Liverpool pénzügyek II./c

sportsmarketing.huEz a poszt a már tavaly nyáron eltervezett folytatása a TOP6 gazdasági lehetőségeinek összehasonlításáról szóló írásnak, és a most következő posztokkal együtt nem titkolt szándékom, hogy mindannyiunk számára könnyebb legyen a Liverpool elhelyezése a világ futballgazdaságának térképén. Ebben a részben gyakorlatilag csak a Liverpoolról lesz szó. Bemutatom az elmúlt 9 év gazdasági eredményeit, majd adok egy becslést a most futó szezonról is, amihez többé-kevésbé jók még a tavalyi jegyzetek és forrás anyagok. Ezek és a frissebb források a posztban linkként elérhetőek. Az elemzés terjedelmi okokból három részben fog megjelenni, a harmadik rész az egyenlegekkel és az FFP-kel foglalkozik. Ezzel essünk is neki utoljára a kissé száraz anyagnak.

A bevételek és kiadások átnézése után jön az, hogy nézzük meg a kettő egyenlegét. Itt sokat egyszerűsítettem, mert nem foglalkozom a működési eredménnyel vagy veszteséggel, az EBITDA-val, hanem csak az adózás előtti eredménykimutatást nézem.

egyenlegesPusztán üzleti szempontból nem túl rózsás ez a 10 éves időszak, hiszen nyereséges ritkán volt a klub, viszont masszívan veszteséges annál többször, de gondolom, ez nem meglepő a két bohóc tevékenységének ismeretében. Konkrétabban: két évben volt nyereség az elmúlt 9 évben. Egyszer, amikor megnyertük a BL-t és ebből volt egy masszívabb bevétel: ekkor 7,5 millió volt a nyereség. A következő alkalommal ironikus módon a két bohóc alatt 2007/08-ban kb. 10 millió (megnéztem ez a furcsaság a PL pénzekben bekövetkezett 15 millió fontos emelkedéssel magyarázható). A többi évben (2005/06 kivételével) 15 és 50 millió között mozgott a veszteség, köszönhetően a rossz gazdálkodásnak. Szintén kicsit ironikus, hogy a legmagasabb veszteségek az FSG érában voltak, de mint tudjuk, ez jórészt még az előző rezsim utáni rendrakás következménye, valamint a BL-pénzek hiánya miatt van, ami szintén visszavezethető az előző rezsim hibáira. Persze nem akarom és nem is szabad teljesen felmenteni őket, hiszen igen költséges hibákat követtek el ők is edzők és játékosok kapcsán. Azonban úgy néz ki, hogy az idei szezonra rendbe tették a dolgokat, kisöpörték a szemetet. Sőt, idénre a becslésem szerint szép nyereség várható (azt többször is láthattátok, hogy sok tételnél nagy a tévedési lehetőség), de nem kell meglepődni, ha ebben nagyon mellélövök. Azt azonban elég valószínűnek tartom, hogy nyereséges lesz ez a szezon. Valószínűleg a következő évünk is nyereséges lesz, főleg mivel bátran számolhatunk már BL-bevétellel is (de régen írtam már).

Érdekesség gyanánt nézzük meg a tavalyi szezon könyveléséről készült igazgatói jelentés a stratégiai rovatát.
A stratégiai célok:

  • a pályán nyújtott teljesítmény növelése stílusos focival és stratégiai játékosbefektetésekkel
  • javítani a játékosok felderítését és igazolását
  • javítani a szurkolói élményt és a szurkolók és klub közti kommunikációt
  • felhasználni a klub nemzetközi szurkolótáborát a bevételek növelésére

Indikátorok (nem pénzügyiek):

  • A folyamatos BL-részvételhez szükséges teljesítmény
  • stadion kapacitás kihasználtsága
  • az összes korcsoport teljesítménye

pénzügyeik:

  • bevétel
  • bérköltség
  • EBITDA
  • cash flow
  • játékosigazolások
  • tőke alakulása

A beszámoló leszögezi, hogy „a futballsikerek jelentik a kereskedelmi sikerek kulcsát”. Csak hogy mindenki számára világossá váljon a klub szándéka (nem, nem akarnak középszart üzemeltetni, mert abban nincs pénz).

