugye pont a 4-5. helyen tolta az elmúlt 10 évben, tehát csak egy kis felülteljesítés kellett időszakonként, meg persze a stabilitás.

     • lacko77

      Akkor most visszakerdezek: hogy jott ki, hogy ez csak 10-20%? Mi folyamatosan alulteljesitunk. Persze, osszetettek az okok, de ez is csak azt mutatja, hogy nem csak 10-20% a penzen kivuli tenyezok szerepe. Pulis gyakorlatilag barmilyen csapathoz megy, bent tudja oket tartani. Egy borzalmasan gyenge Palace-szal is megtette, majd Pardew (aki — most mar tudjuk — a Newcastle-nel is felulteljesitett) ezt meg meg is tudta fejelni. Saf lelep, bajnokcsapatbol kozepcsapat egy kozepes edzovel, majd egy valag penz elkoltese utan is bukdacsolas egy kiegett/nem pl-kompatibilis masikkal. Mourinho tundoklese es bukasa a Chelsea-nel? Lehetne meg sorolni a peldakat, ez csak a PL elmult nehany eve, Woy amokfutasat nalunk is meg lehetne emliteni, vagy a Barca visszaeseset Guardiola tavozasa utan. Mind-mind cafolja azt az allitast, hogy a menedzser szerepe marginalis lenne.

     • macca8

      sehogy, csak mondom, h a metodológia ismerete nélkül a gazdasági erőviszonyokat tekintve ez kb ekkora felülteljesítés: egy hely. mi meg ennyivel alul (itt nemcsak managerkérdés ez woy esetében, hanem klubvezetés is). a középmezőny-kiesőzóna környékén nincsenek akkora anyagi különbségek, h ne számítson egy-egy jó vagy rossz manageri működés – ez a palace, pardew, pulis példákra vonatkozik, amiket majd nézzünk meg év végén.
      az átmenet egy negyedszázados korszak után sztem várható volt, h nehéz lesz, és itt sem pusztán managerkérdés volt, hanem struktúraváltás is: jött ez a woodward csávó is, valamint a keretet is vérátömleszteni kell/ett. lvg meg reméljük, mellényúl, bónuszként. (amúgy mojszi nem költött olyan rengeteget…
      mou chelsea-je egy bronz és egy arany után állt fejre, de biztos, h tízben lesznek, ami még mindig mélyrepülés, de ezek közgazdasági/társtud “törvények”, szabályok, nem természettudományosak, vagyis vannak kivételek, nem a 2×2=4 vastörvényei
      a barca visszaesése azt jelentette, h az utolsó pillanatban elbukták a bajnoki címüket, kiestel a bl-elődöntőben, és elvesztették a kupadöntőt…
      mindezek fényében én a fine margins kifejezést találónak gondolom, de épp azt mondom, h a metodológia ismerete nélkül éppen olyan klasszul lehet érvelni mindkét álláspont mellett (persze, sztem az én érveim jobbak :D)

     • lacko77

      A Pardew, Pulis-pelda mar lezart evekre vonatkozott, a nagy penzkoltes meg nem Moyes-ra, hanem Van Gaalra, igaz o meg feltamadhat (szerintem nem fog). A Barca visszaesese meg azt jelentette, hogy vilagvero csapatbol semmit sem nyerok lettek, es porig alaztak oket. Nyilvan nem sullyedtek nb1 szintre, de sehol sem voltak korabbi onmagukhoz kepest. Szerintem ez messze nem a fine margins kategoria.
      Mourinho Chelsea-jenek fejreallasa is a menedzserhez kotheto, ez szerintem meg mar messze nem a kivetel-kategoria.
      Engem igazabol az zavar, hogy mikozben azzal ervelsz. hogy ugy vitatkozom a kovetkezessel, hogy nem ismerem a metodologiat, te elfogadod a kovetkeztetest, pedig te sem ismered, mi alapjan allitjak azt, amit.