Semmi meglepő nincs benne, de ettől még érdekes. Megemlítésre kerül a jövő kapcsán a stadion bővítése, ami örömteli.

Számomra nincs pénzügyes poszt az FFP-k áttekintése nélkül, így foglalkozzunk ezekkel is. Miért? Mert kimondva kimondatlanul ezek a mienkhez hasonló klubokat (tradicionálisan nagy klub, nagy nemzetközi szurkolótáborral, erős branddel) védik a kisebbek felfejlődésétől (Everton, Aston Villa, Newcastle) és legalább is megnehezítik az újgazdagok életét és elszaporodását (Chelsea, Citeh, P$G, Monaco, Malaga :) ).

Timeline 2014.jpg.opt860x501o0,0s860x501Először nézzük az ismertebbet, az UEFA FFP-t. Még nem tudni, hogy mennyire kell komolyan venni, hiszen az idei az első szezon, hogy büntetések lehetnek, de ezek csak később kerülnek nyilvánosságra és fellebbezésekkel számolva nyár végére lesznek meg a végleges döntések.

ffp grid (1)Az biztos, hogy az UEFA által szervezett versenyeken elinduló 231 csapat közül 76 ellen vizsgálódnak, de legalább is kértek be további anyagokat. Azt nem kell túlmagyarázni, hogy a Citeh és PSG-vel szembeni ítéletek fogják legjobban meghatározni, hogy mennyire kell komolyan venni az egészet. Ha már itt vagyunk, röviden nézzük meg, mi a fő különbség a két klub között ugyanabban a szabálytalanságban (a tulajhoz köthető forrásokból támogatás): a PSG-nél nem szaroztak, megnézték mekkora összeg kell, hogy megfeleljenek az FFP követelményeknek és “meglepő” módon akkora szponzori szerződést kötöttek a Katari Turisztikai Hivatallal (nekik katari tulajuk van). A Citehnél a kreatív könyvelők azonban ennél okosabbak voltak és egyszerre zseniális és gyomorforgató módon hozták össze, hogy megfeleljenek (a részletes cikk itt). A lényeg röviden az, hogy ők sok kis apró tételből rakták össze a bevételt ügyesen elfedve, hogy teljesen egyértelműen a tulajuk illegálisan tömi őket pénzzel. A kedvenceim: a női csapatuk pálya- és brandhasználatért fizet milliókat. A még meg sem alakult New York-i csapatuk is súlyos milliókat fizet a brandhasználatért – itt jegyezném meg, vettek egy ausztrál csapatot is, vajon miért – a másik szépség a kicsit nehezen megfogható image rights eladása egy offshore cégnek. Ami azzal jár együtt, hogy a játékosaik bérének 10%-t ez az offshore fizeti. No meg persze azon sem kell meglepődni, hogy a fő szponzoraik: Etihad, Nike, Etisalat, TCA Abu Dhabi és aabar az Egyesült Arab Emírségekből való, ahol az királyi család kezében van majdnem minden, így a klub is.

Projection Liverpool.jpg.opt566x442o0,0s566x442Mivel mostanra biztossá vált, hogy jövőre indulunk a BL-ben, nézzük meg, hogyan szereplünk mi. Azt mondtam, nekünk kedvez az FFP, ami igaz is, de első ránézésre nem felelünk meg az FFP-nek, hiszen az most még 3 éves periódusra (jövőre indulóknál a 2011/12, 2012/13 és a 2013/14 a vizsgált évek) 37 milliós (45 millió EUR) veszteséget enged nekünk meg, tavaly és tavaly előtt volt cirka 90 millió veszteségünk, idén meg enyhe nyereség várható. Mint mindig, ha UEFA/FA stb. szerű szervezetről van szó, ennyire sosem egyszerű a helyzet hiszen sok kivétel, kitétel van. Nézzük meg az elérhető legjobb becslést, hogy miért is felelünk meg. Mert megfelelünk.