     • To compile his ranking of the best managers in English football, Stefan Szymanski, economics professor at the University of Michigan, examined the accounts of 80 per cent of England’s 92 professional clubs from 1973/74 to 2009/10. He only ranked the 251 managers – out of a possible 699 – who had managed five full seasons or more, examining how they had performed relative to their players’ wage bills.
      The telling statistic is the size of a club’s wages relative to those of its rivals. The average Premier League club spends 5 per cent of the division’s total wage bill. Normally, a club with an average wage bill should expect to finish in mid-table. If that club finished above mid-table, the manager was overachieving. If it finished below, he was underachieving.
      Few of these 251 were underachievers: men who consistently finished lower with their teams than their players’ wage bills predicted. One example who did is Malcolm Allison, a feted assistant manager with Manchester City in the late 1960s, but a failure as a “boss”.
      Szymanski estimated that between 40 and 70 of the managers consistently overachieved. That is at most 28 per cent of the 251. Very few of the other 448 managers – those who had lasted less than five full years in managerial jobs – looked like overachievers. The worst performers tended to be forced out of the profession earliest.

      http://www.ft.com/intl/cms/s/2/f340caae-47cd-11e1-b646-00144feabdc0.html#axzz2TdCeQVH5

     • macca8

      Mert pont azt akarom megmutatni, h nem elég a végeredményt ismerni, ha csak azt tudjuk, pont ugyanannyira tudunk mindkét allaspont mellett érvelni.
      A pp lezart ev mellett is igaz. A mu atmenetben van, ezért írtam, h nem csak manager, hanem keret- és struktúra-váltás is van náluk. Kb olyan, mint nálunk anno kenny után.
      A barcat messi nélkül (első meccsen is sérült volt) alaztak meg 2 meccsen. Es kb pont ennyit jelentett tata szintje pephez képest.
      A dinamo fejreallasa egyelőre az igazi ellenpélda, de mint minden társadalomtudományi szabalynal vannak bőven kivételek

     • – A menedzser, hiába kicsi legyen 10-20%, a magyarázó ereje. A klubb 300 alkalmazottjából a legnagyobb. Egyénre nézve sokkal nagyobb mint bárki másé. Viszont ez a mindenki másnál sokkal nagyobb az nem sok, hanem kevés. Erre példának hozták magyarázat ganyánt, hogy képzeljük magunk elé az infláció kérdését. A miniszterelnök vagy pénzügyminiszter önmagában nem sokat tud tenni, hogy pontosan irányítsa merre mozog. Viszont ez a nem sok messze a legtöbb, mint bárki tud tenni az ügy érdekében.

     • lacko77

      De ne mar, egy rossz miniszterelnok, penzugyminiszter siman csodbe tudja kormanyozni az orszagat, ahogy erre szamos pelda volt mar. Es az ellenkezojere is, amikor egy jo kormany gyokeresen megforditotta egy orszag sorsat. Szerintem ez egy teljesen rossz hasonlat, ill. annyiban jo, hogy a menedzserekre is igaz. Ok is kepesek alul/felulteljesiteni, csak az eredeti allitas pont nem ezt mondja. Ugyanabban az evben Hodgsonnal kozel kieso format hoztunk, Kenny-vel top3-asat, Tenyleg marginalis lenne a menedzser szerepe?

     • But football does a bad job of valuing managers. Football managers are modern celebrities, yet the vast majority appear to add no value to their teams, and could probably be replaced by their secretaries or stuffed teddy bears without anyone noticing. Only a few managers, such as Sturrock and Alex Ferguson, consistently improve their teams. Yet some of these excellent few get overlooked. All these findings emerge from a 37-year study of English football managers by Stefan Szymanski, economics professor at the University of Michigan, with whom I wrote the book Soccernomics.

      http://www.ft.com/intl/cms/s/2/f340caae-47cd-11e1-b646-00144feabdc0.html#axzz2TdCeQVH5

     • lacko77

      Elolvastam, probaltam is valaszolni ra, de kb, feloraig nem mukodott a taccs,hu, most meg mar inkabb mennek aludni. A lenyeg, hogy szerintem ez az iras nem cafol szerintem semmit abbol, amit allitok, ellenben ossze-vissza kiragadott tenyek, nyilatkozatok alapjan halad egy elore eldontott koncepcio menten. Azokra a kerdesekre, amiket felvetettem, szerintem semmilyen valaszt nem ad. Ha gondolod, megvitatjatjuk holnap, most en kidolok :)

     • Perhaps 90 per cent of managers added no value to the wage bill and might as well be replaced with stuffed teddy bears.

      http://www.ft.com/intl/cms/s/2/1361d6f6-bdbc-11e2-890a-00144feab7de.html#axzz37iEufiHc

 • macca8

  ez itt meg vovadoki meccselemzésének bentekét illető kis része. optimisták lehetünk :)

  Benteke starring without particularly shining

  Following the criticism that Benteke has recently received and the preconceptions that the type of forward he represents can’t really fit into a more cultured and quick style of play, it is helpful to focus on this separately .

  The key thing to take away from this game regarding Benteke’s suitability is how and why he impressed here. The topic deserves an article in itself, but to summarise briefly, it’s simply wrong to assume that a target-man type of player simply needs to be fed with early balls and constant crosses in order to get the best out of him. As the WBA game showed, this is far from the case, especially against an opposition with the type of players to easily handle such a threat. Also, it’s wrong to state that such a player can’t perform a different role. He could act as a decoy role (attracting the centre-backs’ attention who, given his size and all-round threat, can’t risk leaving him unmarked and as a result of this create space somewhere for others to exploit). Or he could perform a role that sees him use his diverse skill set and participate more in the build-up play, pulling wide or dropping deep instead of always staying in the box waiting for quality service, as the British pundits are so quick to point out.

  Benteke isn’t the typical ‘big, strong, slow and demanding only aerial balls’ British target-man. He is far more mobile and technical, without being either lightening quick or having Suarez-like trickery on the ball. This means he is more all-rounded, which in turns suggests that he can be incorporated into different tactical set ups that utilise all of his abilities, and not just his supposed aerial threat.

  As his Aston Villa days showed, when he has more space and willing runners roaming around him providing the required close support, Benteke can thrive in the lone forward role without being made the whole focus of the team (in that he is also someone participating in the build-up play and linking up nicely with players buzzing around him from all angles). It could be said that he is a more mobile version of Lambert’s role at Southampton.

  The first half here portrayed him in the role of mainly the decoy forward. In the second half, with Liverpool having the opportunity to play on the break, he became even more influential, directly impacting his team’s attacking moves. He showed some nice touches and good awareness to initiate break-away combinations with little one-twos and peeling away to receive the ball before laying it off to someone getting ahead of him. He showed how his well rounded skill set can also be a nightmare to play against in that there are several ways he can hurt the opposition.

  • lacko77

   Alapvetoen valamennyire egyet tudok erteni, most mar ket meccs is volt, ahol kiderult, hogy tobbre is kepes mint a bojaszerep. Szerintem nala az onbizalomhiany mellett az is gond lehet, hogy egeszen mashoz van szokva mint amit nalunk varunk el tole. Sokkal tobbet kell futnia, dolgoznia, a kerdes az, hogy erre kepes lesz-e hosszutavon. Ha igen, akkor egy masodik-/harmadikszamu opcionak teljesen jo lehet. De elsoszamu csatar sosem lesz szerintem, ha komolyak a celjaink.

   • macca8

    sztem bizonyos típusú meccsek, ellenfelek ellen, rotálva másokkal lehet belőle értékes játékosunk

 • Enzo
 • macca8
  • Mar(tin)ci

   Nem lehetne kidobni a facera is? Köszi.