Liverpool passElőször is nem tartozik bele a vizsgálatba:

  • az utánpótlásra költött összegek ez nálunk évi cirka 6-8 millió font
  • az infrastruktúra fenntartására-fejlesztésére fordított összegek: értsd stadion és edzőpálya (ez nekünk kiemelten fontos hiszen mikor eljutunk oda, hogy bővítjük az Anfieldet az erre költött összeg nem fog számítani, csak az ennek finanszírozására felvett hitel kamata)
  • valamint a legérdekesebb – számunkra is ez a mentő a következő szezonban – a 2011/12-s szezonban azzal a feltétellel, hogy az FFP számok javulnak, levonható a bérköltségből az FFP bevezetése előtt (2010 május) kötött szerződésekben szereplő bértömeg.

Azt azonban látni kell, hogy ez a béres kimentés egyszeri alkalom, így ha a következő alkalmakkor is meg akarunk felelni akkor az idei szezonnak nyereségesnek kell lennie és a következőnek is, amíg ki nem mennek a vizsgált 3 éves időszakból a masszív veszteséges éveink.

Cost control.jpg.opt705x741o0,0s705x741Korábban is említettem már, hogy most már az UEFA mellett a PL-nek is van FFP-je, ami együtt jár az idei masszív PL-bevétel emelkedésével. A következőkben röviden a tudnivalók minderről. Ebben is van veszteséglimit, de ez nagyobb összeget enged, mint az UEFA-é, így minket nem érint különösebben, de azért jó, ha valami olajos megvesz egy csapatot. Ami izgibb, hogy a fizetések tovább emelkedése ellen hoztak szabályt. Röviden az 52 millió fontnál nagyobb bérköltséggel rendelkező csapatok a megnövekedett PL pénzből csak évi kb. 4 milliót költhetnek béremelésre. Ha ennél nagyobb bér emelkedést akarnak, akkor azt nekik kell bevételeikből fedezni. Nálunk ez nem lesz probléma, hiszen minden, ami nem a PL TV-pénz, az saját bevételnek számít ebben a vizsgálatban, a tavalyi szezonhoz viszonyítva. Nálunk szépen nőnek a kereskedelmi bevételek, lassan bővül a stadion, és lesz BL-bevétel is. Viszont nézzünk meg egy gyakorlati példát, ami becslésen alapul (erős mellélövések lehetnek benne). A MU viszont a megfeleléssel, ha nem is lesz gondban, viszont a most nyárra várt nagy erősítésekkel magas bérű játékosok igazolásával problematikus helyzetbe kerülhet. Hiszen nekik a viszonyítási évben volt BL-bevétel jövőre nem lesz, ellenben Rooneynak már évi 15 millió font lesz a bére…

Man utd projectionyEzzel el is jutottunk a végére.

A lényeg röviden. Az elmúlt évtized jórészt a két bohóc rombolásával és az okozott károk mentésével telt. Bízunk és bíznunk kell az FFP-kben. Mostanra kiegyenesedtek a dolgok az FSG alatt, és pénzügyileg is vidám éveknek nézünk elébe. Azt hiszem, látszik, hogy hatalmas nagy és szerteágazó a téma és azt hiszem elhiszitek, hogy így is egy csomó minden kimaradt.

www.the-numbers.com

Megjegyzések:

  1. Az összegek fontban értendők.
  2. A táblákban szereplő összegek forrása: 2013/14-re alapnak. 2012/13. 2011/12. 2005/06-s szezontól a 2010/11-ig. 2004/05.
  3. További anyagok: 1, 2, 3.
  4. Külön köszönet Maccának.